Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Αθλητικά Νέα Μπάσκετ: Ξεχωρίζει η γυναικεία ομάδα της Ασπίδας

Μπάσκετ: Ξεχωρίζει η γυναικεία ομάδα της Ασπίδας

0
aspida gynekes fasi 001-empros
Κράτησε «ζωντανό» το γυναικείο πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΑΜΑΘ
 
«Τα κορίτσια ευχαριστούνται το μπάσκετ και αυτό μας χαροποιεί» δηλώνει στο «Ε» ο προπονητής Καρά Αχμέτ Νεδήμ
 
Μία φωτεινή εξαίρεση στη γενικότερη εικόνα του ελληνικού αθλητισμού και των πολλών προβλημάτων που τον ταλανίζουν είναι η γυναικεία ομάδα της Ασπίδας.
Ο ξανθιώτικος σύλλογος εδώ και πολύ καιρό έχει πάρει την κατάσταση στα χέρια της και στηριζόμενη κατά κύριο λόγο στις δικές της δυνάμεις, προσπαθεί να πραγματοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό που κάνει εδώ και μία εικοσαετία περίπου. Να μάθει στους νεαρούς Ξανθιώτες και Ξανθιώτισσες να ασχολούνται με τον αθλητισμό μαθαίνοντας – στην προκειμένη περίπτωση – μπάσκετ.
Κράτησε «ζωντανό» το γυναικείο πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΑΜΑΘ
Το τμήμα καλαθοσφαίρισης της Ασπίδας βρίσκεται παραδοσιακά ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες της περιφέρειας σε διάφορα ηλικιακά τμήματα. Τόσο στο ανδρικό όσο και στις γυναίκες, νεανίδες, κορασίδες κ.α.
Για φέτος μάλιστα η Ασπίδα ήταν αυτή που ουσιαστικά κράτησε ¨ζωντανό¨ το πρωτάθλημα γυναικών της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, καθώς συμμετείχε με δύο από τις τέσσερις ομάδες στον όμιλο, την «Ασπίδα» και την «Ασπίδα 2001».
Η πληθώρα αθλητριών στις τάξεις της ξανθιώτικης ομάδας οδήγησε στη δημιουργία των δύο τμημάτων, με το ένα να αποτελείται από κορίτσια 22-23 ετών και το 2ο με παγκορασίδες γεννημένες τις χρονιές 1999-2000!
Με το ένα τμήμα μάλιστα, την «Ασπίδα 2001» εξασφάλισε ήδη τη συμμετοχή της στην τελική φάση που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη και από την οποία θα αναδειχθεί η ομάδα που θα προβιβαστεί στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Α2 Γυναικών.
Νεδήμ: «Να ευχαριστιόμαστε το μπάσκετ»
Μπορεί να πηγαίνει ¨τρένο¨ στο πρωτάθλημα όμως δεν «καίγεται» για την άνοδο στην Α2. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του προπονητή της «Ασπίδας 2001», Καρά Αχμέτ Νεδήμ.
Ο έμπειρος προπονητής εξηγεί μιλώντας στο «Ε»: «Να μην κρυβόμαστε, πρωταρχικός μας στόχος δεν είναι η άνοδος αλλά το να παίζουν τα κορίτσια όμορφο μπάσκετ, να το ευχαριστιούνται – όπως κάνουν – και να αποκτήσουν εμπειρία.
Ο οικονομικός παράγοντας είναι ο βασικός και αποτρεπτικός στο να σκεφτόμαστε το ενδεχόμενο ανόδου. Κι αυτό γιατί σε περίπτωση που προβιβαστούμε στην Α2 και με την αναδιάρθρωση των κατηγοριών, θα έχουμε αγώνες σε μακρινές πόλεις όπως η Λάρισα, τα Ιωάννινα, ακόμη και η Λευκάδα, κάτι που σημαίνει ότι θα έχουμε στο πρόγραμμα μακρινά ταξίδια, διανυκτερεύσεις και περισσότερα έξοδα. Λόγω των οικονομικών δυσκολιών που ήδη συναντούμε, προσπαθούμε να περιορίσουμε τα έξοδα μας και να δουλεύουμε με σύνεση και μεθοδικότητα, οπότε δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε ανοίγματα ή να αυξήσουμε τα έξοδα».
«Αξίζουμε την άνοδο αλλά…»
Οι δυνατότητες των αθλητριών της Ασπίδας είναι πολλές, όμως καθώς και οι ίδιες αντιλαμβάνονται τη γενικότερη κατάσταση, αφοσιώνονται στο να μάθουν και να αγωνίζονται καλά στο μπάσκετ. Ο κ. Νεδήμ αναφέρει σχετικά:
Κ.Ν.: «Αν το δούμε αγωνιστικά, τα κορίτσια αξίζουν την άνοδο. Κοπιάζουν και προσπαθούν καθημερινά στις προπονήσεις, κάνουν πολύ καλές εμφανίσεις και είναι αήττητες. Μάλιστα είμαστε από τις πιο νεανικές ομάδες με Μ.Ο. ηλικίας τα 22-23 έτη (εκτός από την έμπειρη παίκτρια Λένα Αντώνογλου) ενώ έχουμε και το 2ο τμήμα όπου οι ακόμη μικρότερες αθλήτριες ¨ψήνονται¨ για τη συνέχεια.
Καθώς εξασφαλίσαμε το πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΑΜΑΘ έχουμε στη συνέχεια (πιθανότατα 19-24 Ιουνίου) τα τελικά της Β. Ελλάδος όπου θα κριθεί η άνοδος στην Α2. Αν τερματίσουμε εκεί πρώτοι θα το σκεφτούμε πολύ για να ανέβουμε, για τους λόγους που προανέφερα. Στην Α2 εξάλλου πέρα από τα πάγια αυξημένα έξοδα θα χρειαστεί ενίσχυση με έμπειρες παίκτριες. Έχουμε μερικές παλιές που ζουν στη Θεσσαλονίκη ή άλλες πόλεις και πολύ δύσκολα θα τις πείσουμε να επιστρέψουν μόνο και μόνο για να παίζουμε στην Α2. Σίγουρα τόσο η διοίκηση της ομάδας, οι προπονητές όσο και οι αθλήτριες θα το ήθελαν αυτό όμως όλοι γνωρίζουμε την κατάσταση και παραμένουμε προσγειωμένοι».
Επιτυχίες και στον οργανωτικό τομέα
Πέρα από το αγωνιστικό μέρος, η Ασπίδα Ξάνθης έχει πετύχει σε ένα σημαντικό κομμάτι που δεν είναι άλλο από τα οργανωτικά θέματα. Ο ξανθιώτικος σύλλογος έχει αναλάβει σχεδόν εξ’ ολοκλήρου τη συντήρηση του κλειστού γυμναστηρίου Ευμοίρου, όπου δίνουν τα παιχνίδια τους όλα τα αγωνιστικά τμήματα και με πολύ κόπο, προσωπική εργασία και εισφορές από παράγοντες του συλλόγου και γονείς αθλητών – αθλητριών, διατηρούν το γυμναστήριο σε ένα πανέμορφο χώρο πραγματικό στολίδι για επίσημους αγώνες.
Σχετικά με τις εργασίες στο κλειστό Ευμοίρου ο Καρά Αχμέτ Νεδήμ τονίζει: «Από την αρχή που αποφασίσαμε να μπούμε μέσα στο κλειστό και να αναλάβουμε τη συντήρηση του, ο καθένας με πολύ κόπο βοήθησε σε διάφορους τομείς. Άλλοι καθάρισαν τον περιβάλλοντα χώρο, άλλοι τον εσωτερικό, τα αποδυτήρια. Κάποιοι τεχνίτες έκαναν επιδιορθώσεις όπου χρειαζόταν κλπ. Το πρόβλημα που παραμένει όπως σε όλα τα δημοτικά γυμναστήρια της πόλης είναι αυτό της θέρμανσης, καθώς δεν μπορούμε να προμηθευτούμε πετρέλαιο κι έτσι το χειμώνα κάναμε προπονήσεις σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Πάντως όλοι όσοι ασχολούμαστε με την ομάδα έχουμε αγκαλιάσει το χώρο, ενώ η λειτουργία του γυμναστηρίου στο Εύμοιρο θεωρώ ότι έχει βοηθήσει και το χωριό καθώς ήδη δημιουργήθηκε και ένα τμήμα με παιδιά από εκεί που δεν μπορούν να κατεβαίνουν στην Ξάνθη για προπονήσεις. Το σημαντικότερο είναι ότι όλοι μας και περισσότερο οι αθλήτριές μας και οι αθλητές μας χαίρονται που μπορούν να ασχολούνται με το μπάσκετ και τον αθλητισμό και αυτό είναι που μας χαροποιεί κι εμάς», καταλήγει ο κ. Νεδήμ.
 
Ασπίδα 2001 Ξάνθης


Με την κατάκτηση της 1ης θέσης του πρωταθλήματος ΕΚΑΣΑΜΑΘ, η «Ασπίδα 2001» πήρε το εισιτήριο για τα τελικά που θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη το καλοκαίρι.
Εκεί η ξανθιώτικη ομάδα θα βρεθεί σε έναν όμιλο αντιμέτωπη με τις πρωταθλήτριες από τις Ενώσεις Δυτ. Μακεδονίας, Κεντρ. Μακεδονίας, Χαλκιδικής και Θεσσαλίας και η νικήτρια του ομίλου θα προβιβαστεί στον Β. Όμιλο της Α2 Εθνικής Κατηγορίας Γυναικών.
Να υπενθυμίσουμε ότι η γυναικεία ομάδα της Ασπίδας Ξάνθης είχε προβιβαστεί το 2011 στην Α2 γυναικών, όπου όμως δεν κατάφερε να παραμείνει κυρίως λόγω των οικονομικών δυσκολιών και εξόδων που προέκυπταν συνεχώς.
Η βαθμολογία δυο αγωνιστικές πριν το τέλος:
Ασπίδα 2001 Ξάνθης: 8 β.
Πανσερραϊκός: 6β.
Πάνθηρες Καβάλας: 4β.
Ασπίδα Ξάνθης: 3β.
Το «ρόστερ» της «Ασπίδας 2001» αποτελείται από τις: Παπαϊωάννου, Καραλίδου Στ., Παπαευαγγέλου, Παπαχρυσοβέργη, Καρακατσάνη, Αντώνογλου, Αβραμίδου, Ζιώγα, Κοντοπούλου, Καραλίδου Β., Καραλή, Τσεμπερλίδου, Πανταλόνα.
Προπονητής: Καρά Αχμέτ Νεδήμ.
 
Δημήτρης Καλτέκης
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αθλητικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Λεύκιππος: Πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε στη Θεσσαλονίκη απέναντι στη ΧΑΝΘ

Αποκλείστηκε από τον  μεγάλο τελικό αλλά τερμάτισε 3ος στον 3ο Όμιλο της National League 1…