Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Καίνε» οι αυξήσεις στην φοιτητική στέγη

«Καίνε» οι αυξήσεις στην φοιτητική στέγη

0

Αύξηση 20 – 30% στα ενοίκια- Εξαφανίστηκαν σε χρόνο ρεκόρ τα δίχωρα του κέντρου

 

Ενδιαφέρον για αγορές φοιτητικών κατοικιών και για επενδυτικό ενδιαφέρον για  εκμετάλλευση

 

Μεγάλη έλλειψη παρατηρείται φέτος σε διαθέσιμα προς μίσθωση προς τους φοιτητές στούντιο και γκαρσονιέρες στην πόλη μας, γεγονός που έχει αυξήσει  τις τιμές σε επίπεδα της τάξης του 20 – 30% από πέρσι. Ιδιαίτερα το πρόβλημα εντοπίζεται  στα δίχωρα νεόδμητα του κέντρου που είναι και τα πιο περιζήτητα και έχουν ήδη εξαφανιστεί δημιουργώντας ένα σημαντικό έλλειμμα σε φοιτητική στέγη σε μια φοιτητούπολη όπως η Ξάνθη. Στο μεταξύ αναστάτωση έφερε στα κτηματομεσιτικά γραφεία της πόλης η…πρόωρη ανακοίνωση των βάσεων των ΑΕΙ μέσα στον Ιούλιο καθώς δεν πρόλαβαν ακόμη να καταγράψουν και να συγκεντρώσουν τα διαθέσιμα διαμερίσματα καθόσον όσων λήγουν τα συμβόλαια συνήθως ξενοικιάζονται τον Σεπτέμβριο.

Εξαφανίστηκαν σε χρόνο ρεκόρ τα δίχωρα του κέντρου – Αύξηση 20 – 30% στις τιμές

Στην «μάχη» της ανεύρεσης φοιτητικής στέγης έχουν ριχτεί από τον Ιούλιο φοιτητές και οι  γονείς τους.  Όπως αναφέρει το μέλος του συλλόγου Μεσιτών Ξάνθης κ. Τσακιρίδης Αφεντούλης από τον προηγούμενο μήνα παρατηρείται μια συνεχής σταθερή ροή σε ζήτηση φοιτητικής στέγης: «Ότι υπήρχε διαθέσιμο σε νεόδμητο δίχωρο  στο κέντρο της πόλης έχει νοικιαστεί. Αυτά έχουν την μεγαλύτερη ζήτηση και νοικιάζονται σε υψηλότερες τιμές. Φέτος η τιμή στην φοιτητική στέγη παρουσιάζει μια αύξηση της τάξης του 20 – 30%. Ξεκινούν από 280 ευρώ και ξεπερνούν τα 350 ευρώ. Τα μονόχωρα που νοικιάζονται από 200 – 230 ευρώ τώρα νοικιάζονται 250 ευρώ. Πάντα η τιμή εξαρτάται από την παλαιότητα, την θέση, τα τετραγωνικά των χώρων και από το αν είναι επιπλωμένο το διαμέρισμα. Περιφερειακά της πόλης υπάρχουν κάποια αδιάθετα και σε πιο χαμηλές τιμές. Στην διαμόρφωση της τιμής παίζει ρόλο και η ζήτηση αλλά και κάποιοι που έχουν να διαθέσουν και «χτυπάνε» τις τιμές. Γενικά όμως η Ξάνθη έχει έλλειψη σε φοιτητικά σπίτια».

Την αυξημένη η ζήτηση αλλά και την έλλειψη καθώς και την αύξηση των τιμών επιβεβαιώνει και η αντιπρόεδρος του συλλόγου Μεσιτών Ξάνθης, κτηματομεσίτρια Αθηνά Κεφαλίδου: «Υπάρχει έλλειψη σε σπίτια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έγιναν καινούργια. Σύγχυση προκάλεσε και η πανδημία αφού κάποιοι δεν ήρθαν, κάποιοι δεν ξενοίκιασαν. Τον Σεπτέμβριο θα είναι πιο ξεκάθαρη η κατάσταση. Ωστόσο υπάρχει αύξηση στις τιμές. Στα δίχωρα οι τιμές κυμαίνονται από 250 – 350 ευρώ.

Ενδιαφέρον για αγορές φοιτητικών κατοικιών και για επενδυτικό ενδιαφέρον για  εκμετάλλευση

Αξιοσημείωτο είναι όπως παρατηρεί ο κ. Τσακιρίδης ότι  στην Ξάνθη ότι  η αύξηση των τιμών στις μισθώσεις έχει αυξήσει  το ενδιαφέρον των μισθωτών για αγορά των σπιτιών που ζητούν να νοικιάσουν ψάχνοντας πάντα για προσφορές όπως επίσης και το επενδυτικό ενδιαφέρον από Ξανθιώτες για αγορά φοιτητικής στέγης προς εκμετάλλευση.

Κλείνοντας ο κ. Τσακιρίδης προτρέπει τους ενδιαφερόμενους για  μίσθωση φοιτητικής στέγης να απευθύνονται στα μεσιτικά γραφεία της  πόλης  ώστε να ενημερώνονται υπεύθυνα και να τους κατευθύνουν τις πιο συμφέρουσες επιλογές χωρίς να ταλαιπωρούνται αλλά και να κινδυνεύουν να πέσουν σε παγίδες.

Στην Ξάνθη η φοιτητική στέγη δεν έχει επηρεαστεί από το φαινόμενο AirBnB

Να σημειωθεί  πως η έλλειψη φοιτητικής  στέγης δεν οφείλεται στις μισθώσεις  AirBnB που παραμένουν ελάχιστες καθώς δεν υπάρχει  μια συνεχής τουριστική ροή στην Ξάνθη ούτε αυτό μπορεί να επηρεάσει  τις τιμές. Να σημειώσουμε ότι σε περιοχές με έντονη τουριστική παρουσία έχει μειώσει σημαντικά τον αριθμό διαθέσιμων κατοικιών αυξάνοντας μοιραία την τιμή της φοιτητικής στέγης.

Οι φοιτητο-περιοχές και οι φοιτητικές εστίες στα Κιμμέρια

Οι «φοιτητο-περιοχές» της Ξάνθης, δηλαδή αυτές που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον όσων έρχονται να σπουδάσουν στην Ξάνθη είναι με σειρά προτεραιότητας το αστικό κέντρο, η Παλιά Πόλη και η ευρύτερη περιοχή της, επίσης η περιοχή του πάρκου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, των 12 Αποστόλων αλλά και άλλες περιοχές του αστικού συνοικισμού. Να σημειώσουμε επίσης ότι οι φοιτητικές εστίες της Πανεπιστημιούπολης στα Κιμμέρια με 450 κλίνες και εστιατόριο, καλύπτουν ένα σημαντικό μέρος σε φοιτητική στέγη και γίνονται ανάρπαστες απ’ αυτούς που διαθέτουν τα κριτήρια. Να σημειώσουμε ότι οι αιτήσεις υποβάλλονται κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου και ο πίνακας κατάταξης με τα ονόματα όσων γίνονται δεκτοί δημοσιεύεται το διάστημα 3-10 Οκτωβρίου. Ενημερωθείτε μέσω της ιστοσελίδας του πανεπιστημίου για τις ειδικές προϋποθέσεις εισδοχής.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παράνομο ρεύμα πάνω από 50 σπιτιών στο Δροσερό κόβει τώρα ο ΔΕΔΔΗΕ

Εκτεταμένη επιχείρηση συνοδεία της Αστυνομίας. Συνεργείο με εναερίτες κόβει τα καλώδια των…