Αυστηρότερος ο νόμος
Ξανασφίγγουν τα πράγματα για το κάπνισμα και κατ’ επέκταση για τους καπνιστές.
Αφορμή για τις νέες αυστηρότερες ρυθμίσεις που θα αποφασίσει η κυβέρνηση αποτέλεσαν τα πρόστιμα σε Βασίλη Μπισμπίκη και Πάολα.
Και οι δύο, ηθοποιός και τραγουδίστιρα, κάπνιζαν σε κέντρο διασκέδασης.
Έτσι, με την ευκαιρία αυτή, η κυβέρνηση επιθυμεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το σε ποιους χώρους της εστίασης απαγορεύεται το κάπνισμα.
Γι’ αυτό, το υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται το προσεχές διάστημα να αντιμετωπίσει το θέμα των ημιυπαίθριων χώρων που δυσχεραίνει τους ελέγχους σε καταστήματα εστίασης.
Με δύο λόγια, ο αντικαπνιστικός νόμος θα γίνει αυστηρότερος, κυρίως σε χώρους εστίασης.
Γ.Δ.
Απορία
Τηλεφώνησε συμπολίτης στην εφημερίδα χθες το πρωί για να ρωτήσει και να πληροφορηθεί, τι νομίζετε; Πόσοι φιλοβασιλικοί κατέβηκαν από την Ξάνθη στην Αθήνα.
Πόσοι δηλαδή πήγαν στην κηδεία του Κωνσταντίνου για να τον τιμήσουν.
Του απάντησα πως είναι αδύνατον να γνωρίζει κάποιος τον αριθμό των συμπολιτών που κατηφόρησαν για πλατεία Συντάγματος. Εξάλλου ο καθένας μόνος του αποφάσισε ή το πολύ δύο-τρεις φίλοι μαζί. Ακριβώς πόσοι πήραν την απόφαση καθόδου είναι άγνωστο και θα παραμείνει άγνωστο.
Το σίγουρο είναι, του είπα, ότι κάποιοι πήγαν. Το πόσοι, άγνωστο.
Γ.Δ.
Αγροτουρισμός και εναλλακτικός τουρισμός
Η εφημερίδα μας χρόνια τώρα κάνει αναφορά σε ένα θέμα που δυστυχώς ακόμη μένει στα πρώτα βήματά του. Γράψαμε και ξαναγράφουμε για την δημιουργία και ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, του αγροτουρισμού.
Αναφέραμε και συνεχίζουμε και σήμερα να υποστηρίζουμε πως όλη αυτή η προσπάθεια μπορεί να ξεκινήσει από δύο ορεινές περιοχές, τα Νεστοχώρια από τη μία και τα Πομακοχώρια από την άλλη.
Βέβαια, όπως συνήθως συμβαίνει, αυτές οι δραστηριότητες στηρίζονται και ευημερούν ως οικογενειακές, δηλαδή απασχολείται ολόκληρη η οικογένεια.
Γ.Δ.
Και ένα παράδειγμα
Θεωρώ σκόπιμο να παραθέσω κι ένα παράδειγμα από τη γειτονική Βουλγαρία για να γίνει πιο κατανοητή η πρότασή μου.
Πριν λίγα χρόνια παρέα με τον αείμνηστο Φώτη Σιδερίδη είχαμε πάει στην πόλη Σμόλιαν.
Εκεί συναντήσαμε τον γνωστό σε αρκετούς Ξανθιώτες Τσιλιγγήρωφ.
Το μεσημέρι λοιπόν για το γεύμα μας πήγε λίγο έξω από την πόλη σ’ ένα πέτρινο κτίριο που συντηρήθηκε και το οποίο στον επάνω όροφο ήταν ξενώνας και στο ισόγειο πρόσφερε φαγητό. Εκείνο όμως που το έκανε ξεχωριστό ήταν δύο πράγματα. Πρώτο, πολλά εδέσματα ήταν από την Πομάκικη κουζίνα και ο χώρος όλος, όπως και τα υπνοδωμάτια ήταν διακοσμημένα με παραδοσιακά υλικά, κιλίμια, φλοκάτες, δαντέλες, και πολύ ξύλο όπως τραπέζια, καρέκλες κλπ.
Στον δε ξενώνα απασχολούντο ένα ζευγάρι 50-55 χρόνων, ενώ η σύζυγος φορούσε την παραδοσιακή της φορεσιά.
-Ιδού λοιπόν η πρόκληση, ιδού το παράδειγμα.
Γ.Δ.
Η δημοκρατία δεν εκδικείται μεν…
Πολλά σχόλια έγιναν αυτές τις μέρες για την ταφή του τέως και τελευταίου βασιλιά. Κάποιοι εντυπωσιάστηκαν από την μεγάλη προσέλευση του κόσμου διερωτώμενοι πού κρυβόταν όλοι αυτοί οι βασιλόφρονες, άλλοι ανησύχησαν για το πολίτευμα λόγω της παρουσίας πολιτικών προσώπων κι άλλοι έκαναν την κριτική τους στην κυβέρνηση που δεν έγινε η κηδεία με τιμές αρχηγού κράτους. Απ’ όλα είχε η συζήτηση, έως και lifestyle.
Έγινε η ταφή με απόλυτη τάξη, χωρίς παρατράγουδα και υπερβολικές γραφικότητες. Και η δημοκρατία μας επιβίωσε της απειλητικής παρουσίας του Χουάν Κάρλος και των άλλων εστεμμένων. Επιστρέψαμε στην κανονικότητά μας και η βασιλεία στη λήθη του παρελθόντος.
Για όσους αναρωτήθηκαν από πού ξετρύπωσαν όλοι αυτοί οι οπαδοί της βασιλείας, η απάντηση είναι απλή: Σ’ αυτή τη χώρα τίποτε δεν πρέπει να μας εντυπωσιάζει. Έχουμε απ’ όλα. Οπαδούς βασιλέων -συμπεριλαμβανομένου και του μαρμαρωμένου – λάτρεις δικτατόρων, τρομοκρατών, αρνητών της επιστήμης και της πραγματικότητας. Δημοκρατία έχουμε και όλοι εκφράζονται…
Αυτό όμως που κάνει αλγεινή εντύπωση και μας εκθέτει διεθνώς είναι η κατάντια του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου που αφέθηκε να ρημάξει. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αναπαλαίωσαν τα παλιά τους ανάκτορα και τα έκαναν επισκέψιμα στο κοινό ενώ εμείς τα αφήσαμε να σαπίσουν στο χρόνο. Όχι τυχαία, από αμέλεια, αλλά ως μία εκδικητική πράξη στο θεσμό της βασιλείας.
Η «δημοκρατία δεν εκδικείται» λένε κάποιοι στην περίπτωση Κουφοντίνα. Δεν θα πρέπει όντως οι δημοκρατίες να εκδικούνται κανέναν, ούτε αφήνοντας να καταστραφούν κειμήλια, θησαυροί και χώροι που αποτελούν μέρος της Ιστορίας του τόπου…
Κ.Λ.
Πτώση εν όψει
Καλώς την να΄ρθει. Ποια; Την πτώση!
Δεν το μάθατε; Πρόκειται να ζήσουμε μεγάλη πτώση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Κι εμείς βέβαια που είμαστε ευγενικοί θα καλοδεχτούμε τις «πτώσεις». Θα τις απολαύσουμε από τον Φεβρουάριο και μετά και θα χαρούμε που ενώ κάτι θα πέφτει, εμείς θα το απολαμβάνουμε.
Σοβαρά τώρα, είναι δεδομένο. Αναμένονται μεγάλες μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για τον Φεβρουάριο.
Κι όσο θα βγαίνουμε από το χειμώνα θα συνεχίζεται η πτώση των τιμών και γενικά το ενεργειακό κόστος που δυστυχώς το πληρώσαμε αρκετά ακριβά.
Γ.Δ.
Υπάρχει μεν, αλλά…Ι
Για το «Σπίτι Χατζιδάκι» όπως πλέον έμεινε να λέγεται από ντόπιους και ξένους, η στήλη έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν. Το όχι μακρινό κι όχι για μια φορά.
Επανέρχεται όμως μετά το σημείωμα της συμπολίτισσάς μας Χρύσας Μπαΐρα με τίτλο «Ο παγκόσμιος Έλληνας» στο φύλλο της 10ης Ιανουαρίου, σελίδα 13.
Σ’ αυτό το σημείωμα λοιπόν η κυρία Μπαΐρα με θλίψη σημειώνει τις διάφορες ελλείψεις του χώρου και μάλιστα μία από αυτές η απουσία ενός ξεναγού. Ενός ανθρώπου που γνωρίζει το ιστορικό του αρχοντικού, την ζωή του μεγάλου συνθέτη, τα έργα του, την παγκόσμια αναγνώρισή του. Τίποτε τέτοιο, τίποτε σχετικό.
Πάνε οι επισκέπτες στο κτίριο, ανεβαίνουν, δεν βλέπουν τίποτε, δεν ακούν τίποτε και φεύγουν απογοητευμένοι και εκνευρισμένοι.
Γ.Δ.
Υπάρχει μεν, αλλά…ΙΙ
Όμως, δυστυχώς, δεν είναι μόνον η απουσία ενός ξεναγού να υποδεχτεί τον κόσμο, να ενημερώσει, να δώσει ένα φυλλάδιο για τον Μάνο Χατζιδάκι. Είναι και κάτι άλλο που απουσιάζει.
Λείπουν στοιχεία της ζωής του Μάνου, φωτογραφίες, άλμπουμ, αντικείμενα, αφίσες, παρτιτούρες.
Τίποτε από αυτά δεν υπάρχει, δεν αποδεικνύεται η παρουσία του παγκόσμιου συνθέτη στο χώρο, στην Ξάνθη.
Υπάρχει απλά ένα άδειο σχεδόν κέλυφος, αρχοντικό, μια ονομασία που παραπέμπει στον Μάνο, λίγα φωτοαντίγραφα και μια μεγάλη φωτό του Μάνου δωρεά ιδιώτη.
Πέραν τούτων ουδέν. Το κτίριο ως γνωστόν ανήκει στην Περιφέρεια η οποία και έχει την ευθύνη της λειτουργίας του.
Όμως έτσι όπως έχει καταντήσει η όλη υπόθεση , μόνο γι’ αυτό που αξιοποιήθηκε δεν λειτουργεί. Διότι αν νομίζει η περιφέρεια ότι προσφέρει αυτό που μπορεί και πρέπει το κτίριο, κάνει λάθος.
Μεγάλο λάθος…
Γ.Δ.
Ισόρροπη ανάπτυξη σ’ όλες τις πόλεις της περιφέρειάς μας
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια η Αλεξανδρούπολη είναι η πλέον …περιζήτητη για επενδύσεις πόλη της περιφέρειάς μας και αναγνωρίζεται διεθνώς η γεωπολιτική της σημασία ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία όπου το λιμάνι της έχει παίξει κομβικό ρόλο για το ΝΑΤΟ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην περιφέρειά μας αναφέρθηκε εκτενώς στις προοπτικές ανάπτυξης της Αλεξανδρούπολης πρωτίστως και δευτερευόντως στις υπόλοιπες πόλεις. Και ναι μεν αναγνωρίζουμε την σημασία της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας επειδή έχουν λιμάνια αλλά θα πρέπει να υπάρχει μια ισόρροπη ανάπτυξη σ’ όλες τις πόλεις της περιφέρειάς μας και όχι εμείς η Κομοτηνή και η Δράμα να είμαστε οι «φτωχοί συγγενείς». Και δεν πρόκειται ούτε για ζηλόφθονη ή μίζερη προσέγγιση με τοπικιστικά κίνητρα αλλά για μια ρεαλιστική αναγκαιότητα. Κι αυτό θα πρέπει πρωτίστως να το επιδιώξει η διοίκηση της περιφέρειας αλλά και οι πολιτικοί μας. Με ατμομηχανή την Αλεξανδρούπολη να μπουν όλες οι πόλεις στις ράγες της ανάπτυξης.
Αυτό θα πρέπει να είναι το πρωταρχικό μέλημα των νέων αρχών που θα εκλεγούν.
Μ.Ξ.
Κατεβάζουν ρολά οι πολεοδομίες για …τρεις εβδομάδες!
Σε απεργία διάρκειας 3 εβδομάδων αποφάσισαν να κατέλθουν οι υπάλληλοι των υπηρεσιών δόμησης της χώρας. Αυτό ανακοίνωσαν τα συνδικαλιστικά όργανα που τους εκπροσωπούν. Ο λόγος είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών και με τον τρόπο αυτό θέλουν να πιέσουν την κυβέρνηση για προσλήψεις αλλά και εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών Δεν έχουν άδικο βέβαια αλλά με τον τρόπο προκαλούν «έμφραγμα» την κοινωνία και την οικονομία. Ήδη υπάρχει μεγάλος χρόνος αναμονής. Είναι χαρακτηριστικό ότι για μια απλή άδεια που χρειάζεται μόνο έλεγχο τοπογραφικού η καθυστέρηση για την έκδοσή της είναι τουλάχιστον ένα 3μηνο στην πολεοδομία Ξάνθης, φανταστείτε τώρα τι γίνεται για άλλες κατηγορίες. Επενδύσεις κινδυνεύουν να μην ενταχθούν σε προγράμματα γιατί καθυστερούν άδειες. Το βέβαιο είναι ότι πρέπει να δοθεί άμεσα λύση σ’ αυτό το χρόνιο πρόβλημα με τις πολεοδομίες που γιγαντώθηκε από τότε που υπάρχει μόνο μία σε κάθε περιφερειακή ενότητα.
Μ.Ξ.