Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ενέργεια «Παγώνει» τα νοικοκυριά η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης

«Παγώνει» τα νοικοκυριά η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης

0

Ξεκινά η διάθεση την Παρασκευή 14/10 με 1,60 ευρώ το λίτρο

 

Επιπλέον 700 ευρώ για την θέρμανση με πετρέλαιο για φέτος – «Ξεφούσκωσε» το  ενδιαφέρον για  πετρέλαιο μετά την άνοδο της τιμής του

 

 

Ξεκινά την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης αλλά η τιμή εκκίνησης κυριολεκτικά προκαλεί …ανατριχίλα! Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα  – όπως μας πληροφορούν οι πρατηριούχοι καυσίμων –  η τιμή εκκίνησης θα είναι στα 1,60 ευρώ το λίτρο και με την μείωση των 25 λεπτών στην αντλία, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Τουτέστιν χωρίς αυτήν θα ήταν στα 1,85 ευρώ! 

Στα 1,60 ευρώ το λίτρο η τιμή εκκίνησης

Σημειώνεται ότι η χρηματιστηριακή τιμή του πετρελαίου είναι στα 98 δολάρια το βαρέλι ενώ πριν 2 μέρες ήταν 82 δολάρια! Να θυμίσουμε επίσης  ότι πέρσι η τιμή εκκίνησης ήταν 1, 08 ευρώ με την χρηματιστηριακή τιμή στα 90 δολάρια το βαρέλι. Τα ερωτήματα που τίθενται λοιπόν είναι τι προκαλεί αυτή την διαφορά των 80 λεπτών ανά λίτρο και ποιοι την καρπούνται; Να προσθέσουμε ότι φέτος στην διεθνή ισοτιμία το ευρώ έχει υποστεί μείωση 30% έναντι του δολαρίου και αυτό είναι μια αιτία. Σε κάθε περίπτωση όμως στην διαμόρφωση της τιμής του πετρελαίου παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο τα διυλιστήρια που παίρνουν την μερίδα του λέοντος αλλά και το κράτος με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που «καπελώνει» την τιμή. Ενδιάμεσος κρίκος οι πρατηριούχοι που αγοράζουν από τις εταιρείες και πωλούν με κέρδος 2 – 3 λεπτά στο λίτρο όπως μας βεβαιώνουν από το σωματείο Πρατηριούχων καυσίμων Ξάνθης.

«Ξεφούσκωσε» το  ενδιαφέρον για  πετρέλαιο μετά την άνοδο της τιμής του

Για «Μαύρη Παρασκευή» κάνουν λόγο πρατηριούχοι καυσίμων αλλά και καταναλωτές που καλούνται να βάλουν πολύ πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ευτυχώς ο καιρός στα μέρη μας είναι καλός και έτσι οι καταναλωτές κρατούν μια απόσταση …ασφαλείας προς το παρόν από τα πρατήρια καυσίμων αναμένοντας να δουν πώς θα κινηθούν οι τιμές και αν θα πέσουν. Κάποιοι έχουν αποθέματα στους λέβητες  και έτσι μπορούν να καλυφθούν όταν πιάσουν τα πρώτα κρύα! Οι υψηλές τιμές όμως στο πετρέλαιο θέρμανσης έχουν «ξεφουσκώνει» το αρχικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε ως στροφή στη θέρμανση με πετρέλαιο μετά τις υπέρογκες τιμές στο  φυσικό αέριο αλλά και τον διπλασιασμό στις τιμές των καυσόξυλων και των πέλλετ. Και το ζήτημα είναι ότι οι καταναλωτές πλέον δεν ξέρουν πού να στραφούν αφού και το  πετρέλαιο που θεωρούνταν στην δεδομένη συγκυρία πιο συμφέρουσα επιλογή έχει πάρει την ανηφόρα ενώ και η ρευστότητα που επικρατεί με τις τιμές στο βαρέλι να ανεβοκατεβαίνουν δημιουργεί αβεβαιότητα και δισταγμό.

Επιπλέον 700 ευρώ για την θέρμανση με πετρέλαιο για φέτος

Επιπλέον 700 ευρώ θα κοστίσει η θέρμανση για τη σαιζόν 7 μηνών σε ένα μέσο διαμέρισμα. Κι αυτό γιατί το νοικοκυριό θα πληρώνει  100 ευρώ παραπάνω τον μήνα για πετρέλαιο από ότι πέρσι: «Ο κόσμος είναι παγωμένος και με το δίκιο του. Με τιμή στο 1,60 πολλά νοικοκυριά θα έχουν πρόβλημα. Ο κόσμος …κλαίει όταν ακούει την τιμή! Είναι δυνατόν να δίνει 300 ευρώ για θέρμανση όταν παίρνει 600 ευρώ. Πολλοί θα κρυώσουν. Ακόμη και αν αυξήθηκε το επίδομα θέρμανσης τα λεφτά είναι πολλά όταν και όλα τα είδη έχουν αυξηθεί. Έρχεται ένας πραγματικά δύσκολος και παγερός χειμώνας», επισημαίνει ο κ. Χαραλαμπίδης.

petrelaio thermansis -emprosΤι αλλάζει  με το επίδομα θέρμανσης

Την ερχόμενη Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα myΘερμανση για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό:

Από την έναρξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται φθηνότερα κατά 25 λεπτά (20 λεπτά + ΦΠΑ) το λίτρο μετά την κρατική επιδότησης στην αντλία, όπως προειπώθηκε.

Τα νοικοκυριά που έλαβαν και πέρυσι επίδομα θέρμανσης θα εισπράξουν φέτος μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης λόγω της αύξησης από 300 σε 350 ευρώ της βάσης υπολογισμού του επιδόματος. Για παράδειγμα νοικοκυριό με δύο παιδιά που διαμένει μόνιμα στη Φλώρινα θα λάβει φέτος επίδομα ύψους 578 ευρώ από 496 ευρώ πέρυσι.

Το κατώτερο και ανώτερο ποσό του επιδόματος θα καθοριστεί με την ΚΥΑ. Το επίδομα, για κάθε δικαιούχο, υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 ( οι λεγόμενες βαθμοημέρες,) που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Νέοι δικαιούχοι: Όλοι οι νέοι δικαιούχοι θα λάβουν διπλάσιο επίδομα. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται τόσο τα νοικοκυριά που δικαιούνται για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω διεύρυνσης των εισοδηματικών ορίων όσο και εκείνα που θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά ως πηγή θέρμανσης το πετρέλαιο. Για παράδειγμα οικογένεια με δύο παιδιά η οποία κατοικεί σε διαμέρισμα στην Αθήνα πέρυσι για τη θέρμανση με φυσικό αέριο έλαβε επίδομα 180,6 ευρώ.

Φέτος εάν βάλει αντί για φυσικό αέριο, πετρέλαιο θα λάβει διπλό αυξημένο επίδομα το οποίο φτάνει τα 421,4 ευρώ.

Με την κοινή υπουργική απόφαση θα ορίζονται επίσης τα εξής:

Εισοδηματικά όρια: Το όριο εισοδήματος ανέρχεται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ για το έγγαμο ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.

Αμετάβλητα παραμένουν τα περιουσιακά κριτήρια στα 180.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Ενέργεια
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Σ. Μαυρίδης πρόεδρος της Δ.Ε. του Περιφερειακού Τμήματος Ξάνθης των Διπλωματούχων Μηχανικών-Ηλεκτρολόγων

Στη Διοικούσα Επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι: Β. Γιαννίκης, Μ. Ψωμάς, Θ. Ιωαννίδης και Γ. …