Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Μελετάται η τροποποίηση του νόμου για την εκμετάλλευση των γεωθερμικών πηγών

Μελετάται η τροποποίηση του νόμου για την εκμετάλλευση των γεωθερμικών πηγών

0

Συνεχείς συσκέψεις με θέμα το μεγάλο ζήτημα που αφορά το Νομό Ξάνθης, τη δυνατότητα χρήσης των γεωθερμικών πεδίων που έχουν ανακαλυφθεί, πραγματοποιούνται στην Αθήνα με συμμετοχή του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Α. Κοντού, με στόχο την τροποποίηση του νόμου που αποτρέπει τους ιδιώτες να εκμεταλλευτούν τις γεωθερμικές πηγές.

Επανερχόμενοι στο θέμα που αφορά την εκμετάλλευση των γεωθερμικών πηγών από ιδιώτες, δίνοντας την ευκαιρία να χρησιμοποιηθεί μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και την πτώση κόστους λειτουργίας αγροτικών μονάδων αλλά και βοηθώντας την ανάπτυξη του νομού, ζητήσαμε απ’ τον Υφυπουργό Αγροτικών Τροφίμων και Ανάπτυξης κ. Α. Κοντό, να μας ενημερώσει για τις κινήσεις που γίνονται αλλά και από τον Υπεύθυνο Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας –Θράκης, κ. Γεωργιάδη Π.

Α. Κοντός: «πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για την εκμετάλλευση από ιδιώτες»

Ο κ. Κοντός μας ενημέρωσε ότι πραγματοποιούνται μια σειρά από συσκέψεις με στόχο να βρεθεί λύση και με νομοθετική παρέμβαση να επιτρέπεται η κατάτμηση που θα επιτρέπει την εκμετάλλευση από ιδιώτες ενώ γίνεται προσπάθεια,, τα έξοδα της εξόρυξης να επιβαρύνουν το κράτος. Η επόμενη σύσκεψη με αρμόδιους φορείς θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Η άποψη της Περιφέρειας

Με βάση το Νόμο 2647/98 «Περί μεταβίβασης αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες και την Αυτοδιοίκηση και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 237/τ.Α/22-10-98), από το Φεβρουάριο του 1999 οι Περιφέρειες είναι υπεύθυνες για την έρευνα και εκμετάλλευση των γεωθερμικών ρευστών θερμοκρασίας μικρότερης των 90οC ενώ πάνω από 90ο είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης.

 Οι Περιφέρειες, με την τεχνική και επιστημονική κάλυψη από φορείς, όπως το Ι.Γ.Μ.Ε. και τα Πανεπιστήμια, μπορούν να προχωρήσουν στη διαδικασία διαχείρισης των γεωθερμικών πεδίων της χώρας. Αρκεί να γίνουν τα πρώτα θαρραλέα βήματα με την άδεια, παρότρυνση και προτροπή της κεντρικής εξουσίας.

Επειδή ο Νόμος 3175/2003 χρησιμοποιεί τον Μεταλλευτικό Κώδικα, θεωρείται ότι οι ιδιώτες δύσκολα θα επενδύσουν στην έρευνα και στον εντοπισμό των γεωθερμικών πεδίων. Εξ’ άλλου, αυτό το έχει κάνει μέχρι σήμερα πολύ καλά το Ι.Γ.Μ.Ε. και θα πρέπει να συνεχίσει να το κάνει, έτσι ώστε το Υπουργείο και οι Περιφέρειες να έχουν βεβαιωμένα «κοιτάσματα» και να προχωρούν στη μίσθωση των γνωστών πια  γεωθερμικών πεδίων για τη διαχείρισή τους και τη ζητούμενη ανάπτυξη.

Ζητήσαμε απ’ τον κ. Γεωργιάδη Π. να μας ενημερώσει για τα ζητήματα της αρμοδιότητας της Περιφέρειας και μας ανέφερε: «το πρόβλημα είναι η ενιαία διαχείριση και εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων. Τα πεδία είναι τα πιθανά και τα βεβαιωμένα. Με τον παρόντα νόμο και από τις αναφορές στα πρακτικά της βουλής, υπάρχει το εξής θέμα, αν από ένα νομικό ή φυσικό πρόσωπο ή από μια κοινοπραξία ένα πεδίο είναι βεβαιωμένο και μισθωθεί ένα πιθανό πεδίο για έρευνα και διαπιστωθεί ότι είναι γεωθερμική πηγή, θα έχουμε δυο διαχειριστές στο ίδιο πεδίο που απαγορεύεται από το νόμο. Εκτός αυτού, το άλλο πρόβλημα δημιουργείται όταν μετά από δυο άγονες δημοπρασίες, η Περιφέρεια δεν επιτρέπεται να μισθώσει σε μεμονωμένες επιχειρήσεις τα πεδία».

Πιλοτικά προγράμματα

Κλείνοντας ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «εμείς έχουμε προτείνει, για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών αλλά και την έμπρακτη απόδειξη των ωφελειών που προκύπτουν απ’ τη χρήση της γεωθερμικής ενέργειας, να γίνουν προσπάθειες απ’ το Υπουργείο Αγροτικών Τροφίμων και Ανάπτυξης, να υλοποιηθούν δυο ή τρια πιλοτικά προγράμματα χρήσης των θερμών υδάτων. Θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί ένα θερμοκήπιο ή ξηραντήριο ή και εκτάσεις καλλιέργειας σπαραγγιών. Μόλις διαπιστώσουν οι ιδιώτες τα πολλά οφέλη και δουν στην πράξη τη μείωση των λειτουργικών εξόδων από τη χρήση των γεωθερμικών πηγών αλλά και τις δυνατότητες που δίνονται, σίγουρα θα εμφανιστεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ένας δήμος ανθρωποκεντρικός

Έργα που γίνοντα_…