Ισχύει για νέους από 16 έως 30 ετών που θα λάβουν την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων
Εκπτώσεις και προσφορές σε προϊόντα και υπηρεσίες που παρέχουν σχεδόν 380 επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αλλά και συνολικά 43.500 προσφορές ανά την Ευρώπη, θα έχουν 116.000 νέοι, ηλικίας από 13 έως 30 ετών, που θα λάβουν την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων.
Η κάρτα χορηγείται για ένα έτος από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) σε συνεργασία με το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) σε όλους τους εγγεγραμμένους ανέργους ηλικίας έως 30 ετών, τους μαθητές των 50 Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) Μαθητείας της ΔΥΠΑ και τους σπουδαστές ηλικίας έως 30 ετών των 31 ΙΕΚ της ΔΥΠΑ, εφόσον υποβάλλουν τη σχετική ηλεκτρονική αίτηση.
Προσφέρει στους κατόχους της εκπτώσεις σε συγκεκριμένες υπηρεσίες και προϊόντα στην Ελλάδα και σε περισσότερες από 37 χώρες της Ευρώπης. Οι κάτοχοι της κάρτας απολαμβάνουν εκπτώσεις και προσφορές σε προϊόντα και υπηρεσίες σε τομείς όπως εκπαίδευση, τουρισμό, μεταφορές, πολιτισμό, υγεία, αθλητισμό, διασκέδαση, εστίαση, τηλεφωνία κ.ά.
Οπως μάλιστα επισημάνθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη και της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, σχεδόν 6 εκατομμύρια νέοι σε όλη την Ευρώπη είναι κάτοχοι της κάρτας με πρόσβαση σε περισσότερες από 43.500 προσφορές, ενώ στην Ελλάδα συμμετέχουν 378 επιχειρήσεις και φορείς στο πρόγραμμα.
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: https://europeanyouthcard.gr/home/el/.
Η κάρτα θα παραλαμβάνεται: α) σε 146 καταστήματα της Vodafone που συνεργάζονται για αυτόν τον σκοπό με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και β) στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων σε Αθήνα (Αχαρνών 417 και Κοκκινάκη, πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ Αγ. Ελευθέριος) και Θεσσαλονίκη (λιμάνι Θεσσαλονίκης, Α΄ προβλήτα, κτίριο γραφείων ΟΛΘ δημόσιας αρχής λιμένων).
Η συνολική δαπάνη αναμένεται να ανέλθει στις 700.000 ευρώ και θα καλυφθεί από τη ΔΥΠΑ για τους πρώτους 116.666 νέους που θα υποβάλουν αίτηση.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, οι νέες και οι νέοι βρίσκονται στο επίκεντρο των πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα προγράμματα κατάρτισης, ενίσχυσης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας για τους νέους, τα οποία επεκτείνονται με χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό. Παράλληλα με τη μεταρρύθμιση στις επικουρικές συντάξεις για τους νέους, τη νέα στεγαστική πολιτική και τις δράσεις για τη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, τόσο το υπουργείο Εργασίας όσο και τα συναρμόδια υπουργεία στηρίζουν τους νέους και τα νέα ζευγάρια, δίνοντάς τους πρόσθετα εργαλεία με τα οποία θα μπορέσουν να πορευτούν στη ζωή.
Στην Ελλάδα οι κάτοχοι της κάρτας θα έχουν πρόσβαση σε μια μεγάλη γκάμα επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως μεταφορές (αστικές – υπεραστικές συγκοινωνίες, σιδηροδρομικές μεταφορές), εκπαίδευση (προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ελληνικών πανεπιστημίων, Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης, ΙΕΚ, ΚΕΚ, σχολές ξένων γλωσσών κ.λπ.), τουρισμός (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, camping, hostels, ενοικιάσεις αυτοκινήτων), πολιτισμός – αθλητισμός (κινηματογράφοι, θέατρα, μουσεία, πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, γυμναστήρια κ.λπ.), αλλά και καταστήματα (ρούχα, οπτικά, κομμωτήρια, κοσμηματοπωλεία, βιβλιοπωλεία), διασκέδαση – φαγητό (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες), υγεία (κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, ιατροί), ομορφιά (κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής) και υπηρεσίες (τηλεφωνία, Internet, ασφάλειες, λογιστικά, εκτυπώσεις, επισκευές).