Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Προχωρά γοργά η επένδυση στο γεωθερμικό του Ερασμίου

Προχωρά γοργά η επένδυση στο γεωθερμικό του Ερασμίου

0
thermokipio
 

 Ολοκληρώνεται τέλος του χρόνου. Παραγωγή τομάτας το 2014 από τα «Θερμοκήπια Θράκης»

 

Σε ρυθμούς χελώνας η επένδυση του Ομίλου Ευθυμιάδη. Υπάρχει εμπλοκή με τα Λουτρά και τη χρηματοδότηση

 
 
 
Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η πρώτη μεγάλη επένδυση στην εκμετάλλευση της γεωθερμίας που υλοποιείται στην περιοχή μας μετά την αλλαγή του νομικού πλαισίου, επί ημερών Ξυνίδη. Οι εταιρίες ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΘΡΑΚΗΣ και ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΘΡΑΚΗΣ του ομίλου των Πλαστικών Θράκης σε συνεργασία με την ΕΛΑΣΤΡΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ξεκίνησαν και υλοποιούν την κατασκευή των δυο πρώτων θερμοκηπίων, έκτασης 40 στρεμμάτων στην περιοχή του Ερασμίου. Αντίθετα η άλλη μεγάλη επένδυση του Ομίλου Ευθυμιάδη στο γεωθερμικό πεδίο της Κεσσάνης βρίσκεται στον «αέρα» καθώς εκκρεμούν διάφορες διαδικασίες που αφορούν στα Λουτρά Ποταμιάς και συγκεκριμένα τη οριοθέτηση της Ζώνης προστασίας των Ιαματικών Πηγών Ποταμιάς.
 
Παραγωγή τομάτας το 2014 από τα Θερμοκήπια Θράκης
Σ’ ότι αφορά την επένδυση του Ομίλου των Πλαστικών Θράκης στο Εράσμιο σύμφωνα με πληροφορίες μας, ολοκληρώνεται μέχρι τέλος του χρόνου έτσι ώστε να βγει η πρώτη παραγωγή υδροπονικής τομάτας στις αρχές του 2014.
Τα θερμοκήπια θα χρησιμοποιούν το νερό της Γεωθερμίας για την δημιουργία καλλιέργειας υδροπονικής τομάτας, σε μια εντυπωσιακή εγκατάσταση που κατασκευάζεται με γοργούς ρυθμούς. Η εταιρεία επίσης στοχεύει στην καθετοποίησης της παραγωγής με τυποποίηση και διακίνηση των προϊόντα του θερμοκηπίου. Να σημειώσουμε ότι ο σχεδιασμός της επένδυσης περιλαμβάνει δύο στάδια: Το πρώτο, ύψους 1,9 εκατ. ευρώ ξεκινά άμεσα και προβλέπει την ανάπτυξη θερμοκηπίου 20 στρεμμάτων, την ανόρυξη δύο γεωτρήσεων επανεισαγωγής καθώς επίσης και τη δημιουργία υποδομών δικτύου. Το δεύτερο, που έχει ορίζοντα δεκαετίας και προϋπολογισμό 8,5 εκατ. ευρώ, προβλέπει την επέκταση της θερμοκηπιακής εγκατάστασης στα 100 στρέμματα μόλις βρεθούν τα γεωθερμικά ρευστά.Υπενθυμίζεται ότι 25ετής σύμβαση μίσθωσης του δικαιώματος διαχείρισης του βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου χαμηλής θερμοκρασίας Ν. Ερασμίου-Μαγγάνων υπεγράφη την περασμένη το Δεκέμβριο του 2012 στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης στην Ξάνθη.
 
Έχει δρόμο η επένδυση του Ομίλου Ευθυμιάδη
Όπως έχουμε αναφερθεί και σ’ άλλα ρεπορτάζ η εταιρεία Agritex θυγατρική του ομίλου Ευθυμιάδη έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον εκμίσθωσης μέρος του γεωθερμικού πεδίου της Ποταμιάς για την κατασκευή μεγάλης θερμοκηπιακής μονάδας (επένδυση της τάξης των 20 εκ. ευρώ) σε αγρόκτημα 100 στρεμμάτων που θα παράγει με υδροποπονικό τρόπο την τομάτα Lucia. Κι ενώ το Δ.Σ. του δήμου Αβδήρων έχει πάρει δύο αποφάσεις παραχώρησης του αγροκτήματος η ύπαρξη των Λουτρών Ποταμιάς «μπλέκει» τα πράγματα καθώς απαιτείται οριοθέτησης της Ζώνης Προστασίας των Λουτρών προκειμένου να διασφαλιστεί το γεωθερμικό ρευστό που θα τροφοδοτεί τα λουτρά. Όπως μας πληροφορεί ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Βασίλης Τσολακίδης έχει υποβληθεί ο σχετικός φάκελος στην αρμόδια Επιτροπή του ΕΟΤ η οποία αναμένεται να συνεδριάσει για να οριοθετηθεί αυτή η Ζώνη Προστασιας. Στο μεταξύ όπως πληροφορηθήκαμε από το Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης Φυσικών Πόρων ΑΜΘ που είναι αρμόδιο για την διενέργεια δημοπρασίας για την εκμίσθωση των γεωθερμικών πεδίων κάτω από 90 βαθμούς παράλληλα με τον όμιλο Ευθυμιάδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και κάποιες άλλες εταιρείες μικρότερης δυναμικότητας. Να σημειώσουμε όμως ότι – όπως ο ίδιος ο κ. Ευθυμιάδης είχε παραδεχθεί σε παλαιότερο ρεπορτάζ του «Ε» – ένα ακόμη πρόβλημα για την επένδυση είναι η έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες που ως γνωστόν έχουν κλείσει παντελώς τις στρόφιγγες: «Έχουμε έλθει σε επαφή με τράπεζες έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον αλλά αυτό είναι συνάρτηση του γενικότερου οικονομικού κλίματος στη χώρα μας. Ευελπιστώ ότι θα τα καταφέρουμε και ότι από του χρόνου, το β’ εξάμηνο του 2013 θα είμαστε σε θέση να υλοποιήσουμε την επένδυση» είχε πει σε ρεπορτάζ τις 5 Ιουλίου 2012 ο κ. Ευθύμης Ευθμιάδης αντιπρόεδρος της Agritex Ενεργειακή, και ένας εκ των ιδιοκτητών του ομίλου Redestos.
Το βέβαιο είναι ότι δεν αναμένεται σύντομα πρόοδος σ’ αυτή την επένδυση καθώς μεσολαβούν τρία τινά: Το «πράσινο φως» από την επιτροπή του ΕΟΤ, η προκήρυξη του πεδίου και η χρηματοδότηση!
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής με σοκ και «ΔΕΟΣ»

 Επιδρομή στους επιτήδειους με νέα ψηφιακά όπλα και ειδική μονάδα Η καταπολέμηση της φοροδ…