Η συνέντευξη της πολυαγαπημένης ηθοποιού, Φωτεινής Μπαξεβάνη ενόψει της προγραμματισμένης παράστασης «Η Κυρά της Ρω» στην Ξάνθη το Σάββατο
Μιλά στο ‘’Ε’’ για τις εμφανίσεις της σε θέατρο και τηλεόραση, για τη θέση του κινηματογράφου στην ζωή της με κατάληξη στην παράσταση του Σαββάτου και στα σχέδια για το «αύριο» στον ρου μίας απολαυστικής συζήτησης!
Η καταξιωμένη ηθοποιός-συνθέτης- σκηνοθέτης, Φωτεινή Μπαξεβάνη με αφορμή τη θεατρική παράσταση «Η Κυρά της Ρω», που φιλοξενείται στην Ξάνθη το Σάββατο 19/11, μιλά στο «Ε» για την ηθοποιία και το έργο που, μετρώντας πέντε χρόνια «δυναμικής» παρουσίας στον χώρο, ετοιμάζεται να καθηλώσει και το θεατρόφιλο κοινό της πόλης μας. Η επιμελημένη ερμηνεία της κας Μπαξεβάνη έρχεται να μας θέσει το ερώτημα: πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε εμείς έναν «δυνατό» κόσμο την στιγμή που όλα γύρω μας καταρρέουν…
Η συνέντευξη με την κα Φωτεινή Μπαξεβάνη στο ‘’Ε’’
‘’Ε’’: Πώς προέκυψε η αγάπη σας για την ηθοποιία; Από ποια ηλικία υπάρχει μέσα σας αυτό το «μικρόβιο»;
Φ.ΜΠ.: Καταρχάς, σπούδαζα μουσική από παιδί και συμμετείχα γενικά σε οτιδήποτε καλλιτεχνικό, στο σχολείο, σε παραστάσεις, σε συναυλίες. Ήρθε πολύ φυσικά! Τελειώνοντας το λύκειο και ήδη προχωρημένη στη μουσική έδωσα εξετάσεις στην δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Είμαι και συνθέτης, όπως και σκηνοθέτης. Το ένα έφερε το άλλο…
‘’Ε’’: Ποια παραγωγή σε θέατρο και τηλεόραση θεωρείτε ορόσημο στην πορεία σας;
Φ.ΜΠ.: Από την τηλεόραση σίγουρα τα «Εγκλήματα» που ήταν και η πρώτη μου τηλεοπτική δουλειά. Τώρα συμμετέχω στο «Κάνε ότι κοιμάσαι» που αναντίρρητα αποτελεί μία τεράστια επιτυχία. Είχα μία αξιόλογη συνεργασία με τον Γιάννη Σκαραγκά που είναι ένας σπουδαίος συγγραφέας και σεναριογράφος στα: «Η Κυρά της Ρω» και «Κάνε ότι κοιμάσαι», στην Αμερική γράφει και στα αγγλικά. Επίσης, με τη «Λωξάνδρα» του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος τιμήθηκα με το βραβείο ερμηνείας. Τα τελευταία πέντε χρόνια η επιτυχία του έργου «Η Κυρά της Ρω» θα μπορούσαμε να πούμε πως έχει «υπερβεί» ό,τι έχει προηγηθεί. Η «Λωξάνδρα» ήταν μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Έπειτα, ακολούθησε και η «Μαντάμ Σουσού» που έπαιξα επίσης δύο χρόνια.
‘’Ε’’: Σας γνωρίσαμε μέσα από τα «Εγκλήματα». Πόσο καθόρισε η επιτυχία της σειράς τη δική σας πορεία στην ηθοποιία;
Φ.ΜΠ.: Από το 1992 που τελείωσα την σχολή, δεν έπαψα ποτέ να εργάζομαι. Απλά μία τηλεοπτική επιτυχία σε κάνει πιο αναγνωρίσιμη. Το θεατρικό κοινό, ωστόσο γνώριζε την επιτυχία μου.
‘’Ε’’: Επίσης, μαθαίνουμε πως είστε φοιτήτρια στην σχολή κινηματογράφου του ΑΠΘ. Πώς πήρατε αυτή την απόφαση;
Φ.ΜΠ.: Το 2011 μπήκα στην σχολή κινηματογράφου του ΑΠΘ. Ωστόσο, οι επαγγελματικές μου υποχρεώσεις με έφεραν και πάλι στην Αθήνα. Πέρα από τον 1,5 χρόνο που παρακολουθούσα με συνέπεια την σχολή, τώρα δυστυχώς δεν την παρακολουθώ λόγω της απόστασης. Τον κινηματογράφο τον αγαπώ περισσότερο από το θέατρο και την τηλεόραση. Ήταν κάτι που πάντα ήθελα να σπουδάσω. Βέβαια, ως ηθοποιός έχω παίξει σε πολλές ταινίες. Ήθελα να το σπουδάσω και να το μάθω ως κινηματογραφίστρια. Δυστυχώς, δεν μπορώ πια να παρακολουθήσω την σχολή λόγω της απόστασης, μιας και δεν υπάρχει αντίστοιχο τμήμα στην Αθήνα.
‘’Ε’’: Ας περάσουμε και σε μία «ανάλαφρη» ερώτηση. Τόσα χρόνια στο σανίδι και στον φακό, σας έχει τύχει κάτι κωμικό, αξιομνημόνευτο;
Φ.ΜΠ.: Αυτά σίγουρα συμβαίνουν πολύ συχνά στη δουλειά μας. Αν και δεν μπορώ να θυμηθώ κάτι τώρα, ωστόσο είναι κοινή διαπίστωση πως πρόκειται για «στιγμές» σε σχέση με το κωμικό του πράγματος.
‘’Ε’’: Φέτος σας βλέπουμε στην τηλεοπτική οθόνη στο σίριαλ «Κάνε ότι κοιμάσαι» κάθε Δευτέρα. Πώς βλέπετε τη μετεξέλιξη της ελληνικής τηλεόρασης μετά την οικονομική κρίση και την πανδημία;
Φ.ΜΠ.: Εγώ είχα την τύχη την περίοδο της πανδημίας να παίζω στο «Ζακέτα να Πάρεις» και φυσικά τώρα που έχει «ανοίξει» η μυθοπλασία στην τηλεόραση και γίνονται πολλές παραγωγές, σαφώς είναι κάτι πολύ ευχάριστο. Δουλεύει ο κόσμος του χώρου, μία τεράστια ομάδα «πίσω» από τους ηθοποιούς. Μακάρι να συνεχίσει αυτή η δυναμική των προγραμμάτων, όχι μόνο για εμάς τους ηθοποιούς, αλλά και για τον ίδιο τον κόσμο που το έχει ανάγκη!
‘’Ε’’: Ας περάσουμε στην παράσταση «Η Κυρά της Ρω» που φτάνει στην πόλη μας αυτό το Σάββατο. Πώς συνδέεστε με το μήνυμα που επιδιώκει να «μοιραστεί» το έργο;
Φ.ΜΠ.: Εμένα προσωπικά μου έχει αλλάξει την ζωή! Το ίδιο παρατηρείται και στους θεατές. Μέσα από το πρόσωπο μίας γυναίκας που έζησε τους δύο παγκοσμίους πολέμους, επιδιώξαμε να προβληματίσουμε αναφορικά με το πώς μπορούμε εμείς να δημιουργήσουμε ένα «δυνατό» κόσμο, την στιγμή βέβαια που ο κόσμος γύρω μας διαλύεται, επηρεασμένοι φυσικά και από την οικονομική κρίση του 2017.
‘’Ε’’: Πώς είναι σήμερα οι συνθήκες του θεάτρου για τους νέους ηθοποιούς; Μπορούν να βιοποριστούν, υπάρχει «χώρος» για να εξελιχθούν παραμένοντας στην Ελλάδα;
Φ.ΜΠ.: Η υποκριτική βασίζεται πάνω στον λόγο, είναι το εργαλείο μας! Οπότε δεν μπορείς να φύγεις στο εξωτερικό και να την συνεχίσεις σε μία γλώσσα που δεν είναι μητρική σου. Το θέμα είναι πώς θα πορευτείς στη δουλειά ανεξάρτητα αν είσαι νέος ή μεγαλύτερος στον χώρο. Δύο με τρεις φορές τον χρόνο δεν ξέρουμε αν θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε. Υπάρχει συνεχώς αυτή η αγωνία, λείπει η ασφάλεια. Οι νέοι ηθοποιοί, ωστόσο, δεν πρέπει να απογοητεύονται. Το θέατρο είναι ο «γιατρός της ψυχής», γι’ αυτό δεν σταμάτησε να υπάρχει ακόμα και στα πιο δύσκολα «κομμάτια» της ιστορίας. Πάντα υπήρχε! Ο κόσμος το χρειάζεται. Το θέμα είναι να κάνουμε το επάγγελμα που θα επιλέξουμε με αγάπη, μεράκι, υπομονή και επιμονή και κάποια στιγμή νομίζω αυτό αναγνωρίζεται και δικαιώνεται!
‘’Ε’’: Καταληκτικά, πείτε μας δύο λόγια για τα επόμενα σχέδιά σας σε τηλεόραση και θέατρο;
Φ.ΜΠ.: Αυτή την στιγμή τηλεοπτικά είμαι στο «Κάνε ότι κοιμάσαι». Η θεατρική μου δραστηριότητα έχει να κάνει με το έργο «Η Κυρά της Ρω». Την άνοιξη φιλοδοξούσαμε να πραγματοποιήσουμε κάποιες παραστάσεις στην Αμερική και στην Αυστραλία, που ήταν ‘’sold out’’. Κυριολεκτικά θυμάμαι ότι μας σταμάτησε ο κορωνοϊός με τις βαλίτσες στο χέρι τρεις ώρες πριν την πτήση, τον Μάρτιο ’20.Είχαμε παραστάσεις sold out στην Νέα Υόρκη και μία μεγάλη περιοδεία στην Αυστραλία. Αρχές Δεκεμβρίου έχουμε προγραμματίσει κάποιες παραστάσεις στη Γερμανία και παράλληλα με τα γυρίσματα, μέχρι το καλοκαίρι προγραμματίζουμε τις παραστάσεις που είχαν ακυρωθεί τότε στο εξωτερικό.
‘’Ε’’: Σας ευχαριστούμε πολύ! Σας ευχόμαστε καλή δύναμη!
Σημείωμα από τη Φωτεινή Μπαξεβάνη για το έργο
«Το Καστελλόριζο είναι ο τόπος της καρδιάς μου, και μέσα από εκείνη έγραψα αυτά τα δύο τραγούδια (Στίχοι:Γιάννης Σκαραγκάς), για να ταξιδέψουν το αγαπημένο αυτό νησάκι σε όλες τις καρδιές του κόσμου.
Η δύναμη ψυχής και υπομονής, που έχουν δείξει οι Καστελλοριζιοί σε όλη τη διάρκεια της πολύπαθης ιστορίας αυτού του τόπου είναι αξιοσημείωτη και μοναδική.
ΟΛΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ διατίθενται για την μουσική και θεατρική εκπαίδευση των παιδιών του νησιού μέσω του συλλόγου ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ (Ένωση Ιδεών-Γρίφων-Μαθηματικών) του Καστελλόριζου, αλλά και για την καταγραφή και διάσωση ιστοριών και παραδόσεων του νησιού.
Ήδη μετά από ένα χρόνο κυκλοφορίας των τραγουδιών στo πλαίσιo του 1ου φεστιβάλ γρίφων του Καστελλόριζου τον Σεπτέμβριο 2021, ( https://kastellorizofestival.com ) προσφέραμε ένα εργαστήριο θεάτρου σκιών από τον σπουδαίο καλλιτέχνη Χρήστο Στανίση και κατασκευάσαμε έναν επαγγελματικό μπερντέ αλλά και φιγούρες με τη συμμετοχή κατοίκων του νησιού κάθε ηλικίας.
Φέτος, στο 2ο φεστιβάλ γρίφων του Καστελλόριζου (22-25/9/22) συμμετείχαμε προσφέροντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του CINEMATHESIS των Γιάννα Δεληγιάννη , Χρήστο Πετρόπουλο: «Έτοιμοι… Μοτέρ… Πάμε!», ένα ταξίδι στα πρώτα χρόνια του κινηματογράφου σε μια προσπάθεια να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τις καλές τέχνες και να αγαπήσουν την έβδομη τέχνη.
Είναι η δική μου μικρή αλλά εγκάρδια συνεισφορά ως ένας ελάχιστος φόρος τιμής.
Πληροφορίες για την παράσταση « Η Κυρά της Ρω» του Γιάννη Σκαραγκά στην Ξάνθη
-Τοποθεσία: Καπναποθήκη ΦΕΞ
-Ημερομηνία και Ώρα: Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022 στις 21:00
-Σκηνοθεσία: Σταύρος Λίτινας
-Προπώληση: Βιβλιοπωλείο Πυργελή Τ. 25410- 72363/Καπναποθήκη ΦΕΞ/viva.gr
-Πληροφορίες για κρατήσεις: 2310 842 509 και 2311 825 788
-Προπώληση:13€ και Γενική Είσοδος:15€
Χρύσα Κιατίπη