Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

0

Σπάνιο είδος οι εργάτες γης
Οι άνθρωποι στα χωριά το γνωρίζουν καλά. Σπανίζουν οι εργάτες γης όχι μόνο στην περιοχή μας αλλά πανελλαδικά.  Με την αλλαγή κάποιων καλλιεργειών, κυρίως δέντρων, η συλλογή των καρπών γίνεται με τα χέρια. Έτσι, χρειάζονται εργάτες για τη συλλογή των σταφυλιών, των ροδιών, ελιών, μήλων, φουντουκιών κλπ.  Ε, λοιπόν, για να εξασφαλιστούν οι ανάλογοι εργάτες συλλογής των καρπών, γίνεται «μάχη» πραγματική ως προς την εξασφάλισή τους.
Ίσως ρωτήσει κάποιος γιατί υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Η απάντηση είναι απλή και οφείλεται στην επιδοματική πολιτική της πολιτείας. Επιδοτεί τους ανθρώπους αυτούς και έτσι τους απομακρύνει από τη δουλειά. Από άνεργους, τους μετέτρεψε σε άνεργους τεμπέληδες που ζουν με διάφορα επιδόματα. Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα. Κι ύστερα απορούν γιατί ανεβαίνουν οι τιμές.
Γ.Δ.


Και η απάντηση
Στη λανθασμένη νοοτροπία των κυβερνήσεων να επιδοτούν την ανεργία, άρχισε εδώ και χρόνια η απάντηση. Ξεκίνησε από την Ισπανία για τη συλλογή του ελαιόκαρπου.
Σήμερα αυτή πραγματοποιείται σε σημαντικό ποσοστό μηχανικά. Έτσι, η συλλογή με το χέρι έχει περιοριστεί στο ελάχιστο εκεί όπου το ανάγλυφο του εδάφους δυσκολεύει τη χρήση του μηχανήματος.
Σύντομα η ίδια μέθοδος θα χρησιμοποιηθεί στ’ αμύγδαλα, τα καρύδια, τα πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, μήλα και άλλα είδη φρούτων, όχι βεβαίως ευπαθών όπως ροδάκινων, ακτινιδίων κλπ.
Η απάντηση λοιπόν δόθηκε και θα συνεχιστεί η μηχανική συλλογή. Βέβαια, οι ερασιτέχνες μικροί καλλιεργητές 3-5 στρεμμάτων, αυτοί θα συνεχίσουν να ψάχνουν εργάτες γης.
Γ.Δ.


Αλλαγή ώρας
Άντε πάλι τα ίδια. Για την αλλαγή ώρας ο λόγος. Που την συζητούν στην Ε.Ε. να καθιερώσουν μία αποδεκτή απ’ όλους για να σταματήσει αυτή η χειμερινή και καλοκαιρινή αλλαγή που δήθεν εξοικονομεί ενέργεια.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα ο οποίος μάλλον βάζει τα πράγματα στην ίδια θέση, αυτή της εναλλαγής, τονίζοντας ότι η κατάργηση στην Ελλάδα δεν συζητείται αυτή τη στιγμή: «Τα έχουμε συζητήσει και σκεφτεί όλα. Έχουν γίνει και μελέτες και τώρα εκπονείται ακόμη μία. Όμως, αυτήν τη στιγμή δεν φαίνεται να έχει επίπτωση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας η αλλαγή ή μη της ώρας».
Έτσι, θα γυρίσουμε ξανά τα ρολόγια μας κανονικά όπως κάθε φορά.
Γ.Δ.


Απλή υπόμνηση
Θέμα συζήτησης παντού το τι μέσο θα χρησιμοποιήσει κάθε νοικοκυριό στο να θερμανθεί το χειμώνα όσο γίνεται πιο οικονομικά.
Ανάμεσα στις διάφορες προτάσεις άκουσα και για τη χρήση των τζακιών, επικουρικά ή αποκλειστικά.
Προφανώς το θέμα είναι προσωπικό κάθε νοικοκυριού το τι τελικά θα επιλέξει ή έχει ήδη επιλέξει εδώ και χρόνια και υποχρεωτικά θα χρησιμοποιήσει αυτό το μέσο που είναι εγκατεστημένο.
Όμως, στη συζήτηση ακούστηκε στην παρέα και μια υπόμνηση την οποία και σας μεταφέρω.
Αυτήν της συντήρησης-καθαρισμού της καμινάδας των τζακιών εγκαίρως πριν να τεθούν σε φουλ χρήση.
Γ.Δ.


Μήπως το πάνε για διάλυση;
Πολύ αργούν να κάνουν το επόμενο βήμα στην δημοτική παράταξη «Αγάπη για την Ξάνθη μας». Πέρασε τόσος καιρός από την παραίτηση του επικεφαλής Γιάννη Παπαχρόνη και ακόμη δεν επίλεξαν τον νέο. Κι αναρωτιέται κανείς τι περιμένουν; Δεν βρίσκουν τον κατάλληλο; Δεν θέλει κανείς να αναλάβει; Τι συμβαίνει; Γιατί ναι μεν δεν υπάρχει θέμα στο δημοτικό συμβούλιο αφού η παράταξη εκπροσωπείται από τον πρώτο πλειοψηφώντα αλλά αυτή η εικόνα δεν κάνει καλό στο προφίλ της παράταξης. Επίσης βρίσκεται στον αέρα αν τελικά η παράταξη θα συνεχίσει ή θα διαλυθεί και αν μεν συνεχίσει αν τελικά θα κατεβεί στις εκλογές τηρώντας τη συμφωνία των «4».
Σε κάθε περίπτωση σύντομα πρέπει να δοθούν απαντήσεις από τους ίδιους.
Μ.Ξ.


Εργαζόμενοι ζητούν παραίτηση δημάρχου
Έχει χαθεί κάθε μέτρο και λογική σε μερίδα δημοτικών υπαλλήλων και ιδού γιατί.
Στον γειτονικό δήμο Ιάσμου, η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων πραγματοποιήθηκε παρουσία του προέδρου ΠΟΕ-ΟΤΑ και συνδικαλιστών. Οι παρόντες λοιπόν, ζήτησαν την παραίτηση του δημάρχου Οντέρ Μουμίν, διότι ζήτησε οι εργαζόμενοι στο δήμο (μερίδα αυτών)  να εργάζονται πραγματικά και να μη παίρνουν τζάμπα χρήματα.
Το ποιος έχει δίκιο, ποιος εργάζεται λίγο ή πολύ, αυτό είναι μια εσωτερική υπόθεση που θα πρέπει να λυθεί μεταξύ τους στο δήμο, σε πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης.
Το να ζητούν όμως την παραίτηση του δημάρχου, αυτό είναι πρωτοφανές και απαράδεκτο για άτομο που έχει εκλεγεί με τις ψήφους του λαού του Ιάσμου.
Γ.Δ.


Συμβαίνει σε πολλούς δήμους
Η εκρηκτική κατάσταση στο δήμο Ιάσμου πήρε διαστάσεις διότι μερίδα εργαζομένων και δημοτική αρχή συγκρούστηκαν για ένα θέμα που δυστυχώς υφίσταται σε πολλούς δήμους της χώρας. Κι αυτό το θέμα δεν είναι άλλο από το δικαίωμα του δημάρχου να μετακινεί υπάλληλο όπου θεωρεί ότι θα αξιοποιεί τις γνώσεις του καλύτερα. Συνήθως οι εργαζόμενοι δυσφορούν, προβάλουν δικαιολογίες και τελικά επέρχεται η σύγκρουση.
Στη σύγκρουση αυτή λοιπόν παρεμβαίνει το συνδικαλιστικό όργανο συνήθως εάν όχι μονίμως υπέρ των εργαζομένων. Έτσι όμως αντί να βρεθεί λύση επέρχεται πλέον ακραία λεκτική σύγκρουση και η υπόθεση ξεφεύγει. Έτσι, ο συνδικαλισμός αντί βοήθειας και εξομάλυνσης γίνεται η αιτία της διάσπασης κάθε προσπάθειας συμβιβασμού εξαιτίας και της μονιμότητας των δημοτικών υπαλλήλων.
Γ.Δ.


Να δοθούν και στην Ξάνθη
Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε ένα διαδικτυακό σεμινάριο στην Καβάλα το οποίο διοργάνωσε η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών έργων για τη βιομηχανική κληρονομιά της Περιφέρειας ΑΜΘ. Στο σεμινάριο λοιπόν παρουσιάστηκαν εφαρμοσμένα παραδείγματα προστασίας και ανάδειξης της κληρονομιάς αυτής που είναι οι καπναποθήκες και τα καπνεργοστάσια. Πέρα από το γεγονός του ότι η υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων εδρεύει στην Ξάνθη και όφειλε, ηθικά τουλάχιστον να το υλοποιήσει στην πόλη μας, που διαθέτει καπναποθήκες και καπνεργοστάσια, πιστεύουμε πως θα ενημερώσει για το περιεχόμενο του σεμιναρίου τον δήμο Ξάνθης και Αβδήρων.
Για να έχουν τα στοιχεία του σεμιναρίου που τους αφορούν άμεσα.
Γ.Δ.


Όχι στην επιστροφή
Επιστολή σύντομη, αληθινή και ολίγον αγανακτισμένη. Αιτία η συζήτηση στην κυβέρνηση για την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών με την οποία δεν συμφωνεί ο επιστολέας.
Γράφει: «Έχω όπως και άλλοι συμπολίτες, χιλιάδες, ακολουθήσει τις εντολές των ειδικών ιατρών ως προς την αναγκαιότητα του εμβολιασμού για την COVID. Το έκανα με συνέπεια ως όφειλα ως μέλος της κοινωνίας σεβόμενος τις εντολές, τον περίγυρό μου και βέβαια την προστασία του ίδιου του εαυτού μου. Όλα αυτά έπραξαν εκατομμύρια συνέλληνες. Αυτό όμως αρνήθηκαν να κάνουν εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και άλλες κρατικές δομές. Η άρνησή τους ήταν η αιτία της απομάκρυνσής τους. Πληροφορούμαι λοιπόν ότι η κυβέρνηση σκέφτεται ν’ αναιρέσει τη δική της απόφαση της απομάκρυνσης των εργαζομένων αυτών. Δηλαδή να επιστρέψουν ανεμβολίαστοι στα νοσοκομεία. Θεωρώ πως είναι σοβαρό λάθος εάν τελικά υλοποιηθεί αυτή η επιστροφή όταν μάλιστα επιβεβαιωμένα υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων πανελλαδικά
Για την αντιγραφή
Γ.Δ.


Το πιο δημοφιλές site στην χώρα μας είναι το Skroutz!
Σύμφωνα με διεθνής έρευνα της Hostinger εκτός από την Google που είναι το δημοφιλέστερο site σε όλο τον κόσμο με δεύτερο το YouTube και το Facebook, η Νο 1 σε επισκέψεις ιστοσελίδα, μετά από αυτούς τους τρεις κολοσσούς του ίντερνετ, είναι η Wikipedia. Για την ακρίβεια, είναι Νο1 σε 43 χώρες του κόσμου, μεταξύ αυτών η Kύπρος, το Αφγανιστάν, η Αυστραλία, το Μπαγκλαντές, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ινδία, η Ιταλία, το Πακιστάν, το Περού, η Σουηδία, η Ουγκάντα και η Ουκρανία.
Το αμέσως επόμενο δημοφιλέστερο site είναι το Twitter, καθώς είναι Νο1 σε 10 χώρες, με τις περισσότερες από αυτές να βρίσκονται στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Στις ΗΠΑ, το πρώτο σε επισκέψεις site (μετά τα 3 μεγάλα, πάντα), είναι εκείνο της Amazon.
Αλλά και στην Ελλάδα, ένα site  αγορών είναι πρώτο, καθώς τα στοιχεία της Hostinger δίνουν τον τίτλο του δημοφιλέστερου στο Skroutz!
Αυτό βέβαιο δείχνει το πόσο καταναλωτικοί είμαστε αλλά και το πόσο λίγο μας ενδιαφέρει να μαθαίνουμε κάτι νέο που το βρίσκουμε συνήθως στην Wikipedia.
Ας το πάρουμε απόφαση. Οι νεοέλληνες δεν είμαστε φιλομαθείς. Και αυτό φαίνεται και διαπιστώνεται πολύ απλά μέσα σε ένα μέσο Μαζικής Μεταφοράς. Ποιος διαβάζει ένα βιβλίο όπως γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες; Οι περισσότεροι ασχολούνται με το κινητό τους!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Αθλητικά Σχολεία Την επαναφορά του θεσμού των αθλητικών σχολείων, με την έναρξη λειτουργία…