Στον δήμο Αβδήρων
Ορίστηκαν τα νέα διοικητικά συμβούλια στην ΔΕΥΑ Αβδήρων και στο λιμενικό Ταμείο κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Αβδήρων. Πρόεδρος στην ΔΕΥΑ παραμένει η Κωνσταντίνα Ζουρνατζίδου ομοίως και στο Λιμενικό Ταμείο ο Φώτης Σταυρακάρας. Τα μέλη των ΔΣ όμως άλλαξαν. Να σημειώσουμε ότι από την παράταξη Κριτσίνη – Δόντσου συμμετέχει σ’ όλες τις επιτροπής ο Δημήτρης Δόντσος και όχι ο Σάκης Κριτσίνη. Γενικά ο κ. Κριτσίνη φαίνεται αποστασιοποιημένος σα να έχει παραδώσει την παράταξη στον Δημήτρη Δόντσο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζει να αποχωρήσει από την Ξάνθη και γι’ αυτό αφήνει την παράταξη στον Δημήτρη Δόντσο.
Μ.Ξ.
Ιδιωτικά ή μη κρατικά πανεπιστήμια
Συζητώντας με γνωστό μου καθηγητή της Πολυτεχνικής που σήμερα βρίσκεται «σε σύνταξη λόγω γήρατος»- καθόλου εύηχη η φράση αυτή και τελείως αρνητική- φτάσαμε και στο επίμαχο θέμα των ιδιωτικών ή μη κρατικών πανεπιστημίων.
Κατ’ αρχάς να πω ότι ο επίτιμος πλέον καθηγητής βλέπει την ίδρυση αυτής της κατηγορίας πανεπιστημιακών σχολών ως μία θετική εξέλιξη που μάλιστα άργησε ήδη αρκετά χρόνια να έρθει στη χώρα μας.
Ακόμη, ο ίδιος, γνώστης της όλης ιστορίας, μου εξήγησε ότι οι νέες σχολές θα ιδρυθούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δευτερευόντως.
Σχετικά δε με το δικό μας πανεπιστήμιο, ουδεμία ανησυχία θα πρέπει να υπάρχει. Ίσως, μου είπε, από μια μικρή πιθανή αποχώρηση κάποιων καθηγητών.
Γ.Δ.
Ναι, να συνεχίσουν!
Ομολογώ πως χάρηκα ιδιαίτερα με την πρωτοβουλία εθελοντών καλλιτεχνών που ομόρφηναν με την τέχνη τους την Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου μας.
Τα νέα αυτά παιδιά (αγόρια και κορίτσια) ζωγράφισαν διάφορα ζώα του δάσους δίνοντας μια διαφορετική, όμορφη εικόνα στον χώρο αλλά και στους νεαρούς ασθενείς.
Συγχαρητήρια λοιπόν, μπράβο σε όλους για την ιδέα, για την υλοποίηση της ιδέας και την άδεια από τη διεύθυνση του νοσοκομείου να γεμίσουν οι τοίχοι με διάφορα, πολλά, ζωγραφισμένα ζώα.
-Θα επιδιώξω να πάω να τα δω, να τα απολαύσω.
Γ.Δ.
Ακούσαμε τις προθέσεις, αποτελέσματα θα αναμένουμε
Οφειλόμενη εξήγηση για να προλάβω ενδεχόμενους γκρινιάρηδες και πικρόχολους.
Δεν βιαζόμαστε οι Ξανθιώτες, έχουμε υπομονή στα λογικά όρια του χρόνου· για να κρίνουμε και βγάλουμε τα συμπεράσματά μας για τον δήμο Ξάνθης, τον δήμο Μύκης και βέβαια το μεγάλο στοίχημα, την Περιφέρεια.
Όμως, ακούσαμε, πληροφορηθήκαμε τις προθέσεις, τα προγράμματα, τα λόγια. Σταδιακά θα αναμένουμε τα αποτελέσματα διότι ως γνωστόν όλα εκ του αποτελέσματος κρίνονται.
Φιλική υπόμνηση προς τους πρόσφατους νικητές. Για να μη λένε μετά ότι δεν άκουσαν την καμπάνα.
Γ.Δ.
Διάλογος για τα ομόφυλα ζευγάρια
Θέμα των ημερών ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια και γίνεται ένα αλαλούμ με τις απόψεις των επωνύμων του life style, ενώ παραδίδονται ιδιαίτερα …μαθήματα σε βουλευτές της ΝΔ που έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους, προκειμένου να ψηφίσουν το νομοσχέδιο. Εκτός απ’ αυτούς που έχουν δομικές διαφωνίες με το θέμα του γάμου των ομοφύλων, αυτό που απασχολεί κυρίως είναι το θέμα της παρένθετης μητέρας γιατί υπάρχει κίνδυνος να εργαλειοποιηθεί η αναπαραγωγή. Τίθενται ηθικά ζητήματα αλλά και κοινωνικά. Δεν ξέρουμε κατά πόσο κινδυνεύει η παραδοσιακή δομή της οικογένειας που είναι βασικό κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας αλλά είναι γεγονός ότι αλλάζει μορφή.
Και αυτό σ’ άλλους αρέσει και σ’ άλλους όχι και είναι φυσικό.
Το θετικό είναι ότι θα μπουν κανόνες και ένα νομικό πλαίσιο και θα διευθετηθούν θέματα που αφορούν ανθρώπινα δικαιώματα.
Μ.Ξ.
Στηρίζουμε το δίκιο του νομού
Δικαίωμα της κάθε εφημερίδας να έχει την άποψή της για ένα θέμα. Από το σημείο όμως αυτό, μέχρι το να σκύβεις το κεφάλι και να λες «σφάξε με αγά μου ν’ αγιάσω», έχει μεγάλη απόσταση.
Το ότι διακυβεύεται το μέλλον του πρωτογενή τομέα του νομού, προφανώς κάποιους ελάχιστα έως καθόλου τους ενδιαφέρει.
Η εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ έχει άλλες αξιακές αρχές και ανάμεσα σ’ αυτές υπερτερεί το δίκιο. Και στην περίπτωση του μεγάλου αρδευτικού, το απόλυτο δίκιο είναι με την πλευρά της Ξάνθης.
Κι αυτό το δίκιο, η Ξάνθη οφείλει να το διεκδικήσει ειρηνικά μεν, μαχητικά δε.
Εάν κάποιοι έχουν άλλη άποψη, ας κάτσουν στην άκρη. Να γνωρίζουν όμως ότι θα κριθούν.
Γ.Δ.
Ενωμένοι στον αγώνα
Η ζωή μας έχει διδάξει τους Ξανθιώτες ότι δεν αρκεί να έχεις δίκιο. Πρέπει, οφείλεις ν’ αγωνιστείς με κάθε τρόπο για να το κερδίσεις, να το δεις να υλοποιείται.
Το δίκιο λοιπόν στο θέμα του Αρδευτικού είναι με την Ξάνθη. Αυτό το δήλωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες. Μάλιστα η υπόθεση έχει προχωρήσει, οι μελέτες έχουν γίνει, προχώρησε η προκήρυξη και ενώ η υπόθεση βρίσκεται λίγο πριν την έναρξη των εργασιών, εμφανίζονται οι Καβαλιώτες αγρότες και βουλευτές, να εκφράζουν την αντίθεσή τους στην υλοποίηση του έργου. Μάλιστα αυτό γίνεται για δεύτερη φορά.
Ε, αυτή τη φορά, δεν θα τους περάσει. Οι Ξανθιώτες ενωμένοι θα δώσουν τον δίκαιο αγώνα τους όλοι μαζί. Χωρίς διακρίσεις, χωρίς εξαιρέσεις.
Το προσκλητήριο έγινε, θα μετρηθούν οι παρόντες και οι ριψάσπιδες.
Γ.Δ.
Απαράδεκτο
Θα δεχόντουσαν να στάζει νερά το ταβάνι του σπιτιού τους; Μάλλον όχι. Θα φρόντιζαν αμέσως να βρεθεί λύση. Το ότι όμως αυτοί οι ίδιοι μήνες τώρα αποδέχονται να στάζει η οροφή της αίθουσας επιβατών στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης πώς θα πρέπει να χαρακτηριστούν;
Δεν νιώθουν ντροπή από την εικόνα αυτή; Να υπάρχουν κουβάδες (!) στα σημεία που στάζει η οροφή στον 21ο αιώνα; Σε αεροδρόμιο χώρας της Ευρώπης; Ούτε σε χώρα της Αφρικής, ούτε της Ασίας η εικόνα αυτή. Και μετά μιλάμε για Τουρισμό, για ανάπτυξη, τρομάρα τους των αρμοδίων. Οι οποίοι πάντα έχουν πρόχειρη κάποια δικαιολογία που την ξεφουρνίζουν χωρίς ντροπή.
-Μην ξαφνιαστείτε. Ο λόγος για το αεροδρόμιο «Δημόκριτος» στην Αλεξανδρούπολη.
Γ.Δ.
Δημογραφικός κατήφορος
Σκληρό μεν, αληθινό δε πέρα για πέρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2023 οι γεννήσεις στη χώρα μας ήταν μειωμένες για ακόμη μια χρονιά.
Δε θα πως για τους θανάτους, 3 με 4 φορές επάνω σε σχέση με τις γεννήσεις.
Έτσι, η γενική εικόνα δεν είναι απλά αρνητική, είναι απογοητευτική, είναι επικίνδυνη. Η μείωση γεννήσεων μακροπρόθεσμα θα υπονομεύει και αυτήν την ίδια την ύπαρξή μας ως χώρας.
Όταν, χοντρικά έχεις 73.000 γεννήσεις και 230.000 θανάτους, πας κατευθείαν στον τοίχο με μεγάλη ταχύτητα.
Το δημογραφικό πρόβλημα είναι το πρώτο και κυρίαρχο για τη χώρα μας και απαιτεί τη λήψη άμεσων μέτρων. Έχουμε μειωθεί και μειωνόμαστε χρόνο τον χρόνο σε επίπεδο δύσκολης αναστροφής. Και μεταξύ μας, με ασπιρίνες δεν λύνονται τα προβλήματα· χρειάζονται λύσεις τώρα.
Γ.Δ.
Μπροστά στη λύση
Στο πρόβλημα το μεγάλο και υπαρκτό, η κυβέρνηση προσεγγίζοντάς το, πρότεινε και αποφάσισε κάτι τολμηρό.
Θα ξεκινήσει και στη χώρα μας η νόμιμη μετανάστευση. Το δήλωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και το αρμόδιο υπουργείο θα εξειδικεύσει τις λεπτομέρειες.
Πρόκειται για μια υπόθεση που εφαρμόζουν και άλλες χώρες. Εξάλλου, οι μεταναστευτικές ροές και μετακινήσεις ήταν ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Άλλοτε με έξαρση, άλλοτε με μειωμένο ρυθμό.
Οι άνθρωποι μετακινούνται, επέλεγαν χώρο και χώρα για να ζήσουν, ρίζωναν και πρόκοβαν. Αυτό ξεκίνησε πριν από αιώνες και συνεχίζεται και σήμερα και θα συνεχίζεται πάντα.
Είναι η λύση, κι ας μην ξαφνιαστούν κάποιοι και μιλήσουν για καθαρότητα της φυλής μας και άλλα σχετικά. Οι καιροί και το πρόβλημα απαιτούν ρεαλισμό.
Θυμίζω για όσους το έχουν ξεχάσει όταν ο Ιμπραήμ ξεκλήριζε Αττική, νησιά και Πελοπόννησο το 1824, το πληθυσμιακό κενό στην Ελλάδα συμπλήρωσαν οι Αρβανίτες.
Κάτι παρόμοιο έγινε και πριν και μετά. Όλοι αυτοί, είναι πλέον Έλληνες.
Γ.Δ.