10 δημοτικοί αστυνομικοί και 15 σχολικοί φύλακες μένουν χωρίς δουλειά
Κατάληψη από τους δημοτικούς υπαλλήλους. Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις τις επόμενες μέρες με επαναλαμβανόμενες απεργίες
Μαριάννα Ξανθοπούλου
Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των δημοτικών υπάλληλων της Ξάνθης με καταλήψεις στο δημαρχείο ενώ η ΠΟΕ – ΟΤΑ στο γενικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε χθες έδωσε το «πράσινο φως» στα πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά τους όργανα να προχωρήσουν σε 48 ώρες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι την Παρασκευή με αποχή το Σαββατοκύριακο, με στάση εργασίας τη Δευτέρα και έπεται συνέχεια με την 24ωρη απεργία πού εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ.
«Καζάνι που βράζει» η τοπική αυτοδιοίκηση
«Θρυαλλίδα» για τον αναβρασμό στους δήμους ήταν η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης ν’ αντλήσει από την δεξαμενή της τοπικής αυτοδιοίκησης τα επόμενα «θύματα» διαθεσιμότητας – κινητικότητας – απολύσεων με στόχο να συμπληρωθεί ο αριθμός των απολύσεων που επιτάσσει η τρόικα και υπάρχει συμβατική υποχρέωση της χώρας μας που απορρέει από το μνημόνιο. Ήτοι 12.500 θα τεθούν σε κινητικότητα μέχρι το Σεπτέμβριο και 4.500 μέχρι τέλος Ιουλίου . Έτσι καταργεί τον θεσμό της δημοτικής αστυνομίας που έχουν οι αστικοί δήμοι, το θεσμό των σχολικών φυλάκων, ενώ οι σχολικές καθαρίστριες πλέον θα προσλαμβάνονται με συμβάσεις έργου.
10 δημοτικοί αστυνομικοί και 15 σχολικοί φύλακες μένουν χωρίς δουλειά
25 συνολικά άτομα στο δήμο Ξάνθης – 10 δημοτικοί αστυνομικοί και 15 σχολικοί φύλακες – είναι αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο της απόλυσης αφού όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του σωματείου σχολικών φυλάκων κ. Καραμπάσης Παύλος: «Η διαθεσιμότητα ισοδυναμεί με απόλυση». Ο ίδιος χαρακτηρίζει «καταστροφική αυτή την απόφαση της κυβέρνησης: «Ζούμε ένα δράμα. Θα παίρνουμε το 60% του μισθού μας για 8 μήνες και μετά θα απολυθούμε χωρίς αποζημίωση. Εγώ είμαι 49 χρονών έχω δυο παιδιά που πηγαίνουν στο γυμνάσιο και στο Λύκειο . Πως θα τα ζήσω πως θα τα σπουδάσω; Που μπορώ να βρω δουλειά;. Δουλεύω 7 χρόνια. Όλοι όσοι είμαστε σχολικοί φύλακες περάσαμε από την ολομέλεια του ΑΣΕΠ. Που φταίξαμε;», αναρωτιέται ο κ. Καραμπάσης. Αυτός και οι συνάδελφοί του καθώς και οι 10 δημοτικοί αστυνομικοί κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στο δημοτικό συμβούλιο που έγινε χθες ζητώντας στήριξη στον αγώνα τους.
«Στοχοποίηση» της τοπικής αυτοδιοίκησης
Στο πλευρό των δημοτικών αστυνομικών τάσσεται ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας κ. Αλέκος Κυριακίδης ενώ ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μπάμπης Δημαρχόπουλος θέτει μια άλλη παράμετρο που αφορά στη φύλαξη των σχολικών μονάδων: «Στην Ξάνθη έχουμε 60 σχολικές μονάδες οι οποίες φυλάσσονται από 15 μόνο φύλακες. Τώρα τους καταργούν κι αυτούς και μένουν τα σχολικά κτίρια αφύλαχτα με κίνδυνο να υποστούν βανδαλισμούς ή να μετατραπούν σε στέκια περιθωριακών», τονίζει ο κ. Δημαρχόπουλος εκφράζοντας παράλληλα την έντονη ανησυχία του για την αποδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης κάνοντας λόγο για «στοχοποίησή» της. Θέση που συμμερίζεται και ο πρόεδρος του συλλόγου δημοτικών υπαλλήλων Ξάνθη και γ. γραμματέας στο Δ.Σ της ΠΟΕ – ΟΤΑ κ. Δημήτρης Γαλανόπουλος ο οποίος συμμετείχε και στο χθεσινό συμβούλιο: «Είναι ξεκάθαρο. Οι τροϊκανοί ζητάνε «αίμα» και η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να στοχοποιήσει την τοπική αυτοδιοίκηση αντλώντας το από εκεί. Και δεν πιστεύω ότι θα σταματήσουν εκεί. Γι αυτό πρέπει να μας στηρίξει ο κόσμος γιατί έπονται χειρότερα…Εμείς θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας και ζητάμε την κατανόηση και τη στήριξη του κόσμου. Αυτό που συμβαίνει τώρα σε μας αργά ή γρήγορα θα το υποστούν κι άλλοι. Γι αυτό πρέπει να είμαστε ενωμένοι και ν’ αντιδράσουμε μαζικά, καταλήγει ο κ. Γαλανόπουλος.