Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Χαριστική βολή από το ΣτΕ στην εκτός σχεδίου δόμηση

Χαριστική βολή από το ΣτΕ στην εκτός σχεδίου δόμηση

2

Στοπ και στις αγροτικές αποθήκες βάζει η απόφαση 992/2023  – Ανατρέπονται σχέδια και μειώνεται  η αξία ακινήτων

 

Τι θα γίνει με τις υφιστάμενες άδειες που εκδόθηκαν νόμιμα; Αντιδράσεις από τον τεχνικό και επιχειρηματικό κόσμο

 

 

Αναβρασμός επικρατεί  στον τεχνικό αλλά και επιχειρηματικό κόσμο της χώρας μετά την τελευταία απόφαση του ΣΤΕ που καταργεί την κατά παρέκκλιση έκδοση αδειών δόμησης για αγροτικά κτήρια (αποθήκες). Η απόφαση που αποτελεί νομολογία εισάγει νέα δεδομένα και τινάζει στον «αέρα» επιχειρηματικούς προγραμματισμούς ενώ μειώνει της περιουσιακή αξία του ακινήτου. Παράλληλα υπάρχει ασάφεια ως προς αν θα υπάρξει μια μεταβατική κατάσταση για όσες άδειες αποκτήθηκαν με τον νόμο του 2003 για τα εκτός σχεδίου και συνεχίζουν  να είναι σύννομες και ως τούτου καλείτε η κυβέρνηση να διευθετήσει  δια νόμου τα θέματα αυτά.

Χαριστική βολή σ’ όσα ίσχυαν για την κατά παρέκκλιση εκτός σχεδίου δόμηση με τις αποφάσεις του ΣτΕ

Όπως μας διευκρινίζει ο γενικός γραμματέας του ΤΕΕ Θράκης κ. Βασίλης  Ασημίδης αρχικά το ΣτΕ με την απόφαση 176/2023 είχε βάλει τέλος στις οικοδομικές άδειες σε εκτός σχεδίου περιοχές της Πάτμου επειδή δεν είχαν πρόσοψη σε αναγνωρισμένη οδό. Μια απόφαση που είχε δημιουργήσει κύμα αντιδράσεων τόσο από το ΤΕΕ όσο και από συμβολαιογράφους, δικηγόρους και ιδιοκτήτες ακινήτων. Με την πρόσφατη απόφαση 992/2023 του ΣτΕ έγινε δεκτή αίτηση ακυρώσεως κατά απόφασης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με την οποία εγκρίθηκε παρέκκλιση από τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις περί εκτός σχεδίου δόμησης για την κατασκευή αγροτικής αποθήκης σε μη άρτιο γήπεδο στον Ν. Εύβοιας. Η παρέκκλιση αφορούσε το εμβαδόν του γηπέδου και τις αποστάσεις του κτιρίου από τα όρια αυτού. Με την απόφαση 992/2023 καταργήθηκε η δίκη ως προς την οικοδομική άδεια ανέγερσης της αποθήκης λόγω ανάκλησής της, κρίθηκε ότι η δίκη διατηρεί το αντικείμενό της ως προς την έγκριση της παρέκκλισης, η οποία δεν εξαντλείται σε μία εφαρμογή, αλλά μπορεί να εφαρμοσθεί και στο μέλλον: «Οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι καθοριστικές για την εκτός σχεδίου δόμηση. Αποτελεί νομολογία που καταργεί την κατά παρέκκλιση όρων δόμησης του Π.Δ. 1985. Δίνεται έτι σ η χαριστική βολή και μάλιστα αιφνίδια.  Κι αυτό έχει  σαν αποτέλεσμα να ανατρέπονται σχέδια, να φρενάρουν αγροτικές , επιχειρηματικές δραστηριότητες και να μειώνεται η αξία των οικοπέδων. Είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που απασχολεί και τον τεχνικό κόσμο και τους αγρότες και τους επιχειρηματίες. Πρέπει να αποσαφηνιστεί τι ακριβώς ισχύει κι αυτό καλείται να το κάνει η πολιτεία με νόμο. Υπάρχει ασάφεια γύρω από το θέμα και εμείς ως μηχανικοί δεν ξέρουμε τι να προτείνουμε στους πελάτες μας».

Τι θα γίνει με τις υφιστάμενες άδειες που εκδόθηκαν νόμιμα;

Επισημαίνεται πως αγροτεμάχια εκτός σχεδίου που αποκτήθηκαν ως άρτια και οικοδομήσιμα, σε πολλά εξ αυτών δε εκδόθηκαν νομίμως οικοδομικές άδειες, πληρώθηκαν και εξακολουθούν να πληρώνονται φόροι ως άρτια και οικοδομήσιμα, σήμερα αδυνατούν να οικοδομήσουν. Η δε Πολιτεία δεν απαντά στο ερώτημα για την τύχη των υφιστάμενων οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν νομίμως από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Διευκρινήσεις, έλεγχο και  αναγνώριση οδών ζητά το ΤΕΕ από την  κυβέρνηση

Ο κ. Ασημίδης περιέγραψε ως ένα πολύ σημαντικό ζήτημα με πολλές κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις  αυτό που έχει προκύψει και  ανέφερε ότι το ΤΕΕ έχει κάνει προτάσεις επ’ αυτού ζητώντας να εισακουστούν από την νέα κυβέρνηση. Ειδικότερα σ’ ότι αφορά τις προτάσεις  του ΤΕΕ: Προτείνεται να επιταχυνθεί και να ολοκληρωθεί έως το 2025  ο σχεδιασμός για τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά σχέδια και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την ενδιάμεση κατάσταση. Επίσης προτείνεται  να υπάρχει ένα ειδικό τμήμα του ΣτΕ στο Υπουργείο Ενέργειας και περιβάλλοντος που θα ελέγχει άμεσα ένα νομοθέτημα πριν ψηφιστεί ώστε να αποτραπούν αντίστοιχες υποθέσεις που αλλάζουν αιφνιδίως όσα ίσχυαν.  Επίσης  κάτι  επίσης πολύ σημαντικό είναι η αναγνώριση οδών μέσα με καταγραφή σε χάρτες αναδασμούς ώστε να είναι σαφές αν υπάρχει  πρόσοψη σε αναγνωσμένη οδό και τέλος νομοθετική ρύθμιση για να ξεκαθαριστεί αν αυτό που μπορούσε να χτιστεί το 2003 να μπορεί και σήμερα…

Εν αναμονή του νέου αντιδημάρχου τεχνικών έργων η ΥΔΟΜ και το γραφείο του ΤΕΕ

Τέλος σ’ ότι αφορά ένα αμιγώς τοπικό θέμα ο κ. Ασημίδης ανέφερε πως η ΥΔΟΜ Ξάνθης με τις παρεμβάσεις που είχαν γίνει από την δημοτική αρχή και  ιδιαιτέρως τον αποχωρήσαντα Αντιδήμαρχο τεχνικών έργων κ. Γιάννη Ζερενίδη που την ενίσχυσε διοικητικά έχει  βρει τον βηματισμό της: «Αρχίζουμε να βλέπουμε φως» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ασημίδης και ευελπιστώντας με τον νέο αντιδήμαρχο να υπάρξει η ίδια άριστη συνεργασία που είχαν σαν Νομαρχιακή Επιτροπή του ΤΕΕ με τον αποχωρήσαντα κ. Γιάννη  Ζερενίδη.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έσβησε πλήρως η φωτιά στο περιαστικό δάσος

Παραμένει η Πυροσβεστική Υπηρεσία για την αποφυγή τυχόν αναζωπυρώσεων, μαζί με εθελοντικές…