Μεγάλη ανταπόκριση στην ημερίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο
«Ό,τι γράφεται στο ίντερνετ, μένει για πάντα», τόνισε ο Μ. Σφακιανάκης. Παρούσα και η βουλευτής Έλενα Ράπτη, από την πρωτοβουλία «Ένα στα Πέντε» για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων
Ελένη Διαφωνίδου
Πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και την πρόληψη ενάντια στην κακοποίηση και τις επιθέσεις παιδιών και εφήβων ξεκίνησε την Παρασκευή από την Ξάνθη, μέσω πρωτοβουλίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας. Το παρών έδωσε ο Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανόλης Σφακιανάκης και η βουλευτής Έλενα Ράπτη ως συντονίστρια για την Ελλάδα της πρωτοβουλίας «Ένα στα πέντε», του συμβουλίου της Ευρώπης, οι οποίοι μίλησαν για όσα γονείς, εκπαιδευτικοί, ανήλικοι, έφηβοι, παιδιά πρέπει να γνωρίζουν για να ενημερώνουν σωστά τους νέους, ώστε να μάθουν να λένε «όχι» και να προστατεύονται από τους κινδύνους του διαδικτύου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν αρχές, αστυνομικοί, πολίτες της Ξάνθης και ανάμεσά τους πολλοί γονείς και έφηβοι.
Διαδίκτυο, ασφαλής πλοήγηση, κακόβουλη χρήση και πρόληψη
«Το διαδίκτυο είναι φως» επανέλαβε πολλές φορές στην εισαγωγική ομιλία του ο κ. Σφακιανάκης, που τάχθηκε ενάντια στη δαιμονοποίηση του κυβερνοχώρου, αλλά τόνισε ότι υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι, που πρέπει καταρχάς να γνωρίζουμε. «Όλος ο πλανήτης κινείται σήμερα στο ρυθμό του διαδικτύου. 50-55% των πολιτών έχουν υπολογιστή και ίντερνετ, 93% των νέων σερφάρουν καθημερινά, ενώ 250 εκ. e–mail ανταλλάσσονται κάθε λεπτό σε όλο τον κόσμο. Το διαδίκτυο προσφέρει γνώση, εκπαίδευση, πληροφορίες, ψυχαγωγία, επικοινωνία», αλλά έχει και τη… σκοτεινή του πλευρά.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στη σημαντική δράση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την αποφυγή 718 αυτοκτονιών από το 2006 και τη σύλληψη 800 παιδόφιλων στη χώρα μας. Στη συνέχεια παρουσίασε τις μορφές του ηλεκτρονικού εγκλήματος και πώς οι τρόποι τέλεσής του αυξάνοντα με ραγδαίους ρυθμούς, ενώ ακόμη εξήγησε ότι η κακόβουλη χρήση του διαδικτύου παρουσιάζεται ως: 1: παιδική πορνογραφία, 2. Cyberbullying, 3. Εθισμός, 4. Προσωπικά δεδομένα και 5. Απάτες μέσω διαδικτύου.
Ο κ. Σφακιανάκης, τόνισε στην ομιλία του, απευθυνόμενος κυρίως στους εφήβους, αλλά και σε όλους τους χρήστες του διαδικτύου: «χρειάζεται προσοχή στο τι γράφουμε, γιατί οι πληροφορίες στο ίντερνετ, μένουν για πάντα».
Δίδαξε στο παιδί σου τον κανόνα του εσώρουχου
Για τα εργαλεία που προτείνει το συμβούλιο της Ευρώπης, μέσω της πρωτοβουλίας «Ένα στα Πέντε», η οποία και πήρε το όνομά της από το γεγονός ότι ένα στα πέντε παιδιά πέφτουν θύμα κακοποίησης, μίλησε η κ. Έλενα Ράπτη. Μέσω οπτικοακουστικού υλικού, έδειξε προτεινόμενους τρόπους για να μάθει ο γονιός στο παιδί τον κανόνα του εσώρουχου, δηλαδή να του μάθει να λέει όχι και να μην αφήνει κανένα να αγγίζει την περιοχή του εσώρουχου, να αντιδρά, να θυμώνει και να φεύγει. Υπογράμμισε ότι οι δράστες της κακοποίησης είναι συνήθως πρόσωπα από το οικογενειακό, συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον που το παιδί τα γνωρίζει και γι’ αυτό δεν μπορεί να ξεχωρίσει. « πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε για τον τερματισμό της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Οι γονείς, οι παππούδες, οι εκπαιδευτικοί πρέπει να ενημερώσουν το παιδί», ανέφερε η κ. Ράπτη ενημερώνοντας ότι το ποσοστό των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης στη χώρα μας ανέρχεται στο 16%.