Τραπεζώματα και επαφές
Τα τραπεζώματα κυρίως των νικητών στις αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν ολοκληρωθεί.
Μάζεψαν τους συνδυασμούς τους, το γιόρτασαν, το ευχαριστήθηκαν, αλληλοευχήθηκαν και τέλος. Σε λίγο θα μαζευτούν για να συζητήσουν την οργάνωση του συνδυασμού και πως θα παρουσιαστεί στο νέο δημοτικό συμβούλιο και ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας τους.
Από την πλευρά των ηττημένων, τα πράγματα είναι πιο «μαζεμένα» διότι υπάρχει λύπη και προβληματισμός και κυρίως μειωμένη διάθεση για γλέντια.
Πάντως τραπεζώματα είχαμε σε όλους τους δήμους και καλώς έγιναν διότι αποτελεί έθιμο.
Παράλληλα, να μην το κρύβουμε, γίνονται και επαφές για την κατανομή των διαφόρων αξιωμάτων για τη νέα περίοδο που ως γνωστόν θ’ αρχίσει την 1η Ιανουαρίου 2024.
Γ.Δ.
Τι θα κάνουν;
Εκτιμώ πως είναι νωρίς ακόμη να πει κανείς με σιγουριά για τους ηττημένους των πρόσφατων εκλογών τί θα κάνουν από δω και πέρα.
Στο νομό μας χαμένοι είναι ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης και ο δήμαρχος Μύκης Ντελή Χουσεΐν Ριτβάν.
Έχουν χρόνο να σκεφθούν και ν’ αποφασίσουν. Ό,τι μάλιστα αποφασίσουν δεν θα είναι εν θερμώ, αλλά αξιολόγηση των νέων δεδομένων.
Από την άλλη υπάρχουν και υποψήφιοι δήμαρχοι, π.χ. Κριτσίνης, ο οποίος προσπάθησε εκ νέου αλλά δεν τα κατάφερε. Θα συνεχίσει άραγε ή θα αποχωρήσει; Το ίδιο ισχύει για τον Ντελή Χουσεΐν Ριτβάν και Τζεμήλ Καπζά. Θα ξαναείναι υποψήφιοι;
Εκείνος που είναι σίγουρος είναι ο Μουτζαχήτ Ντουκιατζή που πλέον αποσύρεται από την αυτοδιοίκηση.
Γ.Δ.
Το μεγάλο ερώτημα
Έτσι λοιπόν το μεγάλο ερώτημα είναι το τι θ’ αποφασίσει να πράξει ο Μανώλης Τσέπελης αφενός και ο Χρήστος Μέτιος από την άλλη. Και οι δύο ήσαν στην ίδια περίπτωση. Την πρώτη Κυριακή είχαν διαφορά από τους υπόλοιπους και στην δεύτερη έχασαν.
Άρα, τίθεται το ερώτημα. Οι δύο παραπάνω θα συνεχίσουν, θα παρίστανται ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης;
Μήπως, λέμε μήπως, τους απασχολεί ν’ αφήσουν το πεδίο ελεύθερο και μέσω διαδικασιών στην παράταξη να γίνει εκεί η επιλογή του νέου ηγέτη;
Το τι θ’ αποφασίσουν φυσικά οι ίδιοι αποτελεί καθαρά δική τους επιλογή, τελείως προσωπική που θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες.
Γ.Δ.
Χωρίς υπονόμευση
Στην όλη υπόθεση για την δημοτική περίοδο που ξεκινάει σύντομα, δεν θα δούμε και ούτε θα έχει δυνατότητα να εμφανιστεί υπονόμευση εις βάρος του Στράτου Κοντού.
Η ενισχυμένη αναλογική δίνει τη δυνατότητα στους νικητές να παίρνουν άνετα τις αποφάσεις τους, αφού θα διαθέτουν πλειοψηφία στο όργανο.
Έτσι, δεν θα εμφανιστεί το φαινόμενο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, μεθοδευμένα συνεργαζόμενοι να υπονομεύουν τη διοίκηση Τσέπελη. Νόμιζαν έτσι πως ωφελούσαν τις παρατάξεις τους, αλλά έκαναν λάθος. Μαζί με την υπονόμευση του Τσέπελη υπονόμευσαν και τον εαυτό τους κι αυτό φάνηκε από το αποτέλεσμα.
Παρόμοια όμως λειτουργία δεν προβλέπεται· λόγω αδυναμίας αλλά και του γεγονότος ότι διασώθηκαν μόνον ο Μελισσόπουλος και ο Λύρατζης. Και ο μεν Μελισσόπουλος θ’ αποσυρθεί, ο δε Λύρατζης εκ των πραγμάτων θα συνεργαστεί με τον Κοντό.
Εξάλλου από τον χώρο αυτόν προέρχεται κι εκεί θα ξαναπάει.
Σχετικά με τον αγαπητό γιατρό Βασίλη Παπαδόπουλο, πληροφορίες αναφέρουν πως άτυπα μεν, αλλά ψυχικά βρίσκεται στην παράταξη Κοντού.
-Τα υπόλοιπα, και υπάρχουν, σύντομα επί σκηνής.
Γ.Δ.
Το βιολί βιολάκι
Στην χώρα μας, κάθε χρόνος που περνά, καλύπτουμε την ευρωπαϊκή μας υποχρέωση ν’ αυξάνεται η παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ).
Έτσι, μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο, όχι μόνο θα καλύψουμε το όριο του πλαφόν που έχει καθοριστεί, αλλά θα έχει συμβεί κάτι καταπληκτικό. Με τις μονάδες που έχουν εγκατασταθεί (φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες), η Ελλάδα θα βρίσκεται το 2030 στις πρώτες θέσεις εγκατεστημένων ΑΠΕ πανευρωπαϊκά.
Αυτό βέβαια είναι μια επιτυχία για την οποία κάποιοι δεν χαίρονται. Πρόκειται για κάποιους «κολλημένους» που μονίμως διαμαρτύρονται προβάλλοντας διάφορες αστείες και ατεκμηρίωτες απόψεις.
Το ότι όμως σε λίγο θα καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα φθηνότερο, το οποίο θα προέρχεται από τον ήλιο, τον αέρα και το νερό και το κλίμα δεν θα επιβαρύνεται, αυτά όλα δεν τα λένε.
Αυτοί το βιολί τους…
Γ.Δ.
Για να δούμε τι θα γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ
Το πάνε για διάλυση στον ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη αποχώρησε ο Πάνος Σκουρλέτης και αναμένεται και η αποχώρηση Τσακαλώτου, Βούτση και άλλων μελών της «ομπρέλας». Την ίδια στιγμή ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ανυποχώρητος σχετικά με τις διαγραφές και προαναγγέλλει δημοψήφισμα. Στάση σιωπής από την πλευρά της Αχτσιόγλου που φαίνεται πως μετρά τα κουκιά της. Όλα θα ξεκαθαρίσουν μέσα στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στο Σαββατοκύριακο. Φαίνεται πως ο Κασσελάκης επιδιώκει ένα είδος «κάθαρσης» στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να φοβάται την συρρίκνωση. Προφανώς και προσδοκά να πάρει ψήφους από το ΠΑΣΟΚ. Όπως δείχνουν τα σημάδια θέλει να μετακινήσει δεξιότερα τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα στον κεντρώο χώρο που παραδοσιακά είναι ο χώρος με το μεγαλύτερο εκλογικό σώμα και την μεγαλύτερη ρευστότητα ψήφου. Γι’ αυτό δεν βρίσκει χώρο έκφρασης η πιο αριστερή πτέρυγα. Να δούμε αν θα του βγει και τι τελικά θα μείνει από τον ΣΥΡΙΖΑ αν φύγουν οι αριστεροί και μείνουν οι πασοκογενείς.
Μ.Ξ.
Περί Διαμαντοπούλου
Μια διευκρίνηση για να γνωρίζουμε γιατί συζητάμε.
Λοιπόν, κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ ξυνίστηκαν για το περιεχόμενο κάποιου σημείου από τις δηλώσεις της κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου. Δικαίωμά τους, όπως βεβαίως και του καθενός. Υπάρχουν άλλοι, οι περισσότεροι, που είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το περιεχόμενο των δηλώσεων.
Εκείνο που δεν είναι σωστό είναι ότι κάποιοι δήλωσαν ότι η Διαμαντοπούλου με τις δηλώσεις της είναι «κόντρα στη γραμμή ΠΑΣΟΚ».
Λάθος μεγάλο. Σήμερα η Διαμαντοπούλου δεν συμμετέχει, εδώ και χρόνια στις κομματικές διαδικασίες. Έχει αποστασιοποιηθεί, προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, πρόσφερε όπου κλήθηκε και εδώ και χρόνια εκφράζεται δημόσια, με ελεύθερη φωνή και γραφή.
Γ.Δ.
Όχι άλλο αίμα αθώων στην Γάζα
Μαίνεται ο πόλεμος στην Γάζα κι ολοένα αυξάνονται τα θύματα, δυστυχώς τα περισσότερα άμαχοι και κυρίως παιδιά. Το Ισραήλ επιδιώκει να εξολοθρεύσει την Χαμάς, την τρομοκρατική οργάνωση που έχει την κυριαρχία στην Γάζα και έχει παραμερίσει την εκλεγμένη παλαιστινιακή αρχή. Γνωρίζοντας ότι σ’ ένα πόλεμο το πρώτο που σκοτώνεται είναι η αλήθεια αυτό που λέμε είναι ότι ναι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί μετά την επίθεση που δέχτηκε από την Χαμάς αλλά πρέπει να δώσει και την ευκαιρία στους αμάχους που είναι εγκλωβισμένοι να φύγουν από το κέντρο των πολεμικών επιχειρήσεων. Κι επιτέλους πρέπει να βρεθεί μια πολιτική λύση για την περιοχή της Γάζας που παραμένει ανοιχτή πληγή τόσα χρόνια και κάθε τόσο αιμορραγεί από το αίμα αθώων…
Μ.Ξ.
Αγροτικά προϊόντα και κλίμα
Δεν ξέρω αν το καταλάβατε, αλλά βιώνουμε μια από τις πιο περίπλοκες καταστάσεις με τα αγροτικά προϊόντα και μαζί τους «μολύνεται» το σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας με ακρίβεια και ελλείψεις.
Το πρώτο πρόβλημα είναι η μειωμένη προσφορά σε μια σειρά από προϊόντα και όχι μόνο στο ελαιόλαδο και τον χυμό πορτοκαλιού. Πριν από μερικά χρόνια σε μια προσπάθεια να μειωθεί η ευρωπαϊκή υπερπαραγωγή αγροτικών προϊόντων επιδοτήθηκε η εγκατάλειψη πολλών καλλιεργειών. Τώρα το πληρώνουμε καθώς η ζήτηση όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι οι κλιματικές συνθήκες. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και μειώνει τις αποδόσεις. Σε περιπτώσεις ακραίων συνθηκών όπως με τις πλημμύρες φέτος στη Θεσσαλία, τις… εξαφανίζει. Οι απώλειες του βαμβακιού στον θεσσαλικό κάμπο ξεπερνάνε το 70%. Μπορεί να φανταστεί κάποιος πώς νιώθει ο βαμβακοπαραγωγός που βλέπει τον αφανισμό της καλλιέργειάς του; Ούτε λόγος για τις τιμές που θα πουλήσει. Χαμένος ο καταναλωτής, χαμένος και ο αγρότης.
Αν προσθέσουμε και το πρόβλημα του κόστους παραγωγής τότε η κατάσταση ξεφεύγει. Τα πάντα ανέβηκαν, αλλά κυρίως τα εργατικά, καθώς εργάτες γης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, αποτελούν εδώ και καιρό είδος προς εξαφάνιση.
Οι επιλογές είναι σαφείς. Είτε θα κοιτάμε τη μία κρίση μετά την άλλη να έρχεται σε κάθε αγροτικό προϊόν, είτε θα φτιάξουμε ένα σχέδιο προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τα προβλήματά μας, ελπίζοντας ότι τα επόμενα επεισόδια κρίσεων θα μας βρουν πιο ισχυρούς να τα αντιμετωπίσουμε.
Γ.Δ.
Αποτελεσματικότητα
Η αποτελεσματικότητα του κράτους, δηλαδή των δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών του, σχετίζεται άμεσα με την καθημερινότητα του πολίτη, την ασφάλεια και το βιοτικό επίπεδο.
Γίνονται ατελείωτες συζητήσεις για την ανάγκη συστήματος αξιολόγησης, για το πώς αυτό μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και από ποιους.
Κάτι αντίστοιχο θα πρέπει να εφαρμοστεί στη δημόσια διοίκηση, σε όλες τις υπηρεσίες και τους οργανισμούς, ακόμα και στις ανεξάρτητες αρχές. Η πρώτη αξιολόγηση, το πρώτο κριτήριο θα πρέπει να απαντά στο εξής ερώτημα: Υπηρετεί τον λόγο ύπαρξής της;
Όσο απλοϊκό κι αν φαίνεται, τόσο θεμελιώδες είναι. Ειδικά εάν η ερώτηση θα πρέπει να απαντηθεί για όλα όσα απασχολούν την επικαιρότητα των ημερών για την αποτελεσματικότητα, για παράδειγμα, της αστυνομίας. Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά, ας απαντήσουμε αν τελικά κάνει αυτό για το οποίο υπάρχει και στη συνέχεια προχωράμε και βελτιώνουμε και τα υπόλοιπα.
Και μια επισήμανση: Βασική παράμετρος, η όποια υπηρεσία να μην «ενοχλείται» από παρεμβάσεις.
Ας τους αφήνουν οι κυβερνήσεις και οι άλλοι παράγοντες να κάνουν τη δουλειά τους.
Γ.Δ.