Σε μια παλιά καπναποθήκη που βρίσκεται επί της οδού Σκρα, θα στεγάζονται από το 2008 οι υπηρεσίες της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων στην Ξάνθη. Το κτίριο θα αποτελεί πρότυπο αφού για τη θέρμανση και την ηλεκτροδότησή του θα γίνει χρήση φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων.
Μια καπναποθήκη που βρίσκεται επί της οδού Σκρα και είναι ιδιοκτησίας της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, ανέλαβε να αναπαλαιώσει και να αναστηλώσει ο Δήμος Ξάνθης για να στεγαστούν οι υπηρεσίες της.
Πριν δέκα χρόνια περίπου, με πρόταση του τότε Προέδρου της ΤΕΔΚ και Δημάρχου Σταυρούπολης Χ. Ανθόπουλου, αγοράστηκε η συγκεκριμένη καπναποθήκη από την κτηματική εταιρία του δημοσίου, με σκοπό να γίνει το καινούργιο σπίτι της Ένωσης. Με τη βούληση και τις προσπάθειες του Δημάρχου Ξάνθης Μ. Στυλιανίδη, ο Δήμος Ξάνθης δρομολόγησε την κατασκευή του και χρηματοδότησε τη μελέτη για την αναπαλαίωση του κτιρίου. Μετά από διαγωνισμό, ξανθιώτης εργολάβος ανέλαβε το έργο.
Μέσα στο 2007 θα ολοκληρωθούν οι εργασίες
Όπως μας ενημερώνει ο Δήμαρχος Ξάνθης Μ. Στυλιανίδης: «πρόκειται για αναπαλαίωση και αποκατάσταση της καπναποθήκης που εγκρίθηκε και εντάχθηκε στο πρόγραμμα ‘Θησέας’. Το κτίριο θα κρατήσει το χρώμα και το ύφος που το χαρακτηρίζει αλλά θα λειτουργεί σαν πρότυπο αφού θα χρησιμοποιηθεί η ηλιακή ενέργεια για την ηλεκτροδότηση και τη θέρμανσή του. Η μελέτη ολοκληρώθηκε αφού έγινε και μια συμπληρωματική που αφορούσε στα φωτοβολταϊκά συστήματα που πρέπει να εγκατασταθούν για τη χρήση της ανανεώσιμης ενέργειας. Το έργο συνολικά θα κοστίσει περίπου 800 χιλιάδες ευρώ και η σύμβαση υπογράφτηκε ενώ μετά από διαγωνισμό που διενεργήθηκε, ανέλαβε ξανθιώτης εργολάβος που ξεκινά αυτές τις μέρες τις εργασίες. Υπολογίζουμε ότι μέχρι τα τέλη του 2007 θα ολοκληρωθούν εκτός από κάποιες καθυστερήσεις που πιθανόν θα προκύψουν».
Πιλοτικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια κτίρια
Το κτίριο αποτελείται από έναν υπόγειο όροφο, έναν ισόγειο κι έναν υπέργειο. Όπως μας ενημερώνει ο κ. Μίχος της ΤΕΔΚ: «το κτίριο θα είναι πρότυπο αφού σ΄αυτό για πρώτη φορά σε δημόσιο κτίριο της Ξάνθης θα χρησιμοποιηθεί Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας και συγκεκριμένα η ηλιακή. Το κέρδος είναι διπλό από τη χρήση της, θα χρησιμοποιηθεί τόσο για την ηλεκτροδότηση όσο και για τη θέρμανση του κτιρίου με το σύστημα της συμπαραγωγής. Αυτό το σύστημα μέχρι σήμερα έχει χρησιμοποιηθεί μόνο σε μεγάλες μονάδες και γι’ αυτό πρωτοπορούμε ,με την εφαρμογή του σε μικρότερο κτίριο. Το άλλο μεγάλο όφελος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας με τον αυτοματισμό των ηλεκτρικών στοιχείων δηλαδή το άναμμα των λαμπτήρων μόνο όταν παρίσταται ανάγκη αποφεύγοντας την περιττή χρήση τους σε περιπτώσεις που δε χρειάζεται. Για τους παραπάνω λόγους θα λειτουργήσει πιλοτικά και για άλλα δημόσια κτίρια».
Οι χώροι του κτιρίου
Στην οροφή του κτιρίου θα γίνει ένα αίθριο το οποίο θα επιτρέπει να μπαίνει το ηλιακό φως και στους τρεις ορόφους μέχρι το υπόγειο. Στη στέγη θα εγκατασταθούν τα φωτοβολταϊκά στοιχεία για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Στον πρώτο όροφο έχει σχεδιαστεί να γίνουν τα γραφεία του Προέδρου της ΤΕΔΚ και γραφεία των υπηρεσιών.
Στο ισόγειο θα υπάρχουν γραφεία των υπαλλήλων και αίθουσα με οπτικοακουστικά μέσα, δυναμικότητας 80 ατόμων στην οποία θα πραγματοποιούνται συσκέψεις καθώς και οι επισκέψεις υψηλών προσκεκλημένων.
Στο υπόγειο του κτιρίου που θα επικοινωνεί με σκάλα με τον πρώτο όροφο, έχει σχεδιαστεί να λειτουργήσει εκθεσιακός χώρος όπου θα εκτίθενται όλες οι μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά θα δίνεται και η δυνατότητα για πραγματοποίηση κι άλλων εκθέσεων.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, ακόμη σε ένα κόσμημα στην πόλη της Ξάνθης θα μετατραπεί άλλη μια καπναποθήκη από τις πολλές που μένουν ανεκμετάλλευτες. Καλό θα είναι να λειτουργήσει ως πρότυπο και να δοθεί η ευκαιρία στους ξανθιώτες να χρησιμοποιούν στο μέλλον για την εξυπηρέτησή τους από υπηρεσίες, παρόμοια κτίρια.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ