Αγρότισσα από το Σταυροχώρι που καλλιεργεί βιολογικά κηπευτικά, καταγγέλλει ότι ταλαιπωρήθηκε από το δήμο για να πάρει άδεια
Οι Ξανθιώτες έχουν …βιολογική συνείδηση και αγοράζουν βιολογικά προϊόντα
Μέρα – νύχτα παλεύει με τη γη η κα Αθηνά Βουρνούκα από το Σταυροχώρι (15 χιλιόμετρα από τη Σταυρούπολη) όπου στο κτήμα της 25- 30 στρεμμάτων (υπαίθριο) και στο θερμοκήπιό της (2 στρεμμάτων) παράγει βιολογικά κηπευτικά όλο το χρόνο. Και να’ ταν μόνο η γη …το πράμα παλεύεται γιατί αυτή δεν είναι αχάριστη αλλά η κα Αθηνά έχει να παλέψει με την γραφειοκρατία του δήμου που καθυστερεί την άδεια για μια θέση στο παζάρι της Ξάνθης, με την κακογλωσσιά και την ζήλεια κάποιων συναδέλφων της παραγωγών που της κάνουν στα ύπουλα καταγγελίες για να τη βλάψουν. Παλεύει επίσης και αυτή και ο γιος της που σπούδασε στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή για να ασχοληθεί με την οικογενειακή επιχείρηση να βρουν αγορές για τα προϊόντα τους, να μπουν στα ράφια μαγαζιών με βιολογικά προϊόντα.
1,5 χρόνο για να πάρουν θέση στο Παζάρι της Ξάνθης
Η κα Αθηνά έκανε πολλές δουλειές στη ζωή της για να συντηρήσει την οικογένειά της – έχει τρία παιδιά. Τα τελευταία όμως χρόνια αποφάσισε να γίνει αγρότισσα. Μπήκε σ’ ένα πρόγραμμα επιδότησης για νέους αγρότες έφτιαξε το κτήμα της, το θερμοκήπιο της και ξεκίνησε όλη τη διαδικασία της πιστοποίησης για να πάρει το ειδικό σήμα των πιστοποιημένων βιολογικών προϊόντων: «Όλα γίνονται με το χέρι…δεν χρησιμοποιούμε κανένα φυτοφάρμακο όλα είναι φυσικά και βιολογικά. Έχει πολλή δουλειά, πολλή κούραση αλλά μ’ αρέσει, το αγαπώ αυτό που κάνω», μας λέει η κα Αθηνά. Το βλέμμα της όμως σκοτεινιάζει όταν θυμάται τι τράβηξε για να πάρει άδεια από το δήμο Ξάνθης να πουλά τα κηπευτικά της κάθε Σάββατο στο παζάρι: « Παλιότερα μου έδωσαν μια θέση δίπλα σ’ ένα κάδο σκουπιδιών. Έχει 1, 5 χρόνο που έκανα ξανά αίτηση για να μου δώσουν άλλη θέση αλλά μου έλεγαν ότι δεν έχει ενώ ξέρω πολύ καλά ότι έδωσαν σε κάποιους άλλους που κάναμε μαζί αίτηση. Πήγαινα στο δήμο, τους έλεγα αλλά δεν μου έδιναν σημασία. Με ταλαιπώρησαν πολύ …Έχει 1,5 χρόνο από τότε που έκανα αίτηση και τώρα πήρα θέση απ’ αυτές που είχα ζητήσει Αυτό εμένα με χτύπησε πίσω…Θέλω να είμαι νόμιμη», λέει η κα Αθηνά.
Οι Ξανθιώτες αγοράζουν βιολογικά
Όμως ο δήμος δεν είναι ο μόνος που της δημιουργεί προβλήματα: «Ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος. Εγώ παράγω βιολογικά προϊόντα και τα πουλάω σε τιμές ίδιες με τα συμβατικά. Καλλιεργώ ντόπιες ποικιλίες …κράτησα σπόρους από τους γονείς μου. Ο κόσμος τα προτιμάει…έχω τους πελάτες μου. Σε κάποιους δεν αρέσει αυτό και προσπαθούν με καταγγελίες να με βλάψουν …», αναφέρει η κα Αθηνά και προσθέτει ότι οι Ξανθιώτες καταναλωτές προτιμούν τα βιολογικά προϊόντα ενώ – όπως λέει – δεν συμβαίνει το ίδιο στην Σταυρούπολη: «Ουδείς προφήτης στο τόπο του…» , λέει γελώντας η κα Αθηνά ενώ σχεδιάζει ν’ ανοίξει τις δουλειές της σε αγορές της Θεσσαλονίκης: «Συνεργαζόμαστε παλιότερα με τον ΒΙΟαγρό και άλλες εταιρείες στην Θεσσαλονίκης Έστελνα εκεί κηπευτικά. Τώρα που μπαίνει στη δουλειά και ο γιος μου έχουμε σκοπό να επεκτείνουμε τις συνεργασίες μας και να προσπαθήσουμε να βρούμε πελάτες και στην Ξάνθη».
Μαριάννα Ξανθοπούλου