Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Απειλή «λουκέτου» για την Χειρουργική τον επόμενο μήνα  

Απειλή «λουκέτου» για την Χειρουργική τον επόμενο μήνα  

0

Κενό από  ειδικευόμενους απειλεί να τινάξει στον αέρα χειρουργεία στο νοσοκομείο Ξάνθης

 

Το μικρότερο ποσοστό κάλυψης σε κενές θέσεις ειδικευόμενων ( 26%) το νοσοκομείο Ξάνθης από όλα τα νοσοκομεία της ΑΜΘ

 

«Δραματική» χαρακτηρίζουν την κατάσταση στην Χειρουργική Κλινική του νοσοκομείου Ξάνθης οι νοσοκομειακοί γιατροί και προειδοποιούν ότι αν δεν αλλάξει κάτι τον άλλο μήνα ενδέχεται να αναστείλει την λειτουργία της λόγω έλλειψης ειδικευόμενων γιατρών.

Κενό από  ειδικευόμενους απειλεί να τινάξει στον αέρα χειρουργεία στο νοσοκομείο Ξάνθης

Στο  πρόβλημα που απειλεί το νοσοκομείο Ξάνθης αναφέρεται  ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών κ. Απόστολος Κυριαλάνης επισημαίνοντας ότι ο κόμπος έχει  φτάσει  στο  χτένι καθώς λήγει  η σύμβαση των ειδικευομένων και φεύγουν  και  δύο ειδικοί  γιατροί, γεγονός που δημιουργεί τέτοια κενά ώστε να μην μπορούν να καλυφθούν οι εφημερίες και ως εκ τούτου να κινδυνεύει  με αναστολή λειτουργίας η Χειρουργική κλινική, να ανασταλούν προγραμματισμένα χειρουργεία και τα έκτακτα να διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία. Όπως ανέφερε ο κ. Κυριαλάνης για να γίνει ένα χειρουργείο απαιτούνται  δύο ειδικοί γιατροί και ένας ειδικευόμενος καθώς και άλλος ειδικευόμενος για να καλύπτει τις ανάγκες της εφημερίας: Τα κενά είναι μεγάλα και δεν μπορούν να καλυφθούν οι  εφημερίες τoυ μήνα. Πρέπει να βρεθεί λύση ίσως να καλυφθούν από γενικούς γιατρούς αλλά και αυτό πρέπει να γίνει με τη θέλησή τους. Αν δεν βρεθεί άμεσα λύση δεν θα μπορέσει  να λειτουργήσει η Χειρουργική τον επόμενο μήνα».

Γ. Γεωργίου Διευθυντής Χειρουργικής Ξάνθης: «Είμαστε υπό κατάρρευση. Τον επόμενο μήνα θα έχουμε μείζον πρόβλημα λειτουργίας»

Το ίδιο επιβεβαιώνει ο Διευθυντής της Χειρουργικής κ. Γιώργος Γεωργίου ο οποίος και πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί μέσα στον μήνα: «Είναι τραγική η κατάσταση. Δεν δουλεύει το σύστημα είναι υπό κατάρρευση. Αν δεν έρθουν γιατροί ειδικευόμενοι και δεν γίνουν προσλήψεις θα έχουμε μείζον πρόβλημα λειτουργίας».

Το μικρότερο ποσοστό κάλυψης σε κενές θέσεις ( 26%) το νοσοκομείο Ξάνθης από όλα τα νοσοκομεία της ΑΜΘ

Στο πρόβλημα με τους ειδικευομένους γιατρούς  αναφέρεται σε ανακοίνωσή του ο  Παθολόγος κ. Βασίλης  Παπαδόπουλος παρουσιάζοντας  στοιχεία για όλες τις περιφερειακές ενότητες της ΑΜΘ όπως σχετικά με τους απόλυτους αριθμούς και τα ποσοστά κάλυψης προσφερόμενων θέσεων ειδικευομένων ανά ειδικότητα και περιφερειακή ενότητα από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (https://www.pamth.gov.gr/index.php/el/politis/iatrikes-eidikotites).

Ειδικότερα:

 

Ειδικότητα Έβρου Ροδόπης Ξάνθης Καβάλας Δράμας Σύνολο
Χειρουργική 21/28 (75%) 4/6 (67%) 0/9 (0%) 11/12 (92%) 2/9 (22%) 38//64 (59%)
Ορθοπεδική 11/11 (100%) 1/4 (25%) 1/6 (17%) 4/4 (100%) 1/4 (25%) 18/29 (62%)
Παθολογία 27/30 (90%) 8/8 (100%) 6/9 (67%) 10/14 (71%) 7/12 (58%) 58/73 (79%)
Καρδιολογία 7/7 (100%) 2/3 (67%) 1/5 (20%) 3/6 (50%) 4/5 (80%) 17/26 (65%)
Γενική Ιατρική 4/18 (22%) 4/9 (44%) 1/6 (17%) 6/10 (60%) 1/8 (13%) 16/51 (31%)
Σύνολο 70/94 (74%) 19/30 (63%) 9/35 (26%) 34/46 (74%) 15/38 (39%) 147/243 (60%)

 

Ως γενική διαπίστωση, φαίνεται ότι σε βασικές ειδικότητες όπως αυτές της Χειρουργικής, της Ορθοπεδικής, της Παθολογίας, της Καρδιολογίας και της Γενικής Ιατρικής δεν παρατηρείται κορεσμός. Αντιθέτως, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η Γενική Ιατρική, μολονότι θεωρείται ο κορμός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, έχει πολύ περιορισμένη κάλυψη προσφερόμενων θέσεων (31%). Το γιατί η Γενική Ιατρική δεν είναι ελκυστική για τους νέους ιατρούς είναι εν πολλοίς θέμα προτεραιοτήτων και κινήτρων από μέρους της πολιτείας.

Επίσης, η ζήτηση ανά περιφερειακή ενότητα παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις, με τη μεγαλύτερη στον Έβρο και την Καβάλα. Στον αντίποδα βρίσκεται η Ξάνθη, στο Νοσοκομείο της οποίας ένα μικρό μόνο ποσοστό των προσφερόμενων θέσεων για ειδικότητα Χειρουργικής, Ορθοπεδικής, Παθολογίας, Καρδιολογίας και Γενικής Ιατρικής είναι επί του παρόντος καλυμμένες (26%).

Εκθέτοντας τον προβληματισμό του ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνει: «:Οι ανισότητες αυτές έχουν την τάση να διαιωνίζονται και να εντείνονται, τόσο σε επίπεδο κλινικής όσο και σε επίπεδο νοσοκομείου. Έτσι, ευκολότερα π.χ. θα βρεθεί ο δωδέκατος ειδικευόμενος χειρουργικής στην Καβάλα παρά ο πρώτος στην Ξάνθη. Ομοίως, ένας ειδικευόμενος παθολογίας που έχει να επιλέξει μεταξύ δύο νοσοκομείων με παρόμοια κάλυψη (π.χ. Καβάλας και Ξάνθης) είναι πιθανότερο να προτιμήσει το νοσοκομείο της Καβάλας που διαθέτει περισσότερα ειδικά τμήματα και κλινικές (όπως Πνευμονολογικές, Νευρολογική, Νευροχειρουργική, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) και επιτρέπει την εναλλάξ εξωτερική / εσωτερική εφημέρευση αντί της συνεχούς εξωτερικής εφημερίας.

Το γιατί άλλα νοσοκομεία είναι σχεδόν πλήρη ως προς τη δύναμη των ειδικευόμενων και άλλα υποφέρουν από λειψανδρία, αφορά κυρίως τις δυνατότητες εκπαίδευσης και τις συνθήκες εργασίας. Αυτά είναι και τα ζητούμενα ως προς τον πολιτικό σχεδιασμό και την υλοποίηση. Ιδού η Ρόδος…».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα όρια τους οι γιατροί από τις ελλείψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία

Δυσαρεστημένοι ένας στους δύο με το ΕΣΥ σύμφωνα με έρευνα της GPO Στο «Ε» μιλούν ο γ.γ. τη…