Σχόλια 09-04-2013

0
Να παραδώσει ο Σαμαράς τα κλειδιά στον Αλέξη τώρα! Ή έστω, ας τα βάλει κάτω από το χαλάκι του Μαξίμου…
 
Ζουρνάδες και νταούλια


 Μόλις είχε ξεκινήσει η πορεία του συλλαλητηρίου του Σαββάτου στην κεντρική πλατεία με κατεύθυνση την Παναγή Τσαλδάρη και να’ σου ένας ζουρνατζής και μαζί του ένας νεαρός με το νταούλι.
Χαμός! Θόρυβος (γιατί περί μουσικής ούτε λόγος…) εκκωφαντικός, μονότονος.
Ο δύο οργανοπαίκτες, έτσι, χωρίς κανένα δισταγμό, έπαιζαν το σκοπό τους ανάμεσα στους θαμώνες των αναψυκτηρίων. Τρέλα και βάσανο μαζί. Και αγανάκτηση για το φαινόμενο των ανθρώπων αυτών που υποβιβάζουν την πόλη, την κεντρική της πλατεία, σε παζάρι χώρας της Ανατολής.
Αλήθεια, με ποιο δικαίωμα αυτή η υποβάθμιση; Πού βρισκόμαστε αλήθεια; Γιατί τόση ανοχή; Έλεος πια γι’ αυτήν την παρακμιακή εικόνα που προσβάλει όλους τους Ξανθιώτες!
«Ε»
 
Θετική η παρουσία


 Ως απόλυτα θετική χαρακτηρίζεται η παρουσία πολλών κατοίκων, μελών της μουσουλμανικής μειονότητας το Σάββατο, στο συλλαλητήριο κατά του ρατσισμού και της προστασίας της διαφορετικότητας.
Μάλιστα ήταν απόλυτα δικαιολογημένη η παρουσία της μειονότητας, διότι αυτή πρωταρχικά αφορά η διαφορετικότητα λόγω θρησκείας αλλά και το ρατσιστικό μένος συνήθως στις μειονότητες ξεσπά.
Εξάλλου ήταν μια συγκέντρωση αυτή του Σαββάτου και καταδίκης για τον ξυλοδαρμό του νεαρού μουσουλμάνου στην κεντρική πλατεία από Χρυσαυγίτες.
Με την ευκαιρία του συλλαλητηρίου του Σαββάτου να επισημάνουμε και κάτι άλλο. Ας γίνει το συλλαλητήριο η αρχή για τη συμμετοχή της μειονότητας στα τοπικά δρώμενα, όχι μόνον μέσω των εκλογών. Ας «ανοίξει» η μειονότητα προς την κοινωνία με συμμετοχή, αγώνες, προτάσεις.
«Ε»
 
Ξεχνούν!!


 Είναι προφανές πως δεν συμφωνούμε με όσα έγιναν την περασμένη εβδομάδα στην ελληνική βουλή. Όλα όσα ελέχθησαν εκεί και στην προανακριτική, στην ουσία μειώνουν αλλά και υπονομεύουν το ρόλο και αποστολή βουλής και κομμάτων.
Κάποιοι, ελάχιστοι ευτυχώς, ξέχασαν ή δεν γνωρίζουν όσα συνέβησαν κατά το παρελθόν που με τον ευτελισμό της βουλής και των βουλευτών οδήγησαν τα πράγματα στο να επέμβουν οι «σωτήρες»!
«Ε»
 
Καλύτερα να παραιτηθεί


 Οι δημόσιοι υπάλληλοι όλοι, οι επίορκοι επίσης, τον υμνούν. Τον έχουν θεό τους. Διότι τόσους μήνες στο υπουργείο ο κύριος Μανιτάκης ως υπουργός, το μόνο που έκανε ήταν και είναι η καθυστέρηση! Δηλαδή τίποτε…
Ο λαός λέει το φιλοσοφημένο: «Αν δεν θέλω να ζυμώσω, δέκα ημέρες κοσκινίζω».
Αυτό κάνει και ο εν λόγω υπουργός. Τα ζώα μου αργά. Να μη θιγεί ο δημόσιος τομέας. Να μην διωχθεί ούτε ένας επίορκος υπάλληλος ενώ τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.
Πολύ σωστά του είπε ο βουλευτής Ψυχάρης πως «θα μείνει στην ιστορία ως ο υπουργός που κάλυψε τους επίορκους, υπουργός των επίορκων»!
-Οποία ξεφτίλα!
Πού όμως να ιδρώσει το αυτί του κ. Μανιτάκη, που δεν έχει ούτε το θάρρος να παραιτηθεί. Διότι παραιτούμενος θα προσφέρει υπηρεσία στην κυβέρνηση, όχι παραμένοντας.
«Ε»
 
Επιστροφή στον καπνό


 Το μήνυμα για το νομό μας ως προς την αύξηση του αριθμού των καπνοκαλλιεργητών είναι σαφέστατο: Επιστροφή!
Ενώ κατά το παρελθόν υπήρχε μείωση του αριθμού των καπνοκαλλιεργητών, άρχισε σταδιακά η αντίστροφη πορεία. Ο αριθμός των απασχολούμενων αυξάνει. Έτσι, ένα παραδοσιακό προϊόν που στήριζε χιλιάδες οικογένειες επί δεκαετίες, συνεχίζει να κάνει το ίδιο τώρα πάλι.
Παράλληλα αυξήθηκαν οι τιμές κατά 20%, η ανεργία στην οικοδομή και τη βιοτεχνία – βιομηχανία αυξάνει, η λύση είναι η γη, ο καπνός, πράγμα που έγινε, ξεκίνησε ήδη.
Από την άλλη, υπάρχουν ΣΕΚΕ, ΣΕΚΑΠ και άλλες εταιρίες που προτιμούν τα καπνά της περιοχής λόγω υψηλής ποιότητας.
-«Ανάσταση» λοιπόν της καπνοκαλλιέργειας στο νομό μας.
«Ε»
 
Νταβούτογλου: «Παράθυρο ευκαιρίας» στο Κυπριακό


 Παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του Κυπριακού διαπίστωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, όπως ο ίδιος μετέφερε στους δημοσιογράφους τη μεταξύ τους συζήτηση.
«Ανέφερα στον κ. Κέρι ότι περιμένουμε από τις ΗΠΑ να ασχοληθούν με το θέμα», προσθέτοντας ότι στην παρούσα φάση υπάρχει ένα «παράθυρο ευκαιρίας» στο Κυπριακό, θέση με την οποία συμφώνησε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Επεξηγώντας τι εννοεί «παράθυρο ευκαιρίας» δήλωσε ότι μετά τις κυπριακές προεδρικές εκλογές δημιουργήθηκαν προϋποθέσεις, οι οποίες θα πρέπει να μελετηθούν προσεκτικά.
«Αν αξιολογηθούν σωστά και δεν επισκιαστούν από ψυχολογικούς παράγοντες και την οικονομική κρίση, μπορεί να αποδειχθούν η κατάλληλη ευκαιρία για μια μόνιμη ειρήνη στην Κύπρο», πρόσθεσε.
Παράθυρο για τους Τούρκους, κερκόπορτα για τους Έλληνες…
 
Είπαν για μηνύσεις


 Ο κ. Μωραΐτης ενημέρωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι υπάρχει ένα στρεβλό καθεστώς που εφαρμόζεται στα σύνορα στον Άγιο Κωνσταντίνο και γι’ αυτό μέσω μηνύσεων των αρμοδίων υπηρεσιών, θα επιχειρήσουν να δοθεί λύση. Όπως εξήγησε λίγα μέτρα δίπλα στα σύνορα υπάρχει πινακίδα που αναφέρει ότι απαγορεύεται η διέλευση οχημάτων με φάρδος μεγαλύτερο των 1,8 μ. και βάρος πάνω από 2 τόνους. Με την ευκαιρία της διέλευσης μεγάλου φορτηγού κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, που εκτίμησαν ότι υπερέβαινε τις απαγορεύσεις, αναρωτήθηκαν πώς εφαρμόζεται το καθεστώς και έμαθαν ότι η πινακίδα δεν ισχύει, αλλά με νομαρχιακή απόφαση επιτρέπονται έως 3,5 τόνοι, παρότι ο περιορισμός του φάρδους παραμένει. «Άρα η παρανομία εφαρμόζεται εδώ και χρόνια», σχολίασε ο κ. Μωραΐτης και η κ. Γρηγορίου πρόσθεσε ότι αυτή η πινακίδα τοποθετήθηκε από τις τεχνικές υπηρεσίες «για να καλύψουν τα νώτα τους» λόγω των προδιαγραφών του νόμου. «Θα απαντήσουμε με μηνύσεις προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, όλοι μαζί», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης.
Ε.Δ.
 
Κόντεψε να τις φάει


Άρον άρον έφυγε την Τρίτη που μας πέρασε από χώρο στη Θεσσαλονίκη που είχαν συγκεντρωθεί ΕΒΕ και ΟΕΒΕ από τη Βόρεια Ελλάδα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης. Ο υπουργός, τον οποίο περίμεναν οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών φορέων για μία ώρα και τρία τέταρτα, έκανε την ομιλία του για την… ανάπτυξη, άφησε να μιλήσουν μόνο δύο εκπρόσωποι των παρευρισκόμενων φορέων και πήγε να φύγει. Τότε δέχθηκε τα πυρά των υπολοίπων που είχαν προετοιμαστεί με στοιχεία και έγγραφα για να απευθύνουν ερωτήματα και να θέσουν θέματα στον υπουργό. Εκεί βρισκόταν και η κ. Γρηγορίου που ανέλαβε να μιλήσει για το παραεμπόριο στην περιοχή, αλλά δεν τα κατάφερε.
Αυτή η πρακτική δεν είναι καθόλου άγνωστη δυστυχώς, αφού είναι συχνό το φαινόμενο οι κυβερνητικοί να απευθύνουν τους λόγους τους και να αποχωρούν, απαξιώνοντας τους υπόλοιπους ομιλητές που έχουν προετοιμαστεί για να τους ενημερώσουν για θέματα «που καίνε». Άρα καλά τους κάνουν και τους γιουχάρουν, για να βάλουν μυαλό και να καταλάβουν ότι η θέση τους απαιτεί να ακούνε.
 
Κοινό σημείο


Μπορεί να τους χωρίζει ένας ολόκληρος κόσμος στις ιδεολογικές τους απόψεις, αλλά ένα τους δένει. Η αγάπη τους για την πόλη και την ιστορία της. Ο λόγος για το Νίκο Φωτιάδη και το Νίκο Ανταμπούφη που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση των Αρμενίων για την παρουσίαση του αρχείου της κοινότητας.
Εκεί βρέθηκε και ο Θωμάς Εξάρχου και αυτό ικανοποίησε ιδιαίτερα τους διοργανωτές, μιας και ο γνωστός ιστοριοδίφης έχει ασχοληθεί με διάφορες κοινότητες που έζησαν στην Ξάνθη και άρα είναι σε θέση να συνταιριάξει στοιχεία και να συνδέσει γεγονότα.
Ε.Δ.
 
Οφσόρ στους Τοξοτες!


 Και στην Ξάνθη έχει εντοπιστεί οφσόρ εταιρεία! Όπως αναφέρουν «ΤΑ ΝΕΑ» σε ρεπορτάζ με τίτλο: «Ο χάρτης των ελληνικών οφσόρ: «έκπληξη προκαλούν τα ευρήματα σχετικά με την ύπαρξη μετόχων και διευθυντών υπεράκτιων εταιρειών στον Άνω Τοξότη Ξάνθης»…που φυσικά εννοεί τους Τοξότες. Οποία πρόοδος στους Τοξότες!!! Και οφσόρ….Θα’ χει πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε ποιος ή ποιοι είναι μέτοχοι και διευθυντές οφσόρ στους Τοξότες!
Μ.Ξ.
 
Ένα βήμα μπρος για την τοπική κοινωνία


 Ήταν πράγματι πολύ επιτυχημένο το συλλαλητήριο του Σαββάτου και έδωσε μια αποστομωτική απάντηση σ’ όσους προσπάθησαν να το σαμποτάρουν προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες και πολλές φορές μάλιστα λοιδορώντας με ανέντιμο τρόπο την κοινή προσπάθεια των κομμάτων και των φορέων που το διοργάνωσαν. Ο κόσμος δεν τους άκουσε και έδωσε βροντερό παρόν στο συλλαλητήριο και ένα ηχηρό μήνυμα ότι η Ξάνθη είναι ενωμένη απέναντι στην ρατσιστική βία. Είναι γεγονός ότι πιο ισχυρή ήταν η παρουσία της μειονότητας και αυτό γίνεται για πρώτη φορά. Βέβαια παίζει σημαντικό ρόλο ότι την αφορά καθώς η βία της Χ.Α. έχει στόχο τα μέλη της όμως καταδεικνύει ότι η μειονότητα έχει καταρρίψει κάποια φοβικά σύνδρομα και ταμπού και μπορεί σε μια ενωτική πορεία με την πλειονότητα να διεκδικεί τα κεκτημένα της. Κι αυτό είναι ένα ακόμη βήμα μπροστά για την τοπική μας κοινωνία που δείχνει ώριμη να υψώνει το ανάστημα της προφυλάσσοντας τα μέλη της.
Κρίμα που κάποιοι περιχαρακώθηκαν πίσω από τα κομματικά τους και δεν μπόρεσαν να δουν της ουσία και ήταν απόντες από μια νίκη της Δημοκρατίας ενάντια στον ρατσισμό, την βία και τον φασισμό!
Μ.Ξ.  
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…