Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Έβρεξε» λουκέτα τον Γενάρη στην Ξάνθη

«Έβρεξε» λουκέτα τον Γενάρη στην Ξάνθη

0
louketa-empros
 

62 επιχειρήσεις του νομού μας διαγράφηκαν από το Επιμελητήριο! Νεόπτωχοι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες

 

Χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη το 50% των μικρομεσαίων στην Ξάνθη – «Ασφυξία» από τα πρόστιμα

 
 
 Απ’ την μια μεριά η παρατεταμένη κρίση που τους έχει «στραγγίξει» ότι αποθεματικά κεφάλαια είχαν και απ’ την άλλη η «φορομπηχτική πολιτική» – όπως υποστηρίζουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες – με τα υπέρογκα πρόστιμα, τους έχει οδηγήσει στο κατώφλι της φτώχειας , δημιουργώντας μια νέα τάξη, αυτή των νεόπτωχων μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Παράλληλα δημιουργείται ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα από το γεγονός ότι μη έχοντας να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές αυτοί και οι οικογένειες τους δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που έχει «χτυπήσει» τον μικρομεσαίο επιχειρηματία και πλέον τον έχει καταστήσει νεόπτωχο και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
 
1.500.000 μικρομεσαίοι δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
Τον κώδωνα του κινδύνου για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες χτυπά ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του: «Αν αναλογιστεί κανείς ότι το 55 – 60% των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ δεν είναι οικονομικά ενήμεροι αυτό σημαίνει ότι 400.000 – 500.000 επαγγελματίες που δεν μπορούν να έχουν βιβλιάριο υγείας. Αυτοί έχουν 3 – 4 μέλη στην οικογένειά τους άρα αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τουλάχιστον 1. 500.000 μικρομεσαίοι συν τα μέλη της οικογένειάς τους να είναι ανασφάλιστοι και να μην έχουν υγειονομική περίθαλψη. Είναι ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα».
Όπως επισημαίνει ο κ. Τσιακίρογλου η ΓΣΕΒΕΕ έχει καταθέσει προτάσεις για την ασφάλιση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών προτείνοντας να μπορούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνοντας 2 δίμηνα το έτος να τους παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (κάτι αντίστοιχο με τα 100 ένσημα για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ): «Η κυβέρνηση δεν το αποδέχθηκε. Επιπλέον αναφερθήκαμε πως πρέπει να γίνεται η αποπληρωμή των χρεών που οφείλονται προς τον ΟΑΕΕ. Προτείναμε αυτό να γίνει με 100 δόσεις, όμως δυστυχώς η κυβέρνηση κωφεύει και καθιερώνει τις 30 – 35 δόσεις που είναι αδύνατον να αποπληρωθούν. Στην Ξάνθη έχουμε ένα ποσοστό 50% ανασφάλιστων κι αυτό χάρις στις προσπάθειες του ΟΑΕΕ Ξάνθης που εργάζεται μεθοδικά και σωστά. Η κατάσταση όμως είναι πολύ δύσκολη. Η μικρομεσαία επιχείρηση δέχεται ένα πολύ μεγάλο πόλεμο. Πάμε στον έβδομο χρόνο ύφεσης, γεγονός που είναι πρωτάκουστο για τα διεθνή δεδομένα και συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα! Ούτε στις εποχές του ‘ 20 και του ‘ 30 συνέβησαν αυτά και δυστυχώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να καταλάβει τη δεινή θέση που έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να τις βοηθήσει».
 
«Ασφυξία» από τα πρόστιμα
«Θηλιά» στον λαιμό του μικρομεσαίου επιχειρηματία και τα υπέρογκα πρόστιμα. Όπως υποστηρίζει ο κ. Τσιακίρογλου η κυβέρνηση ακολουθεί μια φορομπηχτική πολιτική που οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων : «Ο νέος Φορολογικός κώδικας προβλέπει υψηλότητα πρόστιμα τα οποία καταδικάζουν την πολύ μικρή και μικρή επιχείρηση που έχει μια δυσκολία ν’ ακολουθήσει την νομοθεσία γιατί δεν έχει οργανωμένο λογιστήριο. Εμείς ζητάμε να μειωθούν τα πρόστιμα αυτά γιατί είναι εξωπραγματικά. Για παράδειγμα: αν από αμέλεια δεν καταθέσεις την αίτηση για ΦΠΑ αυτόματα το πρόστιμο είναι 1.000 ευρώ έστω και αν έχεις να πληρώσεις 10 ευρώ ΦΠΑ! Ήδη έχει ξεσηκωθεί θύελλα αντίδρασης εναντίον των προστίμων! Οι μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν απόθεμα στην άκρη και αυτό σημαίνει ότι θα κλείνουν συνέχεια». Να σημειώσουμε σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΒΕΕ τα πρόστιμα που προβλέπονται από τον κώδικα φορολογικής νομοθεσίας αυξάνονται σε σχέση με όσα ίσχυαν πριν από 64% έως 364% ενώ ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο είναι ότι από 840.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 2008 έχουν μειωθεί σε 700.000 το 2011 και ο κύκλος εργασιών έχει μειωθεί κατά 35% ενώ η απασχόληση στους κλάδους που εκπροσωπεί η συνομοσπονδία έχει συρρικνωθεί κατά 750.000 εργαζόμενους.
 
Αρνητικό το ισοζύγιο του Ιανουαρίου 2014 για την Ξάνθη
62 επιχειρήσεις διαγράφηκαν από το Μητρώο του ΕΒΕ Ξάνθης από τις 1/1/2014 έως τις 31/1/2014. Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του ΕΒΕ έγιναν 31 νέες εγγραφές. Κατά συνέπεια το ισοζύγιο είναι και πάλι αρνητικό κατά 31 επιχειρήσεις. Το 2014 δεν ξεκίνησε καλά για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες του νομού μας! Υπενθυμίζουμε ότι το 2013 έκλεισε με αρνητικό ισοζύγιο στις 191 επιχειρήσεις με 397 εγγραφές και 588 διαγραφές!
 
Τι ζητά η ΓΣΕΒΕΕ
 • Τη θεσμοθέτηση ενός πάγιου, απλού φορολογικού συστήματος τόσο για τη φορολογία του εισοδήματος, όσο και για τους έμμεσους φόρους.
• Την ενσωμάτωση των αρχών αναδιανεμητικής δικαιοσύνης στο φορολογικό σύστημα, ώστε να γίνεται σεβαστή η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα αρχή της φοροδοτικής ικανότητας.
• Την καθιέρωση φοροαπαλλαγών για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δημιουργούν θέσεις απασχόλησης ή προχωρούν σε επενδύσεις με σκοπό την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της καινοτομίας.
• Τη μείωση των διοικητικών βαρών που απορρέουν από την υλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.
• Την επαναφορά του αφορολόγητου αποθεματικού για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ώστε να ενισχυθούν οι επενδύσεις από ίδια κεφάλαια.
• Τον εξορθολογισμό των υπερβολικών και παράλογων προστίμων, ακόμα και για μικρές παραβάσεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.
• Τέλος, τη θεσμοθέτηση, αλλά και εκπόνηση μελετών επίπτωσης για τη λειτουργία των μικρών επιχειρήσεων, σε κάθε νομοθέτημα που αναφέρεται στη φορολογική πολιτική
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ηλεκτρικό ρεύμα: Με επιδοτήσεις από νέο φόρο στους ηλεκτροπαραγωγούς η ελάφρυνση των τιμολογίων

Τι συζητήθηκε μεταξύ υπουργείου Ενέργειας και τεχνικού κλιμακίου της Κομισιόν Τις παραμέτρ…