Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κυπριακό κρουαζιερόπλοιο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Κυπριακό κρουαζιερόπλοιο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

0
kuprioi auxentio
 

 Οι Κύπριοι τουρίστες απέδωσαν φόρο τιμής στους πεσόντες συμπατριώτες στο ηρώο του οικισμού Αυξεντίου Ξάνθης

 

Οι 688 επιβάτες τόνωσαν τις αγορές της Θράκης. Επιτακτική η ανάγκη τέτοιων οικονομικών ενέσεων για τον τόπο μας

 
Τα ξημερώματα του Σάββατο (21 Σεπτεμβρίου) το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης φιλοξένησε το κρουαζιερόπλοιο Salamis Filoxenia. Η είδηση της άφιξης του υπό κυπριακής σημαίας κρουαζιερόπλοιου έκανε πολύ γρήγορα το γύρο της Θράκης, κινητοποιώντας τους φορείς της αγοράς.
 
Αναζωογονήθηκαν οι αγορές της Θράκης
Οι 688 επιβάτες και πλήρωμα του κρουαζιερόπλοιου έδωσαν «ανάσα» τόσο στην αγορά της Αλεξανδρούπολης, όσο και της υπόλοιπης Θράκης. Μάλιστα υπολογίζεται ότι ο κάθε επισκέπτης άφησε μόνο στην Αλεξανδρούπολη κατά μέσο όρο 166 ευρώ. Οι επιβαίνοντες δεν έμειναν μόνο στην πρωτεύουσα του Έβρου, αλλά άδραξαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις γύρω περιοχές. 125 προτίμησαν την Κωνσταντινούπολη, για την οποία αναχώρησαν το πρωί του Σαββάτου και επέστρεψαν το βράδυ της Κυριακής, που θα αναχωρούσε και το κρουαζιερόπλοιο. Την ίδια ώρα 135 άτομα θέλοντας να γνωρίσουν περισσότερο το νομό που τους φιλοξενούσε επισκέφθηκαν το Δέλτα του Έβρου και το Δάσος της Δαδιάς. Δεν ήταν λίγοι όμως και αυτοί που επέλεξαν σύντομές αποδράσεις στην πόλη μας, αλλά και στους Φιλίππους της γειτονικής Καβάλας.
 
Κατάθεση στεφάνων πραγματοποίησαν οι Κύπριοι ταξιδιώτες στο ηρώο του Αυξεντίου Ξάνθης
Το πρωί της Κυριακής ο Συλλόγου Κυπρίων Ν. Ξάνθης υποδέχθηκε στην εκκλησία του Αυξεντίου δύο λεωφορεία με αγωνιστές της ΕΟΚΑ, προερχόμενους από έξι συλλόγους και τους συγγενείς και φίλους τους. Το πρόγραμμα περιελάμβανε: εκκλησιασμό στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στον οικισμού του Αυξεντίου, κατάθεση στεφανιών στο ηρώο που έχει την προτομή του Γρηγόρη Αυξεντίου, παράθεση καφέ από τον Σύλλογο Κυπρίων Ν. Ξάνθης στο παρακείμενο καφενείο του οικισμού, όπου έγινε και μικρή γιορτή, στην οποία κλήθηκαν και παρέστησαν ο Δήμαρχος Αβδήρων, ο ιερέας και πλήθος κατοίκων του οικισμού. Στην συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο «Κέντρο Ανάδειξης της Λαογραφικής και Ιστορικής Ενότητας Θράκης- Κύπρου “Γρηγόρης Αυξεντίου”».
Επιπλέον, το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη στον διατηρητέο οικισμό της Παλιάς πόλης της Ξάνθης με τα απίθανα αρχοντικά, ένα από τα οποία στεγάζει και το Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο επισκέφθηκαν. Μετά το γεύμα σε γνωστή ταβέρνα της πόλης μας, επισκέφθηκαν το Άλσος Αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974, που ο Σύλλογος Κυπρίων ίδρυσε στα Άβδηρα. Τέλος, η αποστολή προσκύνησε στο Μετόχι του Αγίου Νικολάου της Μονής Βατοπεδίου και αναχώρησαν για την Αλεξανδρούπολη.
 
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…