Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα ΔΗΜΑΡ: «Η Θράκη, γέφυρα πολιτισμών και όχι πεδίο μικροκομματικής εκμετάλλευσης»

ΔΗΜΑΡ: «Η Θράκη, γέφυρα πολιτισμών και όχι πεδίο μικροκομματικής εκμετάλλευσης»

0
papadopoulos psarianos

Στην Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος και ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός

 

Επίσκεψη στα γραφεία του «Ε» και τοποθετήσεις σε θέματα πολιτικής επικαιρότητας

 
 
Την Ξάνθη επισκέφθηκε την Τετάρτη 30 Απριλίου ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος συνοδευόμενος από τον βουλευτή Β’ Αθηνών Γρηγόρη Ψαριανό στα πλαίσια της περιοδείας τους σε πόλεις της Β. Ελλάδος με διττό στόχο – όπως μας είπαν επισκεπτόμενοι τα γραφεία του «Ε»: Αφ’ ενός να επικοινωνήσουν τις θέσεις της ΔΗΜΑΡ για την Ευρώπη και τις πολιτικές που θα οδηγήσουν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση που αποτελεί το βασικό διακύβευμα που θέτει η ΔΗΜΑΡ για τις ευρωεκλογές και αφ’ ετέρου ν’ αφουγκραστούν τα μηνύματα του κόσμου. Τόσο ο κ. Παπαδόπουλος όσο και ο κ. Ψαριανός που συνοδευόταν από το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ Ξάνθης Κώστα Δέλκο, απάντησαν σε ερωτήσεις που τους θέσαμε μέσα σ’ ένα γενικότερο πλαίσιο θεμάτων της πολιτικής επικαιρότητας,
 
Περιοδεία κλιμακίου της ΔΗΜΑΡ στην Β. Ελλάδα
«Προσπαθούμε να έλθουμε σε μια επικοινωνία με τους ανθρώπους, με στελέχη της ΔΗΜΑΡ, να συζητήσουμε και πρωτίστως ν’ ακούσουμε ιδιαίτερα όταν μιλάμε για περιοχές όπως η δικής σας που είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος με τις πολύ μεγάλες δυσκολίες αλλά και τον πλούτο της και δεν εννοώ με την έννοια του πλούτου αλλά του πλούτου της πολυπολιτισμικότητας, τον πλουραλισμό και όλα αυτά που συνθέτουν την ομορφιά της Θράκης», επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος αναφερόμενος στο σκοπό της επίσκεψής τους στην Ξάνθη που είναι ένας σταθμός της περιοδείας του σε πόλεις της Β. Ελλάδας όπως η Καβάλα – Ροδόπη – Χαλκιδική – Δράμα – Κοζάνη κ. ά.
 
Η ΔΗΜΑΡ και η πρωτοβουλία των 58
Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Ανδρέας Παπαδόπουλος ανήκει στην νέα γενιά των πολιτικών που προτάθηκε από την πρωτοβουλία των 58 και κατά τη διάρκεια της προσπάθειας και του διαλόγου με την ΔΗΜΑΡ για ανασύσταση του χώρου της κεντροαριστεράς να ηγηθεί του σχήματος που θα προκύψει. Ο ίδιος εξηγεί κάτω από ποιες προϋποθέσεις η ΔΗΜΑΡ θα συμμετέχει στην πρωτοβουλία των 58: «Πήραμε μέρος σε κάποιες συζητήσεις στα πλαίσια της πρωτοβουλίας των 58 όμως για μας προϋπόθεση για να προχωρήσει αυτό ήταν η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ. Να έπαιζε η ΔΗΜΑΡ κομβικό ρόλο και ο Φώτης Κουβέλης. Αυτό που δυσκόλευε όλη την πορεία της κεντροαριστεράς ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι στην κυβέρνηση ενώ η ΔΗΜΑΡ δεν είναι πια στην κυβέρνηση. Απ’ τη στιγμή που αυτό δεν προχώρησε ήταν αυτονόητο ότι εμείς είμαστε με το κόμμα μας την ΔΗΜΑΡ».
 
Ψαριανός: «Ο χώρος αυτός πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει συγκροτημένος…»
Στο ίδιο ερώτημα σχετικά με την πρωτοβουλία των 58 ο Γρηγόρης Ψαριανός εκφράζει την ελπίδα αλλά και την αναγκαιότητα να συνεχιστεί ο διάλογος για την συγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς γιατί αποτελεί ένα πλειοψηφικό ρεύμα στο εκλογικό σώμα: «Ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα της πρωτοβουλίας των 58 στο βαθμό που αυτό αφορούσε το διάλογο για την συγκρότηση της κεντροαριστεράς. Όχι για τη δημιουργία ενός κόμματος ή για ένα ΠΑΣΟΚ συν κάτι. Εμείς εξ’ αρχής θέλαμε να συμμετέχουμε σ’ αυτόν το διάλογο για να συγκροτηθεί ο χώρος της κεντροαριστεράς από τη ΔΗΜΑΡ που θεωρούμε ότι είναι πυλώνας σ’ αυτή την ιστορία με πρωταγωνιστή τον Φώτη Κουβέλη να συμμετέχουμε τμήματα ή φυλές του ΠΑΣΟΚ Οικολόγοι ή ο χώρος που έπειτα ξεκίνησε ως ποτάμι. Το κενό αυτής της πρωτοβουλίας που δεν συγκροτήθηκε εκεί ακριβώς εμφανίστηκε το Ποτάμι. Αυτές όλες οι δυνάμεις και ότι δεν έγινε στην πορεία προς τις ευρωεκλογές ελπίζουμε να γίνει μετά. Είναι απολύτως απαραίτητο να συγκροτηθεί αυτός χώρος της λεγόμενης κεντροαριστεράς η οποία είναι ένα πλειοψηφικό ρεύμα στο εκλογικό σώμα. Ο χώρος αυτός πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει συγκροτημένος όχι απαραίτητα ως κόμμα αλλά ως μια συμπαράταξη δυνάμεων γιατί αλλιώς πριμοδοτείται ένας νέος δικομματισμός μπρελόκ Σαμαρά- Τσίπρα με όλες στις αδυναμίες που έχει η παρέα του Σαμαρά και όλες τις αδυναμίες που προβάλλει η παρέα του Τσίπρα», επεσήμανε ο κ. Ψαριανός καταλογίζοντας όμως και «προσωπικές αδυναμίες , αστοχίες, ανετοιμότητα» στην αδυναμία να προχωρήσει η πρωτοβουλία με ευρύτερο συνασπισμό δυνάμεων του κεντροαριστερού χώρου.
 
Παπαδόπουλος: «Το κρίσιμο για την Ευρώπη είναι να προχωρήσει άμεσα στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση»
Σ’ ότι αφορά το διακύβευμα των ευρωεκλογών και τη σημασία τους στην επόμενη μέρα της Ευρώπης και της Ελλάδας ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε τον ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό της ΔΗΜΑΡ: «Θεωρούμε ότι η ΔΗΜΑΡ πρέπει να βγει ισχυρή από την κάλπη των ευρωεκλογών επειδή έχει σημαντικό ρόλο την επομένη για αυτό όλοι εμείς δίνουμε την μάχη για μια ισχυρή παρουσία της ΔΗΜΑΡ στο επόμενο ευρωκοινοβούλιο. Αυτό είναι το κρίσιμο σ’ αυτή τη φάση. Απ’ την στιγμή που η χώρα με τη συμβολή και της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση ειδικής ευθύνης του Ιουνίου του 2012 φαίνεται πως έχει γλυτώσει την χρεοκοπία νομίζω ότι το κρίσιμο για την Ευρώπη είναι να προχωρήσει άμεσα στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και δεύτερον να ξαναγυρίσει στις ρίζες της. Επιμένουμε να μιλάμε για την Ευρώπη της Αλληλεγγύης της κοινωνικής συνοχής του κράτους -πρόνοιας αυτά που έκαναν την Ευρώπη να είναι ζηλευτή σ’ όλο τον κόσμο».
 
Ψαριανός : «Θέλουμε περισσότερη Ευρώπη και όχι λιγότερη…»
Επί του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της ΔΗΜΑΡ υπερθεμάτισε και ο κ. Ψαριανός αναφέροντας μάλιστα δυο ξεχωριστές προσωπικότητες του χώρου της Ανανεωτικής Αριστεράς του Λεωνίδα Κύρκου και του Μιχάλη Παπαγιαννάκη: «Ο δικός μας χώρος, η Ανανεωτική Αριστερά και οι άνθρωποί της όπως ο Λεωνίδας Κύρκος και ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης ήταν οι πρώτοι που μίλησαν για μία πραγματικά ενωμένη Ευρώπη στην οποία η Ελλάδα θα πρέπει συμμετέχει οπωσδήποτε καθώς είναι βασικό συστατικό αυτής της Ενωμένης Ευρώπης. Να υπενθυμίσω ότι αυτό που έλεγε ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης ενώ άλλοι θέλουν να φύγουμε από την ευρωζώνη: «Εμείς θέλουμε περισσότερη Ευρώπη όχι λιγότερη…Μακάρι να είχαμε τις «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης» μια Ομοσπονδιακή ευρωπαϊκή διακυβέρνηση με ενιαίο ασφαλιστικό σύστημα με ενιαίο φορολογικό σύστημα με εργασιακά δικαιώματα με κράτος πρόνοιας, δίκαιου, όλα αυτά που συνθέτουν τον πυρήνα της έννοια του ευρωπαϊκού διαφωτισμού ». Παρά τη σημασία που αποδίδει ο κ. Ψαριανός στις εκλογές δεν συνέδεσε το αποτέλεσμα τους με την δημιουργία εξελίξεων ικανών να οδηγήσουν σε εθνικές εκλογές, εκτίμησε ωστόσο ότι κομβικό ρόλο γι αυτές θα παίξει η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. Εξέφρασε δεν την άποψη ότι πρέπει να εκλεγεί απ’ αυτή τη Βουλή και να συγκροτηθεί ένα κυβερνητικό σχήμα σε προοδευτική κατεύθυνση που θα οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές.
 
Εγκάλεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για μικροκομματική εκμετάλλευση της μειονότητας
Κληθέντες να τοποθετηθούν επί όλων αυτών που ειπώθηκαν για την μειονότητα με αφορμή τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ τόσο ο κ. Παπαδόπουλος όσο και ο κ. Ψαριανός εγκάλεσαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ για μικροκομματική εκμετάλλευση: «Είναι απαράδεκτο ζητήματα της μειονότητας της Θράκης να γίνονται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης . Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκαν πολύ κατώτεροι των περιστάσεων και των συνθηκών. Εδώ η περιοχή έχει τη δική της ιδιαιτερότητα, τη δική τη ιστορία και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν θέτουμε στην ατζέντα της αντιπαράθεσης αυτά τα θέματα», είπε ο κ. Παπαδόπουλος ενώ ο κ. Ψαριανός συμπλήρωσε: «Η ανανεωτική αριστερά ήταν πάντα υπέρ της ισονομίας και της ισοπολιτείας. Η ελληνική πολιτεία έχει σοβαρές ευθύνες για τις απαράδεκτες πολιτικές που έχει εφαρμόσει στην Θράκη. Πρέπει να διορθωθούν τα λάθη που έχουν γίνει. Δεν πρέπει να δίνουμε χώρο σε ξένες προς την πατρίδα μας δυνάμεις να εκμεταλλεύονται τέτοια ζητήματα αλλά ούτε και στα δικά μας κόμματα και μάλιστα αυτά που διεκδικούν την κυβέρνηση να κάνουν τέτοιες ανόητες επιλογές πολιτικής προβολής με μικροκομματική εκμετάλλευση τέτοιων ζητημάτων. Η Θράκη είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών. Θα πρέπει να είναι ανοιχτοί δρόμοι προς την Τουρκία, προς Βουλγαρία με συνεκμετάλλευση του πλούτου των περιοχών όλων, με ανταλλαγή εμπορευμάτων, ανθρώπων, πολιτισμών. Να είναι ένα πανηγύρι πολιτισμών και η Ροδόπη και Ξάνθη θα έπρεπε να είναι το σταυροδρόμι της βαλκανικής και ευρωπαϊκής αυτής γέφυρας και να δίνουμε παράδειγμα. Πρέπει η Θράκη ν’ αποτελέσει γέφυρα πολιτισμών»!
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ υπό διαμόρφωση: Πολιτικές αντιπαραθέσεις στο debate των υποψήφιων προέδρων

Διάθεση ενότητας, αλλά και ουσιαστικές διαφορές αναδείχθηκαν στην τηλεμαχία της Τετάρτης Ω…