Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Χώρια στα οικονομικά στοιχεία, μαζί στον… αγώνα

Χώρια στα οικονομικά στοιχεία, μαζί στον… αγώνα

0
apologismos 1
Καταψήφισε η αντιπολίτευση τον ισολογισμό της χρήσης του 2012 στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης
 
«Έξω φρενών» οι αιρετοί με τα σχέδια της κυβέρνησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πέρασε με τη μειοψηφία του Γ. Κολλάρου ψήφισμα διαμαρτυρίας του δήμου
 
Ελένη Διαφωνίδου
 
Με την έντονη αγανάκτηση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης για τις εξελίξεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, των σχολικών φυλάκων, καθαριστριών κλπ και όσα άλλα ρίχνουν τη «σκιά τους» πάνω στο μέλλον των δήμων, ξεκίνησε η ειδική συνεδρίαση επί του απολογισμού της χρήσης του 2012 στο δήμο Ξάνθης.
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μπάμπης Δημαρχόπουλος ανάγνωσε το ψήφισμα των δημοτικών υπαλλήλων που κράτησαν για ακόμη μία μέρα κλειστό το δημαρχείο, όπου οι εργαζόμενοι των δήμων του νομού απευθύνουν κάλεσμα για από κοινού αντίδραση ώστε να διασωθεί η δημόσια περιουσία και το κοινωνικό έργο των δήμων, με προμετωπίδα βέβαια την αναχαίτιση κάθε απόλυσης.
 
Τι άλλο να περιμένει η τοπική αυτοδιοίκηση;
Ο κ. Δημαρχόπουλος ανέγνωσε επίσης το σχέδιο ψηφίσματος που προετοιμάστηκε για να το ενστερνιστεί το δημοτικό συμβούλιο και να αποσταλεί στον πρωθυπουργό. Στο κείμενο αναφέρεται ότι κάθε επόμενη μείωση του προσωπικού του δήμου θα οδηγήσει σε ανεπάρκεια στην εξυπηρέτηση των δημοτών. Καλούνται δε όλοι σε κοινό αγώνα «για να καταστήσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση ισχυρό πρωταγωνιστή ανασυγκρότησης του τόπου». Στην τοποθέτησή του ο Χρίστος Πούλιος συμφώνησε, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να προστεθεί και η προχειρότητα στην εφαρμογή των επιταγών του μνημονίου, αλλά και ο χρόνος που επιλέγεται πάντα την τελευταία στιγμή, για να υλοποιηθούν μέτρα εξοικονόμησης δαπανών. Ο Νίκος Ανταμπούφης, παρότι συντάχθηκε, σχολίασε ότι προχειρότητα δεν υπάρχει, αλλά παραλογισμός και «δε γίνεται να προγραμματίσεις τον παραλογισμό». Επίσης, πρότεινε ο δήμος να ζητήσει από τους βουλευτές του νομού να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. Θέση πήρε και ο Γιώργος Κολλάρος που διαφώνησε με τη διατύπωση και στα δύο ψηφίσματα, τονίζοντας ότι η στάση της ενδυνάμωσης της Τ.Α. είναι σε λάθος κατεύθυνση, αφού μέσω του Καλλικράτη έχει αποτελέσει το «μακρύ χέρι» του κράτους. Το λόγο πήραν επίσης ο Αλέκος Κυριακίδης και ο Νίκος Φωτιάδης, εκδηλώνοντας τις αντιρρήσεις τους λόγω της σπουδαιότητας των υπό κατάργηση υπηρεσιών, ενώ ο τελευταίος ζήτησε μάλιστα ο δήμαρχος να εισηγηθεί την Παρασκευή στην έκτακτη σύσκεψη της ΚΕΔΕ να υποβάλουν όλα τα δημοτικά συμβούλια τις παραιτήσεις τους!
Το ψήφισμα πέρασε με τις παρατηρήσεις που έγιναν και τη μειοψηφία του κυρίου Κολλάρου, πράγμα που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια δημοτικών συμβούλων που αναρωτήθηκαν «αν δε μπορούμε και σε αυτό να έχουμε ομοφωνία, τότε πότε;».
 
Ένας δύσκαμπτος ισολογισμός από έναν… «βαριά ασθενή»
Περνώντας στο κύριο θέμα της συνεδρίασης, που συζητήθηκε και στην Οικονομική επιτροπή της προηγούμενης ημέρας, δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης κατέθεσαν ερωτήσεις και ζήτησαν διευκρινίσεις για επιμέρους ζητήματα.
«Κινδυνεύω να γίνω γραφικός», ανέφερε ο κ. Πούλιος, μιλώντας πρώτος στο στάδιο των τοποθετήσεων. Επανέλαβε ότι «η εικόνα του δήμου φαίνεται από τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης τα οποία είναι αρνητικά και δυσμενέστερα σε σχέση με πέρυσι κατά 25%», ενώ χαρακτηριστικά τόνισε ότι: «ο δήμος με ίδια έσοδα 7 εκ. ευρώ και στοιχειώδη έξοδα 8,5 εκ. ευρώ, ‘δεν χωράει’ στα οικονομικά του στοιχεία, δεν βγαίνει». Εκδήλωσε την αβεβαιότητά του για το κατά πόσο δεν θα καταπέσουν οι εγγυητικές της ΔΕΥΑΞ, ενώ έδωσε βαρύτητα στη μετακύλιση των υποχρεώσεων του δήμου στα επόμενα χρόνια, «υποθηκεύοντας το μέλλον των επόμενων γενεών». Στο επίπεδο της διαχείρισης επέμεινε και ο Ηλίας Βασιλούδης, παρομοιάζοντας το δήμο Ξάνθης με βαριά άρρωστο «που κοιτάει να περάσει τη νύχτα» και εξηγώντας ότι ναι μεν υπάρχει ευθύνη της κεντρικής διοίκησης, αλλά ακόμη και η διαχείριση από την πλευρά του δήμου απαιτεί σχεδιασμό.
Στο ρόλο των δήμων στην κοινωνία, αλλά και την ευθύνη που έχουν για την εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων αναφέρθηκε ο Γιώργος Κολλάρος, που σημείωσε: «τα νούμερα είναι μια χαρά, ο διαχειριστής δεν είναι κακός, απλά δεν έβαλε τα δυνατά του να γίνει λίγο καλύτερος». Ακόμη, ο κ. Ανταμπούφης, σχολίασε ότι η συζήτηση του ισολογισμού είναι πολιτική και ότι παρά την καλή δουλειά των υπηρεσιών, αποτυπώνεται ένας δύσκαμπτος τρόπος κατάρτισης και ουσιαστικά στοιχεία που δείχνουν μια αρνητική εικόνα για την πορεία του δήμου.
 
«Εξαιρετικό» βλέπει ο δήμαρχος τον ισολογισμό του 2012
Το Σώμα κάλεσαν να υπερψηφίσει τον ισολογισμό ο Αλέκος Κυριακίδης και ο Δημήτρης Μπένης. Ο τελευταίος αντέστρεψε την κριτική της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι δεν ακούει εναλλακτικές προτάσεις, ενώ υπερασπίστηκε τα στοιχεία και την οικονομική κατάσταση του δήμου. Για «εξαιρετικό» επίπεδο παρά την κρίση μίλησε και ο δήμαρχος Ξάνθης, που διαβεβαίωσε ότι ο δήμος δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο. Ειδικά, θέλησε να τονίσει, επί του απολογισμού, ότι την τελευταία μέρα του προηγούμενου έτους ο δήμος είχε διαθέσιμα υπόλοιπα 4.156.000 ευρώ, ενώ επί του ισολογισμού, ζήτησε να δοθεί βαρύτητα και στις αποσβέσεις που φτάνουν το 2012 τα 5.259.000 ευρώ.
Ο απολογισμός της χρήσης του προηγούμενου έτους πέρασε με πλειοψηφία, με τους «Πολίτες για την Αλλαγή», τους «Πολίτες για την Ξάνθη», την «Λαϊκή Συσπείρωση» και τον Απόστολο Αγκόρτσα να ψηφίζουν αρνητικά.
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτή την εβδομάδα ψηφίζονται τα δημοτικά τέλη 2025

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης θα οριστούν τα μέλη της επιτροπής τουριστικής ανάπτυξης του δήμ…