Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Σε πύρινο κλοιό η περιφέρεια ΑΜΘ  

Σε πύρινο κλοιό η περιφέρεια ΑΜΘ  

0

Πύρινα μέτωπα σε Αλεξανδρούπολη, Ροδόπη και δήμο Νέστου Καβάλας – Συνεχή μηνύματα από το 112 για εκκενώσεις οικισμών

 

Πυρκαγιά κοντά στο Μαγικό (πίσω από την ΧΗΜΒΙΟΞΑΝ) – Τέθηκε σε έλεγχο

Οι εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην πρώτη γραμμή της μάχης με τις φλόγες στην Αλεξανδρούπολη

 

Περικυκλωμένη από πυρκαγιές είναι η περιφέρειά μας. Από το Σάββατο ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά στον δήμο Αλεξανδρούπολης και κατόπιν εξαπλώθηκε και σε οικισμούς του δήμου Σουφλίου και δεν κατέστη δυνατό να τεθεί υπο έλεγχο επί τέσσερις μέρες αφού μόλις χθες εξαπλώθηκε και στο δάσος της Δαδιάς και εκκενώθηκαν άλλα δύο χωριά. Παράλληλα χθες Δευτέρα εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά στον δήμο Νέστου και από το 112 δόθηκε σήμα εκκένωσης για τους οικισμού Διαλεκτό, Εκλεκτό άλλα και Ξεριά (λίγο μετά της 4.30 μ.μ.). Πυρκαγιά  επίσης και στην Ροδόπη. Μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι σε Μέγα Πιστό και Μίσχο για εκκένωση προς τον Ίασμο. Την ίδια στιγμή στην Ξάνθη είχαμε δύο μικρές πυρκαγιές Σάββατο και Κυριακή στην περιοχή πέριξ του Δροσερού που κατασβέστηκαν άμεσα ενώ χθες Δευτέρα ήταν για πρώτη φορά φέτος ο δείκτης επικινδυνότητας στο 4!

Συνδράμει η Πυροσβεστική  Ξάνθης με οχήματα και πυροσβέστες στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη

Μάχη με τις φλόγες νυχθημερόν δίνουν οι πυροσβέστες στην Αλεξανδρούπολη συνεπικουρούμενοι από τους συναδέλφους τους από όλες τις περιφερειακές ενότητες, από τον Στρατό, από Εθελοντές της Ομάδας Διάσωσης του Ερυθρού Σταυρού και από ότι μέσον διαθέτει η Πολιτική Προστασία. Συνολικά επιχειρούν 214 πυροσβέστες, 11 ομάδες πεζοπόρα τμήματα 59 οχήματα, 10 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα.  Σύμφωνα με πληροφορίες μας η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης από το Σάββατο συνδράμει με 2 οχήματα 4 πυροσβέστες και έναν αξιωματικό τομεάρχη. Όπως είναι εύλογο κρατά δυνάμεις για να περιφρουρήσει τον νομό.

Πυρκαγιά κοντά στο Μαγικό (πίσω από την ΧΗΜΒΙΟΞΑΝ) – Τέθηκε σε έλεγχο

Πυρκαγιά ξέσπασε και στην Ξάνθη το μεσημέρι της Δευτέρας (21/08) στην περιοχή του Μαγικού και συγκεκριμενα πίσω από την ΧΗΜΒΙΟΞΑΝ. Η φωτιά εκδηλώθηκε σε χορτολιβαδική έκταση και επεκτάθηκε γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων.

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα δυνάμεις της Πυροσβεστικής και περίπου στις 5 το απόγευμα η φωτιά τέθηκε σε πλήρη έλεγχο.

Πύρινα μέτωπα σε Ροδόπη και στον δήμο Νέστου Καβάλας

Την ίδια στιγμή εκδηλώθηκαν δύο μεγάλα πύρινα μέτωπα σε Ροδόπη και στον Δήμο

Νέστου, ενώ δόθηκε εντολή και για εκκενώσεις οικισμών.

Ειδικότερα σύμφωνα με τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας στην Αντιπεριφέρεια Καβάλας, Σταύρο Κιβράκη, η φωτιά έχει εισέλθει μέσα από τρεις οικισμούς: Διαλεκτό, Δαμασκηνιά και Αβραμηλιά και έχει κάψει ήδη σπίτια ειδικά στο χωριό του Διαλεκτού. Προηγουμένως έφτασε μήνυμα εκκένωσης από το 112. Οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες καθώς έπνεαν ισχυρά ανατολικά μελτέμια με κατεύθυνση προς τα δυτικά και την περιοχή Ξεριά της Καβάλας όπου εστάλη μήνυμα εκκένωσης από το 112. Εκκενώθηκε επίσης και ο οικισμός Γέροντας. Παράλληλα έκλεισε η Εγνατία Οδός και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται προσωρινά από την παλιά εθνική οδό. Στο Νοσοκομείο έχουν μεταφερθεί 4 πυροσβέστες, ενώ στις φλόγες παραδόθηκε ένα πυροσβεστικό όχημα.

Πυρκαγιά και στην Ροδόπη και  συγκεκριμένα σε δασική έκταση στον Μίσχο Ροδόπης όπου επιχείρησαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Εστάλη μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους στο Μέγα Πιστό και Μίσχο για να εκκενώσουν προς τον Ίασμο. Επίσης αργότερα έλαβαν μήνυμα εκκένωσης οι οικισμοί Σώστης και Πολύανθος του δήμου Ιάσμου.

Οι εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην πρώτη γραμμή της μάχης με τις φλόγες στην Αλεξανδρούπολη

Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε στην Αλεξανδρούπολη, κινητοποιήθηκαν άμεσα κλιμάκια εθελοντών Σαμαρειτών-Διασωστών από τα Περιφερειακά Τμήματα Κομοτηνής, Ξάνθης, Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και νοσηλεύτριες από το Π.Τ. Ε.Ε.Σ Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να ενισχύσουν τις δυνάμεις κατάσβεσης και τους πολίτες, βρισκόμενοι διαρκώς στην πρώτη γραμμή της μάχης με τις φλόγες.

Συγκεκριμένα, τα ειδικά εκπαιδευμένα κλιμάκια εθελοντών του Ε.Ε.Σ με διασωστικό εξοπλισμό και οχήματα, σε συνεννόηση με την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, βρίσκονται στο πλευρό των πυροσβεστών που επιχειρούν κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στην Αλεξανδρούπολη, έχοντας προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στους οικισμούς Άνθεια, Λουτρός, Αγναντία, Αριστηνό, Δωρικό, Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκα Αλεξανδρούπολης. Οι εθελοντές ενισχύουν το δύσκολο έργο της κατάσβεσης, ενώ παράλληλα προσφέρουν Πρώτες Βοήθειες σε πυροσβέστες και πολίτες που αντιμετωπίζουν ελαφρά εγκαύματα, δακρύρροιες, δύσπνοιες από τη συνεχή μάχη με τις φλόγες. Ταυτόχρονα, πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες για τον εντοπισμό κατοίκων ή οικόσιτων ζώων που δεν έχουν απομακρυνθεί από τις πυρόπληκτες ζώνες.

Οι εθελοντές του Ε.Ε.Σ. συνδράμουν στην προσωρινή εγκατάσταση των πολιτών στο Πολυκοινωνικό του Δήμου Αλεξανδρούπολης, ενισχύοντας τους με είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα και βοηθώντας στην μετακίνησή των ηλικιωμένων και εκείνων που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας. Οι εθελοντές του Ε.Ε.Σ. θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους για όσο χρειαστεί.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με αναδιπλούμενο μαχαίρι προσπάθησε να μπει γυναίκα στο Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας

Συνελήφθη κατόπιν ελέγχου Συνελήφθη το πρωί της Τρίτης 24 Σεπτεμβρίου στη Καβάλα, από αστυ…