Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Παίρνει μπρος» η δημοπράτηση του αρδευτικού

«Παίρνει μπρος» η δημοπράτηση του αρδευτικού

0

Έως τον άλλο μήνα η κατάθεση των προσφορών – Έως τέλος του έτους θα μπει ανάδοχος – Χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης έως τέλος του 2025

 

Παρουσίαση του έργου από  τον Γ. Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών  του ΥΠΑΑΤ Δ.  Παπαγιαννίδη – Μηδενικό κόστος για συντήρηση από τον αγρότη – Μείωση κατά 1/5 στο κόστος άρδευσης

 

Μετά από «Οδύσσεια» 20 ετών 56.000 στρέμματα από  τον κάμπο της Ξάνθης ετοιμάζονται  να ξεδιψάσουν με τα νερά του Νέστου, οι ερημοποιημένες εκτάσεις από την υφαλμύρωση που δημιουργεί η υπεράντληση από τις γεωτρήσεις, να ζωντανεύσουν και οι αγρότες να παίρνουν καλύτερη παραγωγή και με μικρότερο κόστος. Αυτά όλα συνοδεύουν το μεγαλύτερο διαχρονικά έργο της Ξάνθης, το μεγάλο αρδευτικό που μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης αφού σε ένα μήνα δημοπρατείται με την διαδικασία που προβλέπεται από  τα έργα ΣΔΙΤ, η οποία και αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος του έτους. Από την στιγμή που θα αναλάβει ανάδοχος το έργο έχει  χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης έως τις 31/12/2025. Η έναρξη της διαδικασίας δημοπράτησης που είχε οριστεί  στις 19 Ιουνίου και πήρε παράταση για  τις 9 Ιουλίου, ήταν η αφορμή για την επίσημη παρουσίαση του έργου που πραγματοποιήθηκε το  μεσημέρι της Παρασκευής 9 Ιουνίου στην αίθουσα συνεδριάσεων της αντιπεριφέρειας Ξάνθης.

Το έργο  παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δημήτρης Παπαγιαννίδης παρουσία του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κώστα Κουρτίδη και της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας.

Παρόντες ήταν επίσης οι  δήμαρχοι Ξάνθης, Μ. Τσέπελης, Αβδήρων, Γ. Τσιτιρίδης, Τοπείρου, Θ. Μίχογλου, ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών, Μ. Αμοιρίδης, ο Διευθυντής της ΑΝΡΟ Σ. Κεφαλίδης, ο πρόεδρος των Αγροτών Ξάνθης Κ. Δαλάτσης, υπηρεσιακοί παράγοντες της περιφέρειας και η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Ε. Στυλιανίδου.

Ένα έργο με 20 χρόνια «πονεμένη» ιστορία

Ο Αντιπεριφερειάχης κ. Κουρτίδης εξέφρασε την χαρά του που ξεκινά ένα τόσο μεγάλο έργο για την Ξάνθη και την πεποίθησή του ότι  θα βοηθήσει τον αγροτικό κόσμο και θα αυξήσει  το ΑΕΠ του νομού. Επίσης ο περιφερειάρχης κ. Μέτιος ανέφερε πως το αρδευτικό της Ξάνθης ήταν ένα έργο που προέταξε η κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητά του. Παράλληλα ανέφερε και σε μια σειρά άλλων έργων που είναι σε εξέλιξη στην ΑΜΘ.   Στη συνέχεια ο κ. Παπαγιαννίδης αρχικά έκανε μια ιστορική αναδρομή με έμφαση στην συνεργασία του με τον Ξανθιώτη υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντό την ένταξη του έργου και  την χρηματοδότησή του από  το ΠΑΑ. Υπενθύμισε ότι το έργο είχε ανάδοχο και είχαν ξεκινήσει τα έργα κεφαλών με χρηματοδότηση 50 εκ. ευρώ και τότε έγινε η προσφυγή των τριών Οικολογικών  οργανώσεων. Τέλος αναφέρθηκε στην απόφαση του ΣΤΕ του 2018 που δικαιώνει πλήρως το  έργο και τον φιλοπεριβαλλοντικό του χαρακτήρα και αποτελεί ένα καταπέλτη κατά των ισχυρισμών των οικολογικών οργανώσεων, ότι  θα επηρεάσει  τα οικολογικά δεδομένα της περιοχής. Στην συνέχεια ανέφερε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και ο υπουργός Ενέργειας κ. Σκρέκας το  προέταξε για έργο ΣΔΙΤ και εντάχθηκε στο  πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0.

Τι  πρέπει να ξέρουμε για το έργο: Μηδενικό κόστος για συντήρηση από τον αγρότη – Μείωση κατά 1/5 στο κόστος άρδευσης

Το έργο περιλαμβάνει υπόγειο δίκτυο άρδευσης μήκους 285 χιλιομέτρων, με 7 κεντρικούς αγωγούς που θα μεταφέρουν νερό του Νέστου σε 56.000 στρέμματα των οικισμών Αβδήρων, Βελόνης, Μάνδρας, Μυρωδάτου και Πεζούλας και θα αρχίσει η κατασκευή του  μέσα στο 2024 με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τέλος του 2025 (ένα έτος παράταση). Το κόστος κατασκευής υπολογίζεται στα 169.500.000 ευρώ. Είναι έργο ΣΔΙΤ και ο ανάδοχος θα αναλάβει  την συντήρησή του επί 25 έτη με το κόστος της να ανέρχεται  στα 255 εκ. ευρώ. Επειδή χαρακτηρίζεται ως κοινωφελούς σκοπού οι  ωφελούμενοι αγρότες θα έχουν μηδενική επιβάρυνση και θα πληρώνουν μόνο το κόστος του νερού στον ΤΟΕΒ. Το έργο  θα καταργήσει  10.000 γεωτρήσεις που θεωρούνται αντιπεριβαλλοντικές και είναι μη επιλέξιμες από  την Ε.Ε. Όπως ειπώθηκε το κόστος άρδευσης αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 50 ευρώ το στρέμμα και αναμένεται με το έργο να μειωθεί στο 1/5 αυξάνοντας τα έσοδα των αγροτών κατά 50%.  Πρόκειται για  την α΄ φάση του έργου από την οποία θα ωφεληθούν 5.000 αγρότες  και αφορά το  22% της  πεδιάδας της Ξάνθης. Όπως ανέφερε ο  κ. Παπαγιαννίδης υπάρχουν άλλες δύο φάσεις που καλύπτουν όλη την πεδιάδα της Ξάνθης αλλά δεν είναι σε πρώιμο στάδιο. Επίσης σημείωσε ότι  το  αρδευτικό δεν επηρεάζει το αρδευτικό της Χρυσούπολης καθώς έχει εξασφαλισμένη επάρκεια. Τόνισε όμως την αναγκαιότητα να γίνουν έργα εκσυγχρονισμού στα δίκτυα του ΤΟΕΒ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Παρόντες οι δήμαρχοι Αβδήρων, Τοπείρου και ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών κ. Αμοιρίδης

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αντίθετο το ΚΚΕ στην άσκηση «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – 24»

«Η κυβέρνηση καταγγέλλεται για την εμπλοκή της Ελλάδας στους πολέμους του ΝΑΤΟ και την ενί…