Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 16.000 Ξανθιώτες με χρέη στο Δημόσιο!

16.000 Ξανθιώτες με χρέη στο Δημόσιο!

0
doy xanthis-empros
 

«Σαφάρι» του ΥΠΟΙΚ να μαζέψει τις παραγραφόμενες οφειλές. Στήνουν το «δόκανο» στους τραπεζικούς λογαριασμούς

 

Τηρείται στην Ξάνθη το ακατάσχετο των 1.000 ευρώ και του επιδόματος ανεργίας

 
 «Σαφάρι» έχει εξαπολύσει το Υπ. Οικονομικών και πάνω στη φούρια του να μαζέψει ότι μπορεί από τις οφειλές των φορολογουμένων βάζει στόχο και τις λεγόμενες λιμνάζουσες οφειλές που μπορεί να είναι και από 2 ευρώ (υπόλοιπο της Φορολογικής δήλωσης που δεν εξοφλήθηκε) έως και εκατομμύρια ευρώ! Έτσι βάζει στο «κυνήγι» τους οφειλέτες προκειμένου να μην παραγραφούν, πράγμα που σημαίνει απώλεια εσόδων για το δημόσιο και χρησιμοποιώντας τις τράπεζες και τις κατά τόπου Εφορίες « βάζει χέρι» μέχρι και στις καταθέσεις των φορολογουμένων αλλά και στους τραπεζικούς λογαριασμούς μισθοδοσίας για να εισπράξει τα οφειλόμενα και χωρίς να τους ρωτήσει καν!
 
Το 16% των Ξανθιωτών οφείλουν στο Δημόσιο!
«Πνιγμένοι» στα χρέη είναι 16.000 Ξανθιώτες δηλαδή το 16% του πληθυσμού του νομού, σύμφωνα με στοιχεία από το Δικαστικό Τμήμα της Α&Β ΔΟΥ Ξάνθης. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλό και έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα 3 τελευταία χρόνια. Οι οφειλές κυμαίνονται από πολύ μικρά ποσά κάτω των 10 ευρώ και αφού υπόλοιπα των φορολογικών δηλώσεων που ξεχάστηκαν έως και εκατομμύρια που τους ψάχνουν και δεν τους βρίσκουν!
 
Στήνουν το «δόκανο» στους τραπεζικούς λογαριασμούς
Όπως μας ενημερώνει η προϊσταμένη του Δικαστικού τμήματος της Α&Β ΔΟΥ Ξάνθης κα Ελένη Τσαουσέλη το Δημόσιο πάντα ακολουθούσε την ίδια διαδικασία προκειμένου να εισπράξει τις οφειλές του. Δηλαδή έρχονται οι καταστάσεις από το ΥΠ.ΟΙΚ στις κατά τόπους Εφορίες με τα στοιχεία των φορολογουμένων και τις βεβαιωμένες οφειλές και αναλάμβαναν οι εφορίες αρχικά με ειδοποιητήρια να εισπράξουν τα οφειλόμενα ποσά. Αν αυτό δεν επιτυγχάνονταν και ο οφειλέτης δεν συνεργάζονταν ώστε να μπει σε κάποια ρύθμιση και να τακτοποιεί με δόσεις το χρέος του τότε ακολουθούσαν οι κατασχετήριες διαταγές που συντασσόταν από τις Εφορίες. Το καινοφανές τώρα είναι ότι το ΥΠΟΙΚ μπρος στον κίνδυνο παραγραφής των χρεών παρελθόντων ετών έστω και μικροποσών επιστρατεύει τις τράπεζες στις οποίες αποστέλλονται οι καταστάσεις με τους οφειλέτες από τις Εφορίες και αυτές με τη σειρά τους «βάζουν χέρι» στους τραπεζικούς λογαριασμούς δεσμεύοντας ποσά ίσα με την οφειλή εάν βέβαια υπάρχουν. Έτσι συμβαίνει, ανύποπτος ο φορολογούμενος να διαπιστώνει ότι λείπουν λεφτά απ’ το λογαριασμό του που πολλές φορές δεν ξέρει ότι χρωστάει γιατί πιθανόν δεν ενημερώθηκε από τη Εφορία σε περίπτωση που άλλαξε διεύθυνση και δε ενημέρωσε ή τα έχει ξεχασμένα ή δήλωσε αδυναμία να πληρώσει. Το πιο δραματικό βέβαια είναι ν’ ανοίγει το λογαριασμό μισθοδοσίας του και να τον βλέπει άδειο γιατί πρόλαβε η τράπεζα να κρατήσει τον μισθό του υπέρ Δημοσίου!
 
Δικλείδες ασφαλείας: Το ακατάσχετο του μισθού και του επιδόματος ανεργίας
Ανάλογα περιστατικά έχουν καταγγελθεί πανελλαδικά όμως όπως διαβεβαιώνουν από την Εφορία στην Ξάνθη δεν έχουν συμβεί κι αυτό επειδή τηρούνται από τις τράπεζες οι διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων που ορίζει ότι «δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά εις βάρος οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι 1.000 ευρώ τον μήνα. Αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 1.000 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση του 25%, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό που απομένει δεν είναι μικρότερο από 1.000 ευρώ. Από την πλευρά τους, τραπεζικοί κύκλοι παραδέχονται ότι υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις όπου ενδέχεται να έχουν γίνει λάθη.
 
Μπορεί κάποιος να χάσει το σπίτι του για χρέος 100 ευρώ;
«¨Όχι» απαντά με απόλυτο τρόπο η προϊσταμένη Α&Β ΔΟΥ Ξάνθης κα Γιαμαλίδου, επισημαίνοντας ότι αυτά είναι υπερβολές του Τύπου,. Μπορεί όμως να του γίνει κατάσχεση για οφειλές άνω των 3.000 ευρώ και αφού έχει προηγηθεί όλη η παραπάνω διαδικασία και δεν έχει αποδώσει οπότε και το επόμενο βήμα είναι η κατάσχεση στην οποία όμως ακολουθείται μια ιεραρχημένη διαδικασία. Για παράδειγμα μπορεί να είναι κατάσχεση ενοικίου που καταβάλλεται στον λογαριασμό του οφειλέτη, εγγραφή υποθήκης ακινήτου και τέλος κατάσχεση κινητού ή ακινήτου.  
Τα κατασχετήρια αποστέλλονται από τις Εφορίες στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα το οποία ελέγχουν ποιοι από τους φορολογουμένους που περιλαμβάνονται στο κατασχετήριο είναι πελάτες τους και προχωρούν στη δέσμευση των ποσών, ελέγχοντας παράλληλα αν υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση. Τα χρήματα δεσμεύονται μέχρι το όριο που προβλέπει ο νόμος και στη συνέχεια αποδίδονται στο Δημόσιο.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Διατηρώ»: Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος

Μειώθηκε ο προϋπολογισμός του προγράμματος για τα διατηρητέα κτήρια Στις αρχές του 2025 αν…