Στο κενό η πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλου προς τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ για συμμετοχή του στον προσυνεδριακό διάλογο του ΠΑΣΟΚ
«Ευχαριστούμε όμως δεν θα πάρουμε» η απάντηση Κουβέλη
Στο κενό έπεσε η πρόσκληση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου προς τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη για συμμετοχή του και των στελεχών του κόμματος στον προσυνεδριακό διάλογο του ΠΑΣΟΚ με ουσιαστικό τρόπο, δηλαδή με βάση τα κείμενα που είναι αντικείμενο του σχετικού διαλόγου με στόχο την ανασύσταση της κεντροαριστεράς διαμέσου της συσπείρωσης των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ώστε να καλυφθεί το κενό του ενδιάμεσου χώρου μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και να διεμβολίσει την πόλωση.
Βενιζέλος καλεί Κουβέλη
Η πρόταση κατατέθηκε δια προσωπικής επιστολής στον Κ. Κουβέλη από τον κ. Βενιζέλο και αναφέρει : «Έχω κατ’ επανάληψη διατυπώσει, απευθυνόμενος στη ΔΗΜ.ΑΡ, πρόταση ουσιαστικού και απροκατάληπτου διαλόγου, πρόταση συστράτευσης και συμπόρευσης. Αυτή την πρόταση την επανέλαβα και χθες, συνοδευόμενη από την πιο συγκεκριμένη διαδικαστική πρόταση, να συναντηθούν τις ημέρες αυτές, πριν την έναρξη του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων προκειμένου να συζητήσουμε φιλικά και ελεύθερα πάνω σε όλα αυτά τα θέματα, που συνιστούν, εκ των πραγμάτων, την ημερήσια διάταξη της ελληνικής Κεντροαριστεράς και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Μπορούμε επίσης να συζητήσουμε και τα ζητήματα που αφορούν τις θεσμικές προϋποθέσεις της εθνικής ανάκαμψης (π.χ. αναθεώρηση του Συντάγματος και εκλογικό σύστημα).
Είμαι έτοιμος να τεθώ επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ, εφόσον και εσύ θα ήθελες να τεθείς επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΔΗΜ.ΑΡ. Η επαφή των δύο κομμάτων σε επίπεδο αντιπροσωπειών δεν συνιστά διάλογο «κορυφής» γιατί ταυτόχρονα θέλουμε ανοικτό διάλογο και στο επίπεδο των κοινοβουλευτικών μας ομάδων και στο επίπεδο των οργανώσεών μας» (απόσπασμα από την επιστολή Βενιζέλου)
Κουβέλης: «Ευχαριστούμε όμως δεν θα πάρουμε»
Το πολιτικό φλέρτ Βενιζέλου δεν βρήκε την ανάλογη ανταπόκριση στη ΔΗΜΑΡ. Στην επιστολή του κ. Κουβέλη δεν αναφέρεται βέβαια αλλά οι κύκλοι της ΔΗΜΑΡ δεν καλοδέχτηκαν αυτό το «άνοιγμα» Βενιζέλου θεωρώντας προσχηματική και ηγεμονική την κίνησή του αλλά κυρίως φοβούμενοι μήπως η ΔΗΜΑΡ χρεωθεί τις «αμαρτίες του ΠΑΣΟΚ» πέραν του πολιτικού κόστους που έχουν εισπράξει από την συμμετοχής τους στην συγκυβέρνηση: «Η ΔΗΜΑΡ όμως, δεν μπορεί να γίνει μέρος του προσυνεδριακού διαλόγου και των εσωτερικών συσχετισμών του ΠΑΣΟΚ. ‘Η να συμμετάσχει, έστω και έμμεσα, στις προσυνεδριακές διαδικασίες άλλου κόμματος, που αναζητεί ένα νέο προσδιορισμό της «ταυτότητάς του», μέσα μάλιστα από ένα ευρύτερο φάσμα απόψεων. Όχι μόνο για λόγους αρχής. Κυρίως, γιατί αυτή η διαδικασία δεσμεύει αντί να διευκολύνει τις διαδικασίες ανασυγκρότησης του ευρύτερου χώρου της δημοκρατικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας και των κοινωνικών κινημάτων…..
….Επίσης, πιστεύω, ότι η ανασυγκρότηση του χώρου αυτού δεν προωθείται με επικοινωνιακούς χειρισμούς, πριν ή μετά από ένα κομματικό συνέδριο. Θέλει συστηματικές και ουσιαστικές προσπάθειες επαναπροσδιορισμού.
Η Δημοκρατική Αριστερά είναι σταθερά προσανατολισμένη στην ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, χωρίς ηγεμονισμούς. Αφορά έναν αστερισμό κινήσεων και προσώπων που θα συσπειρωθούν με βάση τη φυσιογνωμία και το περιεχόμενο του δημοκρατικού σοσιαλισμού».
.
Ανταπάντηση Βενιζέλου:
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας την απαντητική επιστολή του Φώτη Κουβέλη, εξέφρασε τη λύπη του γιατί η αντίδραση της ΔΗΜΑΡ είναι αμήχανη και αμυντική.
Όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, «δεν είναι ώρα για κομματικές περιχαρακώσεις, αλλά για μεγάλες πρωτοβουλίες, με λόγο επί της ουσίας, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, χωρίς διδακτισμούς. Το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στο άνοιγμα, τη συσπείρωση, τη συμπόρευση όλων των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς».
Θέσεις του Κώστα Δέλκου, μέλος Κ.Ε. ΔΗΜΑΡ που εκφραστήκαν στην σύσκεψη της Κεντρικής Επιτροπής
«Δεν έχουμε κανένα λόγο να αναδείξουμε το ΠΑΣΟΚ σε προνομιακό συνομιλητή μας. Δεν έχουμε όμως και κανένα λόγο να φοβόμαστε το διάλογο μαζί του.
Η συγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού αναφέρει η εισήγηση, δεν αφορά σε κινήσεις κορυφής. Ισχυρίζομαι ότι είναι κατ΄ εξοχήν θέμα κορυφής τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στις πρωτοβουλίες εκκίνησής του.
Αν θέλουμε να πούμε ότι δεν μπορεί να παραμείνει κίνηση κορυφών , ότι δεν μπορεί να έχει αποτελέσματα στο βαθμό που δεν υπάρξουν ευρύτερες συσπειρώσεις στη βάση της κοινωνίας, έτσι είναι. Αν όμως εννοούμε ότι ο αστερισμός των κινήσεων και των προσώπων θα αρχίσει εκδηλώνεται στην Ξάνθη, τα Τρίκαλα και τα Γιάννενα (τυχαία τα παραδείγματα) και θα πιέζει και τις κορυφές να το κάνουν, μάλλον κάνουμε λάθος. Εξάλλου δεν νομίζω να λείπουν και δεν λείπουν οι κινήσεις κορυφών. Σχήματα όπως Δημοκρατική Αριστερά και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις – όπως προτάθηκαν από κάποιους ομιλητές δεν μπορούν να απαντήσουν με επάρκεια στις σημερινές απαιτήσεις.
Είναι φανερό ότι το θέμα θα επανέλθει για συζήτηση υπό το φως και των εξελίξεων που έπονται».
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr