Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ολοκληρώθηκαν αντιπλημμυρικά έργα στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας για την διαχείριση διασυνοριακών υδάτων

Ολοκληρώθηκαν αντιπλημμυρικά έργα στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας για την διαχείριση διασυνοριακών υδάτων

0

Προμήθεια εξοπλισμού, πλωτά φράγματα και παρεμβάσεις στην κοίτη του Έβρου πραγματοποιήθηκαν στην ΑΜΘ


Αντιπλημμυρικά έργα και παρεμβάσεις σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αλλά και της Βουλγαρίας ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, στο πλαίσιο προγράμματος εδαφικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας και σε μια προσπάθεια αποτελεσματικής διαχείρισης των διασυνοριακών υδάτων των ποταμών Στρυμόνα και Έβρου αλλά και της λίμνης Κερκίνης, όπου καταλήγει μέρος των υδάτων αυτών.

Συγκεκριμένα, σε επίπεδο πρόληψης των πλημμυρών, υλοποιήθηκαν έργα κατασκευής τοίχων και στεγάνωσης σε τμήματα του ανατολικού αναχώματος της λίμνης Κερκίνης και παρεμβάσεις στις κοίτες των ποταμών Στρυμόνα και Έβρου μέσω τοίχων αντιστήριξης και συρματόπλεκτων κιβωτίων. Σε επίπεδο αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών, οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προμηθεύτηκαν εξοπλισμό κατάλληλο για επεμβάσεις, τον οποίο παρέδωσαν στη δεύτερη ΕΜΑΚ και την πυροσβεστική υπηρεσία. Στον εξοπλισμό περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, είδη αναρρίχησης, ρουχισμός, βάρκες, drone εναέρια και υποβρύχια, καταδυτικό υλικό, αντλίες και γεννήτριες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επιχειρήσεις διάσωσης πληθυσμού.

Παράλληλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες προμηθεύτηκαν πλωτά φράγματα, τα οποία αποτελούν προσωρινό μέτρο αντιπλημμυρικής προστασίας και τοποθετούνται παραπλεύρως της κοίτης του ποταμού Έβρου και Στρυμόνα, σε συγκεκριμένες θέσεις ώστε να προστατευτούν σημαντικές υποδομές (δρόμοι, σχολεία, νοσοκομεία κ.ά.) σε ενδεχόμενη πλημμύρα.

Το πλαίσιο των μέτρων που ελήφθησαν «συμπληρώνει» σύστημα παρακολούθησης και ανίχνευσης διαρροών που τοποθετήθηκε στο ανάχωμα της λίμνης Κερκίνης, καλύπτει απόσταση 14,5 χιλιομέτρων και δίνει τη δυνατότητα έγκαιρης ανίχνευσης διαρροών ώστε να υπάρχει άμεση επέμβαση και να μην πλημμυρίσουν οι γειτνιάζοντες οικισμοί. Μέσω του συστήματος, που παρουσιάζει ομοιότητες με τις οπτικές ίνες, καταγράφονται οι θερμοκρασίες και οι τυχόν μικρομετακινήσεις του εδάφους στο ανάχωμα ώστε να εντοπίζονται διαρροές ή υποσκαφές και οι τεχνικές υπηρεσίες να στέλνουν έγκαιρα κλιμάκιο ελέγχου σε συγκεκριμένα σημεία.

Αντίστοιχες παρεμβάσεις υλοποιήθηκαν στα ορεινά τμήματα των περιοχών Μπλαγκόεβγκραντ, Χάσκοβο, Κάρτζαλι και Σμόλιαν στη Βουλγαρία, στα σημεία από τα οποία ξεκινούν οι χείμαρροι που καταλήγουν στους ποταμούς Στρυμόνα και Έβρο.

Τα έργα και οι παρεμβάσεις που έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος «Flood Protection – Cross Border Planning and Infrastructure Measures for Flood Protection», το οποίο ανήκει στο Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG V-A «Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται με 13,2 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βουλή: Ο Χ. Ζεϊμπέκ ρωτά για την καταστροφή της αλιείας στη λιμνοθάλασσα της Βιστoνίδας

Ο βουλευτής Ξάνθης της Νέας Αριστεράς κατέθεσε ερώτηση ζητώντας από την κυβέρνηση άμεσα μέ…