Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης με ομιλητές τον Σ. Καραμπουγιούκογλου, τον Π. Μαραγκό και τον πρώην πολεμικό φωτορεπόρτερ Δ. Μεσσίνη
«Όσο κι αν θέλουμε τη λύση των δύο κρατών φαίνεται ανέφικτη γιατί δε τη θέλει ούτε το κράτος του Ισραήλ, ούτε η Χαμάς», σημείωσε ο κ. Μεσσίνης
Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση για τον πόλεμο Παλαιστίνης-Ισραήλ και τη σφαγή που διεξάγεται κάθε μέρα επί 39 πλέον μέρες στη Γάζα, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο πατάρι του Φίλοιστρον. Ομιλητές ήταν ο Σαμή Καραμπουγιούκογλου, δημοσιογράφος ΕΡΤ Κομοτηνής, που ανέλαβε και το συντονισμό της συζήτησης με στοχευμένες ερωτήσεις και σχόλια, ο Παύλος Μαραγκός, δημοσιογράφος της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ, που είχε και την πρωτοβουλία για την εκδήλωση καθώς και ο Δημήτρης Μεσσίνης, πρώην πολεμικός φωτορεπόρτερ, που πρόσφατα είχε μιλήσει για την εμπειρία του στα μέτωπα του πολέμου, αλλά και το βλέμμα του για τη νέα ισραηλινο-παλαιστινιακή σύρραξη.
Π. Μαραγκός: Μια πατρίδα για την Παλαιστίνη η μόνη ελπίδα
Ο Παύλος Μαραγκός «άνοιξε» την συζήτηση, στρέφοντας τα «φώτα» στην ίδια την επίθεση της Χαμάς που σήμανε την νέα έναρξη των εχθροπραξιών, επισημαίνοντας ότι η επίθεση στράφηκε στα πιο προοδευτικά τμήματα της ισραηλινής κοινωνίας, ανθρώπους δηλαδή υπέρ της ειρήνης και υπέρ της συνύπαρξης με τους Παλαιστίνιους και αυτό, όπως εξήγησε, είχε από την πλευρά της Χαμάς κύριο στόχο να εσωτερικοποιήσει τον πόλεμο, να εξανεμίσει κάθε πιθανότητα για δεκαετίες για την επίτευξη ειρήνης. Τόνισε ωστόσο ότι, όσο προσηλωμένη κι αν είναι η Χαμάς στο θρησκευτικό φονταμενταλισμό, άλλο τόσο το επίσημο κράτος του Ισραήλ θεωρεί ότι βασίζει το δίκαιό του στο θεό.
Ειδικότερα, ο ίδιος εξήγησε ότι ο πόλεμος κατά της Παλαιστίνης εξυπηρετεί πλήρως τον Νετανιάχου στο εσωτερικό του Κράτους, κι έτσι με τις συρράξεις απέναντι στην Παλαιστίνη καταφέρνει να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών από τα εσωτερικά ζητήματα, όπως το πρόσφατο νομοσχέδιο με τη Δικαιοσύνη, που δίνει υπερεξουσίες στη κυβέρνηση.
Παρουσιάζοντας τη στάση του Νετανιάχου, σε συνδυασμό με τη στάση της Δύσης απέναντι στο Ισραήλ σημείωσε: «η σύνδεση ακροδεξιάς με το κράτος του Ισραήλ είναι παραπάνω από προφανής. Βέβαια ο αντισημιτισμός, πλέον με την τακτική του Ισραήλ, θα απλωθεί παντού και θα ξεφύγει από τα όρια της Ευρώπης και της Αμερικής. Μπορεί δηλαδή το Ισραήλ να νικήσει στη Γάζα βραχυπρόθεσμα αλλά μακροπρόθεσμα θα δοθεί η ευκαιρία ώστε να γεννηθεί ένα παγκόσμιο κίνημα αντισημιτισμού. Ο αγώνας ενάντια στον αντισημιτισμό και ο αγώνας των Παλαιστινίων θα πρέπει να είναι οι όψεις του ίδιου νομίσματος».
Τέλος, ο Παύλος Μαραγκός αναφέρθηκε στις επιθέσεις του Ισραήλ με όρους «εθνοκάθαρσης», καθώς, όπως υπογράμμισε, στόχος, όπως προκύπτει δεν είναι απλά η Χαμάς, αλλά η εξαφάνιση της Γάζας από το χάρτη… Την ίδια στιγμή φαίνεται ότι η «πλάστιγγα» ξεκίνησε να γέρνει υπέρ του Ισραήλ, ωστόσο «η ουσιαστική τραγωδία για τους Παλαιστίνιους είναι ότι δεν έχουν διεθνή επίσημη υποστήριξη για έναν σημαντικό λόγο. Δεν είναι πλούσιοι, δεν έχουν εξουσία οπότε δεν έχουν και δικαιώματα», όπως είπε.
Σημείωσε δε καταληκτικά, η μόνη ελπίδα, όπως είπε και ο Γιουβάλ Χαράρι, για ειρήνη στην Μέση Ανατολή είναι οι Παλαιστίνιοι να ζήσουν με αξιοπρέπεια και ελευθερία στην πατρίδα τους.
Δ. Μεσσίνης: Πρωτοφανής καθημερινή σφαγή στη Γάζα
«Εγώ δεν είμαι πολύ του λόγου, αλλά της εικόνας», είπε ο Δημήτρης Μεσσίνης που κλήθηκε να αποτυπώσει τις σκέψεις του, έχοντας προσωπικά βιώματα από πολεμικές καταστάσεις στη Μέση Ανατολή και αλλού.
«Στην καριέρα μου έζησα πολλούς πολέμους και σε άλλες χώρες, έζησα την πολιορκία του Σαράγιεβο που ήταν 1425 μέρες. Εκεί σκοτώθηκαν 11.541 άτομα πολίτες, παιδιά, γυναίκες, κάτοικοι, εδώ τα ίδια θύματα τα έχουμε σε 37 μέρες. Αν μπορείτε να συλλάβετε τον αριθμό…», ανέφερε ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας «καθημερινή σφαγή» αυτό που συμβαίνει στη Γάζα, και δεν μπορεί κανένα επιχείρημα να το δικαιολογήσει. Υπογράμμισε ξεκάθαρα ότι «στόχος είναι η πραγματική κάθαρση. Το Ισραήλ σήμερα με τη σημερινή κυβέρνηση, όπως και η Χαμάς θέλουν τον πόλεμο γιατί η ύπαρξη του ενός εξαρτάται από την ύπαρξη του άλλου. Το Ισραήλ δε θέλει παλαιστινιακό κράτος, το ίδιο θέλει και η Χαμάς, άρα δε θέλουν να συνυπάρξουν» και εξήγησε: «τα κατεχόμενα εδάφη δε τα προσάρτησαν ποτέ στο Ισραήλ κι αυτό γιατί δημογραφικά θα υπερτερούσαν σε λίγα χρόνια οι Παλαιστίνιοι, που κάνουν περισσότερα παιδιά. Πώς θα ενσωματώσεις τη Δυτική Όχθη που είναι Άραβες; Ποια ισραηλινή κυβέρνηση, από την πιο αριστερή ως την πιο δεξιά, να πει οι 350.000 έποικοι να φύγουν από εκεί για να γίνουν δύο κράτη. Άρα δεν υπάρχει τέτοια λύση δύο κρατών, όσο κι αν το θέλουμε. Έτσι, και η Χαμάς κατάφερε να πείσει τον απλό λαό για τις θέσεις της, επομένως και για τους Παλαιστίνιους είναι αμφίβολο αν επιθυμούν τη λύση των δύο κρατών».
Ο ίδιος εξέφρασε την απορία πώς το Ισραήλ με τόσο ισχυρή Εθνική Άμυνα, με πανίσχυρες μυστικές υπηρεσίες, να κατάφεραν οι μαχητές της Χαμάς να επιτύχουν το χτύπημα της 7ης Οκτωβρίου, να επιχειρούν επί επτά ώρες και το κράτος να μην επεμβαίνει. Έκανε αναφορά σε μια «στημένη ιστορία» (inside story) που ακόμη κι αν δεν ήταν συμφωνημένο, την ημέρα της επετείου των 50 χρόνων από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, βόλευε και τις δύο πλευρές, έδωσε με άλλα λόγια, το καλύτερο άλλοθι.
Ένα νέο προσφυγικό προ των πυλών
Οι συμπολίτες που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση συμμετείχαν ενεργά με ερωτήσεις και κατάθεση απόψεων σχετικά με την ακροδεξιά στο Ισραήλ, την καθημερινή διαβίωση σε συνθήκες κατοχής και πριν το σημερινό πόλεμο για τους Παλαιστίνιους, και βεβαίως το ζήτημα των νέων προσφύγων της Παλαιστίνης, που, όπως εύστοχα είπε ο Σαμή Καραμπουγιούκογλου φεύγουν χωρίς να θέλουν και χωρίς να τους θέλουν. Μάλιστα, σχολίασε ότι εκτός από την Αίγυπτο, Ιράκ, Κύπρος και Τουρκία είναι οι υποψήφιες χώρες για να δεχθούν τους πρόσφυγες, αν και υπάρξει άμεσα μια έστω πρόσκαιρη λύση στην περιοχή.
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr