Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Ασκήσεις …ισορροπίας στην εστίαση

Ασκήσεις …ισορροπίας στην εστίαση

0

Οι ανατιμήσεις σε λάδι και  κηπευτικά φέρνουν νέες ανατιμήσεις

 

Πρόεδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης, Μ. Τσιακίρογλου: «Είναι μια δύσκολη εξίσωση. Έχουμε μείωση των καθαρών εσόδων μας στην προσπάθεια μας να μην μετακυλήσουμε τις ανατιμήσεις»

 

Σε μια ατέρμονη διαδικασία εξισορρόπησης βρίσκεται ο κλάδος της εστίασης έχοντας ν’ αντιμετωπίσει  από την μια ένα κρεσέντο ανατιμήσεων σε βασικά είδη και απ’ την άλλη να παραμείνει ανταγωνιστικός και όρθιος χωρίς να χάσει σε επισκεψιμότητα και κατανάλωση. Η μέθοδος που  ακολουθεί παλαιά και σοφή. Απορροφά τους κραδασμούς των ανατιμήσεων στο βαθμό που δεν θέτει σε κίνδυνο της βιωσιμότητα της επιχείρησής του και αυξάνει τις τιμές τόσο όσο για να κρατήσει την πελατεία του.

Οι ανατιμήσεις σε λάδι και  κηπευτικά φέρνουν νέες ανατιμήσεις την εστίαση

Την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της εστίασης περιγράφει η πρόεδρος τη ΟΕΒΕ Ξάνθης κα Μαίρη Τσιακίρογλου: «Ο χώρος μας είναι αντιμέτωπος με μεγάλες ανατιμήσεις στο ελαιόλαδο και στα λαχανικά. Όπως και τα δύο προηγούμενα χρόνια είχαμε να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση έτσι και τώρα προσπαθούμε να σταθούμε όρθιοι. Η κάθε επιχείρηση αυτενεργεί. Είναι στην δικαιοδοσία της αν θα απορροφήσει τις ανατιμήσεις ή αν θα τις μετακυλήσει στον πελάτη. Στα μεγάλα αστικά κέντρα παρατηρείται  το φαινόμενο να μην έχουν αυξήσει τις τιμές αλλά να έχουμε μειώσει πολύ τις μερίδες. Στην Ξάνθη δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα. Διατηρούμε και την ποσότητα και την ποιότητα. Έχουμε όμως μια ανατίμηση συνολικά από την ενεργειακή κρίση κατά 20% στις τιμές μας γιατί ήταν αναγκαία για να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις μας».

Μείωση θέσεων εργασίας και λουκέτα

Στο ερώτημα αν αυτές οι ανατιμήσεις έχουν μειώσει την επισκεψιμότητα και την κατανάλωση στους χώρους εστίασης η κα Τσιακίρογλου ανέφερε πως κάτι τέτοιο δεν παρατηρείται αλλά αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι : «Έχουμε μείωση των καθαρών εσόδων μας στην προσπάθεια μας να μην μετακυλήσουμε τις ανατιμήσεις. Επίσης κάποιες επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, ασφαλιστικές και φορολογικές, δημιουργούν χρέη και είτε μειώνουν το προσωπικό τους είτε βάζουν λουκέτο. Είναι μια δύσκολη εξίσωση αυτή που αφορά τις ανελαστικές δαπάνες στις επιχειρήσεις».

Ο πρωτογενής τομέας παρέχει επιχειρηματικές  ευκαιρίες

Μιλώντας γενικότερα για το επιχειρείν και το αυξημένο ρίσκο που έχει η κα Τσιακίρογλου έκανε λόγο και αναφέρθηκε στο φαινόμενο των «αλεξιπτωτιστών» όπως χαρακτήρισε κυρίως τα καφέ που ξεφυτρώνουν σε κάθε γειτονιά και μετά από λίγους μήνες  κλείνουν: «Το δύσκολο δεν είναι να ανοίξει μια επιχείρηση το δύσκολο είναι να αντέξει  τον ανταγωνισμό και να κρατηθεί. Βλέπουμε αυτό το φαινόμενο να ανοίγουν καταστήματα και μετά από λίγο να κλείνουν και οι επιχειρηματίες να χάνουν το κεφάλαιό τους. Γενικά στον κλάδο μας υπάρχει ένας υπερκορεσμός γι’ αυτό και είναι δύσκολο κανείς να επιβιώσει. Αυτός που κατά την άποψή μου προσφέρεται για επιχειρηματικότητα είναι ο πρωτογενής τομέας. Η περιοχή μας έχει έναν αξιόλογο πρωτογενή τομέα που παρέχει ευκαιρίες για μεταποίηση. Αυτό που χρειάζεται είναι να μην βλέπουμε την επιχειρηματικότητα ευκαιριακά αλλά να βρούμε τρόπους που ταιριάζουν στα δεδομένα της περιοχής μας, στην ανθρωπογεωγραφία της και να τα αξιοποιήσουμε . Να κάνουμε μελετημένες κινήσεις μεθοδικές και όχι ευκαιριακές. Θεωρώ ότι  η επιτυχία στην επιχειρηματικότητα είναι μικρά σταθερά βήματα με στόχο και πολλή δουλειά».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Διατηρώ»: Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος

Μειώθηκε ο προϋπολογισμός του προγράμματος για τα διατηρητέα κτήρια Στις αρχές του 2025 αν…