Μπερδεύει αντί να διευκολύνει τους πεζοπόρους η πολλαπλή σήμανση σε διάφορες ορεινές διαδρομές
Συναντήθηκαν τα μέλη των δύο ξανθιώτικων ορειβατικών συλλόγων για να βρουν λύση στο πρόβλημα που προέκυψε
«Στα μονοπάτια του καημού, τη γέφυρα του στεναγμού» λέει το ελληνικό άσμα της περασμένης δεκαετίας, χωρίς – σαφώς – να αναφέρεται στα μονοπάτια της Ξάνθης.
Για αυτά ενδιαφέρθηκαν άνθρωποι που ασχολούνται με την πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση κλπ. και γενικά έχουν χόμπι το να περνούν σε τακτά χρονικά διαστήματα κάποιες ώρες στο βουνό, απολαμβάνοντας τις ομορφιές της φύσης.
Ο λόγος για τα μέλη των συλλόγων «Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ξάνθης» και «Ορειβατική Λέσχη Ξάνθης», τα οποία συναντήθηκαν το βράδυ της περασμένης Τετάρτης (19/03) στην αίθουσα του ΠΑΚΕΘΡΑ και συζήτησαν για τα μονοπάτια των ορεινών όγκων της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής.
Στη συνάντηση, μαζί με τα περίπου 30 μέλη των δύο συλλόγων παρευρέθηκαν και άλλοι συμπολίτες, ερασιτέχνες ¨περιπατητές¨, ή ακόμη και ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του εναλλακτικού τουρισμού.
Μικρά αλλά με μεγάλη σημασία τα μονοπάτια των βουνών
Αφορμή για τη συνάντηση των παραπάνω φυσιολατρών ήταν ένα ζήτημα που μπορεί τη δεδομένη στιγμή να φαίνεται μικρό, όμως εάν δεν ξεκαθαρίσει η κατάσταση γύρω από αυτό, ενδεχομένως να διογκωθεί στο μέλλον.
Πρόκειται για τη χάραξη, σήμανση και οριοθέτηση των μονοπατιών στα βουνά της Ξάνθης, που αν και – βάσει ορισμού – είναι ¨μικροί δρόμοι όπου χωρούν ένας άνθρωπος ή ζώο¨, έχουν τεράστια σημασία, ιστορική και όχι μόνο, ενώ πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται είτε για να διευκολύνουν μετακινήσεις κατοίκων των ορεινών χωριών, ή γίνονται σημεία με μεγάλη προσέλευση περιπατητών και πεζοπόρων από την Ξάνθη και άλλες περιοχές.
Δεν είναι πολύς ο καιρός εξάλλου που ομάδα ατόμων χάθηκε λόγω λανθασμένης σήμανσης στα βουνά της Ξάνθης και για πολλές ώρες πήρε λάθος κατεύθυνση. «Ευτυχώς ήταν μέρα με καλές καιρικές συνθήκες κι έτσι τους βρήκαμε πριν νυχτώσει», ανέφερε για το περιστατικό μάρτυρας που βρήκε μετά από πολλές ώρες την ομάδα που πήγαινε στα… τυφλά.
Στην προαναφερόμενη συνάντηση διατυπώθηκαν πολλές απόψεις και ακούστηκαν γνώμες από «επαγγελματίες» ή «ερασιτέχνες» περιπατητές.
Από τα όσα ειπώθηκαν μεταξύ άλλων σημειώσαμε ότι το πρόβλημα φάνηκε περισσότερο το τελευταίο διάστημα, καθώς σε χάραξη και σήμανση μονοπατιών προχώρησαν κι άλλες ομάδες/φορείς, όπως οι διοργανωτές ποδηλατικών αγώνων, οι αντίστοιχοι του αγώνα ROUT, οι Εθελοντές Διασώστες, οι κυνηγοί κ.α, με αποτέλεσμα σε ορισμένες διασταυρώσεις των μονοπατιών που συνολικά ξεπερνούν τα 50 χλμ. σε μήκος, να υπάρχει πολλαπλή σήμανση που μπερδεύει τους περαστικούς.
«Σίγουρα ο καθένας από την πλευρά του θέλει να βοηθήσει την κατάσταση ή τα μέλη του συλλόγου του, όμως η πολλαπλές παρεμβάσεις στα μονοπάτια έχουν αρνητικό αποτέλεσμα. Θα πρέπει να υπάρχει μία κοινή γραμμή για όσα γίνονται στο βουνό» κατέληξαν οι συνομιλούντες.
ΕΟΣ Ξάνθης: «Να ακολουθήσουμε πρώτα τους κανονισμούς και μετά τα μονοπάτια»
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Γιάννης Χαραλαμπίδης μίλησε στο «Ε» για την εικόνα που επικρατεί στα βουνά του Νομού και τα μονοπάτια που τα διασχίζουν:
Γ.Χ.: «Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον του κόσμου και οργανωμένων ομάδων, φορέων κλπ. για την πεζοπορία στα βουνά της Ξάνθης, με αποτέλεσμα πολλές φορές να κάνει ο καθένας ότι θέλει. Το ότι ενδιαφέρεται και ασχολείται ο κόσμος είναι φυσικά θετικό, όμως ορισμένοι προχωρούν ένα βήμα παραπέρα και σχηματίζουν δικές τους διαδρομές σε μονοπάτια κλπ. και τις οριοθετούν, με αποτέλεσμα να προκύπτει μία σύγχυση και ένα «μπέρδεμα» με τα μονοπάτια και τις κατευθύνσεις στις οποίες οδηγούν πολλά από αυτά.
Η κίνηση ορισμένων να χαράζουν νέα μονοπάτια με νέα σήμανση έχει οδηγήσει μάλιστα παρέες πεζοπόρων να χαθούν στα βουνά της Ξάνθης και να κάνουν κύκλους για πολλές ώρες, ευτυχώς με θετική κατάληξη, καθώς τελικά μετά από πολύ κόπο βρίσκουν το σωστό δρόμο».
Συνεχίζοντας ο κ. Χαραλαμπίδης διευκρίνισε:
Γ.Χ.: «Για τη χάραξη και σήμανση μονοπατιών υπάρχουν διεθνείς κανονισμοί, οι οποίοι παραχωρούν την ευθύνη και αρμοδιότητα στα κατά τόπους Δασαρχεία και εκείνα σε συνεργασία με την Ελληνική Ορειβατική Ομοσπονδία και τους αντίστοιχους συλλόγους ορίζουν και οριοθετούν τα μονοπάτια.
Δυστυχώς αυτή τη στιγμή στα μονοπάτια στα βουνά της Ξάνθης επικρατεί ένα «μπάχαλο» με πολλές σημάνσεις που αντί να βοηθούν, τελικά δυσκολεύουν τους πεζοπόρους.
Εμείς ως Ε.Ο.Σ. Ξάνθης έχουμε χαρτογραφήσει ηλεκτρονικά και έχουμε ταξινομήσει σε μητρώο που έχουμε παραδώσει στο Δασαρχείο ένα δίκτυο 25 περίπου μονοπατιών από τα οποία τα μισά περίπου βρίσκονται στην ιστοσελίδα «Hellaspath.gr» ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν με τη χρήση μίας σχετικής εφαρμογής και μέσω gps να διασχίσουν χωρίς κίνδυνο να χαθούν».
Τέλος ο πρόεδρος του ΕΟΣ Ξάνθης μίλησε για τις προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι:
Γ.Χ.: «Αυτό που προτείναμε εμείς ως ΕΟΣ Ξάνθης είναι να υπάρξει μία συνάντηση υπό την επίβλεψη του Δασαρχείου Ξάνθης για να καλέσει όσους εμπλέκονται και θα δώσει τις κατευθυντήριες εντολές, ώστε να μην υπάρχει κατακερματισμός αρμοδιοτήτων αυτοβούλως από ιδιώτες, συλλόγους, ερασιτέχνες κλπ».
ΟΡ.ΛΕ. Ξάνθης: «Με συνεργασία όλων των φορέων μπορεί να βρεθεί λύση»
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ορειβατικής Λέσχης Ξάνθης κ. Βασίλης Γεωργιάδης δήλωσε στο «Ε»:
Β.Γ.: «Πιστεύω ότι αν υπάρχει καλή θέληση και διάθεση για συνεργασία απ’ όλους τους φορείς που ασχολούνται με το αντικείμενο, θα μπορέσουμε να βρούμε μία λύση. Στη συνάντηση που είχαμε καταλήξαμε στο να απευθυνθούμε στο Δασαρχείο Ξάνθης ώστε να υπάρξει κάποιος υπεύθυνος φορέας που θα αναλάβει τον έλεγχο των συλλόγων και ομάδων, θα τις καθοδηγεί και θα τις εποπτεύει. Πιστεύω ότι ήταν θετική η πρώτη συνάντηση που έγινε και θα ακολουθήσουν κι άλλες γιατί το ζήτημα των μονοπατιών και της ανάδειξης της ευρύτερης περιοχής είναι πολύ σημαντικό» είπε αρχικά ο κ. Γεωργιάδης. «Μέχρι τότε εμείς ως ΟΡ.ΛΕ. Ξάνθης συνεχίζουμε τις δράσεις μας, όπως τον καθαρισμό των χαρτογραφημένων μονοπατιών, αλλά και τις υπόλοιπες δραστηριότητες μας με τις πεζοπορίες, αναβάσεις κλπ. που βρίσκονται στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα μας», πρόσθεσε.
Ενημερωθείτε και… περπατήστε
Μιας και έχουμε μπει στην Άνοιξη και ο καιρός βελτιώνεται συνεχώς, το ενδιαφέρον πολιτών και η παρουσία τους στις ομορφιές της φύσης θα είναι εντονότερη. Έτσι κι εμείς μπορούμε να ενημερωθούμε είτε από τους συλλόγους ή από έμπειρους πεζοπόρους για τις όμορφες διαδρομές στα βουνά περιμετρικά της πόλης (ή και πιο μακριά) και να περπατήσουμε ένα μέρος από αυτές, αφού πρώτα βέβαια ¨τσεκάρουμε¨ τη σήμανση – αν είναι η αυθεντική – και αν έχει υποστεί… παρεμβάσεις ας είμαστε δύο φορές πιο προσεκτικοί…
Δημήτρης Καλτέκης
dkaltekis@empros.gr