Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Γλύτωσε την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του το “Prestige”

Γλύτωσε την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του το “Prestige”

0
poiothta oct
 

Χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις και σχεδόν με ομόφωνες αποφάσεις συνεδρίασε το μεσημέρι της Δευτέρας η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

 

Τα θέματα που απασχόλησαν ήταν κυρίως η ασφάλεια στους δρόμους και το αιώνιο πρόβλημα των καταστημάτων διασκέδασης

 
 
Συνεδρίασε χθες το μεσημέρι η Επιτροπή Ποιότητας ζωής του Δήμου Ξάνθης για πρώτη φορά στην αίθουσα συνεδριάσεων του νέου δημαρχείου. Από τα πιο σημαντικά θέματα εντός και εκτός ημερήσιας διάταξης ήταν ο καθορισμός δημοτικών κοινόχρηστων χώρων για την τοποθέτηση μέσων προβολής υπαίθριας διαφήμισης, η κατεδάφιση οκτώ ετοιμόρροπων κτισμάτων, καθώς και άλλη μία υπόθεση ανάκλησης άδειας λειτουργίας καφέ για βεβαιωμένες παραβάσεις.
 
Έγκριση θέσεων τοποθέτησης διαφημιστικών πινακίδων και κατεδάφιση ετοιμόρροπων κτισμάτων
Τα θέματα εκτός Ημερήσιας Διάταξης που απασχόλησαν την επιτροπή ήταν ο καθορισμός δημοτικών κοινόχρηστων χώρων για την τοποθέτηση μέσων προβολής υπαίθριας διαφήμισης, η κατεδάφιση οκτώ ετοιμόρροπων κτισμάτων και η παραχώρηση μέρους της Κεντρικής Πλατείας στο «Λύκειο Ελληνίδων» για το χωριό του Αϊ Βασίλη.
Το τελευταίο τρίμηνο του έτους το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να καθορίσει τους χώρους στους οποίους θα επιτρέπεται η τοποθέτηση μέσων προβολής υπαίθριας διαφήμισης και να δοθούν έπειτα από διαγωνισμό σε κάποιο ιδιώτης προς εκμετάλλευση. Η αρμόδια υπηρεσία κατέληξε, λόγω περιορισμών σύμφωνα με τον νόμο, στον καθορισμό πέντε σημείων. Αυτά είναι: στην οδό Μαιάνδρου, κάτω μέρος της οδού Παναγή Τσαλδάρη, στην οδό Πεσόντων (πίσω από τη Δημοτική Αγορά), μπροστά από το Αθλητικό Κέντρο «Φίλιππος Αμοιρίδης» και περιμετρικά του κτιρίου «Στέγης Γραμμάτων και Καλών Τεχνών». Με την ευκαιρία αυτή, ο κ. Ηλίας Βασιλούδης εισήγαγε το θέμα της αναγκαιότητας του καθορισμού κανονισμών στη χρήση κοινόχρηστων χώρων, προκειμένου να υπάρξει μια ξεκάθαρη σχέση με τους πολίτες.
Η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, έκρινε ότι οκτώ ετοιμόρροπα κτίσματα χρίζουν άμεσης κατεδάφισης, λόγω της επικινδυνότητας τους. Τα κτίσματα βρίσκονται στην Παπανικολή 41, Ηπείρου και Μεσολογγίου 8, Κλεμανσώ, 28ης Οκτωβρίου 241, Κουγιουμτζόγλου 9, Ευριπίδου 23 και 25 και Παρθενώνος 21. Σύμφωνα με τον Καλλικράτη το θέμα θα πρέπει να περάσει από την ποιότητα ζωής και το Δημοτικό Συμβούλιο με την λογική ότι πρέπει να καταγραφούν τα ονόματα των ιδιοκτητών και να ειδοποιηθούν, προκειμένου να μεριμνήσουν για το θέμα. Σε περίπτωση που δεν ενδιαφερθούν εντός τριών ημερών, ο Δήμος κατεδαφίζει το κτίριο, με έξοδα που επιβαρύνουν τον ιδιοκτήτη.
Το τρίτο θέμα εκτός ημερησίας αφορούσε την παραχώρηση μέρους της Πλατείας στο παράρτημα του «Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης» για την δημιουργία του χωριού του Αϊ Βασίλη. Η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα, αν και ο κ. Νίκος Ανταμπούφης εξέφρασε την επιφύλαξή του, καθώς όπως είπε ελλοχεύει ο κίνδυνος να θέλουν επιχειρηματίες με την χρήση της σφραγίδας κάποιων συλλόγων να αναπτύξουν τέτοιου είδους δραστηριότητες.
 
Η τροχαία θα ελέγξει όλες της φωτεινές διαφημιστικές πινακίδες
Με αφορμή την παράνομη τοποθέτηση φωτεινού σταυρού φαρμακείου, η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να αποσταλεί σχετικό έγγραφο στην τροχαία, το οποίο θα ζητά τον έλεγχο της επικινδυνότητας των φωτεινών πινακίδων των επιχειρήσεων, οι οποίες πολλές φορές αποσπούν την προσοχή των οδηγών ή τους μπερδεύουν, με αποτέλεσμα να προκαλούνται ατυχήματα. Η τροχαία έπειτα από την έρευνα που θα πραγματοποιήσει θα ενημερώσει τους επιχειρηματίες, οι οποίοι θα κληθούν να αντικαταστήσουν τη σήμανση, με κάποια που θα συμμορφώνεται στους κανονισμούς. Δεν έλλειψε να γίνει αναφορά και στην καταστροφή των πινακίδων που καθορίζουν την κυκλοφορία από αυτοκόλλητα διαφόρων ομάδων-οργανώσεων.
 
Το αιώνιο πρόβλημα των καφέ-μπαρ ξανά στο προσκήνιο
Λίγο έλλειψε να στερηθεί την άδεια λειτουργίας του καταστήματος που διατηρεί στην Βασ. Σοφίας 9 η εταιρία ΦΥΝΤΑΝΗΣ Μ.-ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ Η. Ο.Ε. Το εν λόγω κατάστημα έχει δεχθεί τρεις προσωρινές ανακλήσεις της άδειας λειτουργίας του μέσα σε έναν χρόνο, ενώ εχθές το πρωί σφραγίστηκε ξανά, για παραβάσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατάθηκαν το κατάστημα σφραγίστηκε για δέκα μέρες στις 13 και 24 Σεπτεμβρίου του 2012, λόγω έλλειψης άδειας μουσικής και στις 6 Φεβρουαρίου του 2013, εξαιτίας παραβίασης του ωραρίου της μουσικής (μετά τις 03.00 τα ξημερώματα).
Σύμφωνα με τον νόμο υπάρχει η διακριτική ευχέρεια από την πλευρά της Επιτροπής να αξιολογήσει τα πραγματικά δεδομένα και να προχωρήσουν ή όχι στην αφαίρεση της άδειας λειτουργίας για τρία χρόνια. Παίρνοντας τον λόγο ο νομικός εκπρόσωπος του Δήμου Γιάννης Λάμπρου, ανέφερε πως «η οριστική ανάκληση της άδειας είναι δυνητική και υποχρεωτική είναι μόνο σε σοβαρά αδικήματα. Τα αδικήματα απ’ ό,τι άκουσα δεν ήταν τόσο σοβαρά. Είναι προφανώς δυσανάλογα για την ανάκληση της αδείας για τρία χρόνια». 
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω και εμφανώς προβληματισμένα τα μέλη συζήτησαν για αρκετή ώρα το ποια πρέπει να είναι η απόφαση τους. Ιδιαίτερο προβληματισμό μάλιστα τους προκαλούσαν οι ενδεχόμενες δικαστικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν, αλλά και το γεγονός ότι υπάρχει η νοοτροπία στους επιχειρηματίες να καρφώνουν ο ένας τον άλλον. Συγκεκριμένα, ο κ. Νίκος Φωτιάδης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ο ένας καρφώνει τον άλλο ή οι περίοικοι που είναι εκεί κάνουν τις μηνύσεις και τρέχουν μετά. Το να πει ότι δεν θα το ξανακάνω και μετά από λίγο πάλι τα ίδια, δεν λέει τίποτα».
Παίρνοντας το λόγο ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, ανέφερε πως οι παραβάσεις (εννέα σε αριθμό) βεβαιώθηκαν τις αργίες και τα παρασκευοσάββατα –τις μόνες μέρες που δουλεύουν τα συγκεκριμένα μαγαζιά, όπως ανέφερε ο ίδιος. Μάλιστα συμπλήρωσε πως μαζί με τους υπόλοιπους επιχειρηματίες της παραλίας συμφώνησαν να κλείνουν στις τρεις.
Ο Ηλίας Βασιλούδης ζήτησε, μετά το προηγούμενο των αυστηρών ποινών στα καταστήματα της Ορφέως να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νίκος Ανταμπούφης σημείωσε πως «δεν υπάρχει μια συνέχεια στους ελέγχους και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας. Η γνώμη μου είναι ότι για τα συγκεκριμένα θέματα ούτε οι υπόλοιποι είναι εντάξει και πολύ πιθανόν τις ίδιες ημέρες να υπήρχαν και άλλες τέτοιες παραβάσεις και να μην καταγράφηκαν, δεν ξέρω ποιες είναι οι δυνατότητες αυτών που ελέγχουν». Ο ίδιος ψήφισε υπέρ της ανάκλησης της άδειας και ζήτησε και από τα υπόλοιπα μέλη να «πάρουν καθαρή στάση».
Με τα πολλά, η Επιτροπή αποφάσισε με πλειοψηφία τη μη ανάκληση της άδειας με μόνους να ψηφίζουν υπέρ τους Ηλία Βασιλούδη και Νίκο Ανταμπούφη και το Νίκο Φωτιάδη να ψηφίζει λευκό.
 
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Περιφέρεια ΑΜΘ ίδρυσε την Επιτροπή Ισότητας Π.Α.Μ.Θ.

Πρόεδρος της επιτροπής θα διατελέσει η Βασιλική Παυλακάκη Την Πέμπτη 25 Απριλίου πραγματοπ…