Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

0

Προς το παρόν, σιγή
Περίεργη σιωπή επικρατεί από την πλευρά της Τουρκίας για το θέμα του μουφτή και όσα προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο. Το οποίο ψήφισαν Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25, ενώ «παρών» δήλωσαν το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση.
Φασαρία από την Άγκυρα περιμένουν στο Μέγαρο Μαξίμου για τις αλλαγές στις διαδικασίες επιλογής του μουφτή, που εγκρίθηκαν με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή. Η τουρκική κυβέρνηση παρακολουθούσε το θέμα, αλλά τηρούσε όλο το προηγούμενο διάστημα σιγή ασυρμάτου, αναμένοντας προφανώς να γίνουν οι νέες ρυθμίσεις νόμος του ελληνικού κράτους.
Τόσο στο διπλωματικό γραφείο του Πρωθυπουργού όσο και στο ΥΠΕΞ προεξοφλούν ότι ο Ερντογάν θα επιδιώξει να βάλει και αυτό το θέμα στην ατζέντα των προκλήσεων και της διαχρονικής προσπάθειας της Άγκυρας να εκμεταλλευθεί τη μειονότητα.
Γ.Δ.


Δύσκολη η άρνηση
Συζητώντας και αναλύοντας το θέμα, η εξήγηση για την προσωρινή σιωπή εκ μέρους της τουρκικής πλευράς, τη δικαιολογούν πως το τουρκικό οπλοστάσιο είναι πλέον ανίσχυρο.
Κι αυτό καθώς ο νέος νόμος προβλέπει πλέον την επιλογή μουφτή από μια λίστα υποψηφίων που θα εισηγείται πολυμελές συμβούλιο από εκπροσώπους της μειονότητας κι όχι απευθείας από τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας.
Είχε προηγηθεί άλλωστε μακρά διαβούλευση με τους μουφτήδες, τους ιμάμηδες και τους ιεροδιδασκάλους, καθώς το νομοσχέδιο ενσωματώνει δικές τους προτάσεις, ενώ υιοθετήθηκαν και τα ισχύοντα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και σε μουσουλμανικές.
Γ.Δ.


Περί τουρισμού Ι
Προτάσεις για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος στη Θράκη μέχρι το τέλος της δεκαετίας, αναλύοντας πού θα πρέπει να εστιάσει η ενέργεια (και οι πόροι) τόσο του Δημοσίου, όσο και του ιδιωτικού τομέα, περιλαμβάνει το κεφάλαιο για τη Θράκη της μελέτης που εκπονήθηκε για λογαριασμό του ΙΝΣΕΤΕ «Ελληνικός Τουρισμός 2030/Σχέδια Δράσης».
Στόχος είναι η διαμόρφωση τουριστικής πολιτικής για κάθε Περιφέρεια, την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, την αναβάθμιση των επιχειρήσεων του κλάδου και την διευκόλυνση της δικτύωσης των επιχειρήσεων και των συμπράξεων με στόχο την ανάδειξη των τουριστικών προορισμών.
Γ.Δ.


Περί τουρισμού ΙΙ
Ειδικά για τη Θράκη, οι δυνατότητες είναι πολλές, απότοκο της έλλειψης ανάπτυξης στον τομέα, όπως φαίνεται και από την αξιολόγηση που γίνεται για αυτή.
Η μελέτη εκτιμά πως αποτελεί μη τουριστικά ανεπτυγμένο προορισμό, αλλά έχει δυνατότητα περαιτέρω τουριστικής ανάπτυξης εστιάζοντας στην προσέλκυση τουριστών από τα Βαλκάνια και την Τουρκία, λόγω γεωγραφικής εγγύτητας, στις εναλλακτικές και θεματικές μορφές τουρισμού και στην ανάπτυξη διαπεριφερειακών και διασυνοριακών συνεργασιών.
Άλλωστε η μελέτη διαπιστώνει πως είτε στα κύρια, είτε στα δευτερεύοντα τουριστικά προϊόντα, δεν υπάρχει εδραιωμένο, ιδιαίτερα ανεπτυγμένο προϊόν, σε αντίθεση με άλλες περιοχές.
Επειδή όμως το όλο θέμα είναι επίκαιρο και σημαντικό, θα επανέλθουμε.
Γ.Δ.


Πικρές αλήθειες
Μικρή μείωση παρουσιάζει η τιμή της βενζίνης που κινείται στα 2 ευρώ και κατά ένα λεπτό πιο κάτω σε μερικά βενζινάδικα της πόλης. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί καμία αισιοδοξία γιατί και μ’ αυτή την  τιμή κάποιοι τραβούν χειρόφρενο! Οι αυξήσεις στα καύσιμα άλλωστε είναι η αιτία που έχουν περιοριστεί οι βόλτες προς τις παραλίες σε καθημερινό επίπεδο όπως άλλοτε. Μεγάλη αύξηση επίσης παρουσιάζουν και οι τιμές στα καλύμματα των τουριστικών προορισμών. Ευρωπαϊκή μελέτη έδειξε ότι  το  48% των Ελλήνων εργαζομένων δεν μπορούν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα. Και είναι απολύτως αληθινό με τους μισθούς που παίρνουμε! Επιπρόσθετα εκτός από τα ακτοπλοϊκά που έχουν πάει στα ύψη έχει ακριβύνει πολύ και το φαγητό στις ταβέρνες. Το συμπέρασμα είναι ότι  οι  διακοπές στην Ελλάδα είναι για πλούσια πορτοφόλια και οι φουκαράδες του μεροκάματου δεν θα μπορούν να βγουν από την πόρτα τους!
Είναι μια πικρή αλήθεια!
Μ.Ξ.


Υβριδική απειλή Ερντογάν με όπλο τους μετανάστες στον Έβρο
Ο υβριδικός πόλεμος που έχει εξαπολύσει ο Ερντογάν κατά της χώρας μας με όπλο τους μετανάστες τα τελευταία χρόνια, συνεχίστηκε με το νέο επεισόδιο των 38 ατόμων που «εγκλωβίστηκαν» σε νησίδα του ποταμού. Οι ίδιοι οι μετανάστες δήλωσαν ότι μεταφέρθηκαν εκεί από την τουρκική στρατοχωροφυλακή (προσεκτικά επιλεγμένοι ώστε να είναι αρκετοί ευάλωτοι ανάμεσά τους: παιδιά, γυναίκες, έγκυοι) και βρέθηκαν σε μια νησίδα με αμφιλεγόμενο καθεστώς. Οι νησίδες αυτές δημιουργούνται ανάλογα με τη ροή του ποταμού και δεν ανήκουν σε κανέναν, ενώ οι Τούρκοι ανάλογα με τα συμφέροντά τους τις βαφτίζουν ελληνικές ή τουρκικές.
Η είδηση του «εγκλωβισμού»  μεταδόθηκε από συγκεκριμένη ΜΚΟ -και αναπαρήχθη από τους γνωστούς εγχώριους υπερευαίσθητους ανθρωπιστές- με σκοπό να εκθέσει τη χώρα μας διεθνώς. Παράλληλα υπήρχε ο κίνδυνος σε περίπτωση επέμβασης των ελληνικών αρχών οι Τούρκοι να δημιουργήσουν διπλωματικό επεισόδιο κατηγορώντας τη χώρα μας ότι είναι επιθετική και εισβάλει σε τουρκικό έδαφος, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα όπως κάνουν συστηματικά.
Ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ και πρώην διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού, ο παλιός γνώριμος της Θράκης Γεώργιος Καμπάς, έκανε λόγο για «υβριδική απειλή». «Προσπάθησαν να δημιουργήσουν πρόκληση ώστε να μας εκθέσουν ότι δεν είμαστε σωστοί στη συμπεριφορά μας στους μετανάστες κάτι που είναι ψευδέστατο» επισήμανε ο απόστρατος αξιωματικός…


Έρχεται καύσωνας
Σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο και την Κυριακή σε κάποιες περιοχές της χώρας, θα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες. Πού θα φτάσει το θερμόμετρο; Από 38 έως 40 βαθμούς και μετά σταδιακά θα κατεβαίνει. Δηλαδή ένα διήμερο θα είναι  δύσκολο, κυρίως για τους ηλικιωμένους, όσοι ζουν μόνοι τους και τα μικρά παιδιά.
Γενικά χρειάζεται προσοχή απ’ όλους, είναι απαραίτητη η σκιά, η δροσιά, το άφθονο νερό, ελαφρά ρούχα και όχι άσκοπες βόλτες. Δύο μέρες είναι, θα περάσει.
Εξάλλου έχουμε εμπειρία πλέον.
Γ.Δ.


Η “Ξανθίππη” σύντομα κοντά μας
Κι ένα ευχάριστο νέο για τους Ξανθιώτες που 52 χρόνια γνώρισαν, έζησαν και γεύτηκαν τα νόστιμα παρασκευάσματα της «Ξανθίππης».
Από πληροφορίες του φιλικού περιβάλλοντος του Μάκη Τοπαλίδη που συνεχίζει το έργο του πατέρα του Σταύρου και του συνεταίρου αυτού, η Ξανθίππη θα ξεκινήσει τη νέα πορεία της από 14 Σεπτεμβρίου. Τιμής ένεκεν προς έναν των ιδρυτών που δεν ζει πλέον.
Έτσι, σύντομα οι Ξανθιώτες αλλά και οι επισκέπτες θα έχουν στη διάθεσή τους ένα από τα καλύτερα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, το οποίο προσφέρει και πανοραμική θέα της πόλης.
Ο Μάκης Τοπαλίδης, όπως μας είπαν φίλοι του, ξεκινά παρά τις δυσκολίες και τις ζημιές και τις κλοπές καρεκλών κλπ, να δώσει ζωή σ’ ένα εμβληματικό κτίριο με ένα πολύ καλό όνομα στον τομέα του.
-Η Ξανθίππη και πάλι κοντά μας σύντομα.
Γ.Δ.


Δύσκολα τα πράγματα για τους  φοιτητές στην Ξάνθη
Ξεκίνησε δυναμικά μέσα στον Αύγουστο η «μάχη» της φοιτητικής στέγης. Φοιτητές και γονείς κατακλύζουν τα μεσιτικά γραφεία της πόλης μας για να βρουν και να νοικιάσουν σπίτι. Και μη σκεφτεί κανείς ότι αυτό είναι κάτι εύκολο, καθώς η Ξάνθη έχει έλλειψη σε γκαρσονιέρες και στούντιο, αυτά δηλαδή που προτιμούν οι  φοιτητές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές. Φέτος τα ενοίκια έχουν αύξηση περίπου 20 – 30% ενώ τα δίχωρα του  κέντρου που είναι και τα πιο περιζήτητα, όπως μας λένε οι μεσίτες έχουν εξαφανιστεί. Τα ενοίκια δε για ένα νεόδμητο δίχωρο στο κέντρο φτάνει έως και 320 ευρώ και περισσότερο αν είναι επιπλωμένο! Και σ’ αυτά θα προστεθεί η θέρμανση του χειμώνα που όλα δείχνουν ότι θα παραμείνει σε υψηλές τιμές με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο οι προϋπολογισμοί των οικογενειών που σπουδάζουν παιδιά. Οι φοιτητικές εστίες είναι μια λύση αλλά δεν επαρκούν για όλους τους φοιτητές.
Την χαρά της επιτυχίας με την είσοδο σε μια τριτοβάθμια σχολή διαδέχεται ο προβληματισμός της οικονομικής επιβάρυνσης.
Μ.Ξ.


Νέος πολιτικός φορέας
Οι πολιτικές φιλοδοξίες των Ελλήνων ως γνωστόν είναι στο αίμα τους.
Τους αρέσει ιδιαίτερα να συζητούν για την πολιτική κατάσταση, για τους ίδιους τους πολιτικούς, να παθιάζονται για τη δική τους κομματική επιλογή, να την υποστηρίζουν με πάθος ως τη μόνη σωστή.
Γνωστά αυτά όπως και άλλα πολλά που έχουν χαρακτηρίσει ως «πολιτικά ζώα» ακριβώς τους Έλληνες για την ενασχόλησή τους με τα πολιτικά τεκταινόμενα.
Ένας τέτοιος νεοέλληνας λοιπόν, δάσκαλος το επάγγελμα, με καταγωγή από το Κιλκίς, Δημήτρης Νατσιός στο όνομα, δημιούργησε πολιτικό φορέα με το όνομα «Νίκη».
Η «Νίκη» δημιουργήθηκε πρόσφατα για να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν πραγματοποιηθούν.
Ιδού λοιπόν άλλος ένας νεοέλληνας ο οποίος είναι έτοιμος ν’ αγωνιστεί για να σώσει τον ελληνικό λαό και άλλα πολλά.
Η υπόθεση είναι σοβαρή. Πλέον έσφιξαν οι ζέστες και πολλά συμβαίνουν στο μυαλό κάποιων ανθρώπων.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…