Κουνουπίδι κοκκινιστό στο φούρνο με τυριά
-1 μεσαίο κουνουπίδι
-1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
-3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
-½ κ.γλ. καπνιστή ή γλυκιά πάπρικα
-1-2 φύλλο δάφνης
-400 γρ. ψιλοκομμένη αποφλοιωμένη ντομάτα
-6-7 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
-250 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα σε χοντρές φέτες ή τριμμένη vegan μοτσαρέλα
-75 γρ. τρίμματα από μπαγιάτικο ψωμί
-100 γρ αλμυρό τριμμένο τυρί της επιλογής μας (πχ. παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι ή πεκορίνο)
-1 κ.γλ. ρίγανη
-ελαιόλαδο
-αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στις αντιστάσεις. Καθαρίζουμε καλά το κουνουπίδι και κόβουμε τις φλορέτες σε παχιές φέτες. Τις βάζουμε σε ένα ταψί περασμένο με λαδόκολλα, περιχύνουμε με 4 κ.σ. ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε για 30 λεπτά.
Όσο ψήνεται το κουνουπίδι ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σε μια μεσαία κατσαρόλα βάζουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο να κάψει, ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 5-6 λεπτά. Ρίχνουμε το σκόρδο, την πάπρικα και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
Ρίχνουμε τη ψιλοκομμένη αποφλοιωμένη ντομάτα, τις ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες και το φύλλο δάφνης, αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 20-25 λεπτά και μόλις δέσει αφαιρούμε το φύλλο δάφνης.
Σε ένα πυρίμαχο σκεύος απλώνουμε λίγη από τη σάλτσα ντομάτας, τις φλορέτες κουνουπιδιού και τις καλύπτουμε με τις φέτες μοτσαρέλας ή την vegan μοτσαρέλα και την υπόλοιπη σάλτσα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τρίμματα του ψωμιού, το τριμμένο τυρί, τη ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε. Καλύπτουμε το φαγητό με αυτό το μείγμα και βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει η κρούστα.