Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Η ψυχική υγεία των γυναικών της ορεινής Ξάνθης

Η ψυχική υγεία των γυναικών της ορεινής Ξάνθης

0

Την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2007, ώρα 09.3Ο ττ.μ-12.30μ.μ στην αίθουσα του Ξενοδοχείου «Ζ», διοργανώθηκε ημερίδα με θέμα: Δημοσιοποίηση του Προγράμματος «Δράσεις για την πρόληψη – αντιμετώπιση των περιστατικών ψυχικής κατάστασης και υγείας γυναικών ορεινής Ξάνθης».

Την ημερίδα διοργάνωσε η Νομαρχία Ξάνθης στα πλαίσια της κοινοτικής πρωτοβουλίας INTERREG III A PHARE CBC ΕΛΛΑΔΑ- ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεργασία του ερευνητικού πανεπιστημιακού ινστιτούτου ψυχικής υγιεινής. Από πλευράς Νομαρχίας Ξάνθης Προεδρεύει ο κ. Α. Νεάρχου, Προϊστάμενος Δ/νσης Δημόσιας Υγείας, Νομαρχία Ξάνθης.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν ο Νομάρχης κ. Παυλίδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Χριστοφορίδης, ο κ. Καραλίδης, η κ. Καρα Χασάν, πολλοί νομαρχιακοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

Το πρόγραμμα της ημερίδας

Το πρόγραμμα της ημερίδας περιελάμβανε:

Δομή, σκοποί και στόχοι του προγράμματος, Εισηγητής: Νικ Στεφανής Ψυχίατρος, Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Κατάθλιψη και γυναίκα, Εισηγητής: Dr Χ. Βαϊόπουλος, Ψυχίατρος, Δ/ντής Ψυχιατρικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης

Υλοποίηση του προγράμματος, Εισηγήτρια: Νεάρχου Νίκη, Κλινική Ψυχολόγος ψυχοθεραπεύτρια, ΜSc   Ψυχολογία Υγείας

Κατάσταση ψυχικής υγείας στοSmolyan και στη Βουλγαρία, Εισηγητής:Dr Karagyaurov, Ψυχίατρος, Δ/ντής Τμήματος Ψυχικής Υγείας Περιφερειακού Νοσοκομείου.

Δομή και στόχοι του προγράμματος

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ν. Στεφανής Ψυχίατρος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, στην εισήγησή του: «το πρόγραμμα ασχολείται με την ψυχική υγεία των γυναικών 18 και άνω της ορεινής Ξάνθης. Η καταγραφή των προβλημάτων αποσκοπεί στην κατασκευή κάποιων καλύτερων δομών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζονται στο κομμάτι αυτό του πληθυσμού. Η κατάθλιψη δυστυχώς ‘χτυπά’ τις γυναίκες που είναι ευάλωτες στη συγκεκριμένη διαταραχή. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν επισκέπτονται τον γενικό γιατρό παρά οι λιγότεροι άνθρωποι που μπορεί να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα» ενώ συνεχίζοντας αναφέρθηκε στους παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε ψυχικές διαταραχές όπως ένα διαζύγιο ή ενδοοικογενειακά προβλήματα.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Στεφανής, η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που μεταμφιέζεται αλλά για τους ειδικούς είναι εύκολη η διάγνωσή της. Την αποτύπωση της έκτασης του προβλήματος στην ορεινή Ξάνθη βοηθάει το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο οποίο καταγράφονται σε ερωτηματολόγια και προσωπικές συνεντεύξεις τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, η κοινωνική δικτύωση, τα αρνητικά γεγονότα ζωής, τα στοιχεία της προσωπικότητας και το οικογενειακό ιστορικό.

Η μέχρι τώρα πορεία του προγράμματος

Μέχρι σήμερα εξετάστηκαν από συνεργάτες του προγράμματος 400 γυναίκες ενώ ο αριθμός αναμένεται να ανέλθει τελικά στις 600, από χωριά της ορεινής Ξάνθης (Κοτύλη, Νεοχώρι, Γλαύκη, Κένταυρος, Σάτρες κα). Τα δεδομένα που θα προκύψουν θα χρησιμοποιηθούν για την εκτίμηση του μεγέθους του προβλήματος, για τη διαπίστωση των διαφορών μεταξύ των γυναικών με ψυχικές διαταραχές  κι αυτών που δεν έχουν, για τους παράγοντες που συντελούν περισσότερο στην εμφάνιση των ψυχικών διαταραχών στην περιοχή και τέλος τις προτάσεις για την αναβάθμιση των υπηρεσιών.

Τα τελικά αποτελέσματα του προγράμματος αναμένεται να ανακοινωθούν σε λίγο καιρό από τώρα, με την πραγματοποίηση μιας ακόμη ημερίδας μετά την ολοκλήρωσή του.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ημερίδα για το μέλλον της καπνοκαλλιέργειας στο Νομό Ξάνθης

Αποτέλεσμα της ιδέας του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρου Κοντού, ήτ…