Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Σπέρνουν»…θύελλες οι Κοινωνικοί Λαχανόκηποι

«Σπέρνουν»…θύελλες οι Κοινωνικοί Λαχανόκηποι

0
dimotiko dec2
 

 Το «πνεύμα» των εκλογών κυριάρχησε στο δημοτικό συμβούλιο – Οι δυο αριστεροί που έκαναν άνω κάτω τον δήμαρχο…

 

Βολές της αντιπολίτευσης εναντίον των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου.3 λαχανόκηποι με μισό ευρώ το μήνα. Αποσύρθηκε η εισήγηση της ΔΕΥΑΞ

 
 
Διόλου δεν άγγιξε το πνεύμα των Χριστουγέννων το Δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης αντίθετα αυτό που κυριάρχησε ήταν το …πνεύμα των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών με τις αιχμές, τις εγκλίσεις και τις αντεγκλήσεις και τις ευθείες αναφορές στις εκλογές ν’ ανεβάζουν το προεκλογικό θερμόμετρο και να μετατρέπουν …τους «Κοινωνικούς Λαχανόκηπους» σε διελκυστίνδα μεταξύ της δημοτικής αρχής και της αντιπολίτευσης μόνο και μόνο εξαιτίας της εμπλοκής της ΔΕΥΑΞ. Ο δήμαρχος Ξάνθης σε μεγάλα …νεύρα ν’ ανταλλάσσει πυρά με Ανταμπούφη και Κολλάρο φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να αποχωρήσει για να …ηρεμήσει και να επανέλθει λίγο αργότερα!
 
Οι δυο αριστεροί που έκαναν άνω κάτω τον δήμαρχο…
«Κόμμα» έκαναν οι δυο αριστεροί (Ανταμπούφης – Κολλάρος) και βάλθηκαν να εκνευρίσουν τον δήμαρχο και για ένα θέμα μάλιστα τελείως διαδικαστικό. Το επεισόδιο ξεκίνησε όταν ο κ. Κολλάρος επέμενε να κάνει μια ανακοίνωση στα προ ημερησίας και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του το απαγόρευσε επικαλούμενος τον κανονισμό. Το μέρος του πήρε ο Νίκος Ανταμπούφης υποστηρίζονται ότι έχει αυτό το δικαίωμα. Ενοχλημένος ο δήμαρχος του είπε: «Μας παριστάνετε τον Τσίπρα κ. Ανταμπούφη;» για να πάρει την απάντηση: «Εσείς τι παριστάνετε;», «Τον δήμαρχο», είπε ο δήμαρχος για να ακούσει τον κ. Ανταμπούφη να του λέει με την ικανοποίηση όταν κάποιος κερδίσει στα …σημεία: «Το παραδέχεστε ότι τον παριστάνετε δεν είστε…»! Αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής για τον δήμαρχο ο όποιος αποχώρησε εις ένδειξη διαμαρτυρίας λέγοντας: «Άμα οι δύο αριστεροί σύμβουλοι μπορούν να μας κάνουν άνω-κάτω το Δημοτικό Συμβούλιο εγώ αποχωρώ. Ειδοποιήστε με όταν τελειώσει η διαδικασία»
 
Βολές της αντιπολίτευσης εναντίον των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου
Εκτός από το δήμαρχο όμως …νεύρα είχε και η μείζονα αντιπολίτευση με τον Χρίστο Πούλιο να καταψηφίζει την τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος και την Αναμόρφωση του προϋπολογισμού υποστηρίζοντας ότι είναι δείγμα αρρυθμίας στη λειτουργία των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου να παρεκκλίνει κάθε τόσο ο προϋπολογισμός των έργων και να «κεραυνοβολεί» την Διευθύντρια της Τεχνικής υπηρεσίας κα Μανά γιατί έφερε θέμα 3μηνης παράτασης της προθεσμίας περαίωσης των έργων βελτίωσης του οδικού δικτύου Σταυρούπολης απορρίπτοντας την αιτιολογία που επικαλέστηκε ότι οι καιρικές συνθήκες κατέστησαν ακατάλληλη την ασφαλτόστρωση. Επ’ αυτών υπερθεμάτισε και ο κ. Ανταμπούφης που σημείωσε ότι κλονίζεται την εμπιστοσύνη στην τεχνική υπηρεσία ενώ ο κ. Κολάρος πήρε το μέρος της. Σ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και για όλα τα θέματα η κα Μπέττυ Πατσίδου πήρε αρκετές φορές το λόγο και πάντα για να διαχωρίσει τη θέση της από την παράταξη Πούλιου με την οποία εκλέχθηκε καθιστώντας σαφές και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ανεξαρτητοποιείται απ’ αυτή.
 
3 λαχανόκηποι με μισό ευρώ το μήνα
Αιχμή του δόρατος για να κορυφωθεί η κόντρα μεταξύ αντιπολίτευσης και συμπολίτευσης ήταν το θέμα που αφορούσε στην έγκριση απόφασης του Δ.Σ της ΔΕΥΑΞ σχετικά με την υλοποίηση και λειτουργία των Δημοτικών Κοινωνικών Λαχανόκηπων με συνεργασία του δήμου Ξάνθης, της ΔΕΥΑΞ και της Επιτροπής Δικτύου Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης. Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την εισήγηση του προέδρου της ΔΕΥΑΞ Μ. Τσέπελη προβλέπεται η δημιουργία τριών χώρων: α)Σε αγροτεμάχιο 10 στρεμμάτων στην περιοχή του Γηροκομείου για 150 οικογένειες με ανέργους β)την περιοχή των Κιμμερίων σε έκταση 10 στρεμμάτων. Δικαιούχοι έκτασης 40 τ.μ. θα είναι 150 άπορες οικογένειες του οικισμού, μέλη του ΚΑΠΗ Κιμμερίων και άτομα με ειδικές ανάγκες του οικισμού γ) Κοινωνικός Λαχανόκηπος σε έκταση 17 στρεμμάτων στη θέση Γκαζ Χανέ στο Δροσερό. Ή έκταση θα εξυπηρετεί τις ανάγκες 270 οικογενειών του οικισμού. Σε επόμενη φάση προτείνεται και η δημιουργία Κοινωνικού Λαχανόκηπου σε ιδιόκτητη έκταση 33 στρεμμάτων στην περιοχή Πετροχωρίου για την εξυπηρέτηση καλλιεργητικών αναγκών 450 χαμηλόμισθων υπαλλήλων και συνταξιούχων του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα. Για την χρηματοδότηση του σχεδίου προτείνει επιβάρυνση με μισό ευρώ των δημοτών κάθε μήνα, ποσό που θα πηγαίνει σ’ ένα ειδικό ταμείο και θα καλύπτει τις λειτουργικές ανάγκες αυτής της δομής καθώς και άλλων κοινωνικών δομών του δήμου. Να σημειώσουμε ότι η συμμετοχή του δημότη είναι προαιρετική  
 
Καιρός(προεκλογικός ) φέρνει τα λάχανα…
Η ένσταση του Χ. Πούλιου αφορούσε στην εμπλοκή της ΔΕΥΑΞ στο εγχείρημα αποδίδοντας ευθέως προεκλογική σκοπιμότητα για…καλλιέργεια του εδάφους και …σπορά ψήφων. Οι στιχομυθίες είναι ενδεικτικές: «Έχουμε ρωτήσει τους νομικούς συμβούλους του δήμου εάν αυτό είναι νόμιμο να μπει έστω και ένα ευρώ ως κάποιο χαράτσι στους λογαριασμούς; Γιατί θα τρελαθούμε στο τέλος σε αυτή την αίθουσα, πως ξαφνικά μας προέκυψε η ΔΕΥΑΞ ως φορέας διαχείρισης αυτού του έργου και κατασκευής αλλά και λειτουργίας. Αυτό με κάνει και υποψιάζομαι άλλα πράγματα…όπως ότι πίσω από τον μανδύα του κοινωνικού έργου πάτε να επιβαρύνεται τους δημότες χωρίς να ξέρω κατά πόσο είναι αυτό σύννομο και πάτε να βάλετε το δημοτικό συμβούλιο σε περιπέτειες. Δεν δέχομαι να είναι φορέας λειτουργίας η ΔΕΥΑΞ, δεν έχει ξαναγίνει στον κόσμο κάτι τέτοιο. Να έχει ο δήμος δίχτυ κοινωνικής προστασίας αλλά με διαφάνεια και όχι μέσα από το φέουδα της ΔΕΥΑΞ», τόνισε σε έντονο ύφος ο κ. Πούλιος, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα ψηφίσει το θέμα. Ένσταση για την ΔΕΥΑΞ ως φορέα λειτουργία της δομής προέβαλλε και ο Ν. Ανταμπούφης ο οποίος στη συνέχεια πρότεινε όλο το ποσό που θα συγκεντρώνεται να μεταφέρεται στον Δήμο και εκείνος στη συνέχεια να πληρώνει τη ΔΕΥΑΞ για τις υπηρεσίες της. «Εκτός από τις γάτες τις ΔΕΥΑΞ είμαστε και εμείς γάτες…» είπε ο Ηλίας Βασιλούδης για να τονίσει ότι έχει προεκλογικό χρώμα η εμπλοκή της και πρότεινε να κάνει όλα τα έργα υποδομής η ΔΕΥΑΞ αλλά την λειτουργία να την έχει ο δήμος.
 
Ντρίπλα του δημάρχου…πρότεινε απόσυρση της εισήγησης
Τα πράγματα σε τάξη έβαλε ο δήμαρχος ο οποίος όταν είδε τις αντιδράσεις και ότι δεν θα ψηφιστεί ομόφωνα το θέμα που αφορά μια κοινωνική δομή, πρότεινε την απόσυρση της εισήγησης. Διαφοροποιήθηκε μάλιστα σ’ ότι αφορά την ΔΕΥΑΞ ως φορέα διαχείρισης και λειτουργίας λέγοντας: «Η ομπρέλα και ο έλεγχος θα πρέπει να είναι από τον Δήμο όπως και με τις άλλες δομές». Έτσι πρότεινε τη σύσταση μιας διαπαραταξιακής επιτροπής η οποία θα επιλύσει τα διαδικαστικά προβλήματα που ανέκυψαν με την αιτιολογία: «Εάν εμείς δεν συμφωνούμε πως θα πείσουμε τον κόσμο ότι αυτό το μισό ευρώ πάει για κοινωνικούς σκοπούς;».
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…