Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Τέλος οι περιπέτειες, θα χτιστεί το τζαμί της Σμίνθης

Τέλος οι περιπέτειες, θα χτιστεί το τζαμί της Σμίνθης

0
egkainia tzami sminthi2

Εγκαινιάστηκε χθες με την παρουσία του γενικού γραμματέα θρησκευμάτων Γιώργου Καλαντζή

 

Δηλώσεις στο περιθώριο της εκδήλωσης: Στηρίζει σθεναρά το υπουργείο τις ποσοστώσεις, θεωρεί επιτυχία το θεσμό των ιεροδιδασκάλων γιατί εφαρμόστηκε ανεξάρτητα από την προσέλευση

  egkainia tzami sminthi1
 
Μετά από περιπέτειες πολλών ετών και μετά την ψήφιση του νόμου που δίνει τέλος στα πολλαπλά προβλήματα για την ανέγερση μουσουλμανικών τεμενών, το μεσημέρι της Παρασκευής εγκαινιάστηκε το τζαμί της Σμίνθης και πλέον θα μπορέσουν να συνεχίσουν οι εργασίες για την ανέγερσή του.
Στο χώρο του τζαμιού βρέθηκε ο γενικός γραμματέας θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής, που είχε επισκεφθεί και άλλες φορές το τζαμί στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης τόσο για την ανέγερσή του, όσο και για τη διευθέτηση του υπέρογκου προστίμου για την παραβίαση του νόμου περί αυθαιρέτων. Ακόμη παρών ήταν ο βουλευτής Δημήτρης Σαλτούρος, ο αντιπεριφερειάρχης Φώτης Καραλίδης, ο δήμαρχος Μύκης Μουσταφά Τζουκάλ, ο διευθυντής του γραφείου Πολιτικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ Νίκος Πιπερίγκος, ο πρόεδρος της τοπικής βακουφικής επιτροπής Αντέμ Μαντέμ, καθώς, ο ιμάμης του τεμένους Μεχμέτ Αχμετσίκ και κάτοικοι του οικισμού.
Ο πρόεδρος της βακουφικής επιτροπής ευχαρίστησε τους βουλευτές που ψήφισαν το νόμο και τον ίδιο το γενικό γραμματέα, αλλά του ζήτησε να μεταφέρει στην Αθήνα ότι οι κάτοικοι της περιοχής είναι φιλήσυχοι, αλλά δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Για τις προσπάθειες που έγιναν προκειμένου να εξευρεθεί λύση μίλησε και ο π. νομαρχιακός σύμβουλος Ντελή Χουσεΐν Γιουσούφ. Για τη χαρά που μοιράζονται οι παριστάμενοι από το καλό αποτέλεσμα μίλησε ο γενικός γραμματέας που τόνισε για άλλη μια φορά τη σημασία που δίνει η Πολιτεία στα ζητήματα της μειονότητας.
Στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας έκοψε την κορδέλα και όλοι μαζί επιθεώρησαν το κτίριο.
«Είναι χαρά και τιμή μας η απόδειξη του απόλυτου σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας από την κυβέρνηση. Υπήρχε σειρά ζητημάτων, αλλά η ελληνική βουλή ψήφισε νόμο, όχι μόνο για το τζαμί της Σμίνθης, που φιλοδοξεί να λύσει και λύνει τα προβλήματα για όλα τα τεμένη της Θράκης». Ο σχετικός νόμος αφορά τόσο στη διαγραφή του προστίμου, όσο και σε ζητήματα που σχετίζονται με τους –ανύπαρκτους- τίτλους στην περιοχή, καθώς και το ρυμοτομικό σχεδιασμό.
 
Στην ευθύνη της μειονότητας η αξιοποίηση του νόμου των ιεροδιδασκάλων
Σχετικά με τις πρώτες εντυπώσεις από την εφαρμογή του νόμου των ιεροδιδασκάλων ο γενικός γραμματέας μετέφερε τη θετική του εικόνα για την τοποθέτηση και δραστηριοποίηση των ιεροδασασκάλων που διορίστηκαν, ενώ τόνισε ότι από την πλευρά της ελληνικής Πολιτείας δεν υπήρχαν προσδοκίες όσον αφορά στην προσέλευση των μαθητών: «Αυτό που μας ενδιέφερε ήταν δύο πράγματα, αφενός το αρθ. 13 το Συντάγματος, περί θρησκευτικής ελευθερίας, όπου η ελληνική Πολιτεία εκπλήρωσε την υποχρέωσή της, δίνοντας τη δυνατότητα θρησκευτικής εκπαίδευσης. Αν θέλει κάποιος να πάει είναι δικό του θέμα, όχι δικό μας. Αφετέρου, θέλουμε να δείξουμε την αντίστοιχη μέριμνα που έχουμε για την ορθόδοξη εκκλησία, και για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης», ανέφερε ο ίδιος.
 
Οι ποσοστώσεις εκφράζουν συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές και θα προστατευτούν
Την άμεση απάντηση του υπουργού Παιδείας σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ που έθεσε εν αμφιβόλω την ποσόστωση στις ειδικές κατηγορίες των πανελλαδικών εξετάσεων, εξαιτίας των όσων αποφάνθηκε για την περίπτωση των πολύτεκνων, υπογράμμισε ο κ. Καλαντζής στη σχετική ερώτηση του «Ε» για την αγωνία των υποψηφίων της Θράκης που εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες, ανάμεσά τους και η μουσουλμανική μειονότητα. «Εντός μισής ώρας από τη δημοσίευση της απόφασης, ακαριαία ο υπουργός δήλωσε δημόσια ότι θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση που θα επιλύει το ζήτημα γι’ αυτές τις πανελλήνιες εξετάσεις, οπότε κανείς δεν έχει λόγο να ανησυχεί. Υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές που έχουν βάθος χρόνου και συγκεκριμένη εξήγηση» κατέληξε με νόημα ο ανώτατος αξιωματούχος.
 
Η Σαρία καταγράφεται για να ενημερωθούν και οι πολίτες πέραν του Νέστου
Στο θέμα της πρωτοβουλίας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την καταγραφή της Σαρία και της επιλογής των τριών μουφτήδων ως μελών της επιτροπής που θα αναλάβει το έργο, ο ίδιος επεσήμανε: «δεν υπάρχει καταγραφή της Σαρία, το οποίο δεν το καταλαβαίνουμε όσοι γνωρίζουμε το δυτικό σύστημα απονομής της δικαιοσύνης. Στη δική μας περίπτωση μιλάμε για ένα μικρό τμήμα που αφορά τις κληρονομικές σχέσεις. Με αυτό τον τρόπο δίνουμε την ευκαιρία να γνωρίσουν οι πολίτες όλης της χώρας τι εννοούμε όταν λέμε Σαρία, η οποία συνδέεται με την ταυτότητα των μουσουλμάνων και με το δικαίωμα επιλογής που πολύ σοφά η ελληνική Πολιτεία τους έχει παραχωρήσει. Η κίνηση αυτή βοηθάει να γνωριστούμε μεταξύ μας και να μάθουμε και οι Έλληνες πέραν του Νέστου τι γίνεται εδώ πέρα. Έχουμε ένα διαμάντι και δεν πρέπει να το κρύβουμε σε συρτάρια, αλλά να το έχουμε κορώνα στο κεφάλι μας».
 
Η ελληνική δικαιοσύνη θα λύσει και το θέμα της ανασφάλειας δικαίου για τις διαθήκες των μουσουλμάνων
Τέλος, απαντώντας στην ερώτησή μας κατά πόσο η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου για τους μουσουλμάνους της Θράκης που έχουν κατοχυρώσει δικαιώματα μέσω διαθηκών, ο κ. Καλαντζής ανέφερε ότι: η απόφαση του ΑΠ είναι αυτή που είναι και είναι απολύτως σεβαστή. Αν υπάρξει ανασφάλεια δικαίου θα λυθεί και αυτή με τους τρόπους που προβλέπει το ελληνικό σύστημα δικαιοσύνης». Για μια ακόμη φορά μετέφερε τη βούληση του υπουργείου να διατηρήσει τη Σαρία και να μην προχωρήσει σε καμία μονομερή ενέργεια.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παρουσιάζει το νέο κόμμα του ο Στέφανος Κασσελάκης

Ο κ. Κασσελάκης σημειώνει ότι οι παρευρισκόμενοι θα είναι οι πρώτοι που θα έχουν την ευκαι…