Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΠΘ: Εικόνες εγκατάλειψης σε κτήρια των εστιών στα Κιμμέρια [ΦΩΤΟ]

ΔΠΘ: Εικόνες εγκατάλειψης σε κτήρια των εστιών στα Κιμμέρια [ΦΩΤΟ]

1

Το «Ε» επισκέφτηκε τις φοιτητικές εστίες για να εξακριβώσει τις καταγγελίες των φοιτητών


Κουβάς για το μάζεμα νερών από το ταβάνι, σπασμένα τζάμια, μούχλα σε δωμάτια φοιτητών


Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Στη Ξάνθη συγκεκριμένα είναι ενεργά πέντε τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής και όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Κοσμητείας Πολυτεχνικής Σχολής (http://www.eng.duth.gr/statistics/): «στην Πολυτεχνική σχολή το 20% των φοιτητών στεγάζονται στις εστίες. Ποσοστό που είναι από τα υψηλότερα στην χώρα μας. Επίσης παρέχεται δωρεάν στέγαση σε φοιτητές από ανταλλαγές. Συγκεκριμένα υπάρχουν 592 δωμάτια για προπτυχιακούς φοιτητές, και 35 για μεταπτυχιακούς φοιτητές».

Εδώ και αρκετό καιρό υπάρχουν φωνές μεταξύ των φοιτητών που διαμαρτύρονται, εκτός από την ακύρωση της δωρεάν μετακίνησης αλλά και την άρνηση παροχής σίτισης από τη Λέσχη Κιμμερίων προς τους φοιτητές που δεν διαμένουν στις εστίες –παρότι σπουδάζουν στα κτήρια πλησίον της Λέσχης-, για το θέμα της μη συντήρησης των κτηρίων των φοιτητικών εστιών.

Το «Ε» με αφορμή τις καταγγελίες των φοιτητών, επισκέφτηκε κάποια από τα κτήρια στα οποία διαμένουν φοιτητές που πληρούν τα κριτήρια ώστε να διαπιστωθεί η κατάσταση των φοιτητικών εστιών. Προσπαθήσαμε να έχουμε την άποψη των πρυτανικών αρχών, προκειμένου να ενημερώσουμε τυχόν προγραμματισμούς συντήρησης ή ανακαίνισης. αλλά η επικοινωνία δεν κατέστη δυνατή.

Εκτεθειμένοι σωλήνες, σπασμένα τζάμια και …ποντίκια
Το «Ε» συνοδεύτηκε από φοιτητές και περιηγήθηκε μαζί τους στα κτήρια Α και Δ και πιο συγκεκριμένα στα κτήρια Α1, Α2 και Δ1. Μπαίνοντας στο κτήριο Α1, οι εικόνες που αντικρύζει κάποιος είναι αποκαρδιωτικές καθώς το πρώτο πράγμα που αντικρύζει κάποιος είναι ένας κουβάς σφουγγαρίστρας τοποθετημένος κάτω από σωλήνες που βρίσκονται στο ταβάνι και στάζουν. Τα ταβάνια επι το πλείστον γυμνά, αφήνοντας σε κοινή θέα σωλήνες και καλώδια. Σε αρκετά σημεία, όπου υφίσταται ταβάνι, υπάρχει μούχλα.

Όπως ανέφερε η Μαριάννα, φοιτήτρια που μένει στις εστίες «πολλές φορές στους κοινόχρηστους χώρους υπάρχουν ποντίκια, καθώς επίσης είχε βρεθεί ποντίκι πνιγμένο μέσα στο κουβά που μαζεύει τα νερά από το ταβάνι».

Στην εξωτερική πόρτα του κτηρίου Α2, δεν υπάρχει τζάμι αφήνοντας εκτεθειμένο τον κοινόχρηστο χώρο του ισογείου. Οι εικόνες γενικότερα δεν διέφεραν από το προηγούμενο κτήριο. Οι κοινόχρηστοι χώροι παραμελημένοι και μόνο η ύπαρξη πλυμένων ρούχων υποδήλωνε ότι αυτοί οι χώροι κατοικούνται.

Στο κτήριο Δ1, μπορέσαμε να δούμε και το εσωτερικό ενός δωματίου, καθώς ένας τοίχος έχει μούχλα. Όπως υποστήριξε η φοιτήτρια που μένει στο συγκεκριμένο δωμάτιο, «όταν ειδοποίησα τους υπεύθυνους για την υγρασία που έχει γίνει μούχλα, μου απάντησαν ότι αυτό είναι δική μου αρμοδιότητα». Το Δ1, αντίθετα με τα άλλα δύο κτήρια, ύστερα από παρέμβαση των διαμενόντων έχει ένα ζωντανό κοινόχρηστο χώρο, βαμμένο και σε καλή κατάσταση.

Σύμφωνα με τον Παύλο και τη Μαριάννα, φοιτητές στη Πολυτεχνική Σχολή, ο φωτισμός είναι ελλιπής μέσα στα κτήρια και ο φωτισμός έξω από αυτά ανύπαρκτος. Όπως υπογράμμισε η Μαριάννα, «δεν μπορείς να κυκλοφορείς καθόλου άνετα όταν γυρίζεις στην εστία διότι ο μισός εξωτερικός χώρος είναι σκοτεινός επειδή οι στήλες φωτισμού δεν δουλεύουν».

Στην περιήγησή μας παρατηρήσαμε τα κλειστά κτήρια Β (Β1-Β2) τα οποία ανακαινίζονται. Τα ερωτήματα όμως παραμένουν καθώς πρέπει να δοθούν απαντήσεις στο πώς επιτρέπεται να μένουν άνθρωποι σε αυτές τις συνθήκες σε ένα πανεπιστήμιο το οποίο έχει να επιδείξει αρκετές καινοτομίες όσον αφορά στα εργαστήρια των τμημάτων. Πώς μπορεί να αποτελέσει κίνητρο μια τέτοιου είδους εστία σε φοιτητές που έρχονται από άλλες πόλεις. Πώς εξασφαλίζεται η ασφάλεια των φοιτητών με δεδομένο ότι ο φωτισμός στους εξωτερικούς χώρους κρίνεται ελλιπής από τους ίδιους τους φοιτητές.


Κτήριο Α1

Κουβάς στο ισόγειο του κτηρίου για τα νερά που στάζουν από το ταβάνι
Ένα από τα σημεία που υπάρχει μούχλα
Ο διάδρομος του ισογείου
Άποψη από το ταβάνι

Κτήριο Α2

Σπασμένο τζάμι στην είσοδο του κτηρίου
Σωλήνες δίπλα σε πόρτα δωματίου

Κτήριο Δ1

Εσωτερικός τοίχος δωματίου

Αμφιθέατρο που γίνονται οι ορκωμοσίες

Κομμάτια από το ταβάνι στο πάτωμα του αμφιθεάτρου

Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βουλή: Ο Χ. Ζεϊμπέκ ρωτά για την καταστροφή της αλιείας στη λιμνοθάλασσα της Βιστoνίδας

Ο βουλευτής Ξάνθης της Νέας Αριστεράς κατέθεσε ερώτηση ζητώντας από την κυβέρνηση άμεσα μέ…