Ψυχρολουσία…δέχονται οι Ξανθιώτες όταν τους έρχεται το ραβασάκι της ΔΕΥΑΞ! Πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες των συμπολιτών για μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΞ που αγγίζουν τα 20 – 25 % από το προηγούμενο τρίμηνο. Και για του λόγου το αληθές! Δύο λογαριασμοί συμπολίτη μας με χρονική διαδοχή – από 9 – 8 – 2006 έως 9 – 11 – 2006 ο πρώτος, από 9 – 11 – 2006 έως 8 – 2 – 2007 ο δεύτερος με την ίδια κατανάλωση (39 m3 ) υπάρχει μια διαφορά 12 ευρώ: Πληρωτέο ποσό: 66 ευρώ ο πρώτος, 78 ευρώ ο δεύτερος, ποσοστό αύξησης 20%. Συγκεκριμένα υπάρχει αύξηση στην αξία του νερού, αύξηση στο ειδικό τέλος, αύξηση στη χρήση υπονόμου και συνεπώς αύξηση στη ΦάΠΑ!
Και τα ερωτήματα όλων είναι…
Γιατί αυτές οι αυξήσεις και με ποια αιτιολογία έγιναν; Γιατί πληρώνουμε τόσο ακριβά το νερό στην Ξάνθη, σε σχέση με άλλες πόλεις; Ενδεικτικά αναφέρομαι στα τιμολόγια του Οργανισμού ύδρευσης Θεσσαλονίκης όπου η χρήση υπονόμου είναι στο 50% ενώ στην Ξάνθη στο 100% και το ειδικό τέλος στο 40% ενώ στην Ξάνθη στο 80%. Αλλά και σε σχέση με τους Αθηναίους , οι Ξανθιώτες πληρώνουν ακριβότερα το νερό (ρεπορτάζ του «Ε» με τίτλο « Ακριβή μου ΔΕΥΑΞ», Σεπτέμβριος 2006). Είναι η ποιότητα του καλύτερη μήπως; Όλοι θυμούνται την επιδημία γραστρεντερίτιδας για την οποία ενοχοποιήθηκε το νερό και συγκεκριμένα οι γεωτρήσεις του Δροσερού.
Ακριβή μου …ΔΕΥΑΞ!
Το θέμα απασχόλησε πολλές φορές το Δημοτικό συμβούλιο και έγινε η αφορμή για δεικτικά σχόλια της αντιπολίτευσης όμως παρόλα αυτά η ΔΕΥΑΞ κωφεύει και αντ’ αυτού με απόφαση (195 – 29/12/2006) του Διοικητικού της συμβουλίου σύμφωνα με πληροφόρησή μας από τη Διευθύντρια της Οικονομικής υπηρεσίας της ΔΕΥΑΞ κα Μιχαλακοπούλου αυξάνει την τιμή του κυβικού για: 1 – 10 m3 σε 0.48 λεπτά από 0,39, από 11 – 50 m3 σε 0,56 από 51 – 100 m3 σε 0,61 και από 101 και πάνω σε 0,74 κλιμακωτά. Τα 9 λεπτά αύξηση στην τιμή της μονάδας δεν είναι αμελητέο ποσό αφού πρόκειται για αύξηση 25%. Βέβαια η αιτιολογία όπως μας επεσήμανε η κα Μιχαλακοπούλου αφορά στην τιμαριθμική αναπροσαρμογή και στα λειτουργικά έξοδα αλλά ο πολίτης αισθάνεται μεγαλύτερη αφαίμαξη στο πορτοφόλι του και δυσανασχετεί, βλέποντας αυτές τις αυξήσεις στο νερό, σκεπτόμενος ότι η δική του τιμαριθμική αναπροσαρμογή δεν ήταν βέβαια 25% αλλά μόλις 5%! Και επιπλέον η ΔΕΥΑΞ είναι ένας Οργανισμός του Δήμου και ασκεί κοινωνική πολιτική την οποία πρέπει να αποδεικνύει και επί του πρακτέου και όχι να υιοθετεί λογικές ιδιωτικής εταιρείας.
Να σημειώσουμε ότι σ’ ότι αφορά στην απόφαση για αυξήσεις της ΔΕΥΑΞ πρέπει να λάβει επικύρωση από την Διεύθυνση Τοπικής Αυτοδιοίκησης , αλλά πληροφορίες ανεπίσημες μιλούν για σχετικό έγγραφο της ΔΕΥΑΞ που έχει αποσταλεί στην εν λόγω υπηρεσία στο οποίο δεν αναφέρονται οι προαναφερόμενες αυξήσεις παρά μόνο δηλώνεται η…πρόθεση για μείωση στο ποσοστό αποχέτευσης από 100% που είναι τώρα σε 70% (στη Θεσσαλονίκη όπως προαναφέρεται είναι 50%) και στο ειδικό τέλος σε 40%. Στην …πρόθεσή μας ήταν βέβαια η επίσημη πληροφόρηση, όμως δεν στάθηκε δυνατή καθώς οι …φάκελοι των δημοσίων υπηρεσιών δεν ανοίγουν εύκολα πολύ περισσότερο δε όταν επικρατεί ένα αποκριάτικο κλίμα!
Μαριάννα Ξανθοπούλου