Οι γυναίκες – διακινήτριες υπερδιπλασιάστηκαν το 2022 σε σχέση με το 2021
Μπορεί να αυξάνονται οι περιπολίες, όμως άλλο τόσο «ευφάνταστοι» γίνονται οι τρόποι που μετέρχονται τα κυκλώματα διακινητών
Μεγάλη αύξηση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σημειώθηκε στις συλλήψεις των παράνομων διακινητών μεταναστών το 2022 σε σύγκριση με το 2021. Το έτος 2021 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 438 συλλήψεις από τις οποίες οι άνδρες 422 και οι γυναίκες 16. Σύμφωνα με τα αντίστοιχα στοιχεία που δόθηκαν για την χρονική περίοδο από 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Νοεμβρίου του 2022 υπήρξε μία συνολική αύξηση της τάξεως του 44,75% καθώς οι συλλήψεις έφτασαν σε απόλυτους αριθμούς τις 634. Οι άνδρες διακινητές αυξήθηκαν κατά 40,05% από 422 το 2021 σε 591 το 2022 ενώ οι γυναίκες διακινήτριες υπερδιπλασιάστηκαν καθώς ο αριθμός των συλληφθεισών έφτασε στις 43 το 2022 από 16 το 2021. Σε αυτά τα στοιχεία πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι κατά τον Δεκέμβριο που διανύουμε οι αριθμοί πιθανότατα θα αυξηθούν.
Από την πλευρά της ΕΛΑΣ επισημαίνεται ότι οι αστυνομικές υπηρεσίες, στη βάση εφαρμογής του υφιστάμενου επιχειρησιακού σχεδιασμού αλλά και σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς και συμμετέχοντας σε κοινές ευρωπαϊκές δράσεις, έχουν επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα στον τομέα της παράνομης διακίνησης μεταναστών.
Η μεγάλη αύξηση των συλληφθέντων είναι δεδομένη λόγω των αριθμών που δίνονται. Οι ερμηνείες των στατιστικών αυτών μπορεί να είναι διαφορετικές αλλά οι πιο πολλές παράγουν τα ίδια εύλογα ερωτήματα. Πώς προκύπτει τόσο μεγάλη αύξηση στους διακινητές; Ποιος είναι ο λόγος που αυξήθηκε η γυναικεία δραστηριότητα γύρω από την διακίνηση;
Αύξηση συλλήψεων, αλλά και αύξηση μετακίνησης πληθυσμών
Η πιθανή αύξηση των περιπολιών της ΕΛΑΣ μαζί με την FRONTEX σε όλη την περιφέρεια της ΑΜΘ είναι ένας πιθανός λόγος ο οποίος μπορεί να εξηγήσει την μεγάλη αύξηση στις συλλήψεις διακινητών μεταναστών, από την άλλη πλευρά όμως δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η αύξηση ρεκόρ της δραστηριότητας των διακινητών και αυτό γιατί όσο πιο εντατική η περιπολία τόσο πιο «ευφάνταστοι» οι τρόποι διακίνησης.
Το μεταναστευτικό ζήτημα εναπόκειται σε όρους ζήτησης και προσφοράς όσον αφορά στην διακίνηση καθώς οι ροές προφανώς δεν έχουν μειωθεί και με δεδομένο αυτό βρίσκονται δίκτυα διακινητών να προσφέρουν τις «υπηρεσίες» τους με παχυλή αμοιβή σε ανθρώπους που μετακινούνται για αναζήτηση καλύτερης ζωής είτε λόγω πολέμου, είτε για οικονομικούς λόγους αλλά και λίαν συντόμως για περιβαλλοντικούς λόγους.
Περισσότερες γυναίκες στα κυκλώματα διακίνησης για εύκολο κέρδος
Οι γυναίκες διακινήτριες, αν και σε απόλυτους αριθμούς παραμένουν πολύ χαμηλότερα από τους άνδρες, αυξήθηκαν κατά 168,75%. Εφόσον έναν μεγάλο ποσοστό αποτελείται από Ελληνίδες υπηκόους, η στροφή των γυναικών προς την διακίνηση μπορεί να εξηγηθεί με όρους εύκολου κέρδους καθώς από μία διακίνηση μεταναστών μπορεί να κερδίσουν αρκετά χρήματα τα οποία είναι δύσκολο να βρεθούν υπό κανονικές συνθήκες.
Η Ελλάδα, «καταδικασμένη» από την γεωγραφική της θέση, δεν μπορεί να γλυτώσει από τις πληθυσμιακές μετακινήσεις, σύμφωνα με τον καθηγητή-πολιτειολόγο Δημήτρη Χριστόπουλο. Το ζήτημα πλέον έγκειται στην σωστή και ανθρώπινη διαχείριση των μετακινήσεων αυτών με πολιτικές που θα στερούν την δυνατότητα στους διακινητές να έχουν «πελάτες» και όχι να μετατρέπουν την ανθρώπινη οδύνη σε εμπόρευμα με κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.
Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr