Ένα ιστορικό συλλαλητήριο. Πάνω από 2.500 Ξανθιώτες χριστιανοί και μουσουλμάνοι στο μεγαλύτερο συλλαλητήριο που έγινε στην πόλη μας
Μηνύματα ενότητας από πολιτικούς φορείς. Ηχηρή απουσία της Δημοτικής Αρχής Ξάνθης – Ν.Δ. ΑΝ.ΕΛ. και ΚΚΕ
Ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στη ρατσιστική βία και στις φασιστικές συμπεριφορές που αποτελούν «καρκινώματα» της δημοκρατίας, έστειλαν οι Ξανθιώτες με μια μαζική συμμετοχή που ξεπέρασε κάθε προσδοκία στο αντιρατσιστικό Συλλαλητήριο του Σαββάτου στις 6 του Απρίλη. Πάνω από 2.500 πολίτες του νομού μας – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας – διαδήλωσαν ειρηνικά και με απόλυτη ευπρέπεια και πολιτικό πολιτισμό, βροντοφωνάζοντας «ΟΧΙ βία στην Ξάνθη» και ότι συμπεριφορές, όπως ο ξυλοδαρμός του 30χρονου μουσουλμάνου συμπολίτη μας από μέλη της «Χρυσής Αυγής», που αποτέλεσε την αφορμή της διοργάνωσης του συλλαλητηρίου, δεν είναι ανεκτές από την κοινωνία της Ξάνθης.
Ένα ιστορικό συλλαλητήριο: Χριστιανοί και μουσουλμάνοι μαζί ενάντια στη βία της Χ.Α.
Το συλλαλητήριο του Σαββάτου περνά στην ιστορία της πόλης όχι μόνο ως το μεγαλύτερο από άποψη συμμετοχής του κόσμου μετά την μεταπολίτευση στην Ξάνθη αλλά και ως το πρώτο συλλαλητήριο στο οποίο συμμετέχει με μαζικότητα ο κόσμος της μειονότητας καταδεικνύοντας ότι ο χώρος της μειονότητας έχει ξεπεράσει φοβικά σύνδρομα και ταμπού που καλλιεργούνται από ακραίους κύκλους και ότι αναγνωρίζει τα οφέλη της ενότητας με την πλειονότητα στην προάσπιση και στην περιφρούρηση του κεκτημένου της αρμονικής συνύπαρξης και συμβίωσης.
Μήνυμα ενότητας από πολιτικούς και κόμματα
Το μήνυμα της ενότητας ήταν κυρίαρχο και στην πολιτική εκπροσώπηση, αφού την ιδέα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζεϊμπέκ Χουσεϊν ενστερνίστηκαν, στήριξαν συνδιοργάνωσαν και συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, όπως ο γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Αχιλλέας Τσαρτσάρας, οι δήμαρχοι Αβδήρων και Τοπείρου κύριοι Τσολακίδης και Χατζηευαγγέλου ο βουλευτής Ροδόπης κ. Χατζηοσμάν οι πρώην βουλευτές κύριοι Ξυνίδης και Μάντατζη και μέλη της Νομαρχιακής. Τη ΔΗΜΑΡ εκπροσώπησαν τα στελέχη της ο Κώστας Δέλκος , Κώστας Γούναρης, Σαμή Καραμπογιούκογλου και Χρήστος Γκαρμπούνης. Επίσης παρών ήταν όλο το στελεχιακό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον βουλευτή Χ. Ζεϊμπέκ, τον γραμματέα κ. Νίκο Καλιαμπάκα και τον επικεφαλής της δημοτικής Παράταξης «Πολίτες για την Ξάνθη» κ. Νίκο Ανταμπούφη. Δυναμικό παρών έδωσε και η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των Οικολόγων ενώ από φορείς συμμετείχαν το Εργατικό Κέντρο, με τον πρόεδρό του κ. Άγγελο Μπεμπεκίδη, η ΕΛΜΕ Ξάνθης με τον κ. Χρήστο Ιωαννίδη, ο Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Τοπείρου με τον κ. Κώστα Δαλάτση η Ένωση Γιατρών Νοσοκομείου Ξάνθης και Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ξάνθης. Τέλος παρών ήταν ο δήμαρχος Μύκης κ. Τσουκάλ με σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο. Να σημειώσουμε ότι το συλλαλητήριο κάλυψε δημοσιογραφικά εκτός των τοπικών Μέσων και τουρκικό κανάλι της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με πληροφορίες μας στο Συλλαλητήριο συμμετείχε και ο 30χρονος μουσουλμάνος που έπεσε θύμα ρατσιστικής βίας της Χ.Α.
Μια ειρηνική πορεία ενάντια στη βία
Το Συλλαλητήριο ξεκίνησε περίπου στις 1.30 μ.μ. Η συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία όπου και διαβάστηκε το πολιτικό πλαίσιο από το μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Συλλαλητηρίου, δημοσιογράφο Γιάννη Σιδηρόπουλο. Στη συνέχεια ξεκίνησε η πορεία που κατευθύνθηκε από την Παν. Τσαλδάρη – Κλεμανσώ, – Τσιμισκή – Μιχ. Καραολή, Πλατεία Μπαλτατζή – Μπρωκούμη και από εκεί μέσω της 28ης Οκτωβρίου κατέληξε στην κεντρική πλατεία. Το συλλαλητήριο είχε παλμό και τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν ενάντια στην ρατσιστική βία και στο φασισμό της Χ.Α. Ισχυρή αστυνομική δύναμη περιφρούρησε την πορεία όμως δεν χρειάστηκε σε καμιά περίπτωση η παρέμβασή της καθώς η πορεία ήταν απόλυτα ειρηνική. Απόλυτα ικανοποιημένοι από την συμμετοχή του κόσμου δήλωσαν οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου και όταν η πορεία κατέληξε και πάλι στην κεντρική πλατεία πήρε το λόγο ο Κώστα Δέλκος που ευχαρίστησε τον κόσμο για την συμμετοχή του.
Ηχηρή απουσία της Δημοτικής Αρχής Ξάνθης – Ν.Δ. ΑΝ.ΕΛ. και ΚΚΕ
Ο Δήμος Ξάνθης εκπροσωπήθηκε μόνο από την…αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο και όχι από την συμπολίτευση γεγονός που προκάλεσε αρνητικά σχόλια μεταξύ των παρευρισκομένων αν και είχε προαναγγελθεί από τον δήμαρχο Ξάνθης κ. Στυλιανίδη, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα απουσιάζει ενώ δεν όρισε εκπρόσωπό του γιατί όπως είπε αυτός πρέπει να οριστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Σημειώνεται ότι και οι δήμαρχοι που συμμετείχαν Τσολακίδης – Χατζηευαγγέλου – Τσουκάλ δεν το έκαναν κατόπιν απόφασης των Δημοτικών τους Συμβουλίων αλλά με δικές τους αποφάσεις όπως δήλωσαν. Ηχηρή ήταν επίσης και η παντελής απουσία στελεχών της Ν.Δ., των ΑΝ.ΕΛ. και του ΚΚΕ όμως παρόλα αυτά το συλλαλητήριο έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα υπέρ της ειρηνικής συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων, υπέρ της ενότητας όλης της τοπικής κοινωνίας ενάντια στη βία απ’ όπου και αν προέρχεται και υπέρ των δημοκρατικών θεσμών.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr