Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Στάζει δηλητήριο στον ΣΥΡΙΖΑ

Στάζει δηλητήριο στον ΣΥΡΙΖΑ

0

Όλα όσα διαδραματίστηκαν σε μια …δραματική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που άλλαξε τον ΣΥΡΙΖΑ


Στο κλίμα μας μεταφέρει το μέλος της Κ.Ε. Στάθης Γιαννακίδης


Έσπειρε ανέμους με την προαναγγελία δημοψηφίσματος για τις διαγραφές και θέρισε πολιτικές θύελλες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Η πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου έγινε μέσα σε εμπρηστικό κλίμα και είχε σαν αποτέλεσμα το «διαζύγιο» των στελεχών της «ομπρέλας» και των δύο βουλευτών  Ευκλείδη Τσακαλώτου και Πέπη; Πέρκα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέφανος Κασσελάκης φάνηκε ανυποχώρητος και χρησιμοποίησε εμπρηστική ρητορική κατηγορώντας τα στελέχη της ομπρέλας ότι λειτούργησαν σαν «πέμπτη φάλαγγα της ΝΔ» με τις δηλώσεις τους στα κανάλια. Μια ρητορική που δίχασε και ενέτεινε την πόλωση και την «εμφύλια» σύρραξη.

«Τέλος η κομματίλα, τέλος η καμαρίλα. Ας μην κοροϊδευόμαστε, η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει εδώ και χρόνια, λύση τώρα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προκάλεσε αίσθηση και με την τοποθέτησή του ότι «άλλο η κουλτούρα της Δημοκρατίας και άλλο της αυτοκτονίας» εκτιμώντας ότι «το κόμμα στερεύει από ανάσες».

Η μεγάλη ρήξη και η αποχώρηση της «Ομπρέλας» και το dharma του Ευκλείδη Τσακαλώτου

Οριστικό «αντίο» είπαν τα στελέχη της «Ομπρέλας», «παίρνοντας μαζί» και τους δύο βουλευτές τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα, οι οποίοι πάντως δεν παραδίδουν την έδρα τους παρά το κάλεσμα του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη. Όπως είπαν, δεν είναι πια μέλη του ΣΥΡΙΖΑ άρα δε δεσμεύονται από το καταστατικό.

Λίγο μετά τη διαγραφή του από τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή που θα έστελνε στον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα και θα γνωστοποιούσε την ανεξαρτητοποίησή του. Η επιστολή έχει ενδιαφέρον καθώς χρησιμοποιεί τη φράση από την Bhagavad-Gita, που αποτελεί μέρος του μεγάλου ινδικού έπους Μαχαμπαράτα: «Είναι καλύτερο να υπηρετεί κάνεις το δικό του καθήκον (dharma), έστω κι ατελώς, παρά το καθήκον κάποιου άλλου, έστω και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Σε συνέχεια της προαναγγελθείσας αποχώρησης το πρωί της Δευτέρας ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, όπου και τον ενημέρωσε για τη διαγραφή τους από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Οι δυο τους θα παραμείνουν ως ανεξάρτητοι βουλευτές.

Ποιοι άλλοι αποχώρησαν

Ο Στέφανος Τζουμάκας ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας τον δρόμο του Πάνου Σκουρλέτη και του Νίκου Βούτση. Σημειώνεται, ότι ο πρώην υπουργός ήταν στους τέσσερις υπό διαγραφή, για δηλώσεις του κατά του Στ. Κασσελάκη.

Μένουν μέχρι να…φύγουν οι 6 με την Αχτσιόγλου

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μένει πλέον με 45 βουλευτές αν και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα καταφέρει να ασκήσει το έργο του σαν αντιπολίτευση (όταν καταφέρει να απεμπλακεί από τις εσωκομματικές δαιδάλους), καθώς υπάρχουν ακόμα 7, οι οποίοι ασκούν σφοδρή κριτική στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη. Πρόκειται για την Εφη Αχτσιόγλου και ακόμα 6 βουλευτές που συνυπέγραψαν κείμενο μετά τη λήξη των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής εξαπολύοντας πυρά κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Πρόκειται για τους βουλευτές Έφη Αχτσιόγλου, Σία Αναγνωστοπούλου, Νάσο Ηλιόπουλο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου και Αλέξη Χαρίτση, οι οποίοι ουσιαστικά δήλωσαν πως μένουν στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι… να φύγουν.

Στο κείμενο – πολιτική πλατφόρμα των στελεχών αυτών τονίζεται μεταξύ άλλων η ανάγκη για «ένα κόμμα που θα μιλά για κοινωνική δικαιοσύνη-κλιματική δικαιοσύνη-σύγχρονη δημοκρατία. Που θα ξέρει ποιους θέλει να εκπροσωπεί και με ποιους θέλει να συγκρουστεί. Που θα διεκδικεί στην πράξη την ευθύνη να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο».

Στην βάση αυτή ασκείται κριτική στον πρόεδρο του κόμματος κι επισημαίνεται πως «ο Στ. Κασσελάκης επέλεξε συνειδητά αντί για το δρόμο της σύνθεσης, το δρόμο της κατασκευής του «εσωτερικού εχθρού». Είναι μια αδιέξοδη επιλογή που ευτελίζει την Πολιτική, τη Δημοκρατία και την Αριστερά».

Ακόμη επισημαίνουν: ««η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη χθες στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν βαθιά προσβλητική και διχαστική» και προσθέτουν: «Αντί, μετά το απαράδεκτο διάγγελμα της Παρασκευής, να ανακαλέσει ή έστω να επιχειρήσει να ρίξει τους τόνους και να επιδιώξει, όπως οφείλει εκ της θέσης του, τη συζήτηση και την ενότητα, ο Στέφανος Κασσελάκης επιδόθηκε σε ένα μακρύ κατάλογο επιθέσεων και προσβλητικών αναφορών: από το “άρρωστο” κόμμα του διαγγέλματος της Παρασκευής, περάσαμε στην “κομματίλα”, το “πουμαρό”, την “πέμπτη φάλαγγα”. Η κατηγορία των υπονομευτών, που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον και κατά τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής, όχι απλώς δεν καταδικάστηκε, όπως θα ήταν αναγκαίο για τη συλλογική λειτουργία, αλλά αναβαθμίστηκε».

Διευρύνεται η αμφισβήτηση

Από την πλευρά της νέας τάσης του Διονύση Τεμπονέρα, επισημαίνεται, σύμφωνα με τηλεοπτικές δηλώσεις του ίδιου, πως πρόκειται να επιδιώξει να «δώσει την μάχη του Συνεδρίου» που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Φεβρουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αποστάσεις από τις επιλογές του προέδρου πήραν και νέο-προεδρικά στελέχη που έως τώρα συνεργάστηκαν χωρίς προβλήματα μαζί του.

Πρόκειται για στελέχη όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Ενδεικτική είναι η προειδοποίηση του Γιάννη Ραγκούση που μεταξύ άλλων σημείωσε πως ο Στέφανος Κασσελάκης «παρέλαβε αξιωματική αντιπολίτευση. Εύχομαι λοιπόν, όταν έρθει η ώρα να μην παραδώσει μία πρώην αξιωματική αντιπολίτευση. Μονοψήφια και πολιτικά νεκρή». Αναφορικά με την στάση του ευρωβουλευτή Στέλιου  Κούλογλου. Ο ίδιος στον απόηχο της συνεδρίασης της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι δεν παραδίδει την έδρα του, τονίζοντας ότι ο κ. Κασσελάκης θέλει να δημιουργήσει ένα κόμμα προσωποπαγές, χωρίς ενδιάμεσα όργανα και καταστατικά. Επισημαίνεται πως το απόγευμα της Κυριακής ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ,

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε ότι αποσύρει την πρότασή του για «δημοψήφισμα», η οποία πρακτικά κατέληξε άνευ περιεχομένου. Η πολιτική απόφαση της εναπομείνουσας Κεντρικής Επιτροπής ψηφίστηκε ομόφωνα, μετά τις τροποποιήσεις στο κείμενο που επέβαλαν τα προεδρικά στελέχη. Το κείμενο υπέγραφαν οι Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης , Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης , Αλέκος Φλαμπουράρης. Να σημειωθεί ότι έντονα σχολιάζεται η απουσία του Αλέξη Τσίπρα, με εκκλήσεις στελεχών να παρέμβει πριν να είναι αργά.

Η «Μαύρη Κυριακή του ΣΥΡΙΖΑ»: Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ για τη διάσπαση στην αξιωματική αντιπολίτευση

Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι εξελίξεις αναφορικά με τη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ και τη μαζική έξοδο στελεχών του μέσα από τις ανταποκρίσεις ειδησεογραφικών πρακτορείων και διεθνών ΜΜΕ.

Για «μαύρη Κυριακή του ΣΥΡΙΖΑ» κάνει λόγο το Politico, σημειώνοντας ότι μετά τη συντριβή στις εκλογές του Ιουνίου, που πυροδότησε την παραίτηση του χαρισματικού ηγέτη του Αλέξη Τσίπρα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα τώρα καταρρέει με μια έξοδο δεκάδων μελών του το Σαββατοκύριακο.

«Δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση για αποχώρηση. Δεν θα χαρίσουμε τόσο εύκολα αυτό που έχουμε κατακτήσει»
Σ. Γιαννακίδης
Μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ

Όλα όσα είδε και άκουσε ως μέλος της Κ.Ε. ο Στάθης Γιαννακίδης

Να σημειώσουμε ότι ο Ξανθιώτης πρώην υπουργός και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, υποστηριχτής της Έφης Αχτσιόγλου ήταν παρόν  στην συνεδρίαση του Σαββάτου και μας μεταφέρει το κλίμα της συνεδρίασης, εξηγώντας τους λόγους που αποχώρησε το Σάββατο η ομάδα της Αχτσιόγλου. Εκφράζει παράλληλα την θλίψη του για την αποχώριση των «συντρόφων» του, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει τις προθέσεις της ομάδας Αχτσιόγλου. Να σημειώσουμε επίσης ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ έχει δηλώσει υποστηριχτής της ομάδας Τσακαλώτου και έχει ενδιαφέρον το πως θα επηρεάσει τον ίδιο η αποχώρησή του. Ωστόσο επιφυλάχθηκε για  δηλώσεις εν ευθέτω χρόνω ενώ δεν κατέστη δυνατή  η τοποθέτηση του γραμματέα της Νομαρχιακής Ξάνθης Γιώργου Χατζηθεοδώρου που δήλωσε υποστηριχτής του νέου προέδρου.

«Ήταν η πρώτη Κεντρική επιτροπή μετά τις εκλογές και ενώ θα έπρεπε η συζήτηση να είναι πολιτική και να τεθούν οι βάσεις για τις αλλαγές στην πορεία μας προς το συνέδριο, να γίνει απολογισμός των αυτοδιοικητικών εκλογών, δυστυχώς δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Το διάγγελμα του προέδρου για δημοψήφισμα αλλά και η εισηγητική του τοποθέτηση το Σάββατο ήταν άκρως διχαστική. Η επιχειρηματολογία για την «5η φάλαγγα» και η καλλιέργεια «του εσωτερικού εχθρού» ήταν λάθος. Οδήγησε σε μια αχρείαστη εσωστρέφεια. Δεν γίνεται να μηδενίζει με άτσαλο τρόπο ένα κόσμο της Αριστεράς που έδωσε αγώνα για την Δημοκρατία. Ήταν πολύ δυσάρεστο το γεγονός της αποχώρησης», επισημαίνει ο κ. Στάθης Γιαννακίδης.

Γιαννακίδης: «Δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση για αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου»

Σ’ ότι αφορά τις προθέσεις της Έφης Αχτσιόγλου: «Δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση για αποχώρηση. Δεν θα χαρίσουμε τόσο εύκολα αυτό που έχουμε κατακτήσει. Το κόμμα δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Εμείς θέλουμε ένα κόμμα με αρχές και αξίες. Ένα κόμμα που λειτουργεί με δημοκρατικές διαδικασίες και όχι με παρεμβάσεις κατά το δοκούν του προέδρου καταστρατηγώντας καταστατικές αποφάσεις».


Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ υπό διαμόρφωση: Πολιτικές αντιπαραθέσεις στο debate των υποψήφιων προέδρων

Διάθεση ενότητας, αλλά και ουσιαστικές διαφορές αναδείχθηκαν στην τηλεμαχία της Τετάρτης Ω…