Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Κατεβάζει ρολά για  21 μέρες η Πολεοδομία Ξάνθης;

Κατεβάζει ρολά για  21 μέρες η Πολεοδομία Ξάνθης;

0

Προκηρύχθηκε απεργία στις ΥΔΟΜ από 23 Ιανουαρίου έως και 13 Φεβρουαρίου 2023

 

Αντιδήμαρχος Ξάνθης, Ι. Ζερενίδης: «Σοβαρό πλήγμα για την κοινωνία αν τελικά εμείνουν και απεργήσουν»

Αναμονή από 3 – 6 μήνες για μια απλή άδεια

Ρολά για 21 μέρες κατεβάζουν οι πολεοδομίες της χώρας μετά από απόφαση που έλαβαν τα ανώτατα συνδικαλιστικά όργανα των Μηχανικών και Υπαλλήλων και συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μηχανικών Τεχνικών Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Δημοσίων Υπαλλήλων Π.Ο. ΜΗ.ΤΕ.ΔΥ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων – Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΠΟΕ – ΟΤΑ. Ειδικότερα σε εξώδικη γνωστοποίησή τους προκηρύσσουν απεργία «με σκοπό την ανάδειξη των τεραστίων προβλημάτων, στη στελέχωση και τη λειτουργία τους από 23 Ιανουαρίου έως και 13 Φεβρουαρίου 2023», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Το 49% των δήμων δεν διαθέτουν Υπηρεσία Δόμησης

Στα τεράστια προβλήματα που αναφέρουν είναι η υποστελέχωση που είναι ένα γενικευμένο φαινόμενο και το οποίο σε συνδυασμό με την αύξηση του όγκου εργασίας καθώς με τον Καλλικράτη υπήρξε συγχώνευση την υπηρεσιών Δόμησης, έχει διογκώσει το πρόβλημα επιμηκύνοντας δραματικά τον χρόνο έκδοσης των αδειών  με μεγάλο κόστος στην κοινωνία και στην οικονομική ζωή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τους 332 Δήμους της χώρας, οι 168 μόλις Δήμοι (51%) διαθέτουν Υπηρεσία Δόμησης ενώ οι 164 (49%) όχι. Από τις 168 ΥΔΟΜ, οι 16 (10%) λειτουργούν μερικώς, λαμβάνοντας

υποστήριξη από άλλες ΥΔΟΜ. Στην Ξάνθη προ Καλλικράτη υπήρχε και η Πολεοδομία της Νομαρχίας που είχε την αρμοδιότητα για την έκδοση πράξεων όλου του νομού εκτός του δήμου Ξάνθης καθώς ο δήμος Ξάνθης είχε δική του Πολεοδομία. Μετά Καλλικράτη όμως υπάρχει μία Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Ξάνθης για όλη την Π.Ε. Ξάνθης. Διαθέτει 10 Μηχανικούς και 3 διοικητικούς υπαλλήλους. Να σημειώσουμε ότι ενώ με νόμο προβλέπεται οι δήμοι άνω των 10.000 να έχουν Υπηρεσία Δόμησης αυτό δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Αντιδήμαρχος Ξάνθης, Ι. Ζερενίδης: «Σοβαρό πλήγμα για την κοινωνία αν τελικά εμείνουν και απεργήσουν 21 μέρες οι ΥΔΟΜ»

Τον προβληματισμό του για την πολυήμερη απεργία εκφράζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Ζερενίδης παρότι ακόμη παραμένει ζητούμενο πόσοι υπάλληλοι θα συμμετέχουν στην απεργία και αν θα αναστείλει την λειτουργία της ή θα λειτουργεί υποτυπωδώς: «Θα είναι ένα σοβαρό πλήγμα για την κοινωνία αν τελικά εμείνουν και απεργήσουν 21 μέρες. Υπάρχει ήδη πίεση και μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση αδειών. Υπάρχουν επιχειρήσεις που θέλουν να ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο ή σε άλλα προγράμματα  και κινδυνεύουν να χάσουν τις προθεσμίες. Κατανοούμε ότι  μ’ αυτόν το τρόπο θέλουν να ασκήσουν πίεση για να επιλυθούν τα προβλήματά τους και είναι δικαίωμά τους η απεργία αλλά θα ζημιωθεί η κοινωνία και η οικονομική ζωή. Είναι κομβικός ο ρόλος των υπηρεσιών Δόμησης καθώς έχουν ένα δύσκολο αντικείμενο που αφορά τις περιουσίες των πολιτών αλλά και τις επενδύσεις. Παρότι με την τελευταία τροπολογία επιχειρείται απλούστευση στον τρόπο έκδοσης αδειών της κατηγορίας 1 αλλά και σε άλλες κατηγορίες και ελάφρυνση των ΥΔΟΜ από τους ελέγχους ωστόσο δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση».

Αναμονή από 3 – 6 μήνες για μια απλή άδεια – 600 άδειες εκδόθηκαν το 2006

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΜΙΔΔΕ Ξάνθης ο χρόνος αδειοδότησης για απλές πράξεις που απαιτείται μόνο έλεγχος του τοπογραφικού υπολογίζεται στο τρίμηνο και αυτές αποτελούν το 90% των πράξεων που ελέγχονται ενώ αν απαιτείται και αρχιτεκτονικός έλεγχος, δηλαδή ενός διαγράμματος κάλυψης για να εκδοθεί προέγκριση απαιτούνται ένα 6μηνο. Σαφώς οι χρόνοι ήταν πολύ μικρότεροι παλαιότερα όταν οι Πολεοδομίες ήταν δύο, και παρότι δεν είχαν μεγαλύτερη στελέχωση. Είναι ενδεικτικό ότι στην Πολεοδομία Ξάνθης το 2006 εκδόθηκαν 600 άδειες. Για το έτος 2022 δεν έχουν εκδοθεί τα στοιχεία αλλά είναι σαφώς πολύ λιγότερες λένε επαγγελματίες εργολάβοι.

Τι διεκδικούν οι υπάλληλοι στις ΥΔΟΜ

Να σημειώσουμε ότι οι υπάλληλοι στις ΥΔΟΜ μεταξύ άλλων διεκδικούν:

  • Επαρκή στελέχωση των ΥΔΟΜ με μηχανικούς ΠΕ και ΤΕ όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων καθώς και με το αναγκαίο προσωπικό όλων των εμπλεκομένων κλάδων.
  • Αυξήσεις στις αποδοχές του προσωπικού
  • Αποσαφήνιση της κατάστασης των ΥΔΟΜ, με νομοθετική πρόβλεψη για άμεση τροποποίηση των Ο.Ε.Υ. των Δήμων όπου λειτουργούν ΥΔΟΜ, ώστε η Οργανική μονάδα (ΥΔΟΜ) να λειτουργεί σύμφωνα με τις ισχύουσες απαιτήσεις (ελάχιστη στελέχωση, κ.α.).
  • Άμεσα, νέες και επαρκείς σε αριθμό προσλήψεις μηχανικών ΠΕ και ΤΕ μέσω του ΑΣΕΠ, όλων των ειδικοτήτων καθώς και του λοιπού αναγκαίου προσωπικού όλων των εμπλεκομένων κλάδων, με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας κατά αποκλειστικότητα στις ΥΔΟΜ, με τη ρητή απαγόρευση ότι οι Δήμαρχοι δεν θα μπορούν να μετακινούν τους υπαλλήλους στις τεχνικές ή άλλες υπηρεσίες των δήμων.
  • Κατάργηση του νομικού πλαισίου που επιτρέπει τις προσωρινές και νομικά επισφαλείς ή αμφισβητούμενες λύσεις ανάθεσης καθηκόντων Δημόσιας Αρχής σε Συμβασιούχους Έργου, ή στην ΕΕΤΑΑ ή στους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς με τις οποίες θα δημιουργηθούν τεράστια θέματα νομιμότητας με τις εκδοθείσες Διοικητικές Πράξεις (οικοδομική άδεια, έκθεση επικινδύνου, έκθεση αυτοψίας αυθαίρετης κατασκευής, κλπ).
  • Επανεξέταση των Επιπέδων της λειτουργίας των ΥΔΟΜ από τους Δήμους σε συνάρτηση με τη λειτουργία των Παρατηρητηρίων Δόμησης.
  • Κωδικοποίηση και απλοποίηση της πολεοδομικής Νομοθεσίας, προσβάσιμης σε Όλους.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Αννέτα Τσελεπή από την Ξάνθη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς

Από την Κομοτηνή ο Αλή Αλή – Ανακοινώθηκαν οι 14 τελευταίες υποψηφιότητες Τις τελευτ…