Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Συνάντηση εργασίας για την σχολική βία

Συνάντηση εργασίας για την σχολική βία

0
endosxoliki
 

 Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στην αίθουσα του πρώην νομαρχιακού Συμβουλίου της Π.Ε. Ξάνθης

 

Αλ. Γκουλίαμα: «Δεν θα αφήσουμε όμως να υπάρχουν θύματα που συστηματικά και κατ’ επανάληψη και σαδιστικά κακοποιούνται μέσα στο σχολικό χώρο»

 
 
Χθες το πρωί οι Διευθύνσεις της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης δια μέσου του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων και του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων πραγματοποίησαν συνάντηση εργασίας των φορέων της Ξάνθης που παρέχουν ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες και τους εκπροσώπους του Παρατηρητηρίου για την σχολική βία και τον εκφοβισμό.
Να σημειώσουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του Παρατηρητηρίου για την σχολική βία και τον εκφοβισμό της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αν Μακεδονίας και Θράκης. Μάλιστα, σκοπός της συνάντησης ήταν η αλληλοενημέρωση των φορέων, η παρουσίαση των εκτιμήσεων για την υφιστάμενη κατάσταση στην τοπική κοινωνία και ο σχεδιασμός κοινών δράσεων αναφορικά με την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας.
 
Αλ. Γκουλιάμα: «Η βία και η επιθετικότητα είναι έννοιες σύμφυτες με την ανθρώπινη ύπαρξη»
«Σήμερα βρισκόμαστε εδώ στο πλαίσιο δράσεων του Παρατηρητηρίου της ενδοσχολικής βίας. Είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που έπρεπε να γίνουν καθώς η ενδοσχολική βία δεν αφορά μόνο την σχολική, αλλά έχει προεκτάσεις και στην τοπική κοινωνία, αλλά και στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς και σε όλο το τοπικό δίκτυο. Έχουμε καλέσει όλους τους φορείς παροχής ψυχοκοινωνικής υγείας για να δούμε και να σχεδιάσουμε με ποιο τρόπο μπορούμε να κάνουμε και πρόληψη του φαινομένου και ευαισθητοποίηση του κοινού και διαχείριση των περιστατικών μέσα σε κάθε σχολική μονάδα» αναφέρει στις δηλώσεις της η Αλεξάνδρα Γκουλιάμα, συντονίστρια Δράσεων Πρόληψης για την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό στην Αν. Μακεδονία και Θράκη.
Όσον αφορά τα περιστατικά που σημειώνονται στις εκπαιδευτικές κοινότητες του Νομού μας, η ίδια αναφέρει: «στοιχειά για το τι γίνεται στα σχολεία έχουμε, καθώς από πέρυσι υπάρχουν ενεργοποιημένες κάποιες φόρμες καταγραφής των περιστατικών. Όμως, η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε την ακριβή καταγραφή του φαινομένου και επειδή ο κόσμος δεν έχει καλή ενημέρωση για το τι θα ονομάσει ως βία ή επιθετικότητα ή εκφοβισμό, καθώς είναι έννοιες που συγχέονται με την παραβατικότητα, αλλά και επειδή επικρατεί μια διάθεση αν αποκρύψουμε στοιχεία, καθώς κατανοούμε ότι είναι ένα πρόβλημα και θέλουμε να αποκρύψουμε αυτή μας την αδυναμία».
Κλείνοντας η κ. Γκουλιάμα διευκρινίζει ότι αυτό που θα προσπαθήσουν να εξαλείψουν από τα σχολεία είναι ο εκφοβισμός. «Αυτό που θα αποκλείσουμε από τα σχολεία θα είναι ο εκφοβισμός. Η βία και η επιθετικότητα είναι έννοιες σύμφυτες, όπως λένε και οι ανθρωπολόγοι με την ανθρώπινη ύπαρξης. Μέσω της εκπαίδευσης θα προσπαθήσουμε να ανεβάσουμε το επίπεδο του πολιτισμού και την ιδεολογία του ανθρώπου για να σταματήσουν οι τριβές» αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια και συμπληρώνει «δεν θα αφήσουμε όμως να υπάρχουν θύματα που συστηματικά και κατ’ επανάληψη και σαδιστικά κακοποιούνται μέσα στο σχολικό χώρο».
 
Δημιουργείται το πρώτο δίκτυο που έχει να κάνει με την σχολική βία και τον εκφοβισμό στην Π.Ε. Ξάνθης
«Είμαστε εδώ προκειμένου να στήσουμε το πρώτο δίκτυο στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης που έχει να κάνει με την σχολική βία και τον εκφοβισμό, το οποίο θα συνεργάζεται και με ένα διαδραστικό τρόπο θα αλληλοτροφοδοτούμε με σκέψεις, ιδέες, γεγονότα, έτσι ώστε να υπάρχει μια επιστημονική καταγραφή και μετά να γίνει η επιστημονική παρέμβαση» αναφέρει ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάββας Μελισσόπουλος και συμπληρώνει «θέλω να διευκρινίσω ότι το δίκτυο αυτό δεν έχει καμία σχέση με κατασταλτικούς μηχανισμούς και τρόπους, αλλά έχει να κάνει μόνο με την λειτουργία μιας επιστημονικής βάσης δεδομένων».
Τέλος, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αναστάσιος Μάρκου σημειώνει «θέλουμε να ενημερώσουμε τους γονείς πως μπορούν να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους φαινόμενα είτε τα παιδιά τους είναι θύματα είτε θύτες, αλλά και τους εκπαιδευτικούς για να μπορούν να χειρίζονται αυτά τα φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα μέσα στα σχολεία τους».
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΔΠΔ: Ένταλμα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ για εγκλήματα πολέμου

Η κατηγορία που απαγγέλθηκε κατά των δύο Ισραηλινών ηγετών αφορά τη δημιουργία συνθηκών λι…