Περιοδεία του Ανδρέα Ξανθού, υπεύθυνου υγείας του ΣΥΡΙΖΑ στην Θράκη
Το σχέδιο του κόμματος για την υγεία τίθεται σε επίπεδο συνδιαμόρφωσης. Να σταματήσει το πάρτι της διαπλοκής στο ΕΣΥ, να στηριχτούν τα εγχώρια γενόσημα
Από την Ξάνθη ξεκίνησε την περιοδεία του στη Θράκη ο υπεύθυνος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος θα βρίσκεται στην περιοχή μας μέχρι και αύριο το απόγευμα. Την Τρίτη ήταν ομιλητής μαζί με την Εβίτα Κεχαγιά, μέλος της συντονιστικής επιτροπής υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης σε ανοικτή εκδήλωση με θέμα: «Η Κρίση στον Τομέα Υγείας και η Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ». Λίγο νωρίτερα παρέθεσε συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους, μαζί με το βουλευτή Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και τον τοπικό συντονιστή Νίκο Καλιαμπάκα, όπου αναφέρθηκε στις στρεβλώσεις και τη «βαρβαρότητα», όπως είπε, του υπάρχοντος συστήματος υγείας και ανέπτυξε τον τρόπο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνει τη δική του πρόταση για το εθνικό σύστημα δημόσιας περίθαλψης.
Η χώρα μετατράπηκε σε κοινωνικό ερείπιο
Ο Ανδρέας Ξανθός χαρακτήρισε «ανθυγιεινή» τη μνημονιακή πολιτική, που έχει επιφέρει συντριπτικά χτυπήματα στο κοινωνικό κράτος, το οποίο ήταν ούτως ή άλλως ελλειμματικό και προβληματικό και περιέγραψε την υπάρχουσα κατάσταση στην υγεία, λέγοντας ότι τα νοσοκομεία έχουν μπει σε τροχιά λειτουργικής κατάρρευσης, μέσα από τις αυξανόμενες ελλείψεις σε εξοπλισμό, προμήθειες, φάρμακα και προσωπικό. Ακόμη, μετέφερε την εκτίμηση ότι η μείωση των δαπανών στη δημόσια υγεία και η κατάρρευση των νοσοκομειακών και εξωνοσοκομειακών δομών αναμένεται να επιφέρουν δραματική επιδείνωση των υγειονομικών δεικτών το επόμενο διάστημα στη χώρα μας. «Και μόνο η κατάσταση στην υγεία σήμερα αποτελεί λόγο ανατροπής της μνημονιακής πολιτικής. Πρέπει να σταματήσει η βαρβαρότητα, που μετέτρεψε σε κοινωνικό ερείπιο τη χώρα», σημείωσε ο κ. Ξανθός.
Οι πολίτες χρειάζονται ένα κοινωνικό κίνημα υπεράσπισης της δημόσιας υγείας
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με όσα ανέλυσε ο κ. Ξανθός, τάσσεται υπέρ του «να ενθαρρύνουμε τις συλλογικές αντιστάσεις των πολιτών, τον αγώνα των εργαζομένων και την προσπάθεια των τοπικών κοινωνιών να διατηρήσουν τις δομές και υπηρεσίες, δημιουργώντας ένα κοινωνικό κίνημα υπεράσπισης της δημόσιας υγείας». Ακόμη, τόνισε ότι πρέπει να «ενθαρρύνουμε τις δομές αλληλεγγύης», εξαίροντας τη σπουδαιότητα της λειτουργίας των κοινωνικών ιατρείων και φαρμακείων σε διάφορους δήμους της χώρας και τέλος τάχθηκε υπέρ του να διαμορφωθεί ένα εναλλακτικό σχέδιο και για την επιβίωση της δημόσιας περίθαλψης και για την αναδιοργάνωσή της σε νέες βάσεις. Ωστόσο, ξεκαθάρισε: «δεν υπερασπιζόμαστε αυτό που υπήρχε ως τώρα στο ΕΣΥ, που ευνοούσε τη διαπλοκή, τη συναλλαγή με εταιρίες και επέτεινε την ταλαιπωρία του αρρώστου. Πρέπει να σταματήσει το πάρτι της διαπλοκής. Εμείς παλεύουμε ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση όλων σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας και να διατηρηθεί ο δικαιωματικός πυρήνας του εθνικού συστήματος υγείας».
Όσον αφορά στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημόσια υγεία, ο ομιλητής εξήγησε ότι: «δε γίνεται μόνο με τη χρηματοδότηση από τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά σταδιακά από τη φορολογία και τον κρατικό προϋπολογισμό, μέσα από ένα νέο φορολογικό σύστημα και αναδιανομή του πλούτου. Ωστόσο, το σχέδιο το θέτουμε σε διαβούλευση με τον κλάδο του υγειονομικού και την κοινωνία για να το συνδιαμορφώσουμε».
Ενίσχυση της εγχώριας φαρμακευτικής βιομηχανίας
Σχετικά με το χώρο του φαρμάκου, τις δραματικές ελλείψεις στα ράφια των φαρμακείων, τον απροσδιόριστο τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων και τη νέα αγορά των γενοσήμων, ο κ. Ξανθός σχολίασε αρχικά ότι: «οι αποκλεισμοί και οι δυσχέρειες σε τόσο βασικά κοινωνικά αγαθά δημιουργεί συνθήκες κοινωνικής βαρβαρότητας» και εξήγησε: «υπήρχαν πολλαπλές στρεβλώσεις στο χώρο του φαρμάκου. Υπήρξε εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης που οφειλόταν σε προβληματική πολιτική τιμολόγησης. Και ναι μεν υπήρχε αύξηση του όγκου της υπερσυντογογραφίας, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ο διπλασιασμός της μέσης τιμής των φαρμάκων την τελευταία 10ετία. Ακόμη, υπαίτιο είναι το γεγονός ότι η πολιτική τιμών διαμορφωνόταν με αδιαφανείς και ιδιοτελείς μηχανισμούς από το υπουργείο εμπορίου σε συνεργασία με τις εταιρίες». Ο κ. ξανθός τάχθηκε σθεναρά υπέρ της ενίσχυσης της εγχώριας φαρμακευτικής βιομηχανίας, που, όπως είπε: «παράγει γενόσημα καλής ποιότητας», καθώς και υπέρ της στήριξης του ΕΟΦ, ο οποίος μετά τον υποδιπλασιασμό του προσωπικού του αδυνατεί να ανταποκριθεί σε ένα αποτελεσματικό μηχανισμό ελέγχων». Τέλος, συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να επιτευχθεί ο αποκλεισμός «της μονοπωλιακής παρέμβασης μεγάλων εταιριών γενοσήμων αμφίβολης ποιότητας που προωθούνται με συστηματικό τρόπο τα τελευταία χρόνια και να τεθεί ένα νέο πλαίσιο στην τιμολόγηση φαρμάκων που να διασφαλίζει ότι το φάρμακο θα είναι φτηνό, καλής ποιότητας και προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες».
Τέλος, μετέφερε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξάλειψη της συμμετοχής στα φάρμακα για άνεργους και άτομα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, καθώς και για σταδιακή μείωση της συμμετοχής σε όλους.
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr