Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Στο νέο μνημείο του Δ’ ΣΣ κυματίζει η ελληνική σημαία

Στο νέο μνημείο του Δ’ ΣΣ κυματίζει η ελληνική σημαία

0

Η τελετή αποκαλυπτηρίων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο στρατόπεδο ‘’Αποστολίδη’’, με παρουσία του Αρχηγού ΓΕΣ

Τιμή στους 280 αξιωματικούς και 4.523 οπλίτες που ‘’έπεσαν’’ πολεμώντας

  

Το μεσημέρι της Παρασκευής 25/11 πραγματοποιήθηκε η τελετή Αποκαλυπτηρίων του νέου Μνημείου Πεσόντων στην έδρα του Δ΄ΣΣ, στην Ξάνθη, παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση.

Στην τελετή έδωσαν το παρών εκπρόσωποι πολιτειακών και στρατιωτικών αρχών του τόπου. Ειδικότερα, την τελετή παρακολούθησαν ο αρχηγός ΓΕΣ, ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο δήμαρχος Ξάνθης, ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στρατηγοί, επίτιμοι διοικητές του Δ’ Σώματος, όπως επίσης και εκπρόσωποι λοιπόν θεσμών του τόπου.

 

Ιω.Τσιόπλος: « Ένα μνημείο που κατασκευάστηκε σε διάστημα έξι μηνών προς τιμή των 4.803 πεσόντων, αξιωματικών και οπλιτών»

Αρχικά, ο Αντιστράτηγος, Ιωάννης Τσιόπλος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό. Σημείωσε: «Η μακρόχρονη ιστορία του Δ’ Σώματος Στρατού, αλλά και των υφισταμένων σχηματισμών και διοικήσεών του που συμμετείχαν σε όλους τους νεότερους αγώνες του έθνους σε συνδυασμό με την ισχύ και την αίγλη του Σώματος Στρατού σε εθνικό και συμμαχικό επίπεδο κατέστησαν αναγκαία τη δημιουργία ενός νέου μνημείου προς τιμή των 4.803 πεσόντων, αξιωματικών και οπλιτών. Πρόκειται για ένα μνημείο που προέκυψε σε συνέχεια των εξαιρετικών έργων που έγιναν από προκατόχους μου σεβαστούς διοικητές για την αναβάθμιση του στρατηγείου του σώματος στρατού. Η διάσταση και το ύφος του μνημείου οδήγησαν από κοινού στην ευρύτερη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για αυτό που πετύχαμε σε διάστημα έξι μηνών με την αμέριστη συμβολή του Γενικού Επιτελείου Στρατού, των δωρητών, των οποίων η ταυτότητα αναγράφεται σε ιδιαίτερη πλάκα επί του μνημείου και βεβαίως με την καθημερινή άοκνη προσπάθεια του προσωπικού του Σώματος που ενεπλάκη. Άοκνες προσπάθειες που ξεκίνησαν με την αποκαθήλωση του παλαιότερου μνημείου στα τέλη Μαΐου, τον αγιασμό έναρξης κατασκευής του νέου στις αρχές Ιουνίου μέχρι και την τοποθέτηση του τελευταίου στοιχείου τώρα. Ένα έργο συλλογικό, ένας κοινός στόχος που επιτεύχθηκε με τη βοήθεια Του Θεού και της Πρεσβείας του Αγίου Γεωργίου. Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι που η ελληνική σημαία θα κυματίζει στο νέο μνημείο του Σώματος Στρατού πάνω από τα λάβαρα των σχηματισμών προς τιμή και δόξα των αθάνατων νεκρών μας!»

 

Η ταυτότητα κατασκευής του μνημείου-Οι «υπολανθάνοντες» συμβολισμοί

Ο Διοικητής Μηχανικού Δ’ Σώματος Στρατού-Συνταγματάρχης, Παναγιώτης Λαζαρίδης ανέγνωσε το ενημερωτικό κατασκευής. Υπογράμμισε: «Το μνημείο πραγματοποιήθηκε εξ ολοκλήρου από στρατιωτικό προσωπικό. Η σχεδίαση και η επίβλεψη κατασκευής του υλοποιήθηκε από μόνιμο και στρατεύσιμο επιστημονικό προσωπικό της 732 διεύθυνσης στρατιωτικών έργων. Προηγήθηκαν οι εκσκαφές και η αποκαθήλωση του παλιού μνημείου και η κατασκευή του νέου. Η χρηματοδότηση προήλθε από την στρατιωτική υπηρεσία, την ευγενική χορηγία δωρητών και τέλος χάρη στο στρατιωτικό προσωπικό που πέτυχε την κατασκευή του σε διάστημα έξι μηνών. Τεχνοτροπικά το μνημείο συνδυάζεται αρμονικά με τον περιβάλλοντα χώρο, την κεντρική πύλη του στρατοπέδου ‘’ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ’’ και την κεντρική είσοδο του στρατηγείου με κυρίαρχα στοιχεία το μάρμαρο και τις μεταλλικές ανοξείδωτες κατασκευές. Ο φωτισμός και η ανάδειξη του μνημείου κατά τις βραδινές ώρες επιτεύχθηκε με την τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων σε σημεία επί του μαρμάρινου δαπέδου. Όλη η κατασκευή αποτελεί μία σύνδεση σε τρία επίπεδα εναρμονισμένη με το στρατιωτικό ύφος. Στόχος είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της ιστορικής συνέχειας γι’ αυτό, άλλωστε η κατασκευή του έχει έντονη σημειολογία. Υπάρχουν δύο λοξές αναδυόμενες μαρμάρινες πλάκες πάνω στις οποίες αναγράφεται η ‘’16η Αυγούστου 1913’’,η ημερομηνία συγκρότησης. Επίσης, βρίσκουμε και πλάκες με τα ονόματα πεσόντων πολεμιστών στο πεδίο της μάχης. Στο τρίτο επίπεδο ‘’απαντούν’’ μερικά από τα αποφθέγματα του Πλουτάρχου. Τέλος, παρατηρεί κάποιος τις δύο κεκλιμένες μαρμάρινες πλευρές με τα εμβλήματα των πέντε υφιστάμενων σχηματισμών του Σώματος Στρατού, μία ασπίδα προστασίας που ‘’αγκαλιάζει’’ όλη την Θράκη και κόκκινες λωρίδες που συμβολίζουν το αίμα των αγωνιστών. Τέλος, αναγράφεται ο αριθμός των πεσόντων, 280 αξιωματικοί και 4.523 οπλίτες που ‘’έπεσαν’’ πολεμώντας. Οι συλλαβές τριών ρήσεων χρωματίζουν τα 18 σκαλοπάτια του μνημείου».

 

Χ. Λαλούσης: « Το μνημείο αποτελεί μεγαλοσύνη των πεσόντων αγωνιστών»

Επιπροσθέτως, ο Αντιστράτηγος ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης, δήλωσε: «Νιώθω ιδιαίτερη τιμή που είμαι ο πρώτος που καταθέτω στεφάνι σε αυτό το μνημείο. Είναι μία μέρα τιμής όχι μόνο για την Ξάνθη, αλλά και για όλη την Θράκη. Θα έλεγα πως δύο λέξεις απεικονίζουν το μνημείο: ευγνωμοσύνη και υπόσχεση. Ευγνωμοσύνη προς τους πεσόντες που έχουμε την υποχρέωση να τους αποδίδουμε φόρο τιμής. Το μνημείο δεν είναι μεγαλοπρεπές, είναι μεγαλοσύνη όλων αυτών που πέθαναν για την πατρίδα, έχει αρμονία. Μέσα από το μνημείο, λοιπόν θυμόμαστε και τιμούμε. Άλλωστε, το παράδειγμα όλων αυτών των ανθρώπων ‘’φωτίζει’’ το παρόν και εμπνέει το μέλλον. Αυτή είναι η ιστορία μας! ‘’Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία ‘’και σήμερα τιμούμε όλους αυτούς που διέθεταν και τα δύο. Η ευγνωμοσύνη έχει μία διαχρονική αξία. Εμείς, οι νέοι που ακολουθούμε την παλιά γενιά υποσχόμαστε ότι θα φανούμε αντάξιοι. Σήμερα ο ελληνικός στρατός είναι ισχυρός! Είναι μία μέρα γιορτής, διότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν μία μεγαλοσύνη ψυχής, μία μεγαλοσύνη προς την πατρίδα».

 

Χρύσα Κιατίπη

chkiatipi@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βουλή: Ο Χ. Ζεϊμπέκ ρωτά για την καταστροφή της αλιείας στη λιμνοθάλασσα της Βιστoνίδας

Ο βουλευτής Ξάνθης της Νέας Αριστεράς κατέθεσε ερώτηση ζητώντας από την κυβέρνηση άμεσα μέ…