Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

0

Μάου-μάου
Σταθμεύει το πετρελαιοκίνητο φορτηγό του πάνω στο πεζοδρόμιο το μισό, με τη μηχανή να λειτουργεί.
Ο θόρυβος ενοχλητικός στα γύρω καταστήματα. Κάποιος επαγγελματίας βγαίνει να διαμαρτυρηθεί στον οδηγό για να σβήσει τη μηχανή, που αδιάφορος μιλάει στο κινητό. Διακόπτει τη συζήτηση για να υποστηρίξει τον θόρυβο που κάνει και λέει «είστε πολύ ευαίσθητος κύριε. Σας ενοχλεί αυτός ο θόρυβος;» Κι αντί απαντήσεως ο επαγγελματίας αποχώρησε. Όπως συνήθως συμβαίνει. Ο λογικός υποχωρεί μπροστά στον αγροίκο.
-Ένα από τα πολλά καθημερινά περιστατικά που δείχνει το επίπεδό μας, τον πολιτισμό μας, την καφρίλα μας.
Γ.Δ.


Έχει δρόμο να διανύσει
Με την ευκαιρία του πρωινού περιστατικού που υπήρξα αυτόπτης μάρτυρας έρχεται στην επιφάνεια το θέμα της κοινωνικής συμπεριφοράς του καθενός από μας. Η οποία συμπεριφορά έχει να κάνει με το πολιτισμικό επίπεδο που βρίσκεται το άτομο. Το άτομο που βεβαίως αποτελεί μέλος και μέρος της κοινωνίας. Μικρής ή μεγάλης.
Η ευγενής συμπεριφορά μεταξύ των μελών δείχνει και το επίπεδο μόρφωσης, αγωγής, κατανόησης που διαπερνά την κοινωνία και που με μια λέξη αποκαλούμε κουλτούρα, πολιτισμό.
Εδώ πάνω στον πολιτισμό εδράζονται οι κοινωνίες της Δύσης. Κοινωνίες του Διαφωτισμού, της πνευματικής δημιουργίας σε όλους τους τομείς των τεχνών και γραμμάτων.
Δυστυχώς, πρέπει να ομολογήσω πως η δική μας κοινωνία έχει δρόμο ακόμη αρκετό να διανύσει για να φτάσει σ’ αυτόν τον προορισμό.
Γ.Δ.


Φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης
Ενός κακού, περίμενε να σου έρθουν πολλά άλλα.
Αυτό συνέβη προχθές σαν ένα νέο και αναμενόμενο κεφάλαιο στον ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης.
Συγκεκριμένα, 15 μέλη του κόμματος με διάφορα αξιώματα, όπως μέλη της Νομαρχιακής, δήλωσαν γραπτά την παραίτησή τους διαμαρτυρόμενα για αντικαταστατικές λειτουργίες της συντονιστικής γραμματέως και του αναπληρωτή της.
Η σχέση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης είχε ραγίσει κατά την προεκλογική περίοδο και τώρα πλέον πέφτουν κάτω τα κομμάτια του τζαμιού.
Δυσάρεστη έκπληξη μεν, διαλυτική του κόμματος στην Ροδόπη , αλλά συμβαίνει συχνά μετά τις ήττες όπου χάνονται θέσεις, αξιώματα και φυσικά χρήματα.
Γ.Δ.


Φωτιά στα Πηγάδια  – Τέθηκε σε έλεγχο
Κι ενώ όλη η κοινωνία είναι ανήσυχη και κάνει τον σταυρό της μη τυχόν και ζήσουμε κι εμείς παρόμοιες καταστάσεις με την Αλεξανδρούπολη κάποιοι τον…χαβά τους. Την ώρα που έχουμε δείκτη επικινδυνότητας στο 4 κάποιοι έβαλαν φωτιά σε χωράφι στα Πηγάδια για να κάψουν υπολείμματα καλλιέργειας. Είναι δυνατόν! Κινητοποιήθηκε η Πυροσβεστική και  γρήγορα τέθηκε σε έλεγχο. Αλλά είναι απορίας άξιον με την συμπεριφορά κάποιων. Εδώ ο κόσμος καίγεται και  αυτοί στον κόσμο τους. Επίτηδες το κάνουν; Πρέπει να αυστηροποιηθούν οι  ποινές και όταν συλλαμβάνονται να μην την γλυτώνουν με κάποια πρόστιμα.
Μ.Ξ.


Για τα Άβδηρα πάλι
Η είδηση από τον γειτονικό δήμο Μαρωνείας- Σαπών του νομού Ροδόπης.
Ο εν λόγω δήμος μετά από συντονισμένες ενέργειες του δημάρχου Ντίνου Χαριτόπουλου πέτυχε να ανακηρυχθεί ως «Ιστορική Έδρα» του Δήμου η Μαρώνεια.
Ο δήμος Μαρωνείας-Σαπών, μέσα από την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του, μετά την εισήγηση του Δημάρχου, αναγνώρισε την ιστορική αξία και την πολιτιστική της σπουδαιότητα, αναδεικνύοντας τη σημαντική της συνεισφορά στον ελληνικό πολιτισμό.
Με την ευκαιρία θυμήθηκα τις προσπάθειες του τότε προέδρου της Κοινότητας Αβδήρων Δημήτρη Βουρβουκέλη, να χαρακτηριστούν τότε τα Άβδηρα «Ιστορικός Δήμος».
Δυστυχώς αυτό δεν υλοποιήθηκε παρότι τα Άβδηρα είχαν και έχουν όλα τα εχέγγυα. Ένα δεν έχουν εδώ και καιρό. Ανθρώπους με φαντασία και όρεξη για δουλειά.
Γ.Δ.


Πυρκαγιές Ι
Όπως και να την περιγράψει κανείς την υπόθεση των πυρκαγιών στην χώρα μας και φυσικά κι εδώ στην Θράκη, τα λόγια θα είναι φτωχά. Δεν θα μπορέσουν ν’ αποδώσουν το κλίμα αυτής της καταστροφής και την οδύνη των ανθρώπων να εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να σωθούν.
Από την άλλη είναι το νούμερο που ξαφνιάζει και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά, με το να υπάρχουν 93 εστίες φωτιάς στη χώρα μέσα σε 24 ώρες.
Σύμπτωση όλα αυτά; Όχι βέβαια, αποκλείστηκε ως πιθανότητα.
Όλοι μιλούν για ανθρώπινη παρέμβαση, για στόχο, για οργανωμένη τακτική από έμπειρα άτομα που έδρασαν βάση σχεδίου που τους δόθηκε προς υλοποίηση.
Γ.Δ.


Πυρκαγιές ΙΙ
Μένω στο θέμα των πυρκαγιών που έφερε πάνω-κάτω τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων ξαφνικά, που έφυγαν μακριά, που έχασαν περιουσίες, που η ζωή τους άλλαξε μέσα σε λίγες ώρες.
Όλα τραγικά, όλα δυσάρεστα και όλα φορτισμένα συναισθηματικά.
Δε μπορώ όμως ν’ αφήσω ασχολίαστη την είδηση της άφιξης στον Έβρο ανδρών της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, της γνωστής ΚΥΠ.
Και ρωτώ: Γιατί πήγε μόνον στον Έβρο η ΚΥΠ κι όχι στην Βοιωτία;
Για να πάει εκεί, έχει τους λόγους της, κάτι ψάχνει, κάτι που δεν είναι συνηθισμένο και το οποίο πρέπει να διευκρινιστεί οπωσδήποτε.
Άρα τυχαία δεν πήγε στον Έβρο η ΚΥΠ. Πήγε διότι έπρεπε να πάει, να δει, να μάθει.
-Ας κρατήσουμε αυτή την παράμετρο στα υπόψιν.
Γ.Δ.


Πυρκαγιές ΙΙΙ
Κλείνοντας τον σχολιασμό για το μεγάλο κακό των πυρκαγιών που συγκλόνισε την περιφέρειά μας, λίγα λόγια θεωρώ πως είναι απαραίτητα σ’ έναν σημαντικό τομέα αυτόν της ζωής.
«Πάνω απ’ όλα η διαφύλαξη της ζωής» είπε δημόσια ο πρωθυπουργός και κάθε λογικός άνθρωπος πέρα από κομματικές απόψεις πιστεύουμε πως συμφωνεί. Μέσα λοιπόν στην καταστροφή των πυρκαγιών υπάρχει και ο ανθρώπινος παράγοντας. Αυτός που είναι το Α και το Ω της κάθε κοινωνίας.
Έτσι, εκτιμάται ως απόλυτα σωστή η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Προφανώς δεν είναι εύκολη υπόθεση να εγκαταλείπεις το σπίτι σου, τα περιουσιακά σου στοιχεία.
Όμως προέχει η διαφύλαξη της ζωής, η συνέχισή της.
Κι αυτό θα γίνει όταν σβήσουν οι φωτιές.
Γ.Δ.


Υπάρχει μέριμνα
Λίγα λόγια μόνον σε μια ανοιχτή επιστολή πρόσκληση που μας εστάλη στην Εφημερίδα.
Από την ανάγνωση του όλου κειμένου συμπεραίνεται πως πρόκειται για κείμενο του Συλλόγου Κατοίκων Παλιάς Πόλης.
Θεωρώ πως είναι δικαίωμα του Συλλόγου να καλεί άλλους Συλλόγους, συλλογικότητες και ενεργούς πολίτες για να προβληματιστούν για την προστασία του οικισμού και του περιαστικού δάσους. Απ΄την άλλη όμως οφείλω να επισημάνω κάποια πράγματα που υπάρχουν ήδη εδώ και χρόνια στην περιοχή.
Κατ’ αρχάς υπάρχουν δεκάδες κρουνοί συνδεδεμένοι με την δεξαμενή πάνω από την Εκκλησιαστική Σχολή. Από Αμοιρίδη και υπόλοιπων δημάρχων το έργο.
Δεύτερο, έχει πριν λίγο καιρό δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη από την Παλιά Πόλη έως τον συνοικισμό Σαμακώβ από τον σημερινό δήμαρχο.
Τρίτο, στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει η παρουσία της Πυροσβεστικής και ένα όχημα για άμεση παρέμβαση και δεκάδες εθελοντές που βρίσκονται στο περιαστικό δάσος νύχτα-μέρα.
Έτσι, η προστασία του περιαστικού άλσους και της ίδιας της Παλιάς Πόλης είναι δεδομένη και προγραμματισμένη χρόνια τώρα.
Γ.Δ.


Δεν έχει τέλος η καταστροφή
Δεν έχει  τέλος η καταστροφή  στον Έβρο. Σφίγγεται πραγματικά η ψυχή μας να βλέπουμε τις εικόνες! Εκτός ελέγχου παραμένουν οι πολλαπλές εστίες της πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη που συνεχίζει να καίει για 5η ημέρα, με τα πύρινα μέτωπα να ενώνονται με εκείνα της Ροδόπης. Το “112” χθες ήχησε ξανά για εκκένωση στους οικισμούς Μελία και Κοίλα προς Φέρρες.
Οι εικόνες που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters από τον δορυφόρο του Ινστιτούτου Maxar των ΗΠΑ, το οποίο ειδικεύεται στην παρατήρηση της γης με δορυφόρους, μεταξύ άλλων υπηρεσιών, προκαλούν σοκ.
Στις φωτογραφίες φαίνεται το τεράστιο σύννεφο καπνού που έχει καλύψει όλη την περιοχή, αλλά και η έκταση που έχει καεί πάνω από την πόλη.
Στο  μεταξύ την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προκάλεσαν οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Αλεξανδρούπολη αλλά και τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας σε βάρος μεταναστών.
Συγκεκριμένα, ζητά από την Εισαγγελία Αλεξανδρούπολης τη διενέργεια έρευνας για σειρά σοβαρών αδικημάτων όπως είναι η τυχόν συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ για τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας σε βάρος μεταναστών ζητεί να διερευνηθούν αδικήματα όπως βιαιοπραγία, έκθεση σε κίνδυνο και αρπαγή.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Αλλάξτε τροπάριο… Έχει καταντήσει ρουτίνα πλέον. Σχεδόν ανά βδομάδα η Εταιρεία Προστασίας …