Στην εξελιγκτική πορεία εκτέλεσης του έργου «Υπόγεια ύδρευση της πεδιάδας της Ξάνθης» αναφέρθηκε ο Ειδικός Γραμματέας Γ’ ΚΠΣ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ε». Ο κ. Παπαγιαννίδης σημείωσε ότι ενώ το 2003 είχε ενταχθεί η μελέτη στους εθνικούς πόρους ως μεταφορά τους νερού του Νέστου για την κάλυψη των πεδιάδων Ξάνθης – Κομοτηνής, ακολούθησε «απόσχιση» των δύο έργων, καθώς από την προμελέτη που ολοκληρώθηκε το νερό του Νέστου δεν επαρκεί και για την πεδιάδα της Κομοτηνής αλλά μόνο για 400.000 στρέμματα της πεδιάδας της Ξάνθης.
Έτσι σε 2 – 3 μήνες θα είναι έτοιμη η προμελέτη για το φράγμα Ιάσμου, έχει εξασφαλιστεί πίστωση 5 εκ. ευρώ και τον επόμενο χρόνο θα προχωρήσει η υλοποίηση του έργου.
Αναφορικά με την υπόγεια άρδευση της πεδιάδας της Ξάνθης έχει ήδη εγκριθεί η προμελέτη, υπάρχει έτοιμη χρηματοδότηση και όχι η αρχική των 100.000 ευρώ. Προχωρά η οριστική μελέτη η οποία είναι προϋπολογισμού 5,5 δις ευρώ με χρονοδιάγραμμα δημοπράτησης του έργου το 2008. Ο κ. Παπαγιαννίδης κατέταξε τα δύο έργα (Άρδευση πεδιάδας της Ξάνθης και Φράγμα Ιάσμου) ως τα μεγαλύτερα έργα που έχουν γίνει ποτέ στην περιφέρεια Αν. – Μακ – Θράκης μετά την Εγνατία και μάλιστα μεγαλύτερα απ’ το συνολικά έργα εκτροπής του Αχελώου. Στην ίδια ερώτηση ο κ. Κοντός σημείωσε ότι: « Προχωρεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς η μελέτη για την υπόγεια άρδευση της Ξάνθης και το φράγμα του Ιάσμου».
Τι λέει ο κ. Σγουρίδης…
Όμως ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Παναγιώτης Σγουρίδης έχει… άλλη άποψη, η οποία καταγράφεται σε ανακοίνωσή του στην οποία γίνεται μια λεπτομερής αναφορά της πορείας υλοποίησης του έργου από το 2003 μέχρι σήμερα. Ήτοι:
•ότι μέχρι το Δεκέμβριο 2006 μόνο 2 εκ. ευρώ απορροφήθηκαν από τα 4,7 εκ. ( είχαν εγκριθεί όπως αναφέρεται παρακάτω 5/11/2003 με την 15319 απόφαση του Υπουργείου με συνολική προθεσμία για την παράδοση της μελέτης 13 μήνες).
•ότι μέχρι το Δεκέμβριο 2007 θα ολοκληρωθεί η προμελέτη και πιθανό τμήμα της οριστικής μελέτης
•ότι η οριστική μελέτη προγραμματίζεται να ενταχθεί στο Δ΄ Κ.Π.Σ.
Παραθέτουμε την ανακοίνωση του κ. Σγουρίδη.
Μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στις πεδιάδες
Ξάνθης και Κομοτηνής για την αποκατάσταση των υπογείων υδροφορέων
(οδηγία 2000/60).
«1.Την 29/7/2003 με απόφαση Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών εντάσσεται στο ΠΔΕ σε δύο φάσεις το έργο «Άρδευση πεδιάδων Ξάνθης και Ροδόπης» προϋπολογισμού 4,7 εκ. ευρώ.
2.Την 5/11/2003 με την 15319 απόφαση του Υπουργείου εγκρίθηκε η Συγγραφή Υποχρεώσεων, ο τρόπος ανάθεσης της μελέτης σε επίπεδο προκαταρκτικής μελέτης και προμελέτης, η διάθεση της πίστωσης των 4.700.000 ευρώ και με συνολική προθεσμία για την παράδοση της μελέτης 13 μήνες.
3.Την 1/12/2003 με την 15893 απόφαση του Υπουργείου δημοσιεύθηκε η προκήρυξη για την εκδήλωση ενδιαφέροντος.
4.Την 7/1/2004 με την 8ο72 απόφαση του Υπουργείου συγκροτήθηκε η επιτροπή αξιολόγησης των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
5.Την 16/7/2004 με την 12591 απόφαση του Υπουργείου εγκρίθηκε η ανάθεση της μελέτης του έργου.
6.Την 26/10/2004 και με αριθ. πρωτ. 14714 υπογράφηκε το συμφωνητικό για την σύνταξη της μελέτης του έργου μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μελετητών Π/Υ μελέτης 3.982.800 ευρώ. συν Φ.Π.Α.
Από τα παραπάνω καθίσταται ολοφάνερο ότι η απόφαση για την κατασκευή του έργου και η διάθεση της απαιτούμενης πίστωσης ελήφθη τον Ιούλιο του 2003, περίοδο που κυβέρνηση ήταν το ΠΑΣΟΚ. Η συμμετοχή όλων των φορέων της Ξάνθης δεδομένη, κυρίως όμως του βουλευτή Παναγιώτη Σγουρίδη, τότε Β΄ Αντιπροέδρου στη Βουλή. Είναι προφανές ότι δεν εντάσσονται τόσο μεγάλα ποσά για προμελέτη στις Δημόσιες Επενδύσεις , χωρίς ισχυρή πίεση.
Σημειώνεται ότι κατά το διάστημα από 5/11/03 μέχρι 7/1/04 ήτοι σε 2 μήνες εγκρίθηκε η Συγγραφή Υποχρεώσεων, δημοσιεύθηκε η προκήρυξη και συγκροτήθηκε η επιτροπή αξιολόγησης. Χαμηλόβαθμος υπηρεσιακός παράγοντας του Υπουργείου Γεωργίας που σήμερα έχει αναβαθμισθεί έλεγε χαρακτηριστικά σε αυτήκοους μάρτυρες «τρέξαμε τις διαδικασίες γιατί πρώτη φορά είδαμε τόσο ζεστό χρήμα για μελέτη στο Υπουργείο Γεωργίας»
Μετά την κυβερνητική αλλαγή τον Μάρτιο του 2004 έπρεπε να περιμένουμε ένα διάστημα 7 μηνών για να υπογραφεί το συμφωνητικό της μελέτης και είναι λογικό μέχρι να υπάρξει εγκλιματισμός της νέας κυβέρνησης. Από τότε πέρασαν συνολικά 27 μήνες και μετά από ερώτηση του Παναγιώτη Σγουρίδη στη Βουλή που συζητήθηκε στις 27/2/2007 απεκαλύφθη:
•ότι μέχρι το Δεκέμβριο 2006 μόνο 2 εκ. ευρώ απορροφήθηκαν από τα 4,7 εκ.
•ότι μέχρι το Δεκέμβριο 2007 θα ολοκληρωθεί η προμελέτη και πιθανό τμήμα της οριστικής μελέτης
•ότι η οριστική μελέτη προγραμματίζεται να ενταχθεί στο Δ΄ Κ.Π.Σ.
1ο Σχόλιο: Δεν είναι βέβαιο ότι τα έργα των αρδεύσεων που αποβλέπουν σε όγκο αγροτικής παραγωγής είναι επιλέξιμα από την Ε.Ε. γι’ αυτό την προκαταρτική μελέτη και προμελέτη την εντάξαμε σε εθνικούς πόρους.
2ο Σχόλιο: Ποτέ κανένα έργο δεν αρχίζει με όλο το ποσό της πίστωσης. Το γνωρίζουν και τα μωρά παιδιά. Λαμβάνει ένα κωδικό και εισέρχονται χρήματα σε αυτόν ανάλογα με την πρόοδο του έργου. Είναι απάντηση στον υπαινιγμό των μόλις 100.000 ευρώ που υπήρχαν αρχικά.
3ο Σχόλιο: Στα μεγάλα έργα πάντα υπάρχει η προκαταρκτική μελέτη , η προμελέτη και η οριστική μελέτη εφαρμογής για να αποφεύγονται οι αστοχίες. Είναι απάντηση στον υπαινιγμό περί προχειρότητας, διότι η προκαταρκτική μελέτη απέδειξε ότι δεν φτάνουν τα νερά του Νέστου και για τις δύο πεδιάδες.
4ο Σχόλιο: Οι μηχανικοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι στα πολύ μεγάλα έργα τα χρονοδιαγράμματα τηρούνται απαρέγκλιτα από το στάδιο της προκαταρκτικής μελέτης μέχρι το στάδιο και της τελευταίας κατασκευαστικής λεπτομέρειας υπό την προϋπόθεση ότι ο εργοδότης χρηματοδοτεί συνεχώς. Αυτό για τον υπαινιγμό της αντίληψης περί μεγάλων έργων».
Μαριάννα Ξανθοπούλου