Σε Άβδηρα και Καβάλα επισκέπτες από χώρες της ΕΕ και το Ισραήλ για την πορεία του έργου
Ο Δήμος Αβδήρων διοργάνωσε χθες την παρουσίαση μιας πρότυπης αποδοτικής ηλεκτρονικής εφαρμογής για τη γεωργία με την επωνυμία FIGARO. Στο Δήμο Αβδήρων, βρίσκεται η πιλοτική καλλιέργεια του έργου, την οποία παρακολουθεί το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Στον οικισμό Μαγικού, πραγματοποιήθηκε η επίδειξη του συστήματος τόσο στους εταίρους του έργου, όσο και στους ενδιαφερόμενους τοπικούς φορείς.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης επισκέφθηκε το δήμο αποστολή από άλλες χώρες της ΕΕ και το Ισραήλ. Οι επισκέπτες, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών και πριν το γεύμα με εκλεκτά χειροποίητα εδέσματα επισκέφθηκαν το μουσείο των Αβδήρων.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αβδήρων και Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜ-Θ, Βασίλης Τσολακίδης δήλωσε ότι «η διεξαγωγή δοκιμών πεδίου είναι ένα σημαντικό ορόσημο στις προσπάθειες του FIGARO να αναπτύξει ένα καινοτόμο σύστημα που θα βελτιώσει τη διαχείριση άρδευσης για την αύξηση της παραγωγικότητας στις υδροβόρες καλλιέργειες. Η επιλογή του Δήμου μας για την πρώτη δοκιμή πεδίου αποτελεί λοιπόν μία ενέργεια που προκαλέσαμε με σκοπό την ταχύτερη και καλύτερη ενσωμάτωση αυτής της καινοτομίας από την τοπική κοινωνία».
Ο αναπληρωτής καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Γιώργος Συλαίος κατά την παρουσίαση του έργου σημείωσε ότι στον πειραματικό αγρό με βαμβακοκαλλιέργεια στο Δήμο Αβδήρων εγκαταστάθηκαν αισθητήρες εργασίας και θερμοκρασίας εδάφους. Εκεί υπάρχει εγκατεστημένος κι ένας μετεωρολογικός σταθμός ο οποίος μετράει τη θερμοκρασία, την ένταση των ανέμων, την ατμοσφαιρική πίεση και την ένταση της βροχής. Τα στοιχεία των αισθητήρων εδάφους μαζί με τα στοιχεία του μετεωρολογικού σταθμού αποστέλλονται ηλεκτρονικά σε μια ιστοσελίδα που έχει δημιουργήσει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης όπου μέσα από τα συστήματα που έχουν αναπτυχθεί υπάρχει η δυνατότητα λήψης απόφασης από τον αγρότη για το πότε θα ποτίσει τις καλλιέργειές του.
Σύμβουλος άρδευσης για τους αγρότες
Η ηλεκτρονική εφαρμογή που παρουσιάστηκε στους ενδιαφερόμενους τοπικούς φορείς της αυτοδιοίκησης και τους παραγωγούς της περιοχής, δοκιμάστηκε συγχρόνως στην Βουλγαρία, Δανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Πρόκειται για εφαρμογή που χρηματοδοτείται από τη Γενική Διεύθυνση Έρευνας της ΕΕ, φιλοδοξεί να δώσει ακριβείς και ενημερωμένες προτάσεις άρδευσης για τη βέλτιστη χρήση του νερού και την παραγωγικότητα των καλλιεργειών.
Ενσωματώνει μια σειρά από υπολογιστικά εργαλεία, ώστε να παρέχει σε επίπεδο αγροτικής καλλιέργειας ένα σύστημα υποστήριξης αποφάσεων για τους γεωργούς.
Το FIGARO αποτελεί μια διεθνή σύμπραξη ενώ στο εταιρικό σχήμα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης αποτελεί τον μοναδικό Εταίρο που προέρχεται από την Αυτοδιοίκηση.