Το παράτολμο εγχείρημα του Άγγλου δρομέα ο οποίος θα διανύσει 12.875 χλμ. για να ανέβει στην υψηλότερη κορυφή της γης για φιλανθρωπικό σκοπό!
Η προετοιμασία, η διαδρομή και η… ίωση που κράτησε τον Σάιμον Χόμφρεϊ στην Ξάνθη – τι δήλωσε ο ίδιος στο «Ε»
Σε ηλικία 50 ετών και μετά από ένα σοβαρό ατύχημα με τη μοτοσικλέτα του από το οποίο ο ίδιος γλύτωσε από… θαύμα, μία αλληλουχία γεγονότων που ακολούθησαν οδήγησαν τον Σάιμον (Σάι) Χόμφρεϊ να ξεκινήσει ένα τεράστιο ταξίδι από την Αγγλία, με στόχο να φτάσει τρέχοντας στο Θιβέτ και από εκεί να ανέβει στο όρος Έβερεστ. Έπειτα από ένα διάστημα αποθεραπείας και με τη βοήθεια μερικών φίλων του, ξεκίνησε το «επικό» αυτό ταξίδι πριν ένα χρόνο περίπου, τον Ιούλιο του 2013, από τη γενέτειρά του, την πόλη Σέφιλντ της Αγγλίας.
Στη διαδρομή, την 218η ημέρα της πορείας του, ο Σάιμον κατέφθασε στην Ξάνθη. Μία ξαφνική αδιαθεσία που μετεξελίχθηκε σε ίωση τον κατέβαλλε και αποφάσισε να αλλάξει – ελαφρώς – τον σχεδιασμό του. «Πονούσα πολύ στο στήθος και ένιωθα περίεργα όταν στεκόμουν όρθιος. Έτσι αποφάσισα να διακόψω για δύο εβδομάδες το ταξίδι, ώστε να επιστρέψω στο Σέφιλντ για εξετάσεις και να αναρρώσω και να ξαναέρθω στο ίδιο μέρος, την πόλη σας, για να συνεχίσω», αποκάλυψε ο Σάιμον ξεκινώντας τις δηλώσεις του στην αποκλειστική συνέντευξη του στο «Ε».
Η άδεια από τη… σύζυγο και η προετοιμασία
Μετά από 25 χρόνια δουλειάς σε γραφεία και εργοστάσια και μία σημαντική καριέρα, ο Σάιμον αποφάσισε να αλλάξει τη ζωή του και να την γεμίσει με δραστηριότητες και ασχολίες στη φύση, με αποκορύφωμα την προσπάθειά για να φτάσει στην… κορυφή του κόσμου, το Έβερεστ. Ο ίδιος ήταν δρομέας με σχετική εμπειρία κι έτσι γνωρίζει ότι το επίτευγμα που προσπαθεί είναι εξαιρετικά δύσκολο, όμως ακολουθώντας έναν μέτριο ρυθμό τρεξίματος, πιστεύει ότι θα ολοκληρώσει την αποστολή του και θα αποδείξει ότι η ηλικία δεν είναι όριο για να αποτρέψει κάποιον από το να πετύχει στόχους που θέτει στη ζωή.
Για την προετοιμασία του ταξιδιού ο ίδιος είπε: «Αρχικά πήρα την… σχετική άδεια από τη σύζυγο μου και, καθώς είχα αναρρωτική άδεια δύο ετών από την εργασία μου, ξεκίνησα να σχεδιάζω το ταξίδι. Χάραξα την πορεία, έκανα τις κινήσεις για το φιλανθρωπικό έργο, ετοίμασα το διαβατήριο, βίζες για τις χώρες όπου χρειάζεται, σχεδίασα και έφτιαξα το τρέιλερ που έχω μαζί μου και ολοκλήρωσα την προετοιμασία μου με προπονήσεις ώστε να ανεβάσω τη φυσική μου κατάσταση».
Άνθρωπος απλός, χαμογελαστός και με σκοπό να βοηθήσει συνανθρώπους του, ο Άγγλος δρομέας παράλληλα με την περιπέτεια που ζει ο ίδιος, προσπαθεί να συγκεντρώσει χρήματα για φιλανθρωπικό σκοπό. Ο ίδιος εξηγεί:
Σ.Χ.: «Ο στόχος είναι απλός: Να τρέξω 8000 μίλια (12.875 χλμ.) και να τερματίσω στην κορυφή του κόσμου, το Έβερεστ. Θα είναι μία «μη υποστηριζόμενη» διαδρομή, όπου θα τρέχω μόνος μου στο μεγαλύτερο σκέλος της. Αν κάποιος θέλει να με συνοδεύσει για κάποια χιλιόμετρα είναι ευπρόσδεκτος. Στη διαδρομή θα κουβαλάω τον απαραίτητο εξοπλισμό με τον «Γκρόμιτ» (Gromit), ένα αυτοσχέδιο δίτροχο τρέιλερ, το οποίο μπορεί να μετατραπεί σε σκηνή. Ο πρωταρχικός σκοπός μου είναι μέσω αυτής της προσπάθειας να συγκεντρώσω χρήματα για ένα ίδρυμα που βοηθάει ανθρώπους με Αλτσχάιμερ (The Alzheimers Society)».
«Οι άνθρωποι και τα τοπία που συναντώ με γεμίζουν δύναμη»
Στην πρώτη του επίσκεψη στην Ξάνθη, το «Ε» συνάντησε τον Σάιμον Χόμφρεϊ ο οποίος μίλησε για το ταξίδι του. Αναλυτικά η συνέντευξη:
«Ε»: Πως αποφάσισες να ξεκινήσεις αυτό το μεγάλο ταξίδι;
Σ.Χ.: «Είχα ένα ατύχημα με μηχανή το Μάιο του 2012 και όσο ανάρρωνα σκεφτόμουν τι θα μπορούσα να κάνω καθώς δεν μου επιτρεπόταν να δουλέψω με τον υπολογιστή μου. Πάντα ονειρευόμουν μία τέτοια περιπέτεια και είχα όνειρο να ανέβω στο όρος Έβερεστ απ’ όταν ήμουν 10 ετών. Υπολόγισα όλα τα παραπάνω και μαζί πρόσθεσα την αγάπη μου για τη φωτογραφία, αλλά και το χρόνο που χρειαζόμουν για να αναρρώσω ακολουθώντας άσκηση από τον τραυματισμό μου. Έτσι αποφάσισα να ξεκινήσω γι’ αυτό το ταξίδι. Τα υπολόγισα και τα σχεδίασα όλα και… έβαλα μπρος. Μέχρι στιγμής όλα πάνε καλά, αλλά τα επόμενα βήματα πιστεύω θα είναι δυσκολότερα, καθώς έχω κάνει περίπου το 1/3 της διαδρομής και πλέον ολοκληρώνω το ευρωπαϊκό κομμάτι και μπαίνω στην άγνωστη για εμένα Ασία».
«Ε»: Θα λείψεις από τη «βάση» σου για περισσότερα από δύο χρόνια. Πως το δέχτηκε η οικογένεια σου;
Σ.Χ.: «Η σύζυγός μου εργάζεται σε πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα και θα λείπει το ίδιο διάστημα. Ο 17χρονος γιος μου σπουδάζει ιατρική και είναι πολυάσχολος καθώς έχει εξετάσεις και είναι αρκετά αφοσιωμένος εκεί. Έτσι δέχτηκαν χωρίς αντιρρήσεις την απόφαση μου να ξεκινήσω το ταξίδι. Αυτοί που είχαν έντονες ενστάσεις αρχικά ήταν οι γονείς μου, όμως όταν έμαθαν ότι προφυλάσσω τον εαυτό μου και είμαι ασφαλής – στα περισσότερα κομμάτια της διαδρομής – ηρέμησαν κάπως».
«Ε»: Πόσα χιλιόμετρα τρέχεις καθημερινά;
Σ.Χ.: «Κατά Μ.Ο. τρέχω 38 χλμ. την ημέρα από τότε που άρχισα. Πρέπει να διατηρήσω αυτό το ρυθμό και να καταναλώνω λιγότερο χρόνο σε στάσεις!».
Μεγαλύτερος φόβος να… βαρεθώ!
Τι κι αν περνάει από άγνωστες χώρες, ερήμους, θεόρατα βουνά με χιόνια και έρχεται αντιμέτωπος με διαφόρων ειδών δυσκολίες, ο Σάιμον θεωρεί ότι η… βαρεμάρα είναι αυτή που τον ενοχλεί περισσότερο, όταν πραγματοποιεί κομμάτια με ¨μονότονη¨ διαδρομή. Ο ¨Σάι¨ στη συνέχεια απαντά:
«Ε»: Τι είναι αυτό που σε φοβίζει περισσότερο σε ένα τέτοιο ταξίδι;
Σ.Χ.: «Η βαρεμάρα! Έτσι έχω μαζί μου ένα iPod γεμάτο με ακουστικά βιβλία τα οποία ακούω όσο τρέχω. Βέβαια η βαρεμάρα μπορεί να εξαφανιστεί σε μία στιγμή, όταν συναντώ ξαφνικά όμορφα τοπία».
«Ε» Πριν λίγες ημέρες έφτασες και διέσχισες ένα μεγάλο κομμάτι στη Β. Ελλάδα. Τι ήταν αυτό που σε εντυπωσίασε περισσότερο;
Σ.Χ.: «Οι άνθρωποι είναι τόσο φιλικοί και φιλόξενοι. Αγαπώ την Ελλάδα! Πέρασα από ωραία, χαλαρωτικά μέρη και τοποθεσίες και ειδικότερα μου άρεσε η ακτογραμμή ανατολικά της Θεσσαλονίκης την οποία διέσχισα».
«Ε»: Κατέφθασες στην Ξάνθη πριν λίγες ημέρες και θα ξαναέρθεις τη Δευτέρα. Πως προέκυψε η… στάση στην πόλη; Πρόλαβες να την δεις καθόλου;
Σ.Χ.: «Η Ξάνθη ήταν ανάμεσα στους σταθμούς που είχα προγραμματίσει. Όταν κατέφθασα πριν δύο εβδομάδες, ένιωθα πολύ καταβεβλημένος λόγω ίωσης και αποφάσισα να αλλάξω το αρχικό μου πλάνο ώστε να αναρρώσω και να συνεχίσω υγιής για να μην επιβαρυνθεί περισσότερο ο οργανισμός μου και δεν αντέξω. Έτσι έμεινα ένα βράδυ στην Ξάνθη κι έπειτα επέστρεψα αεροπορικώς στο Σέφιλντ όπου χρειάστηκαν περίπου 10 ημέρες ανάρρωσης. Την ερχόμενη Δευτέρα (24/03/2014) θα έρθω ξανά αεροπορικώς στην Ελλάδα και την Ξάνθη, απ’ όπου θα συνεχίσω το ταξίδι μου. Στην προηγούμενη επίσκεψη μου έριξα μία σύντομη ματιά και έβγαλα μερικές φωτογραφίες, όμως δεν μπόρεσα να δω περισσότερα λόγω του ότι ήμουν άρρωστος. Μου άρεσε αρκετά και θέλω να τη γνωρίσω καλύτερα στη 2η επίσκεψη μου, τη Δευτέρα».
«Ε»: Που βρίσκεις τη δύναμη και το κουράγιο για να πραγματοποιήσεις ένα τέτοιο τεράστιο ταξίδι τρέχοντας;
Σ.Χ.: «Κυρίως στο ότι αγαπάω αυτό που κάνω και έχω ένα στόχο. Να φτάσω στον προορισμό μου και παράλληλα να συγκεντρώσω χρήματα για φιλανθρωπικό σκοπό. Μαθαίνω τόσα πολλά από τους ανθρώπους που συναντώ, κάτι που με χαροποιεί και με ικανοποιεί απίστευτα. Μπορώ να πω ότι δεν μου φαίνεται τόσο θαρραλέο αυτό που κάνω αλλά εξαντλητικό κάποιες φορές. Έτσι βρίσκω δύναμη στους φίλους μου και στην οικογένεια μου ώστε να συνεχίσω. Επίσης είναι όλα αυτά τα νέα πρόσωπα, οι φίλοι που κάνω που με βοηθάνε και μου ¨δείχνουν το δρόμο¨. Έχω μαζί μου ένα μικρό laptop με το οποίο επικοινωνώ (μέσω twitter, facebook κλπ.) με όλους τους παραπάνω κι έτσι γεμίζω τις ¨μπαταρίες¨ μου. Η τεχνολογία κάνει την επικοινωνία να φαίνεται τόσο εύκολη! Να σημειώσω ότι τις περισσότερες ημέρες διανυκτερεύω μόνος μου, ή για την ακρίβεια με τον «Gromit», (ένα δίτροχο τρέιλερ με το οποίο μεταφέρει τα απαραίτητα), ενώ μία φορά την εβδομάδα ψάχνω κάποιο ξενοδοχείο ή κατάλυμα ώστε να μπορώ να φορτίζω τις ηλεκτρονικές συσκευές μου».
«Ε»: Ποιο είναι το μήνυμα σου προς τους αναγνώστες του «Ε»;
Σ.Χ.: «Ολόκληρος ο κόσμος είναι γεμάτος αγάπη και ευγενικούς ανθρώπους με τους οποίους αξίζει να ανταλλάζεις απόψεις και είναι ευχαρίστηση να μοιράζεσαι πράγματα. Να χαμογελάτε και να προσπαθείτε να αθλείστε».
* Μπορείτε να παρακολουθήσετε την προσπάθεια και να ενισχύσετε το φιλανθρωπικό έργο του Σάιμον Χόμφρεϊ (Simon ¨Si¨ Homfray) μέσω των παρακάτω διαδικτυακών συνδέσμων:
www.facebook.com/si.homfray
Τρέχοντας σε Ευρώπη και Ασία!
Σε ένα ταξίδι που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2013 και – εφ’ όσον όλα κυλήσουν ομαλά – θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2015, ο Σάιμον Χόμφρεϊ θα διασχίσει τρέχοντας τουλάχιστον 20 χώρες! Η πορεία άρχισε από το Σέφιλντ της Αγγλίας, απ’ όπου με πλοίο πήγε στην Ισπανία και από εκεί άρχισε το… τρέξιμο, περνώντας διαδοχικά από Γαλλία, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, FYROM και πλέον ο Σάιμον τρέχει επί ελληνικού εδάφους. Θα ακολουθήσουν οι εξής χώρες:
Τουρκία
Γεωργία
Αρμενία
Αζερμπαϊτζάν
Καζακστάν
Ουζμπεκιστάν
Κιργιστάν
Τουρκμενιστάν
Τατζικιστάν
Αφγανιστάν
Πακιστάν
Ινδία
Νεπάλ
Θιβέτ
Δημήτρης Καλτέκης
dkalteikis@empros.gr