Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2022

0

Σωστό μέτρο
Επικροτώ απολύτως το μέτρο το οποίο θα εφαρμόσει το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας. Με λίγα λόγια, στους ανέργους, άνδρες και γυναίκες, θα τους δίδεται η ευκαιρία να βρουν απασχόληση μέσω επιλογής και στη συνέχεια επιμόρφωσης για την απόκτηση εμπειρίας στο αντικείμενο.
Αυτή η ευκαιρία θα τους δίδεται τρεις φορές για να επιλέξουν αυτό που τους ενδιαφέρει.
Εάν αρνηθούν να ενταχθούν και τις τρεις φορές, τότε διαγράφονται από τα μητρώα ανέργων και σταματά η επιδότησή τους. Κι αυτό, διότι οι άνεργοι αυτοί που δεν θέλουν την ένταξή τους, δεν επιθυμούν να εργαστούν, είναι τεμπέληδες, όχι άνεργοι.
Η διαδικασία αυτή ισχύει και εφαρμόζεται σε ευρωπαϊκές χώρες.
Γ.Δ.


Υπόθεση Σπυράκη
Και νέο κρούσμα με Ελληνίδα ευρωβουλεύτρια. Μετά την Εύα Καϊλή και η Μαρία Σπυράκη τέθηκε στο επίκεντρο έρευνας μετά από άρση της ασυλία της . Υπάρχει ωστόσο μια ειδοποιός διαφορά. Η κα Σπυράκη δεν ερευνάται για διαφθορά και χρηματισμό αλλά  για παρατυπίες με  δική της υπευθυνότητα όπως άλλωστε παραδέχτηκε  για έναν πρώην συνεργάτη της που έπαιρνε το επίδομα αλλοδαπής αλλά κατά καιρούς ήταν στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά ο πρωθυπουργός ανέστειλε την κομματική της ιδιότητα και δεν θα είναι υποψήφια στις εκλογές.
Μπορεί οι  δύο υποθέσεις να μην είναι της ίδιας σοβαρότητας ωστόσο δυσφημίζουν την χώρα μας. Επίσης επηρεάζουν και το πολιτικό σκηνικό εν όψει προεκλογικής περιόδου διαμορφώνοντας νέα δεδομένα.
Μ.Ξ.


Βέλγους δικαστές να φέρουμε στην Ελλάδα
Μεταξύ αστείου και σοβαρού (σοβαρού, σοβαρού…), η παρέα συζητούσε το θέμα των Βρυξελλών στο οποίο εμπλέκεται η Εύα Καϊλή.
Πέρα από το θέμα της εμπλοκής, των χρημάτων κλπ, εκείνο που τονίστηκε στη συζήτηση ήταν το θέμα της Δικαιοσύνης και ο τρόπος λειτουργίας της.
Σοβαρότητα, εχεμύθεια, ταχύτητα, όχι διαρροές δεξιά- αριστερά. Με δυο λόγια σεβασμός στο έργο τους οι δικαστικοί, δούλεψαν, συγκέντρωσαν το υλικό τους, υλοποίησαν τις αρχικές κινήσεις που χρειάζονταν να γίνουν, χωρίς να τους ενδιαφέρουν κόμματα, ονόματα.
Με σεβασμό στους νόμους και σωστή δουλειά.
-Το ότι ακούστηκε σε μεγάλη έκταση η φράση «Βέλγους δικαστές να φέρουμε στην Ελλάδα», προφανώς λέει πολλά για τους δικούς μας…
Γ.Δ.


Αυξάνονται κατά δύο δρομολόγια την εβδομάδα
Σύμφωνα με πληροφορίες μας στο θέμα των δρομολογίων στο Αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος, υπάρχουν θετικές εξελίξεις.
Συγκεκριμένα, μετά από προσπάθειες του περιφερειάρχη Χρ.Μέτιου και του Μιχ.Αμοιρίδη, η διοίκηση της AEGEAN αποφάσισε την αύξηση των πτήσεων από το Φεβρουάριο κατά δύο την εβδομάδα, τις ημέρες Τρίτη και Παρασκευή.
Μάλιστα, εάν υπάρξει ανταπόκριση στην επιβατική κίνηση, τα δρομολόγια θα επεκταθούν ακόμη περισσότερο.
-Εν αναμονή λοιπόν.
Γ.Δ.


Η Κρήτη είναι διαφορετική
Στο χθεσινό φύλλο της Εφημερίδας και στη σελίδα 9, δημοσιεύτηκε ρεπορτάζ για τη δραματική μείωση του ζωικού κεφαλαίου στο νομό μας.
Για να στηρίξουν τα επιχειρήματά τους οι κτηνοτρόφοι της περιφέρειάς μας που θεωρούν τους εαυτούς τους ριγμένους, έφεραν δύο παραδείγματα.
Η ριγμένη ΑΜΘ και η ευνοημένη Κρήτη. Εκτός όμως από τα συγκυριακά προβλήματα υπάρχουν και χρόνια, που τα βλέπουν συνεχώς μπροστά τους οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ. Είναι η χρόνια αδικία, όπως λένε, που συντελείται εις βάρος τους και αφορά τις επιδοτήσεις με βάση τα βοσκοτόπια και την νέα ΚΑΠ. Ειδικότερα η περιφέρεια ΑΜΘ δηλώνει 850.000 αιγοπρόβατα και το γάλα που παραδίδει αντιστοιχεί στο 15% της εγχώριας παραγωγής. Την ίδια στιγμή η Κρήτη δηλώνει 2 εκ.αιγοπρόβατα και το γάλα που παραδίδει είναι το 2,7% της εγχώριας παραγωγής: «Τα λέμε χρόνια τώρα. Πρέπει να επιδοτηθούμε ανάλογα με την παραγωγή. Δεν γίνεται έλεγχος γιατί η Κρήτη είναι… άβατο! Στην νέα ΚΑΠ προβλέπει για την ΑΜΘ το 1/3 των επιδοτήσεων. Δηλαδή κάποιος που έχει 100 ζώα θα πάρει 1000 ευρώ ενώ στην Κρήτη για τα ίδια ζώα 3.500 ευρώ. Ζητήσαμε όλη η Ελλάδα να είναι μια περιφέρεια αλλά δεν μας ακούει κανείς», τονίζει απογοητευμένος ο κ.Ψεμματάς.
Από τα παραπάνω φαίνεται καθαρά η διαφορετική αντιμετώπιση της Κρήτης. Μια διάκριση που δεν έχει λογική και προφανώς είναι άδικη και εις βάρος των συμφερόντων κατοίκων της περιφέρειά μας.
Γ.Δ.


Αλλαγή του κλίματος
Είμαι βέβαιος πως προσέξατε όλοι την αλλαγή που έχουμε στο κλίμα γενικώς.
Ήδη βιώνουμε διαφορά στη θερμοκρασία τον Δεκέμβριο. Μάλιστα τις επόμενες ημέρες αναμένεται στη χώρα μας αύξηση της θερμοκρασίας και σε κάποιες νότιες περιοχές να φθάνει τους 20-21 βαθμούς. Κλιματική αλλαγή λοιπόν εν όψει, που αλλάζει τα δεδομένα και δημιουργεί νέα και καθόλου ευχάριστα βέβαια.
Μάλιστα αυτό που προβληματίζει τους επιστήμονες είναι η εμμονή των υψηλών θερμοκρασιών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.
Αν συνεχιστεί αυτή η θερμοκρασία, σε λίγα χρόνια σε πολλά ορεινά μέρη δεν θα έχει χιόνι, τα χιονοδρομικά θα υπολειτουργούν και ο χειμερινός τουρισμός  θα έχει σοβαρά προβλήματα.
Το κλίμα μας στέλνει τα μηνύματά του. Σημασία έχει αν εμείς τα λαμβάνουμε και τα ερμηνεύουμε σωστά.
Γ.Δ.


Τουρκικές μεθοδεύσεις
Η είδηση είναι πλέον γνωστή και αφορά την Τουρκία. Συνοπτικά, οι δικαστές καταδίκασαν σε φυλάκιση τον κύριο αντίπαλο του Ερντογάν στις εκλογές του 2023 δήμαρχο Εκρέμ Ιμάμογλου.
Σκόπιμη και αυθαίρετη δικαστική απόφαση με στόχο ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης να στερηθεί τα πολιτικά του δικαιώματα κι έτσι και δεν θα μπορεί να διατηρηθεί στο αξίωμά του, αλλά ούτε και να διεκδικήσει την εκλογή του στις προεδρικές εκλογές.
Έτσι, με την απόφαση αυτή που είναι καθοδηγούμενη από τον Ερντογάν, βγαίνει εκτός του εκλογικού παιγνιδιού ο κύριος αντίπαλός του και ο έχων τις μεγαλύτερες πιθανότητες εκλογής.
Γ.Δ.


Αυτό δεν είναι δημοκρατία
Η ουσία της υπόθεσης είναι βέβαια, όπως γίνεται αντιληπτό, όχι η ποινή, αλλά η παρέμβαση Ερντογάν στην Δικαιοσύνη. Δηλαδή η υποταγή ολοκληρωτικά της Τουρκικής Δικαιοσύνης στις επιταγές της πολιτικής εξουσίας, εν τέλει στις επιθυμίες του Ερντογάν.
Είναι προφανές επομένως πως αναφερόμαστε σ’ ένα απολυταρχικό καθεστώς, χωρίς ίχνος σεβασμού στη Δημοκρατία και τις αρχές του. Ισχύει η αρχή του ενός ανδρός. Τα πάντα υποτάσσονται στις επιθυμίες του «άρχοντα-σουλτάνου» που παραπέμπουν σε μεσαιωνικό καθεστώς, απολυταρχικό.
Για την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον πολιτισμένο κόσμο αυτό το πράγμα είναι η ουσία της υπόθεσης. Δηλαδή μια χώρα η οποία δε σέβεται  τους θεσμούς, τη δημοκρατία, τους νόμους, το ίδιο το Σύνταγμά της. Όλα υποταγμένα στην διάθεση του «αφέντη» προκειμένου αυτός να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, αποκλείοντας με ανύπαρκτες κατηγορίες τον αντίπαλό του.
-Τουρκία -Δημοκρατία, 2-0.
Γ.Δ.


Σταματάει η επιδότηση της τεμπελιάς
Με την εφαρμογή του μέτρου αυτού από το υπουργείο Εργασίας, επιτέλους σταματά η επιδότηση της τεμπελιάς.
Πρόκειται για μια λανθασμένη τακτική, πλήρωναν χιλιάδες ανθρώπους για να… κάθονται.
Προτιμούσαν τα επιδόματα αντί να πάνε να δουλέψουν στα χωράφια, το καλοκαίρι στα ξενοδοχεία και εν γένει σε εργασίες εστίασης κλπ.
Έτσι, μ’ αυτές τις επιδοτήσεις φτάσαμε στο σημείο να εισάγουμε εργάτες γης αλλά και εργαζόμενους για τα τουριστικά μέρη. Δηλαδή, πάνω από 150-200.000 άτομα που χρειαζόταν η οικονομία μας «εισάγουμε» από ασιατικές χώρες.
Η απόφαση του υπουργείου γι’ αυτό είναι σωστή: Σου δίνω τρεις ευκαιρίες να επιλέξεις εργασία. Δεν επιλέγεις καμία, τότε βγαίνεις από το μητρώο ανέργων και χάνεις και όλα τα ευνοϊκά μέτρα και προνόμια που έχουν οι άνεργοι.
Δεν είσαι άνεργος, είσαι τεμπέλης και δεν έχει υποχρέωση η πολιτεία να σε σιτίζει από το Κυβερνείο.
Γ.Δ.


Κάθε πέρσι και καλύτερα
Μπορεί η πανδημία να έχει περάσει παρότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει ακόμη κηρύξει την λήξη της και κανονικά θα έπρεπε να έχουμε μια …έκρηξη σε ότι στερηθήκαμε, όπως ταξίδια εκδρομές και εξόδους εντός εκτός και επί τα αυτά! Έτσι τουλάχιστον έλεγαν όλοι οι αναλυτές κατά την περίοδο της πανδημίας. Αλλά έπεσαν έξω όλοι. Ήρθε ο πόλεμος στην Ουκρανία και …έφερε την ενεργειακή κρίση και φρέναρε τα πάντα. Τα ταξίδια τέτοιες μέρες στο εξωτερικό είναι σπάνια. Που και που καμιά εκδρομή σε πρωτεύουσες της Ευρώπης και με ταξιδιώτες απ’  όλη την Βόρειο Ελλάδα! Παλιότερα τα …ωραία χρόνια κάθε ταξιδιωτικό γραφείο στην Ξάνθη είχε 3 – 4 εκδρομές αυτές τις μέρες. Φέτος τίποτε, μόνο σε συνεργασία με Θεσσαλονίκη.
Κάθε πέρσι και καλύτερα φτάσαμε να λέμε!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…